«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 8 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 8 квітня

09:34,
9 Квітня 2022
2677

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 8 квітня

09:34,
9 Квітня 2022
2677
«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 8 квітня
«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 8 квітня
Вокзал у Краматорську «обстріляли українці», «16 мільйонів» біженців виїхали з України, у Дніпрі СБУ буцімто «побила людей, які підтримували Росію», Росія «добровільно» вивела війська з території Київщини, створена Соловйовим армія інтернет-брехунів пише світовим ЗМІ про «знущання».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк: Росія «не використовує» комплекси «Точка-У». Після загибелі щонайменше 39 мирних жителів України на вокзалі в Краматорську під час евакуації, російські ЗМІ та офіційні особи намагаються перекласти відповідальність за обстріл на українські збройні сили. Основний меседж – «Росія не використовує комплекси “Точка-У”». Але насправді це не так. Попри повідомлення, що з 2022 року не використовує «такий тип озброєння», Росія використовувала «Точки-У» під час «навчань» із білоруськими військами саме перед вторгненням в Україну у лютому. Також волонтери IndormNapalm фіксували, що Росія розконсервувала власні комплекси «Точка-У» саме для сил вторгнення. Про це нагадує  експерт Віктор Трегубов.

Фейк: Українські військові «обстріляли вокзал в Краматорську». В російських телеграм-каналах масово поширюють фейк про те, начебто українська армія обстріляла вокзал в Краматорську, де відбувається евакуація цивільних. Вони пишуть, що начебто у вокзал влучили «Точкою У». Але ці повідомлення з’явилися лише після того, як офіційні органи України, у тому числі «Укрзалізниця», повідомили про щонайменше 30 загиблих та 100 поранених мирних громадян. Натомість за деякий час до того російськи та сепаратистські телеграм-канали повідомляли, що влучили по вокзалу в Краматорську, де «скупчення бойовиків» української армії. Скріни з оригінальними повідомленнями зробив журналіст Денис Казанський. Тепер ці повідомлення видалені або виправлені. Тепер, намагаючись приховати свій черговий військовий злочин, ті самі телеграм-канали, черед яких канал російського пропагандиста Дмитра Стешина, звинувачують українські війська в «спланованому вбивстві цивільних громадян». На фото і відео, яке зняте біля вокзалу, на боці снаряду видно надпис російською «За детей». Як пише Казанцев, саме так росіяни вже робили – коли спочатку похвалилися збиттям «українського транспортного » літака, а потім, коли виявилося, що це пасажирський рейс МН 17, намагалися звинуватити Україну.

Викриття: хакери атакують комп’ютери за допомогою листів з темою «№1275 від 07.04.2022». Як повідомляє урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, хакерська група Armageddon атакує державні органи України за допомогою небезпечних електронних листів з темою «№1275 від 07.04.2022». Листи містять HTML-файл, при відкритті якого створюється на комп'ютері архів з файлом під назвою «Щодо фактів переслідування та вбивства працівників Прокуратури з боку російських військових на тимчасово окупованих територіях.lnk». Якщо його відкрити, хакери можуть отримати повний контроль над вашим комп'ютером та вкрасти конфіденційну інформацію або пошкодити дані та комп’ютерні системи. Детальніше.

Фейк: українські військові «видають манекен за трупи» вбитих українців. Чергове дно роспропаганди: на каналі «Россия 24» вирішили «розвінчати українські фейки» стосовно загибелі українців. В ефірі каналу показали, як двоє людей обмотують скотчем манекен та заявили, що це – фрагмент «чергової постановки», в який начебто українські військові намагаються видати «манекен за труп». Спростовувати цю пропагандистську нісенітницю взялася російська акторка Надія Колобаєва: вона написала, що на відео, яке показав «Россия 24» — підготовка до зйомок російського фільму. Також вона виклала відео зі знімального майданчика, де цей манекен кидають з крану для епізоду про людину, яка падає з вікна на автівку.

Маніпуляція. В Україні «16 мільйонів потенційних біженців», із них 8 мільйонів буцімто «вже виїхали», а ще 8 — «збираються» це зробити. Така інформація шириться у прроросійських телеграм-каналах. Проте за даними Агентства ООН у справах біженців, станом на 30 березня, 4 мільйони осіб – це близько 10% всього населення України, виїхали з України за кордон, ще принаймні 6,5 мільйона людей змушені були покинули свої домівки і переїхали в інші області України. Тому довіряти заявам із проросійських телеграм-каналів не можна, адже звідки пропагнадисти взяли цифру у 8 мільйонів, і станом на яку дату фіксували такі дані, невідомо. Нагадаємо, у таких випадках варто зважати лише на дані з офіційних джерел.
Крім цього, як свідчать дані опитування Центру Разумкова, станом на 5 квітня 79% біженців із України планують повернутися додому після завершення війни. У повідомленнях про те, що з України виїхало багато людей пропагандисти також стверджують, що це так звана «арифметика Зеленського», ніби звинувачуючи в такій ситуацію українську владу. Однак люди масово не їхали з України до того моменту, поки Росія не розпочала повномасштабне вторгнення та не почала вбивати українських цивільних та військових.

Викриття. Росія вигадала новий механізм донесення до редакцій провідних світових ЗМІ викривлену інформацію про «жорстоке поводження» української армії з російськими військовополоненими. За даними Центру протидії дезінформації, російський пропагандист Володимир Соловйов закликав власну аудиторію генерувати електронні листи щодо нібито знущань українських військовослужбовців над полоненими з армії Росії. Пропагандист також надав детальну інструкцію як і що потрібно робити. Зокрема, надав перелік адрес електронних поштових скриньок провідних західних ЗМІ, яким, на його думку, потрібно слати листи; супровідний текст листа на випадок, якщо люди не володіють англійською; посилання на фейкові матеріали про жорстокість української армії до полонених Росії та мирного населення; відео, які нібито є «доказами» жорстокості української армії. Таким нехитрим методом Росія прагне переламати хід подій та схилити Захід на свій бік, однак цивілізоване суспільство вже давно все зрозуміло», — йдеться у повідомленні Центру.

Фейк. У Дніпрі співробітники СБУ «побили людей, які підтримували Росію». Така інформація поширюється у соціальних мережах та російських пропагандистських ЗМІ. До дописів додають відео, на якому військовослужбовці жорстоко затримують людей. В описі йдеться, що на відео відбувається арешт цивільних у Дніпрі, які підтримують Росію. Однак це — фейк. Як повідомляють фактчекери зі StopFake, затримання на відео сталося у Павлограді, а не у Дніпрі. «Спецназ СБУ затримав місцевих бандитів, які раніше побили бійця тероборони, про що повідомив міський голова Дніпра. Російський агітпроп неодноразово робить спроби відвернути увагу від військових злочинів своєї армії, розповсюджуючи різні відеоролики, які нібито доводять підтверджують ставлення українських солдатів до мирного населення. Про жодних цивільних з Дніпра, які нібито підтримують Росію, не йдеться», — пишуть фактчекери. Детальніше. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду