«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 16 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 16 квітня

21:28,
16 Квітня 2022
2833

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 16 квітня

21:28,
16 Квітня 2022
2833
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 16 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 16 квітня
Шахраї створили фейковий благодійний сайт, який краде особисті фінансові дані; восени в Україні «буде голод», маніпуляції навколо приїзду Байдена та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття: Шахраї створили фейковий благодійний сайт, який краде особисті фінансові дані.

Шахраї створили фейковий сайт, схожий на сайт програми «Допомагати просто!» благодійного фонду «Приватбанку». У пресслужбі «Приватбанку» повідомляють, що фейкова копія краде фінансові дані. Інтерфейс майже повністю дублює оригінальний сайт від державного банку. Однак, якщо в «Приватбанку» на головній сторінці пропонують українцям пожертвувати допомогу на Збройні сили чи переселенців, то аферисти — заманюють людей «отриманням допомоги відповідно до статусу». «"Приватбанк не проводить виплати допомоги через сайти! Благодійні програми банку працюють на надання централізованої допомоги армії та гуманітарним організаціям», – наголошує пресслужба банку. Банк також працює над тим, щоб шахрайські ресурси були недоступними.

Меседж: Восени в Україні «буде голод». Російські пропагандисти поширюють меседж, начебто в Україні найближчим часом розпочнеться голод. Депутат держдуми Росії від «Єдиної Росії» Андрєй Ісаєв заявив, що в Україні почнуться проблеми з постачанням продуктів, «провалена посівна, зруйновані дороги», «київський режим не буде вирішувати цю проблему, а Заходу доля простих українців байдужа».Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв’ю «Економічній правді» сказав, що в Україні немає і найближчим часом не передбачається проблем із харчами. Запасів базових продуктів у нас є на декілька років, зокрема олії – на багато років. Сівба ярих культур продовжується в 23 областях України, крім Луганської. Станом на 14 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території — 14 013 тисяч гектарів, що на 2 903,3 тисяч гектарів менше від показників минулого року (16 916,3 тисяч гектарів). Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що дефіциту основних харчових продуктів, зокрема курячих яєць, м'яса птиці, молока та овочів, на внутрішньому ринку України не буде. У магазинах немає дефіциту продуктів, крім міст, які росіяни заблокували чи тимчасово окупували. Туди не вдається доставити гуманітарну допомогу. Крім того, вже зараз Всесвітня продовольча програма розгорнула масштабну гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від війни.

Маніпуляція: Байден у дуже поганому стані, через це не приїде в Україну. Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали масово повідомляють, що президент США Джо Байден має проблеми зі здоров’ям, через що не буде його візиту до України. Начебто він «лялька», а країною керують ті, хто у тіні його «хворої постаті». Такі фейки активізувалися після того, як Байден назвав геноцидом дії президента Росії Володимира Путіна в Україні та що президент США готовий приїхати до України. 14 квітня на Об'єднаній базі Ендрюс у Меріленді Джо Байден заявив, що готовий особисто приїхати до України. Пізніше прессекретар Білого дому Джен Псакі сказала, що Джо Байден «готовий до всього», він «готовий їхати в Україну. Це правда. Це так», але поки що Білий дім не відправляє президента в Україну. Вона сказала, що прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон здійснив восьмигодинну поїздку потягом «через зону бойових дій», щоб дістатись до центра України. «Тож ні, це не входить до планів президента Сполучених Штатів. Ми всі повинні, можливо, відчути полегшення з цього приводу. У нього є ще декілька справ», – заявила Псакі. У березні 2022 року Байден відвідав Польщу та місто Жешув неподалік українського кордону. Він висловив розчаровування тим, що не зміг в'їхати в країну, щоб побачити наслідки російського вторгнення. 14 квітня американський сенатор Стів Дейнс та членкиня Палати представників Вікторія Спартц у четвер відвідали Київ та його передмістя, які були окуповані російськими військами, ставши першими офіційними особами США, які приїхали з початку війни.

Викриття: У Херсоні роздають листівки, де винними у війні називають українців і «західні плани». Росіяни в Херсоні поширюють брехливі листівки, в яких переконують, що «збройні сили Росії не воюють з український народом», а війна розпочалась через «західні плани» знищити російський та український народи. Саму війну називають «операцію з ліквідації антинародного київського режиму». У листівках винними в російській агресії називають самих українців та обрану ними владу: «горе, що спіткало вас, – результат злочинної політики київського режиму». Такі дії російських пропагандистів є прямим визнанням того, що ця війна не має стосунку до міфічного «захисту Донбасу». Її мета – знищення української державності та окупація всієї України, наголосили в пресслужбі. Українців закликають до колаборації з росіянами і зазначають: «Не думайте, що це буде швидко та безболісно». Це твердження стає особливо актуальним, враховуючи, що згідно з даними супутникових знімків компанії Planet Lab, за час окупації на херсонському міському цвинтарі з’явились щонайменше 824 нові могили. На сьогодні українські та міжнародні слідчі ретельно досліджують всі злочини, які чинять росіяни. Вони будуть доказами для спецтрибуналу як над безпосередніми виконавцями, так і над владною верхівкою Росії.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду