«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 6 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 квітня

08:21,
7 Квітня 2022
1978

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 квітня

08:21,
7 Квітня 2022
1978
«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 6 квітня
«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 6 квітня
Рубль «добре протистоїть санкціям», українська влада «не зацікавлена в збереженні життів» захисників Маріуполя, «українські військові» підірвали цистерну з азотною кислотою в Рубіжному, біженці «не планують повертатися» з країн Заходу та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Викриття. У мережі створили фейковий сайт інтернаціонального батальйону. Центр протидії дезінформації при РНБО України попередив, що в мережі створили фейковий портал — «сайт-двійник» — інтернаціонального батальйону. Посилання на офіційний сайт тут.

Маніпуляція. Боррель заявив, що російський рубль «добре протистоїть санкціям». Російські ЗМІ поширюють цитату верховного представника ЄС Жозепа Борреля, що нібито російський рубль «добре протистоїть санкціям». Насправді цю тезу вирвали з контексту. Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив, що Боррель дійсно говорив про російську економіку в ефірі іспанського радіо COPE. «У своєму виступі дипломат наполягав на посиленні санкцій, оскільки наявних обмежень недостатньо, щоб Путін та його оточення припинили воювати з Україною. Тобто Боррель не висловлював захопленість російською економікою», — пояснили в Центрі.

Маніпуляція. Зеленського «охороняють іноземні найманці», бо українським він не довіряє.
Анонімні телеграм-канали, які контролюються російськими спецслужбами, ширять повідомлення, що президента Володимира Зеленського нібито охороняють іноземні найманці — буцімто українським він не довіряє. Це повідомлення, як і маніпулятивні висновки, повністю опирається на те, що в одного із захисників, які супроводжував президента в Бучу, на шевроні перевернутий прапор України. Цьому може бути безліч пояснень — від «неправильно нашили шеврон» до «розпізнавальний знак певної групи» (наприклад, перевернутий прапор України використовує «Азов») чи «вказівка на стан війни». Це «Детектору медіа» підтверджують і військові. Насправді звичний для нас вигляд українського прапору — синій згори, жовтий знизу — затвердили лише в 1918 році. Також побутує думка, що прапор перевертають на знак лиха чи війни. Детальніше про цей міф писав «По той бік новин». Окрім цього, на кадрах з Бучі видно постійно охоронця Зеленського, першого заступника начальника Управління — начальника Служби безпеки президента України Управління державної охорони Максима Донця.

Фейк. Українські біженці «не планують повертатися» з країн Заходу. Анонімні телеграм-канали, які контролюються російськими спецслужбами, поширюють меседж, що «Україна вже втратила тих, хто був змушений виїхати за кордон». У цих маніпулятивних повідомленнях йдеться, що буцімто «дані соціологів» свідчать, що українці, які через війну Росії довелося виїхати до країн Заходу, не планують повертатися. Насправді опитування Центру Разумкова свідчить, що 79% біженців планують повернутися в Україну після закінчення війни, 11% українців вагаються й лише 10% — не планують повертатися. 

Фейк. Українська влада «не зацікавлена в збереженні життів» захисників Маріуполя. Цю тезу поширює Міноборони Росії та російські пропагандисти, оголошуючи про свої плани «зачистити місто». Насправді Володимир Зеленський повідомив, що в України все готове, щоб вивезти з Маріуполя поранених і загиблих, також судна для евакуації жителів міста морем може надати Туреччина. Однак Росія поки не дала на це свою згоду. «До Маріуполя підійти неможливо. І вони [представники Туреччини] можуть з Бердянська, а ви розумієте, що до Бердянська це все ще треба, щоб доїхало. Тобто, у нас вся інфраструктура готова, щоб вивезти поранених і загиблих, і ми чекаємо погодження від Путіна. Я розмовляв з Ердоганом, а Ердоган розмовляє з ним і наразі саме від нього [Путіна] залежить цей момент», — розповів Зеленський. Крім того, Служба безпеки України повідомила, що російські окупанти готують масштабну провокацію в Маріуполі, щоб звинуватити Україну в нібито вбивстві цивільних жителів. За даними СБУ, окупанти готують масштабну фальсифікацію: планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж росіянами, та представити їх як «масових жертв українських військ».

Фейк. «Українські військові» підірвали цистерну з азотною кислотою в Рубіжному. Прокремлівські телеграм-канали поширюють фейк, що українські військові нібито підірвали цистерну з азотною кислотою в Рубіжному Луганської області. Керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, цистерну з азотною кислотою на заводі «Заря» пошкоджена внаслідок російського артилерійського обстрілу. Разом з цим, пропагандисти вчергове намагаються розповісти про підготовку «провокацій із застосуванням отруєних речовин» з боку України. Ці фейки «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував. Водночас про можливість російських атак із застосуванням хімічних речовин раніше попереджали як українські, так і іноземні органи.

Фейк. Колишній посол США в Росії буцімто «заявив», що оточення Зеленського є посередниками у «схемі» із закупівлі зброї. Російський новинний сайт REN.TV написав, що певні галузі військової промисловості США нібито зацікавлені у затягуванні військових дій на території України, оскільки одержують від цього суттєвий прибуток. Водночас REN.TV з посиланням на заяву колишнього посла США в Росії Майкла Макфола виданню Politico зазначає, що оточення президента Володимира Зеленського нібито є посередником у цій «схемі». Самого Макфола російські пропагандисти називають «позаштатним радником Зеленського», пишуть у StopFake. Насправді, як пише StopFake, REN.TV вирвав цитату Макфола з контексту, чим суттєво спотворив сенс сказаного. Майкл Макфол говорив з Politico про лобіювання інтересів України у США; а його цитата про оточення Зеленського стосується взаємодії з американськими ЗМІ та політичної еліти США. Майкл Макфол також спростував StopFake інформацію, що є «позаштатним радником Зеленського». «Заява автора статті про те, що військова промисловість США зацікавлена у затягуванні військових дій на території України, також є маніпуляцією. У Кремлі заявляють, що так звана "спецоперація" може бути зупинена тільки в тому випадку, коли буде завершено "демілітаризацію" України, а Київ "припинить бойові дії", відмовиться від вступу до "будь-якого блоку" і визнає Крим російським, а Донецьку та Луганську народні республіки – незалежними, — пише StopFake. — Україна наполягає на тому, що закінчення війни можливе лише після повного виведення російських військ з території країни та надання Україні низкою країн гарантій безпеки».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду