«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 березня

22:48,
19 Березня 2022
2804

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 березня

22:48,
19 Березня 2022
2804
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 березня
«Загибель» нацгвардійців США на Яворівському полігоні, «непідготовлені» бійці української армії, маніпулятивні «мапи окупації», маріупольські «втікачі до Росії» та інші маніпуляції навколо евакуації, шахрайські СМС-ки про 6500 грн, «біологічна зброя» у кримській протичумній станції та президент Зеленський, якому «нікуди тікати».

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. З Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська евакуювали 350 людей до Луганська.
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай спростував фейк окупантів, які повідомляли, що Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська нібито евакуювали 350 людей до окупованого Луганська. «[Рашисти] вимагають у мешканців окупованих територій збирати гумдопомогу. Примусово! На установи прийшли розпорядження фейкових адміністраціїй, що працівники обов‘язково мають щось принести для "біженців". Це неправда! Жодної людини з українських Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська не могло виїхати на окуповану територію. Міста контролюються українською владою, вивезти людей рашисти не змогли б, ЗСУ не дозволили б, і люди б не поїхали, бо Луганщина — це Україна», — повідомив Гайдай.

Фейк. Українські військові обстріляли Рубіжне, щоб «створити картинку для Заходу».
Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширюють повідомлення, що українські військові нібито обстріляли Рубіжне на Луганщині, щоб «створити картинку для Заходу» про російську агресію. Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що російські окупанти цинічно знищують житлові райони і вбивають мирних українців. За його словами, зокрема, у ніч на 17 березня в Рубіжному зайнялись щонайменше 27 будинків.

Крім того, Національна гвардія України спростувала повідомлення російських ЗМІ, що місто нібито контролюють російські військові. «Наші гвардійці передають привіт із Рубіжного на Луганщині. Вони щиро здивовані і дуже сміялися, коли побачили циркове шоу в російських новинах, що місто "зачистили" чеченці і терористи. Кажуть, що місто оберігали, оберігають і оберігатимуть українські військовослужбовці, прикордонники і поліція і вони не здають його окупантам», — йдеться у повідомленні.

Фейк. «Азов» готує серію терактів проти дипломатів США та інших країн у Львові. Центр протидії дезінформації при РНБО України попередив, що Міністерство оборони Росії поширило фейкову інформацію — буцімто полк «Азов» готує серію терактів проти працівників дипломатичних представництв США та інших країн у Львові для «створення важелів впливу на країни НАТО щодо закриття неба над Україною». Насправді полк «Азов» зайнятий іншим — навалює загарбникам у Маріуполі.

Шахрайство. Зловмисники намагалися збирати криптоактиви на армію під виглядом Мінцифри. Фахівці Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України заблокували фейковий домен для збору коштів під виглядом сторінки Міністерства цифрової трансформації. Офіційно пожертвувати кошти на армію можна у застосунку «Дія» — ці кошти будуть надані на підтримку Збройних Сил України через фонд «Повернись живим».

Викриття. Російські ЗМІ знімають постановки про «нацистський концтабір» та «таємну в’язницю» на базі батальйону «Айдар». Російські пропагандисти, зокрема, з RT, «РИА Новости», «Известия», «Регнум» та «Рен ТВ», прокремлівські телеграм-канали поширюють фейкову інформацію про «концтабір», який бійці українського батальйону «Айдар» вісім років нібито утримували в селі Половинкіне Старобільського району Луганської області. Як пише StopFake, у цих сюжетах показують лише кадри покинутої заводської локації без додаткових свідчень — без слідів чи доказів тортур (крові, людських останків тощо). Російські ЗМІ вже не вперше намагаються розкрутити тему із «концтаборами» в Україні — ці спроби фіксували ще з початку війни на Донбасі. Детальніше

Фейк. Українські дипустанови вербують японців для війни проти Росії, через що Японія втрачає самостійність. Російські сайти поширюють заяву речниці Міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової, що Японія нібито втрачає самостійність на міжнародній арені, не перешкоджаючи своїм громадянам воювати на боці України. Як пише StopFake, слова Захарової про «несамостійність» Японії через її підтримку «неонацистських сил» є неодноразово викритими фейками. Вона також розповідає, що закордонні посольства та консульства України нібито «займаються вербуванням» японських добровольців в «іноземний корпус». Насправді участь у Інтернаціональному легіоні оборони України є абсолютно добровільною. Посольства України не займаються «вербуванням» добровольців, а надають інформацію про алгоритм вступу до Легіону. Станом на початок березня близько 70 японських добровольців приєдналися до Міжнародного легіону. Міністерство закордонних справ Японії, своєю чергою, оголосило евакуацію на всій території України, і очікується, що люди припинять усі поїздки до країни незалежно від мети свого візиту. Детальніше

Фейк. Червоний Хрест повідомив, що Україна зазнає колосальних втрат бійців. У соцмережах поширюють інформацію з посиланням нібито на дані Міжнародного Комітету Червоного Хреста та звіти Міністерства оборони України, що Україна «зазнає колосальних втрат у живій силі». Як пише StopFake, публікації ілюструють інфографікою, де вказані буцімто втрати серед українських військових. Водночас ані Міноборони, ані ЗСУ, ані інші урядові установи не публікують кількість та поіменні списки військових, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Лише 12 березня президент Володимир Зеленський повідомив, що з початку війни загинули 1300 українських військових. Фахівець зі зв’язків зі ЗМІ в Міжнародному комітеті Червоного Хреста Олександр Власенко повідомив, що МКЧХ не озвучує цифри та не робить оцінок про кількість загиблих з будь-якої сторони. Він наголосив, що Міжнародний комітет Червоного — це нейтральна організація, яка фокусується на допомозі цивільному населенню, яке потерпає внаслідок збройного конфлікту чи насильства. Детальніше

Фейк. Україна переслідуватиме кримчан, які з 2014 служили в російській армії. Представництво Президента України в АР Крим повідомило, що Росія поширює фейк нібито Україна переслідуватиме призовників-кримчан, а саме: громадян, які з 2014 року примусово служили строкову в російській армії. Таким чином окупаційна влада намагається змусити мешканців півострова мобілізуватися та воювати проти України. «Окупант таким чином порушує норми міжнародного права та національне законодавство. Кримчани, вимушено призвані в армію Росії або інші незаконні формування, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями. Отже, вони не підлягають кримінальному переслідуванню владою України», — повідомили в Представництві.

Фейк. Росія показала карту просування військ Україною — майже половина територій заблоковані. Центр протидії дезінформації при РНБО України попередив, що Росія поширила фейкову мапу просування окупантів територією України, на якій майже половина площі країни позначені нібито як окуповані або заблоковані російськими військовими. У Центрі спростували цю інформацію та нагадали, що ворог несе втрати як серед особового складу , так і техніки — знищили російського генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева та кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області, збили два літаки, три вертольоти, три безпілотники та чотири крилаті ракети ворога.

Фішинг. Українцям приходить SMS-розсилка із повідомленням про нарахування грошей. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, українцям почало надходити повідомлення на телефон із текстом «Vam narahovano Groshovadopomoga PB24 6500. Zarahuvatu…», а далі — посилання. «У жодному разі не переходьте за цим посиланням! Є великий ризик того, що ваш телефон буде зламано. Будьте уважні! Якщо ви замовляли послугу отримання одноразової грошової допомоги у розмірі 6500 грн через застосунок “Дія”, очікуйте сповіщення про нарахування грошей у застосунку того банку, клієнтом якого ви є. Не переходьте за будь-якими сумнівними посиланнями, не перевіривши їх. Завжди краще зателефонувати на гарячу лінію тієї установи, від якої ви отримали повідомлення, та перевірити справжність отриманого сповіщення», — наголошують у Центрі.

Фейк. СБУ замінувала міську лікарню у Дніпрі. Таку інформацію під час чергового брифінгу озвучили представники Міністерства оборони Росії. «СБУ замінувала міську лікарню в Дніпропетровську і планує підірвати будівлю під час прольоту над містом російського літака», — заявили росіяни. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, росіяни почали активно використовувати інформаційну тактику попереднього медійного озвучування запланованих до атаки цілей. Особливо це стосується обстрілів об’єктів цивільної та критичної інфраструктури, що класифікуються як воєнні злочини та збурюють хвилю суспільного осуду в міжнародній спільноті. Насправді ж інформація про замінування не відповідає дійсності. У Центрі також звертаються до мешканців Дніпра та просять їх бути особливо обачними та обережними.

Фейк. Маріупольцям не потрібно залишати місто та їхати до Запоріжжя. Російські боти поширюють фейк, що маріупольцям не потрібно залишати місто та їхати до Запоріжжя. Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив, що такими повідомленнями вони зривають евакуацію з міста. Російські пропагандисти також пишуть, що нібито підприємства «Запоріжсталь» та «Запоріжкокс» «заміновані», а в цехах «ховаються озброєні бандерівці». «Це чергова цинічна брехня окупантів! Російський агресор намагається зірвати евакуацію маріупольців до безпечних місць та знищити якомога більше справжніх патріотів міста безжальними обстрілами житлових кварталів», — сказали в Центрі.

Фейк. Зеленський лишається в Україні, бо йому немає куди тікати. Анонімні телеграм-канали, які контролюються російськими спецслужбами, поширюють повідомлення, що президент Володимир Зеленський лишається в Україні, бо йому немає тікати. Це брехня, адже ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну США та інші західні країни запропонували Зеленському евакуюватися в безпечне місце, щоб гарантувати безперервність керівництва державою. Однак український президент відмовився. Також прокремлівські телеграм-канали звинувачують Зеленського нібито в розв’язані війни через те, що він «підтримав курс Порошенка до НАТО» та «відмовився від Мінських угод». Насправді це Путін «розірвав Мінські угоди на шматки», як сказала посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, коли визнав терористичні угрупування «Л/ДНР».

Фейк. Україна відправляє на фронт непідготовлених військових. Російські пропагандисти поширюють інформацію про те, що, начебто, Збройні Сили України кидають у бій непідготовлених воїнів. У Міністерстві оборони таку інформацію заперечують й кажуть, що головний доказ цьому — великі втрати у лавах збройних сил Росії. «Командування Сухопутних військ Збройних Сил України проводить мобілізаційні заходи виважено та грамотно. У підрозділи Збройних Сил України, територіальної оборони, інших військових формувань бажають записатися добровольцями тисячі українців, які мають досвід бойових дій. Десятки тисяч бажаючих чоловіків та жінок не мають такої змоги і чекають своєї черги якраз тому, що територіальні центри комплектування (колишні військкомати) приймають на службу людей із відповідним військовим фахом по мірі того, як розгортаються підрозділи й усі види їх забезпечення», — йдеться у повідомленні Міністерства.

Фейк. Мешканці Маріуполя, які тікають від бомбардувань, їдуть в Росію. Такі повідомлення масово поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Проте все це — неправда. Як з’ясували фактчекери зі StopFake, більшість біженців з Маріуполя, які втікають від варварських обстрілів російських військ, вирушають до українських міст, які перебувають під контролем українського уряду. Детальніше.

Фейк. У «ДНР» вбили трьох американських гвардійців. Російське видання «Правда» поширило фейк, що в окупованій частині Донецької області вбили трьох працівників Національної гвардії Теннессі. Бюро Національної гвардії (NGB) спростувало цю інформацію, зазначивши, що імена та фото військових США взяли із статті, розміщеної на сайті Пентагону DVIDS у 2018 році.

Маніпуляція. Чоловіки призовного віку можуть виїхати за кордон. Така інформація поширюється у волинському сегменті фейсбуку. Як пише фактчекінговий проєкт «Брехунець», категорії чоловіків, які можуть виїхати за кордон, справді є, однак чоловіки, які не підпадають під ці критерії, не можуть перетнути кордон.  За інформацією Державної прикордонної служби України винятками є чоловіки призовного віку від 18 до 60 років, які: мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік; висновок військово-лікарської комісії про непридатність; особи, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років; ті, хто самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років; на утриманні яких є дитина з інвалідністю; хто є усиновителем, опікуном; чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Викриття. Пропагандисти знімають фейкові сюжети, буцімто російські військові роздають гуманітарну допомогу на Харківщині. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що на окремих тимчасово окупованих територіях Харківщини російські окупанти намагаються створити собі показовий позитивний імідж: роздають нібито мирним мешканцям, звісно на камери російських пропагандистів, гуманітарну допомогу, продовольчі товари тощо. «Наприклад, у Липцях російські пропагандисти зняли на відео невідомий спортзал, такого приміщення взагалі в цьому населеному пункті не існує. Це монтаж і відверта провокація. Окупанти створюють брехливу "картинку", знімають підставних людей, які видають себе за жителів цієї громади і які нібито радіють "російським визволителям"», — розповів Синєгубов.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, вашої міської ради чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду