«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 травня

08:14,
1 Червня 2022
2364

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 травня

08:14,
1 Червня 2022
2364
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 травня
ОБСЄ «надавала розвіддані та забезпечувала зв’язком» «Азов» у Маріуполі, на базі Червоного Хреста у Маріуполі «готували хімічну атаки», Вашингтон «провокує продовольчу кризу «в Україні, а Київ «розплачуватиметься» за американську зброю пшеницею, Байден і Зеленський увійдуть в історію, як президенти, які «влаштували голодомор» на планеті, Фінляндія стягує техніку «до кордону з Росією».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. ОБСЄ «надавала розвіддані та забезпечувала зв’язком» полк «Азов» у Маріуполі.
У соціальних мережах та медіа поширюють інформацію, що ОБСЄ нібито забезпечувала «Азов» зв’язком та розвідданими у Маріуполі. Як пише StopFake, у цих повідомленнях посилаються на проросійських бойовиків із окупованих частин Донецької області, які поширюють фото та кажуть, що на «Азовсталі» нібито знайшли супутниковий телефон із наклейкою організації.
В ОБСЄ спростували заяви про надання зв’язку та розвідданих українським військовим на «Азовсталі» та наголосили, що ніколи не надавали жодної додаткової інформації, крім відкритих офіційних звітів. В організації заявляють, що від початку військових дій 24 лютого 2022 року Місія фіксує все більш ворожу публічну риторику щодо місії ОБСЄ, особливо в районах, які не контролюються урядом України. «Щодо СММ поширюються хибні, необґрунтовані і дедалі більш обурливі твердження, спростовані ОБСЄ. Що стосується Маріуполя, то СММ не контролює свій офіс у Маріуполі з 15 березня через невпинні бойові дії», — повідомив StopFake представник організації. Фактчекери зазначили: немає доказів, що телефон із наліпкою ОБСЄ знайшли саме на «Азовсталі» та що ним користувалися українські військові. Телефон «з високою ймовірністю могли знайти в будівлі колишнього офісу ОБСЄ в Маріуполі». Детальніше

Маніпуляція. На базі Червоного Хреста у Маріуполі «готували хімічні атаки». Цю маніпулятивну тезу поширили прокремлівські медіа, зазначаючи, що на базі Червоного Хреста у Маріуполі знайшли плани тренувань із захисту від хімічної зброї ще за 2019 рік. Разом з цим, російська пропаганда «нагадує», що проросійські бойовики тоді нібито «повідомляли про підготовку провокації з хімзброєю у Маріуполі». Таким чином, Росія намагається переконати, що Червоний Хрест та українська влада нібито «готували хімічну атаку». Такі повідомлення мають діяти за принципом «інформаційного алібі». Тобто, російські медіа готують інформаційне тло, щоб влада Росії могла перекласти на Україну відповідальність за скоєні злочини.

Насправді Червоний Хрест, як ООН, Організація із заборони хімічної зброї та інші, досліджують вплив хімічної зброї та намагаються запобігати її використанню. Це не вперше російські пропагандисти поширюють фейки та маніпуляції про буцімто «підготовку провокацій зі застосуванням хімзброю з боку України». Пропаганда також маніпулює фактом доставки українцям засобів захисту від хімічної зброї — нібито це доводить намір України її використати, хоча насправді це захист у разі хімічної атаки з боку Росії.

Маніпуляція. Вашингтон «провокує продовольчу кризу «в Україні, а Київ «розплачуватиметься» за американську зброю пшеницею. Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що начебто Вашингтон провокує продовольчу кризу на території України, позбавляючи її запасів зерна. «Заява президента США Джо Байдена про необхідність пошуку можливостей для вивезення з України 20 мільйонів тонн зерна співпала з підписанням закону про український "лендліз". Виходить, що Київ розплачуватиметься за зброю пшеницею», — сказала вона.

Російська влада також назвала «американським фейком» надані західними партнерами докази крадіжки Росією українського зерна. У російських медіа випустили «спростування», що, мовляв, «колективний Захід спеціально поширює фейки» про крадіжки українського продовольства російськими військами. Як повідомляє StopFake, існує велика кількість супутникових знімків, що підтверджують крадіжку Росією українського зерна. Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй також заявила про наявність доказів вивезення Росією українського продовольства. Україна є одним із найбільших експортерів продовольства – зернових та іншої агропродукції. З початку повномасштабного вторгнення Росії до України експорт зерна з українських портів у Чорному та Азовському морях заблокований Росією. За словами президента України Володимира Зеленського, внаслідок цієї блокади перекрита більшість традиційних маршрутів української торгівлі. Згідно з оцінками Продовольчої організації ООН (FAO), майже 25 мільйонів тонн зерна наразі перебувають в українських зерносховищах. Україна не може скерувати їх на світовий ринок. Голова Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі закликав Росію розблокувати порти Одеси. «400 мільйонів – кількість людей в світі, яких годували українські фермери до війни. Нуль – кількість людей, яких годують українські фермери сьогодні, якщо негайно не відкрити порти Одеси», – написав Бізлі у твіттері.

Щодо лендлізу, то історія розпочалася 7 квітня, коли Сенат США схвалив відповідний законопроєкт. 28 квітня Палата представників Конгресу США переважною більшістю голосів ухвалила законопроєкт про постачання озброєнь Україні за програмою лендлізу. 9 травня президент США Джо Байден підписав цей документ. Байден справді під час виступу в Білому домі, присвяченому діям американського уряду щодо боротьби з інфляцією, звернув увагу на 20 мільйонів тонн зерна, які через Росію заблоковані в українських сховищах. За його словами, Україна намагається знайти шляхи, як вивести зерно на світовий ринок, що знизило би глобальні ціни на продовольство. За звичайних обставин експорт цього зерна вже давно би розпочався, але цьому заважає агресія Росії. «Ми працюємо з нашими європейськими партнерами, щоби вивести це продовольство на світовий ринок, і це могло би допомогти знизити ціни. Але це важко – знову ж – через вторгнення Путіна й Росії в Україну», — наголосив Байден.

Він зауважив, що наслідки пандемії та війна Путіна впливають не лише на американський ринок, а мають глобальні масштаби. «Ось чому ми спостерігаємо історичну інфляцію в країнах по всьому світу», – зазначив Байден.

Повірена у справах США в Україні Крістіна Квін пояснила, що програма лендліз – це механізм, який дає президентові США можливість постачати зброю швидко, пише «Європейська правда». «Всупереч його назві (слово lend означає "позичити", тобто передати тимчасово), ми не говоримо про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. Ідея ленд-лізу в іншому. Коли США продають або передають зброю іншій державі, уряд має проходити експортну процедуру, має отримувати погодження і відповідати певним обмеженням. І саме для того, щоби не стикатися з цими обмеженнями, пропонується передавати зброю за лендлізом. Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно ж, лендліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни», – сказала вона. Тож про ніякий розрахунок зерном за зброю зерном мова не йде. А ось те, що причиною продовольчої кризи є розв’язана Росію війна – це факт. Тим паче, що 21 травня Байден підписав закон, що передбачає 40 млрд доларів допомоги Україні, у тому числі на 20 млрд на озброєння.

 Маніпуляція. Байден і Зеленський увійдуть в історію, як президенти, які «влаштували голодомор» на планеті. Спікер російської Держдуми Росії В'ячеслав Володін вкотре розкритикував антиросійські санкції та заявив, що наслідком може стати голодомор у багатьох країнах. На його думку, президентам України та США Володимиру Зеленському та Джозефу Байдену слід усвідомити наслідки того, що відбувається в Україні, інакше вони можуть увійти в історію як президенти, які влаштували на планеті голодомор. Бо ж у багатьох областях України не проведено у повному обсязі весняно-польові роботи, Євросоюз заборонив постачання російських та білоруських добрив, а введені проти Росії санкції вдарили насамперед по країнах, які і так мали проблеми з продовольством, і спровокували зростання цін на зерно в усіх країнах, зокрема в Європі. І, звісно, Росія тут ні до чого. Це не вона розпочала війну проти України, не вона заблокувала українські порти, через що у сховищах залишилося понад 20 мільйонів тонн зерна, не президент Росії Володимир Путін готовий деблокувати українські порти для експорту продовольства, якщо Захід зніме санкції проти Росії.  Детальніше.

Фейк. Фінляндія стягує техніку «до кордону з Росією». У соціальних мережах шириться фейк про те, що Фінляндія начебто стягує військву техніку до кордону з Росією. Зокрема, поширюють відео, на якому вантажний потяг перевозить десятки танків і військової техніки через залізничний міст. У цих дописах стверджують, що танки переміщують начебто до російського кордону на схід Фінляндії, зазначаючи, що країна мовляв готується вступити у війну з Росією, передає Euronews. Сили оборони Фінляндії вже заперечили цю інформацію та заявили, що ці твердження «неправдиві» і техніка, навпаки, відходить від кордону Росії. Насправді цю техніку перевозили на щорічні двотижневі військові навчання у західній Фінляндії. Euronews пише, що зіставив відео із зображеннями в Google та виявив, що відео було знято в місті Тампере: на кадрах видно, що потяг рухається на захід. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду