РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою

РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою

11:46,
22 Квітня 2021
2075

РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою

11:46,
22 Квітня 2021
2075
РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою
РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою
Автори:
Насправді Google взагалі не займається такими справами та не може визначати належність страви до якоїсь країни.

Кілька російських інформаційних видань поширили матеріал про те, що Google нібито визнала, що борщ — російська страва. Проте борщ просто увійшов у матеріал під назвою «10 російських страв, які увійшли в історію», який розмістили на платформі Google Arts & Culture. Сама ж компанія Google не може визначати якій саме країні належить  страва, а текст на платформі написаний за допомогою компаній-партнерівамериканського фотобанку LIFE Photo Collection, іспанської Королівської академії гастрономії і російського Федерального агентства з туризму. Про це пише Stop Fake з посиланням на The Insider.

Інформація про російський борщ з’явилася зокрема у виданні РІА «Новости», яке винесло публікацію на головну сторінку під заголовком «Google визнав борщ російською стравою». Як пише Stop Fake, у тексті  йдеться:

«Інтернет-платформа “Google мистецтво і культура” включила борщ до списку десяти російських страв, які увійшли в історію. “Історія борщу сягає глибини століть, але в ХХ столітті цей простий і ситний суп став основною стравою в меню кафе від Хабаровська до Бреста!” – розповідається в статті. <…> Вони уточнили, що в куховарських книгах існує багато варіантів борщу, а український – з тертим салом і часником – один із них. Цю страву можна готувати з різними видами м’яса – беконом, сосисками і вареною яловичиною – або з червоним перцем і копченою свининою (“по-флотськи”)».

Також про це написало і видання «Вести» із заголовком «Google назвав борщ російською стравою».

«"Визнання" російських прав на борщ з боку Google здалося важливою новиною відразу двом найбільшим державним пропагандистським ЗМІ. Незрозуміло, щоправда, чому Google розглядають як авторитетну в цьому питанні інстанцію. Але Google взагалі не займається розглядом таких питань, а на Google Arts & Culture публікують свої матеріали партнери платформи — пов’язані з культурою і туризмом організації із різних країн. Нещодавно там  з’явилася  публікація під назвою "10 російських страв, які увійшли в історію"; серед цих десяти згадується і борщ. Публікація супроводжується дисклеймером: "Деякі історії створюються незалежними авторами і не завжди відображають позицію організацій, які надали матеріали"», — пишуть фактчекери.

Нагадаємо, у березні цього року борщ увійшов у топ-20 найвідоміших супів світу.

Фото: unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду