«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 4 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 4 квітня

09:30,
5 Квітня 2022
2518

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 4 квітня

09:30,
5 Квітня 2022
2518
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 4 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 4 квітня
Російські «війська встановили антену» для прослуховування телефонних розмов українців, Захід багато років «штовхав Україну до конфлікту» з Росією, «Азов» у Маріуполі «закликав українців до повалення влади», а українські військові «застосували хлор та фосфор» на Херсонщині та Луганщині.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Російські військові «прослуховують розмови» українців. У мережі знову активно шириться фейк про встановлення російськими військами антени для прослуховування телефонних розмов українців. Однак наразі жодного підтвердження щодо встановлення такого обладнання й можливості прослуховування розмов українців немає, повідомляє Держспецзв’язку.  Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь розповів, що усі подібні заяви виявилися фейками і частиною інформаційно-психологічних операцій. Вони мали на меті залякати українців, а також примусити українців припинити повідомляти інформацію про місця пересування ворожої техніки. У Держспецзв’язку додали, що це – не єдиний випадок поширення серед громадян дезінформації. Раніше розповсюджували фейки, що вночі українцям телефонуватимуть з невідомих номерів з метою наведення цілей для авіабомбардування і радили відключити телефони. Такі повідомлення теж були неправдою. Тоді у службі пояснили, що фізично встановити точне місцеперебування людини таким способом не можливо, відповідно — навести цілі для авіабомбардування також.

Меседж. Захід багато років «штовхав Україну до конфлікту» з Росією. Цю тезу поширюють телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами Росії. Подібні меседжі, про вину «колективного Заходу в усьому, що відбувається в Україні», прокремлівські телеграм-канали поширювали ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Насправді ж, в Україні не «конфлікт» з Росією, а війна. Війну Росія розв’язала проти України в 2014 році — спершу окупувавши Крим, а потім деякі райони Донецької та Луганської областей; у 2022 році саме Росія розпочала повномасштабний наступ на українські території.

За даними ООН, від початку російського вторгнення в Україну станом на 4 квітня загинули щонайменше 1 430 мирних мешканців, ще 2 097 отримали поранення. Управління Комісара ООН з прав людини вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів все ще очікують підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя та Волновахи (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Попасної (Луганська область), а також передмість Києва, де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення.

Фейк. Маріупольський «Азов» буцімто «закликав українців до повалення влади». Листи з закликами до повалення уряду розсилають українцям нібито від захисників Маріуполя. Листи надходять з електронної пошти Volodimir Azov volodimir_azov@justiceua.org.

Однак, на офіційному каналі Маріуполького Азова повідомили, що встановили, що хостинг, з якого відправлено листи, розташований у Швейцарії. А поштову саму скриньку створили всього кілька днів тому — 22 березня, певно з метою розповсюдження дискредитативної інформації. «Сам відправник і викладена ним позиція не мають жодного стосунку до полку "Азов", який захищає місто Маріуполь», — йдеться у повідомленні. В маріупольському «Азові» також наголошують, що пошук зловмисників вже розпочався, тому не радять нікому повторювати подібні фокуси.

Фейк. Українські військові «застосували хлор та фосфор» на Херсонщині та Луганщині. Такі повідомлення ширять російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали. Центр протидії дезінформації при РНБО України попередив, що це чергова спроба Росії підготувати інформаційне поле для виправдання воєнних злочинів та спроба залякати населення на тлі передислокації окупаційних військ на Донбас та Південь України.

«Подібну дезінформаційну кампанію у російських медіа зафіксовано 27 лютого для поширення паніки серед населення. Ворог повідомляв про начебто українські провокації з фосфором у Гостомелі. 25 березня та 2 квітня окупанти використовували фосфор на окупованій частині Донеччини і Луганщини. Тоді кремлівські медіа намагались перекласти відповідальність за використання забороненої зброї на українські Збройні сил», — говорять у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Меседжі. Фото та відео з Бучі — це «провокація України, щоб отримати допомогу Заходу, дискредитувати армію Росії та зірвати мирні угоди». Міністерство оборони Росії, російські пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали активно працюють над виправданням ситуації в Бучі, де після відходу російських військ знайшли щонайменше 400 вбитих та закатованих мешканців. Російська пропаганда не має єдиного підходу для цього кейсу, тому поширює абсолютно різні меседжі та маніпулятивні повідомлення — від версій про постановку та фейкові фото до версії, що вбивали нібито українські військові «для картинки» для іноземних медіа. «Детектор медіа» зафіксував 18 варіацій пропагандистських меседжів. Не всі вони пов’язані між собою, але всі спрямовані на виправдання Росії.
Найпопулярніший меседж, який просуває й влада Росії, — це «постановка» або «провокація» української влади, щоб буцімто змусити Захід дати зброю та авіацію, дискредитувати армію Росії, зірвати мирні угоди та підбурити до насилля.
Разом з цим меседжем поширюють тези, що нібито:
- «жоден мирний мешканець не постраждав, поки в місті були російські війська»;
- «жителі Бучі могли виїхати з міста, коли там були російські війська»;
- «фото загиблих у Бучі показали тільки на четвертий день після виходу російських військ»;
- «на відео з Бучі загиблі ворушать руками і прибирають кінцівки, щоб не потрапити під колеса військової техніки, встають» тощо.

Інша група меседжів побудована на вже випробуваному Росією прийомі — перекладання відповідальності на українських захисників. Серед іншого поширюють тези, що:
- «жителів Бучі вбила місцева тероборона»;
- «мешканці Бучі загинули від артобстрілів української армії  та "Азову", коли ті заходили в місто»;
- «на тілах загиблих є білі пов’язка — їх використовували українці»;
- «зв’язувати руки — це "почерк" українських військових та тероборони».
Буча з початку березня перебувала під окупацією армії Росії, лише 1 квітня українська армія повідомила про звільнення міста. Після повернення Бучі під контроль там виявили сотні загиблих громадян. Ці злочини російських військових вже називають «Бучанською різаниною». Президент Володимир Зеленський 4 квітня відвідав Бучу та заявив, що Росія скоїла військові злочини та геноцид в Україні. Європейський Союз звинуватив владу Росії у скоєнні звірств.

Нагадаємо, що метою такої діяльності росіян є терор українського населення. Вони прагнуть залякати та зламати дух, щоб українці важче чинили опір.

Фейк. Україна блокує у портах десятки іноземних цивільних суден. Російська пропаганда поширює фейкові повідомлення, що Україна нібито блокує десятки іноземних цивільних суден у своїх портах. Як пише StopFake, за даними Міжнародної морської організації, станом на 30 березня в українських портах і водах через російську війну заблоковано 86 торгових суден і приблизно 1000 моряків. Раніше в Міжнародній морській організації заявили, що саме Росія, а не Україна, нападає в Чорному та Азовському морях на комерційні судна, торгові судна та пошуково-рятувальні кораблі. Заступниця Державного секретаря США Венді Шерман підтвердила 29 березня факти нападу Росії на цивільні іноземні судна в Чорному морі. За її інформацією, Росія також розбомбила щонайменше три цивільні кораблі, які перевозили товари з портів Чорного моря.

Маніпуляція. Розсилка від «Ukraine» — це фішинг. Насправді це не фішинг. У соціальних мережах поширили маніпулятивні повідомлення, що розсилка від «Ukraine» із посиланням на mywar.mkip.gov.ua — це фішингова атака. «Не відкривати, видаляти, це з метою отримання даних», метою розсилки є «отримання даних (контактів та чатів в меседжерах)» — йшлося в повідомленнях, які розповсюджували серед українців у соцмережах. Насправді акаунт «Ukraine», з якого здійснюють розсилку, належить Держспецзв'язку. А сайт mywar.mkip.gov.ua створило Міністерство культури та інформаційної політики України, щоб громадяни розповідали свої історії війни для всього світу.

Фейк. Україна здійснювала ядерні розробки, щоб підірвати європейську безпеку. Російська пропаганда поширює фейкову карту уранових родовищ на території України як нібито доказ того, що Україна «здійснювала ядерні розробки, щоб підірвати європейську безпеку». Центр протидії дезінформації заперечив: «Наша держава має великі поклади різних корисних копалин. Але їхня наявність не дорівнює наявності зброї масового ураження, про яку дезінформує власне населення Кремль». У Центрі уточнили, що такими фейками Росія намагається підготувати інформаційне поле для виправдання своїх злочинів, а також намагається розколоти ЄС та НАТО.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду