«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 квітня

22:05,
11 Квітня 2022
2749

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 квітня

22:05,
11 Квітня 2022
2749
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 11 квітня
Російські війська «знищили» оборонну систему С-300, передану Україні Словаччиною; «винуватість» українців у здорожчанні продуктів у Європі, «масові акції підтримки» Росії в різних країнах, а також нова брехня про «українську» ракету, що вдарила по вокзалу у Краматорську.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Російські війська «знищили» оборонну систему С-300, передану Україні Словаччиною. 10 квітня Міноборони Росії повідомило, нібито російські війська знищили пускові установки українських зенітних ракетних комплексів С-300, серед них — і буцімто установка, передана Словаччиною. Російську пропаганду спростував прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер у твітері. Він написав: Україна офіційно підтвердила, що теза про знищення брехлива.

А от Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попереджає, що Росія готує масштабну кампанію фейків, націлену проти поставок зброї Україні. «Росія знає, що постачання зброї потрібне Україні, і мобілізує всі зусилля, щоб підірвати їх. Москва підготувала масштабну інформаційну кампанію, націлену на іноземні ЗМІ та політиків. Їхня фабрика тролів може спамити електронними листами та заливати дезінформацію про Україну у коментарях. Не піддавайтесь цьому», — написав Кулеба у твіттері.

Про те, що Росія готує «фейкову операцію», аби протидіяти постачанню зброї союзників, повідомив і голова Офісу президента Андрій Єрмак. «Вони розуміють, що програють війну, бачать свою відсталість і прагнуть «збити» поставки озброєнь будь-якими методами», – написав Єрмак у телеграмі. Він назвав один зі сценаріїв росіян: «Вони можуть запускати фейки, що українські солдати буцімто здаються зі зброєю від союзників і вона масово переходить на озброєння російської армії. Хочу одразу попередити такі фейки. Бо зброя в руках воїнів української армії виключно відправляє ворога на той світ. Тому російська душа може і далі жити у власних рожевих мріях, поки ще жива».

Меседж. «Європейці, за здорожчання продуктів дякуйте українцям». Таку тезу почали просувати росіяни після повідомлення ООН про рекордне зростання в Європі цін на продовольство (на 12,6%), особливо на зерно й олію. Зокрема «Детектор медіа» фіксує такі повідомлення у анонімних телеграм-каналах, які контролюються спецслужбами Росії, і можна припустити що росіяни це поширюватимуть через свої мережі впливу В європейських країнах. Насправді, стрибок цін дійсно відбувся, і він є зрозумілим, оскільки Україна і Росія забезпечували близько третини світового експорту пшениці, 20% кукурудзи, а також майже 80% соняшникової олії. Торгівля велася здебільшого через Чорне море, яке нині заблоковане.

Однак, хоча зростання цін — це правда, але причина цього зростання — зовсім не українці, а війна, розпочата Росією. 

Маніпуляція. Жителі багатьох країн світу «вийшли на масові акції» підтримки Росії.
У такий спосіб пропагандисти намагаються навіяти відчуття, що «десятки, сотні, тисячі» людей у світі підтримують Росію і «знають правду». Російські ЗМІ публікують маніпулятивні новини про акції, які відбуваються у різних країнах. У низці країн (на Кіпрі, у Грузії, Німеччини) дійсно відбулися акції; пропагандисти поширюють відео, на яких люди стоять з прапорами Росії, запалюють викладені у формі Z свічки тощо. Проте навколо цього меседжу чимало маніпуляцій. Однак, анонімні телеграм-канали не показують, чим завершилися ці акції. Наприклад, згідно з поширеними відео, автопробіг у Кіпрі закінчився ДТП і спаленням російського прапора. У поширюваних відео з акцій вдаються до класичних прийомів створення фейків. Наприклад, показують перший ряд «акції» так, щоб не було видно, скільки людей позаду. Або знімають відео з автівки, на якій майорять прапори Росії, однак на жодній іншій автівці у «колоні» їх немає. Імовірно, відео і фото про підтримку Росії закордоном настільки мало, що доводиться використовувати кадри, на яких очевидна мізерна кількість учасників акції.
Як пише DW, 9 квітня на акцію підтримки Росії у Франкфурті вийшло 600 людей (у Німеччині проживає близько 1,2 мільйона росіян). Для порівняння, 26 лютого в Таллінні, столиці Естонії, підтримати Україну зібралися понад 30 тисяч людей, за підрахунками естонського МВС.

Фейк. Серійний номер «доводить», що ракета, яку випустили по вокзалу в Краматорську, «належить українській армії». Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали розповсюджують повідомлення, що серійний номер ракети 9М79-1, яку випустили по вокзалу в Краматорську 8 квітня, буцімто «точно вказує на належність снаряда Україні».

Пропагандисти використовують кадри з сюжету італійського телеканалу «TG La7», присвяченому російській атаці на Краматорськ. StopFake пише, що маркування на ракеті 9М79-1 означає приналежність ракети до класу «Точка-У», а номер «Ш91579» ніяк не може ідентифікувати належність ракети до української військової частини. Це заводське маркування, яке наносили на всі снаряди на Воткінському машинобудівному заводі, де вироблялися ці ракети за часів СРСР, звідки потім і транспортувалися в різні країни – від Казахстану, Росії, Білорусі і до України. Наразі «Точка-У» значиться на озброєнні 8 країн. Тож, якщо слідувати логікціросійських ЗМІ, ракету з подібним маркуванням з такою ж ймовірністю могли запустити, наприклад, з Білорусі. Російські ЗМІ також пишуть, що ракети партії «Ш915» вже нібито використовувалися ЗСУ під час обстрілу Алчевська 2 лютого 2015 року. Однак Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ тоді не підтвердила застосування українськими військовими комплексами «Точка-У» по Алчевську. Підконтрольні Росії бойовики в Алчевську не змогли надати спеціалістам ОБСЄ ні самої ракети, ні її уламків.

Російська теза про маркування ракет, яка нібито доводить причетність снаряда до певної військової частини, не витримує ще однієї перевірки фактами. 8 квітня українські військові повідомили, що на Чернігівщині збили ракету «Точка-У», яку Росія запустила з території Білорусі. Ракета мала маркування «Ш89». Журналісти StopFake, проаналізувавши кілька десятків відео та фото із Сирії, виявили, що ракети такого ж маркування «Ш89» активно використовувалися військами Башара Асада проти мирного населення. StopFake наводить приклад, що у березні 2021 року Росія завдала удару «Точкою-У» по нафтопереробному заводу під Тархіном, провінція Алеппо – російські ЗМІ підтвердили цей удар і всіляко його піарили. На відео, знятому сирійцями на місці падіння снаряда, чудово проглядається маркування російської ракети «Ш89» – таке саме, яке вказане на ракеті, що прилетіла до Чернігівської області через рік.

Незважаючи на те, що Кремль категорично заперечує використання російською армією «Точки-У», численні джерела підтверджують, що ці ракети стоять на озброєнні Росії. Буквально за 9 днів до широкомасштабного вторгнення в Україну саме Міністерство оборони Росії через свій офіційний телеканал «Звезда» звітувало про успішні спільні з Білоруссю запуски «Точки-У».

Згідно з аналізом лабораторії Crisis Evidence Lab Amnesty International, яка проаналізувала фото, відео та супутникові знімки першого дня широкомасштабної війни Росії проти України, Кремль 24 лютого щонайменше тричі атакував українські населені пункти саме ракетами «Точка» та «Точка-У».

Крім того, 29 березня 2022 року спільнота «Білоруський Гаюн» зафіксувала рух на північ від Києва колони ракет «Точка-У» із тактичними знаками «V», які використовує Росія.

Шахрайство. Зловмисниця збирала гроші нібито на купівлю протезу для військової, яка нині в Конго та не потребує медичної допомоги. Кіберполіція викрила 27-річну жительку Київщини, яка використовувала фотографію української військової у вигаданій історії та збирала гроші нібито на купівлю протезу. На фото в дописі про збір коштів була жінка, яка проходить службу у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго та не потребує медичної допомоги. Більше 50 громадян пожертвували гроші. Правоохоронці оголосили підозру жительці Київщини за частиною першою статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Фейк. На супутникових знімках зафіксували «30 тисяч мішків» із «загиблими бійцями “Азова”». У мережі поширюють супутниковий знімок, на якому нібито зображено 30 тисяч мішків із трупами бійців «Азова» в Маріуполі. У VoxCheck спростували цей фейк, зазначивши, що на знімках, зроблених 29 березня 2022 супутником Maxar Technologies Worldview-3, зображено близько сотні людей у черзі перед одним із вцілілих продуктових магазинів у Маріуполі. «Цивільні у черзі чекали, аби отримати їжу та інші необхідні предмети. Наразі у Маріуполі гуманітарна катастрофа — немає їжі, ліків, електропостачання та опалення. Російські війська не пропускають у місто гуманітарну допомогу», — розповіли фактчекери.

Фейк. Боррель «виступив» за вирішення війни в Україні «воєнним шляхом». Російські ЗМІ поширюють повідомлення, що головний дипломат ЄС Жозеп Боррель нібито «побажав воєнного вирішення конфлікту». StopFake пише, що російські пропагандисти поширюють частину його твіту про результати поїздки в Україну: «Ця війна має бути виграна на полі бою». Насправді повна версія цитати з звучить так: «Цю війну буде виграно на полі бою. Ми виділимо додаткові 500 мільйонів євро. Поставки зброї будуть здійснюватися з урахуванням потреб України». У наступному твіті Боррель пояснює, що причиною посилення підтримки України є воєнні злочини Росії, зокрема, обстріл Краматорська російськими військами. Основним же засобом «тиску на Росію» Боррель бачить санкції: «Нам потрібно продовжувати посилювати тиск на Росію. Ми вже запровадили масштабні санкції, але потрібно зробити більше в енергетичному секторі, зокрема нафті».

Фейк. Зеленський «наказав» перенести бойові дії «до Росії». Фейсбук-сторінка, створена лише в січні 2022 року, поширила відео, на якому показала загін бійців, у одного з яких був шеврон з емблемою батальйону «Торнадо». Примітно, що шеврон «Торнадо» є лише в одного бійця — у інших жодних розпізнавальних знаків на відео не видно. Ракурс для відео обрали саме такий, щоб цей шеврон потрапив у кадр. На шикування в приміщені всі бійці вийшли в балаклавах, які приховують їхні обличчя. Можна припустити, що вони знали, що буде записуватися відео. На відео бійцям зачитують нібито наказ президента України Володимира Зеленського про перенесення бойових дій на територію Росії. На цьому відео, Зеленського називають «головнокомандувачем українських Збройних сил». Насправді головнокомандувачем української армії є Валерій Залужний, а Зеленський — верховний головнокомандувач. У зачитаному «наказі» йдеться, що треба підготувати низку підрозділів української армії «для проведення бойових дій за напрямками: місто Бєлгород та Бєлгородської області Росії». Коли було записане це відео встановити не вдалося, оскільки метадані були стерті. Раніше в Центрі протидії інформації при РНБО попереджали, що Росія готує нові провокації в Бєлгороді, щоб звинуватити Україну. Генштаб також не раз повідомляв, що українські війська ведуть оборонні операції.

Фейк. «Українські військові підірвали» цистерну з азотом у Рубіжному. Російські ЗМІ вже вдруге поширюють фейк, що в Рубіжному Луганської області на території заводу «Зоря» українські військові підірвали цистерну з азотною кислотою, — про це повідомляє StopFake. Перший фейк був 5 квітня, коли цистерна з азотною кислотою на заводі «Заря» була пошкоджена внаслідок російського артилерійського обстрілу. Другий — 9 квітня, коли російські війська підірвали цистерни на цьому ж заводі. Основним аргументом російської пропаганди є те, що українські військові нібито відступають із міста й наостанок влаштували вибух. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що вже півтора місяці російська армія не може прорватися в напрямку Луганська, тому ні про яку капітуляцію, здачу міста та відведення українських військ немає й мови. StopFake пише, що вибух азоту в Рубіжному 9 квітня, за попередніми оцінками, має зону ураження не більше ніж 550 метрів, що не дає тактичної переваги українським військовим, але створює проблеми для втримання міста.

Фейк. Україна «готує акцію з масовим знищенням мирних жителів», щоб звинуватити в цьому Росію. Російські пропагандистські ЗМІ поширюють повідомлення, що начебто українська влада за підтримки країн Заходу «готує акцію з масовим знищенням мирних жителів» окупованих районів Луганської області, «готує зйомку провокації з обстрілами автомобілів швидкої допомоги» у Сєвєродонецькому районі, «підірве резервуари з хлором» у Попаснянському районі, проведе «постановочні зйомки пошуку та розкриття місць масового поховання мирних жителів» у селі Рагівка Київської області. Це все нібито для того, щоб звинуватити російських військових та підконтрольних Росії бойовиків.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зазначив, що Росія знову намагається перекласти на Україну відповідальність за скоєні злочини. «Враховуючи те, що за 8 років війни на Сході України жодна українська влада не розглядала військовий варіант повернення тимчасово окупованих територій, звинувачення у провокаціях з боку Росії безглузді. Росії доведеться взяти на себе відповідальність за знищення мирного населення України, оскільки Міжнародні суди вже працюють над розслідуванням скоєних окупантами злочинів на території нашої держави», — додали в Центрі.

Фейк. Юрій Гудименко «загинув». У російській «Вікіпедії» невідомі написали, що активіст та лідер «Демократичної Сокири» Юрій Гудименко загинув 30 березня. На це звернув увагу сам Гудименко. 11 березня цю інформацію з «Вікіпедії» видалили, зазначивши: «Юрій Гудименко живий. Це підтверджують його дописи в Instagram з 30.03». Російська пропаганда використовує «Вікіпедію» як інструмент для поширення своїх маніпуляцій та наративів — про це, зокрема, свідчить велика кількість розбіжностей в українській та російській версіях «Вікіпедії» щодо одних кейсів чи особистостей; зафіксовано неодноразові випадки редагування фактів та спроб видалення матеріалів з енциклопедії тощо. Закликаємо не довіряти неперевіреній інформації та користуватися лише офіційними джерелами. Варто пам’ятати, що «Вікіпедію» створюють волонтери і волонтерки, а часто редагують аматори. Як «Вікіпедія» протидіє фейкам читайте тут.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду