«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 квітня

08:40,
4 Квітня 2022
3363

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 квітня

08:40,
4 Квітня 2022
3363
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 квітня
Цивільних у Бучі вбивала нібито «українська артилерія», у боях «загинула» перша жінка-льотчиця Наталія Перакова, Україна «відправляла у Німеччину» зразки слов'янської крові для розробки етнічно орієнтованої зброї.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться в наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни зазнають іще більших невдач, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують усе нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом із нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії, — тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатися на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Відео із Бучі — це «спланована медіакампанія», росіяни «не вбивали» цивільних — це робота «української артилерії». Міноборони Росії прокоментувало приголомшливі матеріали з українського міста Буча. У своєму телеграм-каналі окупанти наголошують, що фото та відео опубліковані в іноземних медіа, що «схоже на сплановану медіакампанію». Посилаючись на кореспондента російського телебачення Андрія Руденка, стверджує: щойно російська армія залишила Київську область, українська армія буцімто «завдала обстрілів по Бучі». Російський пропагандист Володимир Соловйов у телеграм-каналі поширив допис, що українці кілька днів обстрілювали Бучу ствольною артилерією та реактивними системами залпового вогню.  Братські могили з тілами, на думку російського міноборони, також зробили Збройні сили України, оскільки заблокували місто після вибуху мосту біля Ірпеня. Те, що трупи є справді трупами, також викликає у відомства сумніви.

Нагадаємо: мер міста Бучі Анатолій Федорук повідомив, що в місті виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів. У мережі є десятки шокуючих фотографій розстріляних людей із зав'язаними руками.

То, за версією брехунів із міноборони Росії й Соловйова, це українська артилерія позав'язувала мирним жителям руки і розстріляла їх з автоматів упритул?

Очевидно, це зробили росіяни, які контролювали місто кілька тижнів, грабували квартири, ґвалтували жінок та вбивали мирних жителів. І важливо підкреслити, що це не Путін особисто вбивав, а звичайні росіяни, армійці, й ці звірства, ці нелюдські злочини повинен буде спокутувати так само весь російський народ, усі рядові росіяни, які так гаряче підтримують свого фюрера.

У подкасті можна почути свідчення жителя селища Гостомеля Юрія Марчука, який розповідає про жахливі наслідки перебування збройних сил Росії на півночі Київщини.

Злочини росіян на Київщині шокували весь світ та набули широкого міжнародного резонансу. Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що приголомшена звірствами в Бучі та інших українських містах. «Звістки про напади російських військ на невинних мирних жителів є огидними», — каже вона.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що винних у воєнних злочинах в Україні має бути покарано. «Фотографії з Бучі нестерпні. Нестримне насильство Путіна знищує безневинні сім'ї та не знає кордонів», — каже вона.

Президент Європейської ради Шарль Мішель обіцяє допомогу з боку Євросоюзу у притягненні росіян до відповідальності. «Я шокований вражаючими світлинами, що свідчать про звірства, скоєні російською армією у звільнених районах Київщини», — зізнався Шарль Мішель у твітері, додавши до свого допису помітку «бучанська різанина» (#BuchaMassacre). Очільник Європейської ради вважає, що це — докази воєнних злочинів, що мають бути використані в суді. «Євросоюз допомагає Україні та неурядовим організаціям збирати необхідні докази для переслідування (відповідальних) у міжнародних судах. Будуть нові санкції та нова підтримка», — додав він. І завершив допис, написаний англійською, двома словами українською: «Слава Україні!»

Раніше Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування ймовірних воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні.

Тим часом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у твітері заявив, що російські військові навмисно вбивали цивільних людей у Бучі, та повідомив, що у зв'язку з цим він прямо зараз вимагає нових руйнівних санкцій від країн Великої сімки, а саме: ембарго на нафту, газ, вугілля; закрити всі порти для російських суден і товарів; відключити всі російські банки від SWIFT.

Фейк. У бою «загинула» перша українська жінка-пілот Наталія Перакова. 28 лютого у ЗМІ поширили інформацію, що в боях проти російських окупантів загинула перша українська жінка-льотчиця Наталія Перакова. Тоді повідомлялося, що вона отримала важке поранення, внаслідок чого померла. Інформацію про смерть талановитої винищувачки Наталії Перакової спростувало Командування повітряних сил Збройних сил України.

Фейк. Україна передає Німеччині зразки крові «слов’янського етносу». Фейк-естафету служби зовнішньої розвідки підхопило російське МЗС. Воно виступило з «приголомшливою» заявою про те, що Україна передає ФРН зразки крові «слов’янського етносу». Постпред Росії при відділенні ООН та міжнародних організаціях у Женеві Геннадій Гатілов заявив буквально наступне: «Документи підтверджують факт реалізації Німеччиною в Україні власної воєнно-біологічної програми. Її метою є вивчення в умовах Східної Європи потенціалу смертельно небезпечних захворювань, таких як конгокримська геморагічна лихоманка». Українську «біологічну» тему росіяни «осідлали» давно. Але їдуть на ній погано. Не допомагають навіть вигадані розпилювачі з «байрактарів», про які ми розповідали кілька днів тому в подкасті.

Насправді, причин, чому створити «етнічну зброю» неможливо, всього дві, пояснює фактчекерська ініціатива «StopFake». Перша: будь-яка інфекція заражає організм, а не паспорт. Друга: статеве розмноження створює в людства єдиний генофонд, у якому немає нині ізольованих популяцій. А без цього створення «етнічної зброї» неможливе в принципі.

Про те, що Росія змінює риторику щодо так званих «біолабораторій США» в Україні, повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО України.

«Зміна риторики може свідчити, що Росія не змогла придумати докази того, що в біолабораторіях на території України розроблялася зброя масового ураження», — йдеться у повідомленні. Зазначається, що російські медіа, використовуючи скандальних прокремлівських «західних експертів», почали поширювати інформацію, що нібито «можуть пройти роки, перш ніж скандал із біолабораторіями та біозброєю США вступить у реальну силу».

Для виконання ролі «західного експерта» російські медіа не знайшли нікого кращого за американського ексдипломата Майкла Спрінгмана, відомого американського друга Путіна. Чотири роки тому Спрінгман потрапив у скандал, опублікувавши образливу карикатуру про «друзів» США, в якій Україну порівняв з екскрементами. В РНБО вважають: усе це може свідчити про те, що в Росії немає нових ресурсів для створення більш переконливої пропаганди.

У попередніх випусках подкасту «Русскій фейк» ми неодноразово торкалися теми біолабораторій в Україні, говорили про те, чи є вони насправді й чому росіяни називають їх «американськими». Всі ці деталі можна почути в попередніх записах.

Фейк. В Україні «визнали», що Росія завдає ударів лише по військових об’єктах та інфраструктурі. Таку інформацію поширюють у російських медіа, з посиланням на відеозвернення радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича від 31 березня. Насправді Арестович говорив про те, що не потрібно піднімати безпідставну паніку та «не розсилати страшні повідомлення про масовий російський удар».
У своїй тезі він роз’яснює, що росіяни обстрілюватимуть не для того, щоб «убити народного депутата України чи журналіста», а «бити будуть по об’єктах ВПК, навіть якщо будуть бити, і по об’єктах інфраструктури».

В його зверненні не йдеться, що Росія обстрілює лише об’єкти військової інфраструктури. Олексій Арестович зазначає, що бити можуть як «по об’єктах військово-промислового комплексу», так і по «об’єктах інфраструктури», тобто це може включати не лише військову, а й виробничу, соціальну та навіть цивільну інфраструктуру.

Радник керівника ОПУ неодноразово зазначав, що російська армія «навмисно руйнує цивільну інфраструктуру». Наприклад, під час брифінгу 1 квітня він сказав: «Противник продовжує здійснювати повітряні та ракетні удари по об’єктах критичної інфраструктури, воєнної промисловості, воєнних об’єктах і, на жаль, продовжує нищити житлові квартали в Маріуполі, Харкові, Чернігові. Чернігів — місто, яке противник пробує перетворити на "другий Маріуполь"».

Фейк. Російські військові «прослуховують розмови українців». У мережі знову активно шириться фейк про встановлення російськими військами антени для прослуховування телефонних розмов українців. Наразі жодного підтвердження щодо встановлення такого обладнання й можливості прослуховування розмов українців немає, повідомляє Держспецзв’язку. Як пише «Детектор медіа», голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь розповів, що всі подібні заяви виявилися фейками й частиною інформаційно-психологічних операцій. Вони мали на меті залякати українців, а також змусити українців припинити повідомляти інформацію про місця пересування ворожої техніки. У Держспецзв’язку додали, що це не єдиний випадок поширення серед громадян дезінформації. Раніше поширювали фейки, що вночі українцям телефонуватимуть із невідомих номерів із метою наведення цілей для авіабомбардування, і радили відключити телефони. Такі повідомлення теж були неправдою.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення — у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта у фейсбуку, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі — зупиніться, перш ніж поширити й розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах — вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар — знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, й нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх усієї країни в інформаційній війні.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду