«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 квітня

22:15,
13 Квітня 2022
2385

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 квітня

22:15,
13 Квітня 2022
2385
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 квітня
Україна «змирилася», що Росія окупує Харків, Зеленський «наказав» перенести бойові дії «до Росії», на супутникових знімках зафіксували «30 тисяч мішків» із «загиблими бійцями “Азова”», Бі-бі-сі «зняло відео» про причетність України до обстрілу Краматорська.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Україна «змирилася» з тим, що Росія окупує Харків. Такі твердження ширять у соціальних мережах, зокрема, у численних телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що Україна начебто не виділяє грошей Харківській області в межах першого пакету допомоги звільненим від окупантів територіям. На думку пропагандистів, у такий спосіб Україна нібито «списала Харків, змирившись з тим, що його захопить Росія». Однак це — неправда.
Фейк уже спростували фактчекери зі StopFake. Заяви про нібито «списання» Україною Харкова чи інших регіонів країни є спробою російських медіа видати бажане за дійсне. Президент України Володимир Зеленський раніше в інтерв'ю CNN заявив, що не розглядає жодних компромісів, пов'язаних із територіальною цілісністю та суверенітетом України.

Щодо фінансової допомоги звільненим від окупантів регіонам, то Кабінет Міністрів України наголосив, що йдеться лише про перший транш — мільярд гривень із резервного фонду. Ці гроші підуть на ліквідацію наслідків воєнних дій та першочергове відновлення інфраструктури у чотирьох областях. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль уточнив, що 400 мільйонів гривень отримає Київська область, ще по 250 мільйонів — Чернігівська та Сумська. Житомирщина на відновлення інфраструктури отримає 100 мільйонів гривень.

Харківської області у цьому списку немає, оскільки на сьогоднішній день вона не повністю звільнена від російських військ та частково перебуває під окупацією. На південному сході Харківської області в районі міста Ізюм продовжуються активні бойові дії, а сам Харків та інші населені пункти області регулярно зазнають обстрілів з боку російських військ.

 

Однак прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що цей мільярд гривень є лише першим етапом фінансової допомоги, і «попереду буде ще багато роботи щодо капітального відновлення» України. До цього планують розпочати відразу ж після перемоги та звільнення всіх без винятку окупованих регіонів на сході та півдні України.

Фейк. Бі-бі-сі «зняло відео» про причетність України до обстрілу Краматорська. У мережі розповсюджують фейкове відео з логотипом британського суспільного мовника Бі-бі-сі, у якому йдеться про те, що Україна начебто несе відповідальність за ракетний обстріл залізничного вокзалу в Краматорську, унаслідок якого загинуло близько 60 цивільних мешканців.

Бі-бі-сі заперечило причетність до цього відео та повідомило, що вживає кроків, щоби це відео було видалено. Раніше російські пропагандисти поширювали фейки, що нібито «українські військові обстріляли вокзал в Краматорську», «Росія не використовує комплекси "Точка-У"», «Українські військові використовують мирне населення як "живий щит", тому розстріляли вокзал у Краматорську», «серійний номер доводить, що ракета, яку випустили по вокзалу в Краматорську, належить українській армії» — про все це ми говорили у попередніх випусках подкасту «Русскій фейк», які можна послухати на всіх популярних подкастингових платформах.

Фейк. Колишній народний депутат та проросійський політик Олександр Ржавський «виступив проти вступу» України в ЄС. Про це написали російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленні видання «РИА новости» йдеться, що журналісти отримали аудіорозмову Ржавського, в якій він розповідає, чому, на його думку, Україні не потрібно вступати в ЄС. Одна із причин у тому, що Україна, на його думку, для ЄС нічого не означає. Однак пропагандисти не врахували однієї обставини. Проросійський політик Ржавський загинув 27 березня у своїй оселі в Бучі від пострілу п’яного російського солдата, який вимагав алкоголю. У публікаціях російських ЗМІ про смерть Ржавського та її обставини не згадують.

Напередодні вторгнення російської армії Олександр Ржавський звинувачував українську владу в тому, що вона своїми діями начебто накликала війну. «У ЗМІ пишуть про якісь вибухи у Києві. Хоча воєнна операція оголошена в Донбасі. Кошмар», — написав він вранці 24 лютого. Згодом він стверджував, що «Путін виконує свою погрозу повної демілітаризації України — знищує зброю, куплену в західних партнерів».

Після повідомлення в українських медіа про смерть Ржавського його дочка на фейсбук-сторінці батька попросила не паплюжити його пам’ять, наголосивши, що в батька протягом місяця війни сталася переоцінка цінностей, і він начебто облишив проросійські погляди та виступав за мир.

Фейк. На супутникових знімках зафіксували «30 тисяч мішків» із «загиблими бійцями “Азова”». У мережі поширюють супутниковий знімок, на якому нібито зображено 30 тисяч мішків із загиблими бійцями батальйону «Азов» в Маріуполі. У VoxCheck спростували цей фейк, зазначивши, що на знімках, зроблених 29 березня 2022 супутником Maxar Technologies Worldview-3, зображено близько сотні людей у черзі перед одним із вцілілих продуктових магазинів у Маріуполі. «Цивільні у черзі чекали, аби отримати їжу та інші необхідні предмети. Наразі у Маріуполі гуманітарна катастрофа — немає їжі, ліків, електропостачання та опалення. Російські війська не пропускають у місто гуманітарну допомогу», — пояснили фактчекери.

Невисока якість картинки дала простір для фантазії пропагандистам, і черга в сотню людей перетворилася у їхніх новинах на 30 тисяч мішків з трупами. Однак ретельний аналіз фотографії показує, що це вигадка.

Фейк. Зеленський «наказав» перенести бойові дії «до Росії». Фейсбук-сторінка, створена лише в січні 2022 року, поширила відео, на якому показала загін бійців, яким зачитують начебто наказ президента України Володимира Зеленського про перенесення бойових дій на територію Росії.

У зачитаному так званому «наказі» йдеться, що треба підготувати низку підрозділів української армії начебто «для проведення бойових дій за напрямками: місто Бєлгород та Бєлгородської області Росії». Коли було записане це відео встановити не вдалося, оскільки метадані були стерті.

Нагадаю, що Генштаб також неодноразово повідомляв, що українські війська ведуть оборонні операції.  А 12 квітня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що російські спецслужби планують серію терактів з підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських містах, а також ракетно-бомбові удари по Бєлгороду чи одному з міст окупованого Криму. У цьому Росія планує звинуватити в цьому Збройні сили України та добровольчі батальйони. «Цілком можливо, що ці теракти подаватимуться як помста українців за Бучу і Краматорськ і як виправдання жорстокості проти українського мирного населення», — розповіли в ГУР та уточнили, що цими терактами також будуть проведення мобілізації.

Відео із зачитуванням наказу Володимира Зеленського про атаки на територію Росії є частиною такого провокаційного плану, говорять у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Розберемо, що ж не так із цим відео. Насамперед, пропагандисти не до кінця розібралися, хто в нас на якій посаді. На відео, Зеленського називають «головнокомандувачем українських Збройних сил». Насправді головнокомандувачем української армії є Валерій Залужний, а Зеленський — верховний головнокомандувач.

Подруге, цікавою є ситуація з шевронами військових. У одного з бійців на відео помітно шеврон з емблемою спецпідрозділу МВС «Торнадо», розформованого ще у 2015 році. При цьому шеврон ми бачимо лише в одного бійця — у інших жодних розпізнавальних знаків на відео не видно. Ракурс для відео обрали саме такий, щоб цей шеврон потрапив у кадр. На шикування в приміщені всі бійці вийшли в балаклавах, які приховують їхні обличчя. Можна припустити, що вони знали, що буде записуватися відео.

Фейк. «Мертва» дівчина на фото із Бучі виявилися «живою». У соціальних мережах пропагандисти ширять дописи про те, що мертва дівчина із Бучі, фото якої поширювалося на початку квітня, начебто виявилися живою. У таких постах додають скриншот допису користувачки Насті Савчишин (Nastia Savchyshyn), яка нібито була на фото жертв у Бучі. У дописі дівчина спростовує свою смерть. За даними Voxcheck, це — фейк, адже на фото з Бучі — зовсім інша людина. А користувачку Настю Савчишин ніколи не оголошували загиблою, вона просто опублікувала своє фото у схожому одязі заради флешмобу із назвою «I was killed by russian soldiers because I was Ukrainian» («Мене вбили російські солдати, бо я українець/українка»).

Після того, як українські військові звільнили міста Київщини, з’явилися численні фото- та відеодокази звірств російських військ над мирним населенням. Українці запустили в соцмережах, переважно Facebook та Instagram, флешмоб зі світлинами з Бучі. Його суть у тому, щоб виставити зліва своє фото, а справа — фото загиблої людини з міст Київської області. І додати такий підпис англійською: «Привіт, світе! Це я. Мене звати (…), я українка/українець. Це моє фото зліва. Але це також моє фото справа. Кожен із нас міг би бути бути згвалтований росіянами і вбитий. Просто тому, що ми українці». 

Мета флешмобу — привернути увагу до того, що сотні мирних, беззбройних жителів міст Київської області (та інших, досі окупованих росіянами) були вбиті за те, що вони українці за національністю. У мережі можна знайти багато таких дописів. Користувачка Nastia Savchyshyn опублікувала такий пост 4 квітня. І використала фото, на якому одягнена в схожий светр на той, що на загиблій жінці з фото. Тож деякі користувачі неправильно зрозуміли суть цього допису або не знали про цей флешмоб, і сплутали Настю з жінкою на фото. 

Фейк. Російські військові «взяли в полон» інструктора «Азова», командувача Об'єднаного командування сухопутних військ НАТО. Російські та прокремлівські медіа поширили фейк, що російські військові нібито захопили в полон військового інструктора, який тренував батальйон «Азов», командувача Об'єднаного командування сухопутних військ НАТО, генерал-лейтенанта армії США Роджера Клотье-молодшого, пише грузинський портал «Detector myth». Насправді Клотьє опублікував у своєму акаунті LinkedIn допис та повідомив, що перебуває в штабі європейських об’єднаних сил в Ізмірі, Туреччина. На фейсбук-сторінці Об’єднаного сухопутного командування НАТО також опублікували фото з Ізміра, на якому був Клотьє.

Маніпуляція. Американські експерти кажуть, що російська армія «ефективніша за війська НАТО». Цю тезу поширюють російські меді з посиланням нібито на заяви американського військового Андреаса Вебера та військового аналітика США Трента Теленка. Центр протидії дезінформації повідомив, що насправді цитати експертів вирвані з контексту. «Основна мета — сформувати хибне враження, що Вебер та Теленко підтримують дії Росії та аналізують "військові досягнення" Росії. Насправді ж, вказані фахівці в інформаційному просторі підтримують Збройні сили України і коментують дії російської армії у негативному контексті. Ворог використовує міфологізацію, щоб змусити повірити населення Росії у те, що російська армія героїчно виконала всі поставлені завдання», — пояснили в Центрі.

Фейк. Українці та росіяни — це «братні» народи. Президент Франції Емманюель Макрон відмовився називати «геноцидом» дії Росії у війні проти України, як це зробив президент США Джо Байден. Свою думку Макрон спробував пояснити так: «Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи (росіяни та українці – ред.) – брати». Тим самим Макрон повторив міф радянської пропаганди про «братні народи». Після СРСР цей міф почала поширювати Росія, зокрема й Володимир Путін. Однак історики вже довели, що російська і українська нації формувалися окремо. Навіть російські вчені-генетики своїм дослідженням довело, що генетично росіяни за походженням є «фіно-угро-татари», а не «східні слов’яни», і генетично жодного стосунку до українців та білорусів не мають. Тобто навіть генетично українці та росіяни є різними етносами і аж ніяк не братами. Детальніше про історичні міфи та фейки читайте тут.

Маніпуляція. Зеленський «терорист», бо тримає у заручниках Медведчука. Цю маніпулятивну тезу поширив колишній нардеп Олег Царьов, який втік до Росії та проросійські телеграм-канали. Насправді ще в лютому 2021 року саме проти Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко ввели санкції за фінансування тероризму. Медведчук не заручник — йому оголошували підозри й суд обирав запобіжні заходи в межах кримінальних проваджень щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі та щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу. Він мав перебувати під домашній арешт, однак на початку масштабної агресії Росії проти України Медведчук втік зі свого маєтку. Окрім того, Царьов намагається представити пропозицію обміняти Медведчука на українських захисників, захоплених Росією, як нібито «доказ», що «в Україні йде громадянська війна». Це спростовує навіть російська влада, яка хоч і досі називає війну в Україні «спецоперацією», але підтверджує присутність російських військових на території України. 

Маніпуляція. Біженець з України «визнав», що українські прикордонники «катують мирних жителів». Це твердження масово поширюється у соціальних мережах. Зокрема, у постах цитують уривок інтерв'ю «біженця з України» іспанському телебаченню, в якому він нібито визнає факт тортур мирних жителів з боку українських прикордонників. Як пише StopFake, відео, яке розповсюджується, починається зі слів гостя новинної програми на телеканалі Antena про те, що його та ще вісім чоловіків на кордоні України та Польщі нібито «хотіли побити» українські прикордонники. На підставі цього твердження користувачі мережі пишуть про те, що Олег – саме так звати гостя програми – підтверджує факт тортур мирних громадян українськими «силовиками». Однак як зазначають фактчекери, уривок інтерв'ю, що поширюється, вирваний з контексту і вводить користувачів мережі в оману. «З повної версії інтерв'ю Олега дізнаємося, що чоловік на момент інтерв'ю вже зробив кілька безуспішних спроб виїхати з України. За його словами, він із ще кількома чоловіками намагався перетнути спочатку українсько-угорський кордон, а потім українсько-польський через різні пропускні пункти, але українські прикордонники відмовляли йому у праві виїзду з України. Він стверджує, що 6 днів не міг покинути межі країни через дії співробітників Державної прикордонної служби України, які відправили його на допит, поводилися дуже грубо до нього, кидали йому паспорт в обличчя та інше. Насправді ж дії співробітників прикордонної служби відповідають нормам українського законодавства в умовах воєнного часу», — пишуть фактчекери. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду