«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 квітня

23:30,
17 Квітня 2022
2209

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 квітня

23:30,
17 Квітня 2022
2209
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 квітня
Українці, «наслідуючи, Третій рейх відправляють воювати дітей», росіяни розсилають комп’ютерні віруси під виглядом «інструкції, як діяти в умовах активної фази бойових дій», Росія «без примусу» депортує людей з окупованих районів, в Україні «процвітає сепаратизм» і громади «хочуть самостійності», Зеленський «зізнався», що Україна «першою розпочала» конфлікт із Росією.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття. Росія використовує депортованих українських дітей для пропаганди. Кремлівські медіа поширюють дезінформаційні матеріали про те, як «Український режим, наслідуючи Третій рейх, начебто відправляє воювати дітей». Про це повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО України. Для цього росіяни використовують відеозаписи, імітовані під інтерв'ю за участі дітей, депортованих з України під час війни. «У матеріалах наводяться беззмістовні цитати, на додачу до яких псевдожурналісти дезінформують, що саме "ці діти від початку спецоперації працювали шпигунами в Україні"», – йдеться в повідомленні Центру протидії дезінформації.

РНБО зазначає, що використання Росією дітей в інформаційній війні проти України є грубим порушенням норм міжнародного права.

Якщо ви стали свідком порушення прав дитини, можете звернутися на гарячу лінію захисту прав дітей за номером 0 800 500 225 або на гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за номером 0 800 50 17 20. Російські окупанти постійно застосовують тиск до українців, яких вивезли за межі країни, вимагаючи від них записувати відео. Журналістка hromadske Вікторія Рощина під час перебування у полоні окупантів змушена була записати звернення, де йшлося про гуманні методи затримання та «високу частку ймовірності врятованого життя». Про примус до запису такого звернення Вікторія Рощина згодом розповіла у своєму матеріалі на сайті Громадського.

Головного редактора Novakahovka.city Олександра Гунька окупанти змусили записати постановочне інтерв'ю. Це відбулось в ті дні, коли журналіста викрали росіяни. У цьому відео Гунько змушений був говорити, що «тепер готовий писати правду і співпрацювати з так званою військовою адміністрацією» — про фейкове «інтерв'ю» повідомив журналіст Олег Батурін, який також побував в полоні окупантів.

Викриття. Росіяни розсилають комп’ютерні віруси нібито від імені СБУ під виглядом «інструкції, як діяти в умовах активної фази бойових дій». Як повідомили в Держспецзв'язку, основні цілі ворога – у першу чергу держслужбовці, через телефони яких, на думку окупантів, можливо зібрати конфіденційну інформацію. Повідомлення, які розсилають у месенджерах, починаються зі слів «Я співробітник СБУ №такий-то. Наразі прошу вас зберегти собі на комп'ютер інструкцію до дії на особливий період часу під час активної фази бойових дій». І далі додається архів, який начебто включає офлайн-карту Гугл, координати укриттів, інструкції та інше. Насправді, це вірус, мета якого вразити пристрої користувачів і вкрасти дані, зазначають у Держспецзв’язку.  Нагадаю, що будь-які файли, надіслані від невідомих адрес та телефонів є потенційно небезпечними і відкривати їх не варто. Будьмо обачними.

Загалом же днями Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, повідомила, що за півтора місяця від початку повномасштабної війни, Україна зазнала втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Фейк. Кремль бреше про «добровільний» виїзд українців з окупованих територій в Росію.

Російські ЗМІ, посилаючись на заяву омбудсманки Росії Тетяни Москалькової, стверджують, що Росія не вивозить українців примусово з окупованих російською армією територій. Так, Тетяна Москалькова 12 квітня заявила, що «примусового переміщення біженців до Росії ніколи не було, це брехня». При цьому, за повідомленням російського інформагентства ТАСС, станом на 11 квітня кордон із Росією перетнули 740 тисяч людей з України. Більшість вимушених переселенців в’їхали через Ростовську область. Як стверджується, серед прибулих – понад 206 тисяч громадян Росії, 413 тисяч «громадян» так званих «ДНР та ЛНР», 117 тисяч – громадяни інших країн.

У свою чергу, українська омбудсманка Людмила Денісова повідомила, що щодня з території Донецької та Луганської областей до Росії вивозять близько 20 тисяч людей, українці перебувають уже в 35 регіонах Росії. Таким чином, в Росію за час повномасштабної війни з Україною було вивезено понад 700 тисяч громадян з Донецької та Луганської областей, включаючи 150 000 дітей.

З 18 лютого під приводом нібито наступу української армії на окуповані території Донеччини та Луганщини розпочалася примусова евакуація місцевого населення, насамперед жінок і дітей, до Росії з територій невизнаних «республік».

Меседж. «Процвітає» сепаратизм, адже «зібрати єдину Україну ми не встигли». Анонімні телеграм-канали поширюють тези про нібито бажання великих і самодостатніх громад бути максимально самостійними, про процвітання сепаратизму в Україні, а також «руку Кремля» і велику роль реформи децентралізації в цьому.

Такий повідомлення ворожої пропаганди упіймали аналітики «Детектора медіа». Меседж маніпулятивний, оскільки «процвітання сепаратизму» не підкріплене жодним фактом.

Натомість за результатами соціологічного дослідження Центру Разумкова до 30-річчя незалежності України, лише 11% громадян насамперед асоціюють себе з регіоном, у якому проживають, 19% — з населеним пунктом, і 59% — з Україною загалом. Це ж дослідження показало, що 8% зазначили, що українців нічого загалом не об’єднує.

Маніпуляція. Зеленський визнав, що Україна «першою розпочала» конфлікт із Росією. Кремлівські ЗМІ поширюють дезінформацію про те, що «Україна першою затіяла і розпочала конфлікт із Росією». Про це нібито заявив сам Володимир Зеленський в інтерв’ю Бі-бі-сі.  Насправді цитата Володимира Зеленського, яку використовують пропагандисти, просто вирвана з контексту. Президент України дійсно говорить в інтерв’ю для ВВС фразу: «Ми розпочали цю війну ще раніше».

Але в інтерв’ю Володимир Зеленський вказує лише на те, що він знав про наміри Росії щодо можливої ​​війни, тому повинен був підготуватися до захисту української держави, а аж ніяк не до розв’язання конфлікту з Росією чи нападу на її територію, як запевняють пропагандисти.

 

«Щоб ви розуміли: ми знали, що Росія може напасти будь-якої миті, тому що війна триває з 2014 року. […] Саме тому ми хотіли до НАТО. Саме тому ми стабілізували ситуацію в Україні. Саме тому нам було потрібне сильне керівництво моєї команди. Саме тому ми боролися із деякими політичними групами всередині нашої країни, групами, на які Росія витрачала гроші. Ми розпочали цю війну ще раніше», – розповів Володимир Зеленський в інтерв’ю.

Більше того, президент вказує і на той факт, хто є ініціатором війни, наводячи приклади 2014 року: «Вони багато разів окупували наші території, починаючи з 2014 року. Вони окупували Крим, і скрізь вони кажуть, що це їхня територія. І ще вони кажуть, що якщо щось буде проти нашої території, наприклад Криму, то ми будемо відповідати ракетними ударами. […] Так само, як і окупований Донецьк. Вони самі влаштовували теракти з вибухами у Донецьку, а потім звинувачували нас, говорили, що ми зробили це, хоч у нас туди не було ніякого доступу».

Маніпуляція. Кримські татари «не повстали» в Криму та «не зробили достатньо» проти окупації Херсонщини, лишившись «у тіні». Анонімні телеграм-канали пишуть, що кримські татари не влаштовують акції протесту проти окупантів, чого від них нібито очікувала влада, і супротив чинять лише українці. У такий спосіб пропагандисти намагаються маніпулювати думкою про Крим і протиставляють два народи. Натомість окупанти системно переслідують представників кримськотатарської спільноти на Херсонщині і в Криму через опір. Ще 6 березня кримські татари вийшли на акцію протесту в Новоолексіївці на Херсонщині. Росіяни проводять обшуки та затримують активістів, як, зокрема, 15 квітня, пише «Укрінформ». У Кримській правозахисній групі нагадали, що у в’язницях Криму покарання вже відбувають близько 230 політичних в’язнів, а по всій Росії цей показник вдесятеро більший.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду