«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 березня

21:58,
29 Березня 2022
2408

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 березня

21:58,
29 Березня 2022
2408
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 березня
Арестович буцімто «підтвердив» знущання з полонених, у Нідерландах українці «побили» російськомовну дитину, «Укрпошта» «увійшла» до складу «Пошти Росії», юань «замінить долар» як резервну валюту, українці «перешкоджають» гуманітарним коридорам.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMegogo Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Головнокомандувач української армії буцімто «збрехав» щодо неправдивості відео, на яких українська сторона нібито «знущається» із російських полонених. Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що командувача української армії буцімто упіймали на брехні.

Йдеться про допис головнокомандувача Валерія Залужного, у якій він спростував інформацію про знущання українських військовослужбовців над полоненими, назвавши відео, які з’явилися у мережі з такими сценами, постановкою.

У повідомленнях проросійських телеграм-каналів йдеться, що заява головнокомандувача — це буцімто брехня, адже радник керівника Офісу президента Олексій Арестович буцімто «підтвердив», що ці відео не фейкові, а правдиві. Насправді ж Олексій Арестович не підтверджував правдивість цих відео, а прокоментував, що буде проведено розслідування, і якщо інцидент показаний на відео виявиться реальним, то винуватих буде покарано. Ці слова він сказав у інтерв'ю російському опозиціонеру Марку Фейгіну, послухати фрагмент можна у подкасті.

Фейк. Заморозка Сполученими Штатами резервів Центробанку Росії буцімто загрожує статусу долара як резервної валюти; інші країни переходять буцімто на китайський юань. Це маніпулятивне твердження, що шириться у мережі та засобах масової інформації, спростовує Центру економічної стратегії. Насправді частка долара в міжнародних резервах спадає в середньому на пів відсотка за рік впродовж десятиліть. Центральні банки справді диверсифікують резерви; проте в Китай заходить лише чверть цих грошей. Економісти прогнозують прискорення диверсифікації резервів, проте притоку в китайський юань не очікують, – пишуть в ЦЕС.

Насправді частка долара в міжнародних резервах спадає в середньому на пів відсотка за рік впродовж уже двох десятиліть. На кінець 2021 вже менше 60% міжнародних резервів були доларовими. Тобто eентральні банки справді поступово диверсифікують свої резерви.

При цьому частка євро, фунта і єни у сукупних резервах центробанків залишається практично незмінною. Куди ж ідуть резерви, що раніше зберігалися в доларах? Лише четверть таких резервів заводять у китайський юань, – пояснюють в ЦЕС. 3/4 заходять у валюти інших країн — Канади, Швеції, Австралії, Півд. Кореї та Сингапуру. Цифровізація допомогла зробити купівлю та продаж таких валют легшими, а комісії — меншими, тому вони стають популярнішими.

Дослідники Міжнародного валютного фонду в публікації, що вийшла минулого тижня, пишуть, що усі країни, чиї валюти використовуються як резервні, приєдналися до санкцій, окрім Китаю.

Однак зростання міжнародної ваги китайського юаню сповільниться. Бо всі (знову) побачили, що авторитаризм і централізація влади можуть закінчитися дуже погано для тримачів активів такої країни. Китайський очільник Сі Цзиньпін поки не втручався в дії Народного банку Китаю, але це поки. Центробанки інших країн відлякує зокрема і страх вторинних санкцій, які може отримати Китай через певну підтримку Росії. Країни прагнуть  вкладати кошти у політично тихі, стабільні та низькоінфляційні гавані, а Китай такою не є, пишуть дослідники Міжнародного валютного фонду.

Тому очікувати притоку в юань не варто. Центробанки диверсифікують у політично тихі, стабільні та низькоінфляційні гавані, а Китай такою не є.

Фейк. Вчора українська сторона буцімто «перешкоджала евакуації цивільного населення» на сумському та запорізькому напрямках. Російські пропагандисти у медіа та соціальних мережах стверджують, що 28 березня українська сторона «перешкоджала евакуації цивільного населення» на сумському та запорізькому напрямках, тому що «вела вогонь зі стрілецької зброї та мінометів».
Як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, це не так, адже в цей день взагалі не було гуманітарних коридорів. «Міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук заявила, що з міркувань безпеки 28 березня гуманітарні коридори відкриватися не будуть», — йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО.

Фейк. Завдяки вторгненню в Україну росіяни «врятували» десятки тисяч мешканців Донбасу. Російські пропагандисти продовжують просувати тезу про те, що так звана «спецоперація» «врятувала» десятки тисяч мешканців Донбасу.

Як пише StopFake, у Кремлі заявляють, що «спеціальна військова операція» російської армії нібито зірвала наступ українських військ на так звані «ДНР» та «ЛНР», а це, у свою чергу, буцім-то «дозволило врятувати десятки, якщо не сотні тисяч мирних жителів Донбасу, яких останні вісім років» буцм-то «методично розстрілював», як вони кажуть «київський режим». Насправді Україна не планувала жодного «широкомасштабного наступу» на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської області. «Повномасштабний наступ Росії вже спричинив смерті тисяч мирних людей, серед них — щонайменше півтори сотні дітей. Донецька та Луганська області — в епіцентрі бойових дій, що вже призвело до сотень смертей, а розбомблене місто Маріуполь стало ілюстрацією того, як Росія “рятує” та “звільняє” Донбас», — пишуть фактчекери.

Фейк. Укрпошта буцімто «увійшла» до складу акціонерного товариства «Пошта Росії». Як повідомляють на сайті Укрпошти, партнери та клієнти пошти отримували лист про те, що начебто Укрпошта увійшла в склад акціонерного товариства «Пошта Росії». Проте це — неправда. В Укрпошті заявляють, що у такий спосіб Росія вдається до інформаційної війни, і жодне слово з листа не є правдою. «Ми розуміємо, що після того, як Укрпошта розірвала будь-яку співпрацю з поштою Росії, а також закликала країни-члени Всесвітнього поштового союзу належним чином відреагувати на дії Росії, російська пошта на нас ображається. — пояснюють в Укрпошті. Офіційно повідомляємо: українська Укрпошта продовжує роботу. Ми відкриваємо відділення, доставляємо посилки, виплачуємо пенсії, продаємо продукти — робимо все, що і робили останній місяць та 30 років до того. Укрпошта так само не відправляє і не приймає відправлення та перекази з/від країн-агресорів Росії та Білорусі», — йдеться у повідомленні установи.

Фейк. У Нідерландах українці «побили російськомовну дитину». У соцмережах та російських ЗМІ поширюють інформацію про те, як в Нідерландах, у місті Рейсвейк, українці буцімто побили російськомовну дитину. У розповсюджуваному відео кажуть, що жінка у місті Рейсвейк подала до голландської поліції заяву через те, що її шестирічну дитину побили — і це сталося буцім-то під вигукуванням гасла «За Україну!». StopFake звернувся за коментарем до пресслужби нідерландської поліції, щоб дізнатися, чи справді був такий випадок. У поліції відповіли, що їм невідомо про таку подію, і таких заяв у місті Рейсвейк вони не отримували. Також ми не знайшли жодного згадування про цей випадок у місцевих ЗМІ. Як пише StopFake, немає і доказів того, що в Нідерландах зріс рівень русофобії, це заперечують і самі росіяни, які живуть у країні.

Показово, що саме інтерв’ю про «пригоду» спочатку було дано анонімному телеграм-каналу, а потім поширилося кремлівськими ЗМІ. Такий алгоритм поширення дезінформації часто використовується російським агітпропом.

У попередніх випусках ми вже спростовували вигадані ворогом історії про те, що натовп українців нібито «побив до смерті російського хлопчика» у Німеччині, або що поляків «не пускають» до лікарень, бо там усе заполонили українці.

Викриття. Конгресвумен Марджорі Тейлор Грін звинуватила Україну в нацизмі та тортурах цивільних. Інформація про це шириться у проросійських телеграм-каналах. У таких повідомленнях канали перепощують допис із каналу конгресвумен Марджорі Тейлор Грін від штату Джорджіа.
Як повідомляють фактчекери зі ZMIST, насправді конгресвумен дійсно звинуватила Україну в тортурах цивільного населення і в нацизмі. У своїх твітах вона посилається на підбірку відео, на яких ТрО та звичайні люди карають мародерів, прив'язуючи їх до стовпів та б'ючи по дупах. «Сама підбірка була викладена пропагандистським акаунтом, який слово в слово повторює російську пропаганду та не надає контексту до відео. Марджорі Тейлор повторює тези пропаганди Росії та вимагає припинити підтримку України. Але слід зауважити, що Тейлор неодноразово виступала з суперечливими заявами, публічно підтримувала найдивовижніші теорії змов, закликала озброюватися, щоб припинити вакцинації від коронавірусу — усе для того, щоб атакувати демократів та Байдена, тому довіряти її словам не варто», — йдеться у повідомленні.  

Фейк. Кадиров у Маріуполі. Лідер Чечні Рамзан Кадиров розповідав, що перебуває у Маріуполі. Однак 28 березня в проросійських групах поширили фото, на якому Кадиров молиться в оточенні численної охорони на заправній станції Pulsar, що належить Роснєфті. Таких АЗС немає в українських містах.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду