«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 квітня

07:30,
13 Квітня 2022
2338

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 квітня

07:30,
13 Квітня 2022
2338
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 квітня
Підірвана «українською армією» цистерна з азотом у Рубіжному, «захоплені» «Азовом» у Маріуполі іноземні судна, «відмова» міжнародних організацій розслідувати злочини в Бучі, російська дезінформаційна кампанія в Польщі щодо вбивств мирних людей під Києвом, постановочні проросійські «мітинги» у Новій Каховці.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Два українські банки — Monobank та «Приватбанк» — «скасували кредитні канікули» для своїх клієнтів, які діяли на час воєнного стану.
Інформація, що ці банки скасували кредитні канікули для своїх клієнтів, поширюється у телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що ці банки тепер списують відсотки за кредитами, заганяючи українців у «мінуси». Однак, як з'ясували фактчекери проєкту «Брехунець», це — маніпуляція. «Кредитні канікули — це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, що особливо актуально у випадку перебування у зоні бойових дій чи через втрату доходу. Кредитні канікули за кредитними картками “Приватбанку” діють до 1 червня 2022 року. Отже, можемо зробити висновок, що кредитні канікули – це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, банк не штрафуватиме за прострочені платежі, але вони не означають відсутність процентів за користування кредитними коштами. Не знайшли ми і інформації про скасування кредитних канікул на сайті Monobank», — пишуть фактчекери. У «Приватбанку» пояснили, що продовжують нести повну відповідальність за депозити українців незалежно від обставин й додають, що стандартні умови пільгового періоду картки залишаються незмінними. На додачу до «канікул» у березні «Приватбанк» встановив кредитну ставку 0,001%, практично зробивши користування кредитними коштами безплатним. «Ми зробили це, щоб підтримати всіх наших клієнтів і усвідомлюючи більш нагальні проблеми, з якими зіткнулась країна. Наш банк і клієнти розуміють, що банківська система повинна працювати, аби забезпечувати і передову, і тил. Економічний фронт також дуже важливий для перемоги. І тому, з 1 квітня ми частково повернули деякі тарифи, при цьому знизивши їх порівняно з довоєнним рівнем. Так, зараз встановлено пільговий розмір кредитної ставки на рівні 1,7%, що є вдвічі меншим, ніж до війни. Проценти нараховуватимуться і у травні, але до 1 червня за кредитними канікулами погашення платежу не буде обов'язковим», – пояснили фактчекерам у банку. Відповідно, повідомлення, що банки скасували кредитні канікули і нараховують відсотки, які «заганяють українців у мінуси», є маніпуляцією.

Маніпуляція. Україна начебто «зазнає поразки», а Росія — «перемагає». За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, така інформація про нібито «перемогу Росії» у війні на території України активно шириться пропагандистами.
«Для поширення цієї тези кремлівська пропаганда, крім власних псевдоекспертів, використовує прихильника путінського режиму колишнього морського піхотинця США Брайана Берлетика. Цей "експерт" в англомовному та російськомовному інформаційних сегментах розповідає про "сирійський сценарій", мовляв, "українські військові вбивають власне населення, щоб підставити Росію". Берлетик каже, що "у такий спосіб українці намагаються знизити темпи просування російської армії". За відсутності реальних перемог у бойових діях ворог вдається до інформаційного тероризму українського населення. У виснажених війною людей може сформуватися хибне враження щодо ситуації на фронті. У Росії у такий спосіб Кремль намагається фіксувати в інформаційному полі начебто "досягнуті цілі спецоперації в Україні", щоб пізніше видати псевдофакти за докази перемоги», — йдеться у повідомленні центру. Нагадаємо, порівняння подій в Україні із подіями Сирії від російських пропагандистів з'явилися ще минулого тижня. Наприклад, пропагандисти порівнювали трагедію в українській Бучі із подіями у сирійській Думі, називаючи обидва випадки постановкою.

Викриття. Як у Польщі відвертали увагу громадян від інформації про трагедію в Бучі. За інформацією видання Euvsdisinfo, російська пропаганда за допомогою тролів укотре намагалися підірвати польську підтримку України. У дні, коли світ дізнався про злочини російських військових у Бучі, 4—5 квітня, Польща стикнулася з масштабною атакою тролів, яка мала щонайменше три виміри: польським посадовцям надсилали електронні листи з погрозами, на ЗМІ вчинялися спам-атаки, а у соціальних мережах знову активізувалися обговорення теми волинської трагедії. Однак, за даними видання, така кампанія дезінформації та маніпуляцій була не лише примітивною та незграбною, вона ще й не врахувала нинішні настрої в польському суспільстві.

«Нинішня ситуація, очевидно, дратує Кремль. 2,6 мільйона українських біженців увійшли до Польщі після того, як Росія напала на Україну, і зараз українці в Польщі отримують надзвичайно велику допомогу. У той час як російська військова машина намагається бомбити більше українців, щоб вони покинули свої домівки, кремлівська дезінформаційна машина, ймовірно, продовжуватиме маніпулювати на складних темах, використовуватиме расистські, ксенофобські месиджі та гратиме на темах болючих подій з минулого, як це й зробили у випадку з волинською трагедією, щоби дискредитувати українців», — пише видання.

Фейк. Колишній народний депутат та проросійський політик Олександр Ржавський «виступив проти вступу» України в ЄС. Про це написали російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що журналісти отримали аудіорозмову Ржавського, в якій він розповідає, чому, на його думку, Україні не потрібно вступати в ЄС. Однак проросійський політик Ржавський загинув 27 березня у своїй оселі в Бучі від пострілу п’яного російського солдата, який вимагав алкоголю. У публікаціях російських ЗМІ про смерть Ржавського та її обставини не згадують.

Маніпуляція. У Новій Каховці «проходять проросійські мітинги». За даними Держспецзв'язку, російські пропагандисти поширюють інформацію, що у Новій Каховці на Херсонщині люди виходять на мітинги «за Росію». Як повідомляють у відомстві, російська пропаганда намагається створити ілюзію підтримки окупантів. «До показових роздач гуманітарної допомоги та інтерв'ю з проплаченими акторами, що розповідають про жахіття української влади, тепер додаються проплачені мітинги. На відміну від мітингів реальних мешканців Херсонської області, учасники так званого проросійського мітингу нечисленні, виглядають розгубленими та не проявляють ентузіазму. Можливо, наступного разу росіяни наймуть більше “мітингувальників” та вмикатимуть музику, щоб їм не було нудно», — повідомили у Держспецзв'язку. Відзначимо, що в окупованих Росією містах українці дають відсіч та виходять на масові проукраїнські мітинги. Бували й випадки, коли російські військові агресивно реагували на протести та відкривали вогонь по мирним мешканцям. Зокрема, таке сталося у Каховці на початку квітня.

Фейк. Міжнародні організації «відмовилися» проводити розслідування щодо трагедії в Бучі. Про це заявив зампостпреда Росії при ООН Дмитро Полянський. Він стверджує, що питання про формування міжнародної розслідувальної групи «з провокації» в Бучі поки не стоїть, а також повідомив, що «ми в принципі не віримо в будь-які "незалежні" розслідування, якими займатимуться західні держави та Україна». Нагадаємо, раніше влада Росії називала трагедію в Бучі лише провокацію та постановкою для західних ЗМІ, щоби дискредитувати Росію та її армію. Однак як пише StopFake, подібні заяви з боку Росії, що міжнародні організації начебто відмовилися проводити розслідування, не відповідають дійсності, оскільки міжнародна громадськість націлена на збирання докладних доказів того, хто насправді винен у злочинах, скоєних на Київщині та в Україні загалом під час війни. Про необхідність розслідувань військових злочинів на Київщині, скоєних російськими військами, висловлювалися в ООН, Amnesty International та багатьох інших міжнародних організаціях, також про це заявляли представники різних країн. На місці трагедії побували сотні журналістів з усього світу, представники ЄС, свідоцтва про злочини збирають міжнародні правозахисники, закордонні фахівці-кримінологи, представники Міжнародного кримінального суду. 42 держави подали позов проти Росії до Міжнародного кримінального суду через війну в Україні. Разом з іншими країнами докази для суду збирає Великобританія. Франція та ЄС надають фінансову та технічну допомогу для документування розслідування злочинів Росії в Україні. Прокурор Міжнародного карного суду Карім Хан підтвердив, що група від відомства, яка займається розслідуваннями, вже працює в Україні.

Фейк. «Мертва» дівчина на фото із Бучі виявилися живою. У соціальних мережах пропагандисти ширять дописи про те, що мертва дівчина із Бучі, фото якої поширювалося на початку квітня, виявилися живою. У таких постах додають скриншот допису користувачки Насті Савчишин (Nastia Savchyshyn), яка нібито була на фото жертв у Бучі. У дописі дівчина спростовує свою смерть. За даними Voxcheck, це — фейк, адже на фото з Бучі — зовсім інша людина. А користувачку Настю Савчишин ніколи не оголошували загиблою, вона просто опублікувала своє фото у схожому одязі заради флешмобу «I was killed by russian soldiers because I was Ukrainian». Детальніше.

Маніпуляція. Біженець з України буцімто «визнав», що українські прикордонники «катують мирних жителів». Це твердження масово поширюється у соціальних мережах. Зокрема, у постах цитують уривок інтерв'ю «біженця з України» іспанському телебаченню, в якому він нібито визнає факт тортур мирних жителів з боку українських прикордонників. Як пише StopFake, відео, яке розповсюджується, починається зі слів гостя новинної програми на телеканалі Antena, що його та ще вісім чоловіків на кордоні України та Польщі нібито «хотіли побити» українські прикордонники. На підставі цього твердження користувачі мережі пишуть про те, що Олег – саме так звати гостя програми – підтверджує факт тортур мирних громадян українськими «силовиками». Однак як зазначають фактчекери, уривок інтерв'ю, що поширюється, вирваний з контексту і вводить користувачів мережі в оману. «З повної версії інтерв'ю Олега дізнаємося, що чоловік на час інтерв'ю вже зробив кілька безуспішних спроб виїхати з України. За його словами, він із ще кількома чоловіками намагався перетнути спочатку українсько-угорський кордон, а потім українсько-польський через різні пропускні пункти, але українські прикордонники відмовляли йому у праві виїзду з України. Він стверджує, що 6 днів не міг покинути межі країни через дії співробітників Державної прикордонної служби України, які відправили його на допит, поводилися дуже грубо до нього, кидали йому паспорт в обличчя та інше. Насправді ж дії співробітників прикордонної служби відповідають нормам українського законодавства в умовах воєнного часу», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Фейк. «Азов» у Маріуполі «захопив» іноземні судна. Така інформація поширюється у російських пропагандистських ЗМІ та соціальних мережах. У повідомленнях пропагандисти стверджують, що «українські націоналісти», і, зокрема, «Азов», який зараз захищає Маріуполь, нібито захопили в Азовському морі два іноземні судна — «Царівна» та «Леді Аугуста» й відповідно — утримують у заручниках їхні екіпажі. Як пише StopFake, пропагандисти також стверджують, що полк «Азов» нібито веде мінометний вогонь у цивільних судах, перешкоджаючи евакуації їхніх екіпажів. Насправді це — неправда. Як пише StopFake, інформацію про те, що «Азов» нібито захопив «Царівну», спростували одразу два відомства Болгарії — Міністерство закордонних справ та Міністерство оборони. StopFake також не вдалося знайти жодних фактів, що підтверджують захоплення судна «Леді Аугуста». «Окрім цього, правозахисники неодноразово фіксували факт обстрілу цивільних судів російськими військами», — пишуть фактчекери.

Фейк. Україна «змирилася» з тим, що Росія окупує Харків. Інформацію із таким твердженням поширюють у соціальних мережах, зокрема, у численних телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що Україна не виділяє грошей Харківській області в рамках першого пакету допомоги звільненим від окупантів територіям. На думку пропагандистів, у такий спосіб Україна нібито «списала Харків, змирившись, що його візьме Росія». Однак це — неправда. Фейк уже спростували фактчекери зі StopFake. «Заяви про нібито "списання" Україною Харкова чи інших регіонів країни є спробою російських медіа та пабліків видати бажане за дійсне. Володимир Зеленський раніше в інтерв'ю CNN заявив, що не розглядає жодних компромісів, пов'язаних із територіальною цілісністю та суверенітетом України», — йдеться у повідомленні.

Фейк. «Українські військові підірвали» цистерну з азотом у Рубіжному. Російський пропагандист Соловйов та численні російські медіа вже вдруге поширюють фейк, що в Рубіжному Луганської області на території заводу «Зоря» українські військові підірвали цистерну з азотною кислотою. Перший фейк був 5 квітня, коли цистерна з азотною кислотою на заводі «Заря» була пошкоджена внаслідок російського артилерійського обстрілу. Другий — 9 квітня, коли російські війська підірвали цистерни на цьому ж заводі. Основним аргументом російської пропаганди є те, що українські військові нібито відступають із міста й наостанок влаштували вибух. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що вже півтора місяці російська армія не може прорватися в напрямку Луганська, тому ні про яку капітуляцію, здачу міста та відведення українських військ немає й мови. StopFake пише, що вибух азоту в Рубіжному 9 квітня, за попередніми оцінками, має зону ураження не більше ніж 550 метрів, що не дало б жодної тактичної переваги українським військовим у своєму ж укріпрайоні, але створило би проблеми для втримання міста. Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду