«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 9 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 9 квітня

09:04,
10 Квітня 2022
2471

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 9 квітня

09:04,
10 Квітня 2022
2471
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 9 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 9 квітня
Постановочні розмови «західних журналістів», які «не знайшли» убитих у Бородянці, брехня Киви і Царьова про обстріл краматорського вокзалу, а також переживання Соловйова про продаж органів загиблих та поранених солдатів.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. «Іноземні журналісти підтвердили», що в Бородянці немає загиблих і росіяни не катували цивільних. Пропагандистський канал Russia Today оприлюднив запис розмови, у якій нібито закордонні журналісти говорять, що судово-медичний експерт підтвердив відсутність жертв, а місцеві жителі позитивно відгукувалися про загарбника. RT не назвав джерела запису та медіа, яке нібито отримало цю інформацію, пише Stop Fake. Насправді репортажі іноземних журналістів із Бородянки Київської області, де знаходилися російські війська, говорять про інше. У сюжеті Бі-бі-сі кореспондент Джеремі Боуен каже, що вид селища найжахливіший у порівнянні з іншими місцями Київщини, які він бачив. У сюжеті з'являються руїни багатоповерхівок, під завалами яких все ще знаходяться тіла людей. Також кореспондент бере інтерв'ю у місцевого священика, отця Дмитра, який бачив, як росіяни стріляли у цивільних біля місцевої автозаправки.

Про руйнування, розстріли мирних жителів розповідають у репортажах DW News, NBC News, RMC, France 24 та багатьох інших.

Генпрокурор Ірина Венедиктова 7 квітня в ефірі телемарафону «Єдині новини» детально розповідала про звірства росіян у Бородянці, її слова можна послухати в подкасті.

Маніпуляція. Україна і світ «втомилися від війни». Аналітики «Детектора медіа» знайшли чотири меседжі, які поширюють у зв'язці в анонімних телеграм-каналах, щоби утворити хибний логічний зв'язок:

- інтерес до війни в населення падає;
- кейси Бучі, Ірпеня та Краматорська не справили очікуваного ефекту на світову спільноту;
- чимдалі важче буде привертати увагу до «трагедій і надзвичайних ситуацій»;
- криза в Україні загострюватиметься, і у світі теж.
Маніпуляція має на меті навіяти судження, які є оціночними. Часто їх приписують анонімним і авторитетним «джерелам», щоби додати їм ваги.

Фейк: Українські військові використовують мирне населення як «живий щит», тому «розстріляли» вокзал у Краматорську. Російські пропагандисти, а також колишні українські депутати, серед яких Олег Царьов та Ілля Кива у власних телеграм-каналах поширюють фейк, що українські військові обстріляли вокзал в Краматорську, аби завадити евакуації мирних жителів. Це – відвертий фейк, адже українська влада неодноразово закликала жителів Луганської і Донецької областей евакуюватися та продовжує організовувати виїзд жителів з міст, у тому числі, з Краматорська вже після ракетного обстрілу, але іншими шляхами, зокрема автомобільним транспортом. Про удар по Краматорському вокзалу на брифінгу 8 квітня розповів мер Краматорська Олександр Гончаренко, його слова можна послухати в подкасті.

Один з аргументів росіян полягає в тому, що Росія буцімто не використовує комплекси «Точка-У», з яких був обстріляний вокзал. Але насправді це не так. Попри повідомлення, що з 2022 року не використовує «такий тип озброєння», Росія використовувала «Точки-У» під час так званих «навчань» з білоруськими військами саме перед вторгненням в Україну у лютому. Про це навіть виходили новини на телеканалі «Звезда», яке належить до системи російського міноборони.

Володимир Зеленський звернув увагу на таку активність пропагандистів у своєму зверненні 8 квітня, його слова можна послухати в подкасті.

Маніпуляція. В Україні «розкрадають» 80% гуманітарки. Частішають дописи анонімних телеграм-каналів про «катастрофічний» рівень розкрадання гуманітарної допомоги всередині України. За словами волонтерів, окремі випадки «перерозподілу» вантажів дійсно бувають; їх розслідують правоохоронці. Походження даних про 80% розкрадання не відоме, тож припускаємо, що це випадкове число, покликане відбити бажання іноземців допомагати Україні. В Україні працює чимало благодійних і волонтерських ініціатив, перевірених часом. Вони сформували мережу особистих контактів та направляють допомогу без посередників, щоб мінімізувати ризики крадіжок, пише «Детектор медіа».

Меседж. «Привласнення» борщу українцями — прояв «нацизму та екстремізму».
Офіційна представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова у своєму виступі 6 квітня розповіла, як українці боролися, щоби борщ був виключно українською національною стравою, і не хочуть ним ділитися. На її думку, це «ксенофобія, нацизм і екстремізм у всіх проявах». Ймовірно, це реакція на офіційне внесення борщу до Національного переліку культурної спадщини України ще 2020 року і подану торік у ЮНЕСКО відповідну заявку про визнання борщу українським на міжнародному рівні. Натомість саме Росія не раз намагалася назвати здобутки української культури російськими, а ще рік тому російські ЗМІ поширювали фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою.

Маніпуляція. Арестович розповідає, як «Офіс президента маніпулює українцями» в часи війни. Анонімні телеграм-канали знову поширюють фрагменти інтерв’ю 2017 року про «кнопки», на які треба «натискати, щоб впливати на людей». Натомість у публікаціях не вказують дату відео, що може ввести в оману частину аудиторії, ніби інтерв’ю свіже.
Крім того, можна помітити і легко перевірити, що на поширюваному фрагменті Арестович відповідає на інше запитання журналістки. Згідно з обрізаним фрагментом, ведуча запитує про засоби політичних маніпуляцій. В оригіналі відео Арестович шукає свій допис у фейсбуку про чутливі місця людей, на які слід натискати, щоб привернути увагу будь-якого колективу та поставити певне питання на порядок денний суспільства. Поки він шукає, ведуча запитує гостя, наскільки порівняно з російською пропагандою, побільшало української. Арестович стисло порівняв, однак цей момент теж не потрапив у змонтоване відео. Упродовж інтерв'ю Арестович дійсно згадує Офіс президента, однак у контексті так званого «МіхоМайдану» 2017-2018 років — події, актуальної на час розмови.

Фейк. Українські військові «торгують органами загиблих і поранених українських солдатів». Російський пропагандист Соловйов поширив чергову брехню, що українські військові начебто вирізають органи у поранених солдатів, щоб продавати їх на Заході. Він посилається на ексдепутата від Партії регіонів Олексія Журавка, який у 2015 році втік до Росії, де з того часу і живе.

Фейк про продаж Україною органів полонених, вбитих та поранених під час війни — один з найстаріших. Пропаганда Росії не гидує навіть такими відверто карикатурними фейками, щоб дискредитувати Україну та зобразити її втіленням абсолютного зла.

Цей фейк поширювали ще в 2015 році, але тоді в ньому йшлося про українських бійців та мирних громадян, які загинули в зоні бойових дій на Донеччині та Луганщині. Тоді російські пропагандисти навіть змонтували відео, на якому буцімто колишнім працівник СБУ розповідав про «організацію спеціальної медичної бригади, яка отримувала замовлення від країн Заходу на продаж органів загиблих у зоні бойових дій військовослужбовців та цивільного населення». Служба безпеки України таку «інформацію» заперечила, зазначивши, що деякі кадри із відео вже зустрічались в мережі раніше. А  просування зараз таких вигадок у Росії схожу стало новим трендом, бо кілька тижнів тому голова російської Компартії Геннадій Зюганов уже говорив схожу брехню.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду