«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 квітня

09:22,
8 Квітня 2022
2573

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 квітня

09:22,
8 Квітня 2022
2573
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 квітня
Маша Єфросініна «взяла мільйон доларів», щоб писати пости на користь України, СБУ «замінувало» сховище з хлором у Первомайському на Харківщині, мер Херсона «виступив на російській стороні конфлікту», мешканці країн Африки «підтримують» війну Росії проти України, зруйнована Бородянка на Київщині — «постановка».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Росія «добровільно» вивела війська з території Київщини. Таку тезу російські пропагандисти почали ширити після розголосу щодо злочинів, які вчиняли російські військові у Бучі. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, така лінія поведінки була напрацьована пропагандистами Росії перед засіданням Радбезу ООН щодо злочинів окупантів у Бучі, коли Кремль намагався перекласти відповідальність за катування мирного населення на українських військових.
«5 квітня постпред Росії в ООН озвучив офіційну вигадану Росією позицію про те, що "дарма російські військові залишили Бучу за домовленістю з Києвом". Після того, як в ООН не відреагували на російську псевдоверсію подій, тезу про "домовленість" продовжив поширювати Дмитро Пєсков. Однак жодних домовленостей не було. На цьому неодноразово наголошувала, зокрема, і Росія. Окупанти відступили під натиском ЗСУ. Зараз, щоб прикрити поразку, Кремль намагається дезінформувати світ "заднім числом"», — йдеться у повідомленні Центру.

Фейк. Українським зіркам «виплачують по мільйону доларів», щоби вони підтримували Україну у війні з Росією. Таку інформацію поширюють у мережі. Зокрема, про телеведучу Машу Єфросініну. Мовляв, вона записує відеоролики, в яких звинувачує Росію у всіх злочинах, які російські солдати здіснюють на нашій території, через те, що їй заплатили. Сама Єфросініна на своїй сторінці заявила, що все це — фейк, який поширюють люди із оточення російського співака Миколи Баскова, який раніше підтримав агресію Росії щодо України. За словами Маши Єфросініної, інформація про проплачені відео від українських зірок почала з'являтися після того, як Марія опублікувала звернення до Баскова про Бучу та Ірпінь. Насправді ж українські зірки підтримують Україну, адже бачать, що Росія робить із українськими містами, а деяким зіркам і самим довелося тікати із міст, в які зайшли російські солдати, щоби врятувати себе та власні сім'ї. 

Фейк. Служба безпеки України «замінувала сховище хлору» у Первомайському. Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях стверджують, що співробітники СБУ замінували сховище з хлором на території Харківської області, а саме на підприємстві Хімпром у місті Первомайському. Проте це — фейк. Як пишуть фактчекери зі StopFake, жодних сховищ хлору на території підприємства Хімпром у Первомайському не існує, оскільки воно вже багато років тому збанкрутувало. Цю інформацію підтвердили у міськраді Первомайського. міський голова Микола Бакшеєв каже, що заводу вже немає понад 15 років, там просто купа щебеню на цьому місці. І він не бачить жодної загрози безпеці городян». За даними системи YouControl, підприємство Хімпром у Первомайському справді визнане банкрутом, припинило існування та не веде господарську діяльність із травня 2013 року.

У відсутності інфраструктури для зберігання значних обсягів хімічних речовин можна пересвідчитися і відкривши Google Maps. На супутникових знімках виразно видно, що територія підприємства- це руїни, на яких помітні лише місця, де в минулому знаходилися будівлі підприємства. Про це свідчать фотографії користувачів соціальних мереж.

Меседж. Трагедії в українській Бучі та сирійській Думі — «аналогічні постановки для розгону паніки». Російські пропагандисти називають трагедію у Бучі, про яку стало відомо після того як російські солдати покинули місто, провокацією та порівнюють тамтешню ситуацію із подіями у сирійському місті Дума, які відбулися у 2018 році. Пропагандисти стверджують, що і в Бучі, і в Думі, відбулися лише провокації, а у випадку Думи така провокація нібито слугувала приводом для «спільного бомбардування» сирійських об'єктів літаками та кораблями США, Франції і Великої Британії. У таких повідомленнях пропагандисти знаходять чимало нібито спільних рис між подіями в Бучі та Думі. Зокрема те, що у назві обох міст, транслітеруючи їх на латинку, всього п'ять літер. І це, на думку російської пропаганди, дуже зручно для західних медіа, працівники яких «не звикли до довгих і складних слів».

Також пропагандисти наголошують, що події в обох містах відбулися приблизно в один і той самий час — на початку квітня. Але найбільша схожість, в якій запевняють пропагандисти, це те, що була обрана підконтрольна «терористам» територія, де нібито можна було влаштовувати будь-що без перепон. Мовляв, все те, що відбулося у місті — лише постановка, щоби дискредитувати росіян. «Детектор медіа» помітив тенденцію, що останніми днями російські пропагандисти все частіше проводять паралелі між війною в Україні та Сирії та знаходять в них так званий схожий контекст.

Меседж. Руйнування у Бородянці — «постановка для звинувачення російських військових», масових жертв там «немає».  Така теза поширюється у пропагандистських телеграм-каналах. У повідомленнях стверджується, що невдовзі у ЗМІ почнуть розганяти інформацію про трагедію у Бородянці, щоби звинуватити у цьому російських військових, які нещодавно покинули населений пункт. У заявах пропаганди запевняють, що українські та західні ЗМІ стверджуватимуть, що у Бородянці все ще гірше, ніж у Бучі й стверджують, що нібито за свідченнями очевидців, житлові квартали селища із градів обстрілювали не росіяни, а українська армія. У повідомленнях додають, що зі світлин, які наразі надходять із Бородянки, не видно, що там є загиблі, і так, на думку авторів повідомлень, заявила й нацполіція, але «якщо західні ЗМІ напишуть, значить, будуть».

Насправді, за словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, Бородянка є одним з найбільш зруйнованих населених пунктів у Київській області. «Місцеві жителі розповідають про те, як літаки у перші дні війни заходили та ракетами з низької висоти обстрілювали ці будинки. Рятувальники приїхали відразу після вибуху будинку, почали розбирати…проте ворог почав обстрілювати рятувальників…Рятувальники на наступний день знову повернулися і знову почали продовжувати розбори завалів. І можна було врятувати тих людей, які були під цими завалами... Проте рятувальники були знову обстріляні й після цього не мали доступу до цього місця. Ми розуміємо, що зараз вже живих людей тут не залишилося», — сказав Монастирський.

Нагадаємо, після оприлюднення світлин зі зруйнованої Бучі, після того, як звідти вийшли російські війська, пропагандисти також стверджували, що все це лише постановка, щоби дискредитувати російських військових. В цілому Детектор медіа зафіксував 18 варіацій російської брехні про події у Бучі, всі з них спрямовані на виправдання Росії.

Маніпуляція. Мер Херсона Ігор Колихаєв начебто заявив, що Україні упродовж восьми років було «байдуже на регіон» й «виступив на російській стороні конфлікту». Таку тезу ширять проросійські телеграм-канали посилаючись на слова мера окупованого російськими військами Херсона в інтерв'ю «Українській правді». Мовляв, очільник міста, який «топив за Київ та Україну» вперше підтримав Росію, заявивши, що українська влада за весь період незалежності ігнорувала проблеми міста й не направляла в Херсон ніяких бюджетних коштів, а з 2014 року (тобто після Революції Гідності та анексії Криму) ситуація стала ще гіршою.

Насправді очільник Херсона Ігор Колихаєв в інтерв'ю Севгіль Мусаєвій справді каже, що за останні 8 років Херсонська область «просіла» економічно, однак нічого не стверджує про те, як ситуація в регіоні погіршувалася упродовж всіх років незалежності України. Також Ігор Колихаєв не ставав на російський бік й в інтерв'ю не має згадок про його прихильність до російської армії. З інтерв'юеркою він обговорює ситуацію, яка склалася в місті, ймовірні причини окупації та те, чому він не покинув місто на початку війни, як це зробили окремі місцеві посадовці. Він також додав, що «завжди просить Офіс президента, щоби про місто не забували», проте з цих слів не можна робити висновків, що Ігор Колихаєв перейшов на бік Росії.

Маніпуляція. Мешканці країн Африки «підтримують» війну Росії проти України. За інформацією Центру протидії дезінформації при РНБО, в англомовному інформаційному просторі Росія просуває тезу про нібито активну підтримку Африкою воєнних дій Росії на території України. «На сайті російського видання The Moscow Times була опублікована стаття про збільшення підтримки Африкою Росії завдяки пропаганді у соцмережах та ЗМІ. Зокрема, автор посилається на "авторитетних" діячів, лояльних до путіна — африканського політика-панафриканіста Кемі Себу, а також генерал-лейтенанта з Уганди Мухозі Кайнеругаба», — повідомляють у Центрі.

Однак те, що «в країнах Африки масово підтримують Росію» — маніпуляція. Як йдеться у повідомленні Центру, 2 березня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, що вимагає від Росії негайно припинити військові дії в Україні. Тоді з 54 африканських держав-членів лише Еритрея проголосувала проти, тому говорити про якусь масову підтримку, зважаючи на це, не можна. «Крім цього, за даними МСЕ, станом на 2021 рік, лише 33% відсотки населення Африки користувалось інтернетом, тому ефективність кремлівської пропаганди у регіоні дещо перебільшена», — зазначають у Центрі.

Фейк. Україна «блокує» виїзд із Харкова, а правоохоронці проводять «масові арешти населення». Така інформація шириться у російських пропагандистських медіа та телеграм-каналах. У таких повідомленнях пропагандисти посилаються на слова начальника Національного центру управління обороною Росії Михайла Мізінцева. Мовляв, у Харкові нібито відбуваються масові арешти громадян, чоловіків примусово забирають у батальйони тероборони. Раніше міноборони Росії вже поширювало фейкову інформацію про ситуацію у Харкові, точніше, про так звані «летючі ескадрони смерті». Проте це — неправда.

Як пише StopFake, нічого подібного у Харкові, що регулярно обстрілюється російськими військами, не відбувається. Висловлювання представників російського Міноборони про життя Харкова в умовах воєнного стану не відповідають дійсності. Ні звіти місцевих правозахисників, ні повідомлення в соцмережах не містять інформації про «масовий терор», який нібито влаштувала у місті влада України.

За даними Поліції Харківської області, у період з початку повномасштабного російського вторгнення було затримано лише 118 зловмисників. Така кількість затриманих явно не відповідає заявам про «масові арешти» у місті.

Заяви про «масовий терор» українською владою населення Харкова спростовуються і в соцмережах, доступ до яких, на відміну від Росії, в Україні залишається вільним. Так, група «Мій Харків», що має 11 000 учасників, виклала скріншот однієї з публікацій російських ЗМІ, в якій стверджується, що нібито «жителі міста заблоковані неонацистами, не можуть вибратися через гуманітарні коридори, а містом роз'їжджають летючі ескадрони смерті». Судячи з відповідей харків’ян у коментарях, можна зробити висновок, що про подібні випадки вони не знають.

Нагадаємо, що раніше Міноборони Росії вже поширювало брехню про ситуацію у Харкові, точніше, про так звані «летючі ескадрони смерті» та «бандермобілі», яких теж не виявилося у Харкові, про це йшлося у попередніх випусках подкасту «Русскій фейк».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду