«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 квітня

22:44,
24 Квітня 2022
2070

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 квітня

22:44,
24 Квітня 2022
2070
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 квітня
Видалене зізнання про російські втрати, що не так зі Швецем та його «розкраданням» допомоги та зброї, чергове «взяття Попасної» росіянами, фішингові «компенсації ПДВ» від 7000 гривень для усіх охочих, в одеську багатоповерхівку «прилетіло ППО» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття: У Москві визнали, що втратили близько 20 тисяч бійців, і одразу видалили повідомлення. Прокремлівське медіа Readovka опублікувало заяву Міністерства оборони Росії про бойові втрати: 13 414 убитих і 7 000 російських солдатів «пропали безвісти». Із крейсера «Москва» 116 загиблих та 100 пропалих безвісти моряків. У Москві опублікували цю заяву і образу видалили. 

Сумарна кількість втрачених російських бійців близька до 20000, а це якраз дані, про які заявляє українське командування. В українському генштабі повідомили, що від початку повномасштабної війни станом на 24 квітня загальні бойові втрати противника орієнтовно склали 21 800 військових, 873 танки, 179 літаків тощо.

Фейк: Урядова гуманітарна допомога або зброя, яка постачається до України, начебто «розкрадається». Через соціальні мережі поширюють інформаційну хвилю, що урядова гуманітарна допомога або зброя, яка постачається до України, начебто не надходить до адресатів, розкрадається та стала предметом для корупції.

Все почалося зі слів Юрія Швеця — блогера та колишнього радянського розвідника, який нині живе у США і стверджує, що колись навчався в Інституті зовнішньої розвідки СРСР на паралельному курсі з Володимиром Путіним. Однак Сергій Лещенко 22 квітня поставив слова Швеця під сумнів та звернув увагу на цікаву особливість роботи коментаторів, які розганяють ці повідомлення. Ця особливість натякає на те, що керують цими коментаторами із Росії. Масовість таких коментарів під відео в різних соціальних мережах, під постами однотипні вкиди: розберіться, партнери нам більше не довіряють, все розкрадається. Але там є нюанс — коментарі перекладаються Google Translate. Це підтверджує момент – прізвище «Швець» у коментарях перекладає як «Ткач». Перекладатися може слово, а от прізвище – ні, пояснює Лещенко. «Тому, вказуючи Швеця як Ткача в цих коментарях, дуже активні коментатори, які відпрацьовують методичку держави-агресора, навіть не вичитують те, що постять», — додав він.

Фейк: Російські військові «взяли під контроль» Попасну. Кремлівські медіа поширюють інформацію про «перемогу» у Попасній: наче взяли під контроль місцеву адміністративну будівлю МВС. Російські медіа вже тричі поширювали дезінформацію про «взяття під контроль» та «визволення» Попасної: 13 березня, 22 березня та 15 квітня. Цього разу, виходячи з повідомлень ЗМІ Росії, досягненням виявилося захоплення «адміністративної будівлі МВС Попасної», повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України у телеграмі. Підтверджень «взяття під контроль» самого приміщення немає. Натомість кремлівські медіа у якості «вагомого і остаточного доказу цього факту» демонструють поцуплену фасадну табличку райвідділу МВС. За інформацією Генштабу та начальника Луганської обласної ВЦА Сергія Гайдая, запеклі бої за Попасну тривають. Російська пропаганда зазначає, що саме у цьому населеному пункті точиться вирішальна битва «другого етапу спецоперації».

Викриття. Шахраї видурюють гроші в українців запевняючи, що кожен житель України «може отримати компенсацію ПДВ від 7000 гривень». Повідомлення, що українці можуть повернути собі сплачений ними ПДВ, шириться у фейсбуку. Повідомлення такого змісту з'являються в мережі вже не вперше. У дописі, який рекламується у фейсбуку, сторінка під назвою UA News із краденим брендуванням ТСН повідомляє, що «кожен житель України може отримати компенсацію ПДВ від 7000 до 90 000 гривень». А для того, аби отримати гроші, потрібно перейти за посиланням і натиснути «отримати компенсацію». «Далі вас запевняють, що ви знаходитесь на офіційному сайті вповноваженого підрозділу по фінансовому захисту населення – ЄКЦ ПНГК. Напевно, мається на увазі Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів, якого в Україні не існує! Шахраї займаються фішингом, адже просять вказати email і останні шість цифр номеру банківської картки, якою ви користуєтесь найчастіше. Звісно, якщо часто користуєтеся — на ній, скоріше за все, є кошти. Метою такої схеми є виманювання персональних конфіденційних даних. Скоріш за все, вказавши ці дані, наступний крок — ввести термін дії картки і CVV2 код. Таким чином зловмисники отримають доступ до усіх коштів на рахунку», — пишуть фактчекери проєкту «Брехунець».

Фейк. Поки українські військові гинуть від нестачі зброї, Міноборони буцімто «розпродає її закордон». У соцмережах поширюють дописи про хитру схему розпродажу бронеавтомобілів, гранат, гвинтівок, автоматів і навіть бронежилетів відповідно до Постанови Кабміну №1919 та прикріплюють зображення нібито відповіді Міноборони на депутатський запит, яка свідчить про масштаби такого продажу в 2021—2022 роках. Команда StopFake, по-перше, звертає увагу, що згадана Постанова за 2000 рік регулює порядок продажу пошкодженого та невідновного майна, тобто нічого з переліку згаданого в меседжі. По-друге, про підробку відповіді Міноборони на запит може свідчити низька якість оприлюдненого зображення, відсутність необхідних віз на документі, сумнівна адреса запитувача і — вже коронне — вказані російською мовою прізвище та ініціали міністра. Детальніше

Фейк. У багатоповерхівку в Одесі влучила начебто «не російська ракета, а уламки ракети ППО».Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що 23 квітня по Одесі росіяни випустили не менше 6 ракет. Повітряне командування «Південь» повідомило на фейсбук-сторінці, що збило дві ракети та два безпілотники оперативно-тактичного рівня, «які імовірно здійснювали корекцію польоту крилатих ракет». Інші ракети влучили в житлові й інфраструктурний об'єкти. Команда StopFake помітила зміну в риториці пропагандистських телеграм-каналів: «Спочатку російські пропагандисти, використовуючи фото та відео палаючої будівлі, поспішали відзвітуватися про те, що російські ракети потрапили куди потрібно. Коли з'ясувалося, що одна з крилатих ракет потрапила в житловий будинок далеко від військових об'єктів, деякі телеграм-канали почали видаляти свої дописи та повідомляти читачам про нібито потрапляння української ракети ППО чи уламків збитої крилатої ракети». Нагадаємо, російська пропаганда уже вдалася до методу «замітання слідів» після ракетного обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську. Детальніше

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні. 

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду