«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 квітня

21:31,
2 Квітня 2022
2433

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 квітня

21:31,
2 Квітня 2022
2433
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 квітня
США відправлять в Україну «колишніх військових афганської армії», українська влада «перешкоджає» доставці гуманітарної допомоги у міста та селища, які під обстрілами, Росія «завершує» свою «спеціальну операцію», українська влада «влаштовує голод в державі» та інші свіжі фейки.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. США «відправлять» в Україну колишніх військових Афганської національної армії. Про це повідомляють кремлівські ЗМІ з посиланням на «власні джерела». Це неправда. У Сполучених Штатах не йдеться ні про яке використання афганців як військової сили і вони не планують відправляти американські війська в Україну.

Афганська національна армія (ANA) розпалася в 2021 році після виведення військ НАТО з Афганістану і входу до столиці Афганістану Кабула бойовиків Талібану. Частину афганських солдат евакуювали у США, інші приєдналися до Талібану чи втекли у сусідні країни. 19 лютого 2022 року в США повідомили, що всі евакуйовані афганці покинули базу Макгуайр-Дікс-Лейкхерст, де їх тимчасово розміщували.

У США справді є пропозиції, що з охочих можна було б сформувати афганський легіон у складі армії США. Але експерти пишуть, що для того, щоб вступити на службу до збройних сил США, афганці не відповідають одній з базових вимог — адже новобранці повинні бути громадянами або постійно проживати на території США. Тож ні про яке використання афганців як військової сили в США наразі не йдеться. США взагалі не збирається відправляти американські війська в Україну, на цьому не раз наголошував президент Джо Байден. Протягом усієї війни Росії проти України США надають Україні різного роду військову та медичну допомогу.

Меседж. Українська влада «перешкоджає» доставці гуманітарної допомоги у міста та селища, що знаходяться під обстрілами. Про це пишуть телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами Росії. Вони регулярно поширюють меседж, що гуманітарна допомога не йде за призначенням. Телеграм-канали посилаються на статті російських медіа, де ті розповідають, що особливо складна ситуація з життєво необхідними медикаментами. Такі меседжі поширюють, щоб розхитати довіру всередині країни, зокрема до національної та місцевої влади, а також волонтерів. Насправді як органи влади, так і волонтери невпинно працюють над доставкою гуманітарної допомоги. На жаль, саме через російські обстріли доставляти їжу та медикаменти дуже важко, так само як і вивозити людей через гуманітарні коридори з гарячих точок, адже Росія спершу погоджується на гуманітарні коридори, а потім їх сама ж і розстрілює.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 31 березня повідомила, що російські війська неподалік Чернігова обстріляли колону автобусів із волонтерами; є жертви.

«Російські бойовики розстріляли колону волонтерів під Черніговом. П’ять автобусів потрапили під прицільний вогонь ворога, коли намагалися проїхати в оточене місто, щоб евакуювати людей. У автобусі перебували лише цивільні волонтери. Внаслідок обстрілу одна людина загинула, чотирьох важко поранено. Одному з бусів вдалося вирватись на пробитих шинах. Водія поранено, його доправили до лікарні. Рашисти не дають щонайменшої можливості вивезти мирне населення з блокованого Чернігова, фактично тримаючи десятки тисяч людей як заручників, без їжі, води, тепла. Водночас щодня прицільно піддаючи обстрілам житлові квартали з важкої артилерії», – написала Денісова. Вона назвала такі дії загарбників «черговим військовим злочином та злочином проти людяності».

Маніпуляція. Росія «завершує» свою так звану «спецоперацію» на території України. Така інформація шириться в медіа та соціальних мережах на тлі часткового «виведення» російських підрозділів з території Київської та Чернігівської областей. У таких повідомленнях ворог стверджує, що начебто найближчим часом «спеціальна операція» на території України буде завершена, бо Росія та Україна досягнуть домовленостей. Як повідомляє Центр протидії дезінформації, таку інформацію не можна вважати правдою, адже Росія не «відводить» війська: окупанти тікають, бо отримали жорсткий опір від українців. «До того ж, ворог перекидає свої сили на Донбас та готується завдати нищівного удару по території нашої країни звідти. По-друге, не досягнуто жодних домовленостей між Україною та Росією. Всі історії про начебто завершення «спецоперації» — лише спроба уникнути подальшого впровадження санкцій проти країни-агресора. Насправді окупанти намагаються організувати на тимчасово загарбаних територіях незрозумілі структури та ввести там в обіг рубль», — йдеться в повідомленні.

31 березня Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні застеріг, що повертатися у звільнені від рашистів населені пункти ще зарано, необхідно спершу провести розмінування. Він говорить, що попереду – складні битви. Зараз іще не можна думати, ніби ми вже пройшли всі випробування.

Меседж. Українська влада «влаштовує голод в державі». За інформацією Центру протидії дезінформації, такі повідомлення поширюють російські пропагандисти, стверджуючи, що українська влада прагне заморити українців голодом та вивозить зерно з країни.

Також пропагандисти запевняють, що «продовольча безпека України під загрозою», «зрив посівної та бойові дії спричинять голод в Україні» тощо. Як йдеться у повідомленні Центру, ці тези вигадані російським офісом ООН. «Гуманітарні проблеми є на тимчасово окупованих територіях, куди ворог не пропускає гуманітарні вантажі. В Україні кремлівський меседж про голод просуває Telegram-канал підсанкційного брехливого видання  “Страна ЮА” та псевдоексперт Дмитро Василець (партія “Держава”, діяльність якої зупинена нещодавнім рішенням РНБО)», — так пояснюють у Центрі Центр протидії дезінформації та додають, що насправді Україна для внутрішнього споживання має запасів мінімум на два роки.

Нагадаю, що станом на перше квітня у 21 області почалася посівна. Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав у ефірі телемарафону. «Стосовно посівної, то вона почалася у 21 області України. Ми очікуємо, що сівба відбудеться на площах менших, ніж минулого року, це може бути на 25-30% менше в залежності від того, як триватимуть бойові дії, де буде заміновано. Але звичайно, що Україна себе прогодує», — заявив очільник українського уряду.

Фейк. У бою «загинула» перша українська жінка-пілот Наталія Перакова. Таку інформацію поширюють у соціальних мережах. Командування Повітряних Сил спростувало інформацію про смерть талановитої винищувачки Наталії Перакової. Про це повідомила пресслужба Командування Повітряних Сил Збройних Сил України.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі — зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду