«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 5 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 5 квітня

07:32,
6 Квітня 2022
2070

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 5 квітня

07:32,
6 Квітня 2022
2070
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 5 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 5 квітня
Україна — морський «терорист», що «блокує» у портах десятки іноземних цивільних суден та «умисно замінувала» Чорне море, До Миколаєва «підступають танки» і його планують «захопити за три дні», а російська армія знешкоджує українські ДРГ там, де її вже давно нема.

Незалежно від того, чи маємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми з вами є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Маняпуляція. Фото загиблих у Бучі показали нібито «тільки на четвертий день після виходу російських військ», і тому це «постановка». Це – одна з десяти варіацій пропагандистських меседжів про події в Бучі, які зафіксував «Детектор медіа». Так Міністерство оборони Росії, російські пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали активно працюють над виправданням ситуації в Бучі, де після відходу російських військ знайшли щонайменше 400 вбитих та закатованих мешканців. Буча з початку березня була під окупацією армії Росії, лише першого квітня наші військові повідомили про звільнення міста. Після повернення Бучі під контроль там виявили сотні загиблих громадян. Ці злочини російських військових вже називають «Бучанською різаниною». Президент Володимир Зеленський 4 квітня відвідав Бучу та заявив, що Росія скоїла військові злочини та геноцид в Україні.

4 квітня, коли Президент Зеленський відвідав Бучу і записав звернення, а і новини про Бучу шокували увесь світ, видання The Times повідомило, що провело власний аналіз супутникових знімків до і після звільнення Бучі, які їм надала компанія Maxar Technologies. Cупутникові знімки свідчать, що тіла вбитих на вулицях Бучі почали з'являтися там 9 березня, невдовзі після того, як місто опинилося під російською окупацією. Це спростовує брехливі заяви Росії, що нібито людей убили після відходу російських військ. Огляд відео та супутникових знімків показує, що багато мирних жителів були вбиті більше трьох тижнів тому, коли російські військові контролювали місто. На одному відео, знятому членом місцевої ради 1 квітня, видно безліч тіл, розкиданих по вулиці Яблунській у Бучі, пише Times. Супутникові знімки показують, що принаймні 11 із них перебували на вулиці з 11 березня.

Фейк. Україна — це буцімто морський «терорист», що «блокує» у портах десятки іноземних цивільних суден та «умисно замінувала» Чорне море. Москва активно поширює дезінформаційний наратив, що Україна – це морський «терорист». Таку брехню вони почали ширити ще початку повномасштабного вторгнення в країну, а зараз з'явилися нові епізоди, розповідають аналітики фактчеркерської ініціативи StopFake. 

Російські медіа продовжують. Державні ЗМІ окупантів активно просувають тезу , що українська влада нібито «насильно утримує» в портах «близько 70 іноземних торгових суден» з метою «шантажу всього світу». Також росЗМІ запевняють, що Україна «умисно замінувала» Чорне море, щоб «створити русофобські провокації».

Чорне море – це основний торговий маршрут для перевезення зерна, нафти та нафтопродуктів. Через протоку Босфор торгові судна отримують доступ до Середземного моря і океанів. Цей морський шлях є стратегічним для України, Грузії, Туреччини та частини європейських країн. Росія використовує його як один із важелів тиску на міжнародних партнерів України. 

«Блокування Україною десятків іноземних цивільних суден» — звісно, це брехня. Згідно з даними Міжнародної морської організації (організація в структурі ООН), станом на 30 березня в українських портах і водах через російську війну заблоковано 86 торгових суден і приблизно 1000 моряків. Також раніше в Міжнародній морській організації заявили, що саме Росія, а не Україна, нападає в Чорному та Азовському морях на комерційні судна, торгові судна і навіть на пошуково-рятувальні кораблі. 

Крім того, маємо підтвердження фактів нападу Росії на цивільні іноземні судна в Чорному морі від заступниці Державного секретаря США Венді Шерман, це вона підтвердила 29 березня. Шерман каже, що Росія розбомбила як мінімум три цивільні кораблі, які перевозили товари з портів Чорного моря, зокрема й одне зафрахтоване агропромисловою компанією. Також американська дипломатка каже, що російський флот блокує доступ до українських портів, що фактично перекриває експорт зерна. І через це військова агресія Росії призвела до гострої нестачі продовольства не лише в Україні, а й у всьому світі.

Також російські ЗМІ запевняють, що Україна «умисно замінувала» Чорне море, щоб «створити русофобські провокації». У середині березня кремлівські медіа почали активно розповсюджувати повідомлення, що саме Україна «створює небезпечні прецеденти» у Чорному та Азовському морях, нібито мінуючи ділянки Чорного моря. 26 і 28 березня Туреччина повідомила про виявлення та знешкодження двох морських мін «старого зразка», які дрейфували до турецького і болгарського берегів. Україна категорично відкинула усі російські звинувачення. Міністерство закордонних справ України наголосило, що дрейфуючі міни, виявлені у Чорному морі — це саме ті міни, які Росія вкрала у 2014 році з українських військово-морських баз у тимчасово окупованому Севастополі.  «Росія, використовуючи морські міни з захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами», – йдеться у заяві української дипломатії

Українцям надсилають шкідливі листи з темою «Інформація щодо військових злочинців Росії». Як повідомляють у Держспецзв’язку, зловмисники використовують болючі для українців теми, зокрема, «паразитують» на інформації щодо персональних даних росіян, які скоїли воєнні злочини. Російські хакери надсилають такі листи зокрема на пошту державних органів України. Небезпечні електронні листи містять HTML-файл «Військові злочинці РФ.htm», відкриття якого призведе до створення на комп'ютері RAR-архіву Viyskovi_zlochinci_RU.rar. За даними Держспецзв'язку, у архіві є файл-ярлик «Військові-злочинці що знищують Україну (домашні адреси, фото, номера телефонів, сторінки у соціальних мережах).lnk». У Держспецзв'язку застерігають, що відкриття листа призведе до того, що зловмисники отримають віддалений доступ до комп'ютера жертви.

Фейк. Українцям «повністю скасували» плату за комуналку. Інформація, що на період війни з Росією українцям повністю скасували оплату за комунальні послуги шириться у соціальних мережах. Зокрема, у локлаьних волинських спільнотах у фейсбуку. Однак це — фейк, увагу на нього звернули фактчекери проєкту «Брехунець». Насправді ж, згідно із постановою Кабінету Міністрів України про «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» від 5 березня 2022 року, до припинення чи скасування воєнного стану не можна нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пеню); припиняти надвати послуги у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Тобто уряд заборонив нараховувати штрафи за несвоєчасну оплату, а також позбавляти споживачів послуг за заборгованість, однак оплату за комунальні послуги не скасовують. Навпаки, комунальники на місцях просять людей вчасно сплачувати за послуги для того, щоби підприємства могли функціонувати в умовах війни.

Викриття. Кадирівці роздають маріупольцям українські продукти під виглядом «гуманітарної допомоги від громадського фонду Ахмата-Хаджі Кадирова». Днями Рамзан Кадиров опублікував відео, як маріупольцям роздавали гуманітарну допомогу, у підписі до якого вказав, що допомога надана Регіональним громадським фондом Ахматом-Хаджи Кадирова. Проте, як звернув увагу медіаексперт Христо Грозев, детально розглянувши кадри відео, можна помітити, що продукти від кадировців — українські. Зокрема, ковбаса, яку видають — насправді українська. Це зрозуміло із написів українською мовою «Віденьський сервелат» та «Лікарська». Те саме стосується борошна, на пакуванні якого видно напис «Борошно». Звідки кадировці взяли українську продукцію та чому роздавали її під виглядом російської гуманітарки — невідомо, проте після поширення інформації, що продукти насправді українські, допис Кадирова видалили.

Фейк. До Миколаєва «підступають танки», його планують «захопити за три дні». За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, таке твердження масово шириться у соціальних мережах протягом останніх днів. Однак сам Кім спростовує цю інформацію й каже, що ситуація в Миколаєві контрольована. «Ми контролюємо вхід-вихід, знаємо, скільки одиниць техніки є. Їх там 15-20. Ведуться бої, але ні про які сотні танків не йдеться. Команда "захопити Миколаїв за три дні" — це нагнітання паніки. І обстріли — теж для паніки. Це те, чого хоче досягнути ворог. Дивіться на речі реально, аналізуйте. Не вірте фейкам і бережіть себе», — сказав Віталій Кім.

Меседж. Українство — це «фейк». Його «ніколи не було». Таку тезу поширив колишній президент Росії, заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв. Висловлювання політика щодо України розтиражувала низка російських пропагандистських ЗМІ. Медведєв заявив, що Україна ментально перетворилися на Третій Райх та укотре звинуватив українців у нацизмі. Крім цього, він додав, що українство — це фейк, якого ніколи не було в історії і не існує зараз. Насправді теза про те, що Україна — це держава, якої істрично не було, а відповідно — українців також, не нова для російських політиків та пропаганди. Росія постійно спекулює на нашій історії, ніби стверджуючи, що Україна — це неповноцінна держава, яка не відбулася та не має права на існування, адже не має своєї історії, культури тощо, на відміну від так званої «великої російської культури». Такі тези вигідні російській пропаганді, адже у такий спосіб Росія ніби виправдовує свої злочинні воєнні дії на території України, стверджуючи, що, по-перше, все українське — це фейк, по-друге, українці перетворилися на нацистів. Більше про російську історичну пропаганду щодо України читайте за посиланням

Фейк. У США буцімто «визнали,» що події у Бучі є лише частиною української пропаганди. Таку тезу поширюють російські пропагандисти посилаючись на слова американського політолога Джима Джатраса. Як пише StopFake, Джим Джатрас — один з постійних «розмовляючих голів» на російських пропагандистських ресурсах RT і Sputnik, а від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Джатрас заявляв, що навряд чи Україна існуватиме як держава, а президент Зеленський, швидше за все, буде президентом у вигнанні. Як пишуть фактчекери, він також заявляв, що російські аргументи у цій війні більш «вагомі» й захищав Московський патріархат та поширював російську дезінформацію про Православну церкву України. «У такий спосіб коментарі Джатраса не є чимось дивним, а йдуть у ногу з наративами російської пропаганди про звірства в Бучі та інших містах Київської області, які були виявлені після того, як область була деокупована», — пишуть фактчекери зі StopFake. Однак офіційних заяв США з такими твердженнями щодо Бучі не було, тому говорити, що США визнали події у Бучі пропагандою — не можна.  Крім цього, як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, Росія продовжує використовувати так званих західних експертів, щоби поширювати свою пропаганду про Україну. Серед них і колишній офіцер американської армії Девід Пейн, який багато років співпрацює з Кремлем. Як зазначають у Центрі, під час повномасштабної війни Росії проти України цей «експерт» поширював в іноземних ЗМІ тези про те, що «Захід має припинити постачання зброї до України, щоб не провокувати росію на ще більшу агресію» та «Україна має віддати Росії Крим і Донбас, щоб уникнути третьої світової війни». «Всі ці заяви не мають нічого спільного з реальністю. Кремль роками вибудовував свою пропагандистську кампанію для дискредитації цивілізованого світу, вдаючись до підкупу та вербування навіть західних високопосадовців», — додають у Центрі.

Фейк. «Російські війська знешкодили українські ДРГ» у Київській області. Таку інформацію ще четвертого квітня поширювали російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, «РИА Новости». Однак це — фейк. Російські військові не могли знешкодити жодну ДРГ на території Київщини четвертого квітня, адже вже станом на друге квітня, за даними Міністерства оборони, вся Київська область вже була звільнена від російських окупантів.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду