«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 березня

22:57,
16 Березня 2022
2309

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 березня

22:57,
16 Березня 2022
2309
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 березня
Про 15 мільйонів «проросійських» українців, «торгівлю органами» в уяві російського комуніста Зюганова, знищену «недобудовану Мрію», «жадібних» до гуманітарки львів'ян, а також «капітуляцію» в ефірі каналу Ахметова та аналогічний діпфейк.

Штучність брехливої російської пропаганди призвела до потреби відключення в самій Росії ключових соціальних мереж як альтернативних джерел правди про війну. Але російська пропаганда і далі продовжує множити фейки і навіть намагається наплодити нових фейкотворців, аби зламати наш дух і волю до спротиву.

Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts та Spotify.

Фейк. Під час повітряної тривоги не потрібно ховатися в укриття та підвали. Повідомлення такого змісту розсилають у вайбер-чатах та інших месенджерах на Закарпатті. У тексті подають нібито поради досвідченого військового, проте його ім’я не називають. Безіменний військовий «радить» не ховатися в підвальні приміщення під час сигналу «повітряна тривога» й називає їх «братськими могилами», адже, на його думку, перебування в них становить смертельну небезпеку. Закінчується повідомлення проханням поширити інформацію рідним, щоби «допомогти їм вижити». Насправді таким порадам від анонімних експертів довіряти не варто, адже вони можуть нашкодити життю людини. У випадку повітряної тривоги потрібно дотримуватися алгоритму дій, який рекомендують офіційні установи, зокрема, обласні військові адміністрації.

 Фейк. Українські військові торгують органами загиблих і поранених українських солдат. Російські ЗМІ поширюють фейкову заяву голови Комуністичної партії Росії Геннадія Зюганова, що українські військові нібито «продають органи українських солдатів, які загинули або тяжко поранені» під час війни Росії в Україні (яку він досі називає «спецоперацією»). Цей фейк поширювали ще в 2015 році, але тоді в ньому йшлося про українських бійців та мирних громадян, які загинули в зоні бойових дій. Тоді російські пропагандисти навіть змонтували відео, на якому буцімто колишнім працівник СБУ розповідав про «організацію спеціальної медичної бригади, яка отримувала замовлення від країн Заходу на продаж органів загиблих у зоні бойових дій військовослужбовців та цивільного населення». Служба безпеки України таку «інформацію» заперечила, зазначивши, що деякі кадри із відео вже зустрічались в мережі раніше.
Окрім того, загиблих у війні з Росією українських захисників відспівують у церквах, де є така можливість, та ховають. Натомість Росія навіть не забирає тіла своїх солдат, тому Україні доводиться звертатися до Червоного Хреста про допомогу, щоб вони вивезли трупи російських військових. Цей фейк виглядає настільки безглуздо, що хочеться порадити товаріщу Зюганову – прикупити і собі трохи мозку, там де продають. Бо щось навіть збрехати він уже не може так, щоб люди з нього не сміялись. 

Фейк. Підрозділи тероборони у Волновасі планували наступ на Донецьк. Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях стверджують, що підрозділи тероборони у місті Волноваха планували наступ на непідконтрольні Україні території. Також вказується, що для розташування особового складу підрозділів нібито були «виселені всі діти та хворі» зі шкіл та лікарень. Однак це фейк, який спростували фактчекери зі StopFake і з’ясували, що оприлюднені документи це не підтверджують і спростовують тезу про «український наступ на Донбас». Детальніше. 

Діпфейк. Зеленський заявив, що президентом бути складно, оголосив капітуляцію України, і закликав українців скласти зброю. Відео, на якому президент України Володимир Зеленський розповідає про те, як важко керувати державою, і оголошує про капітуляцію України у війні з Росією, є фейком. До того, як це відео з’явилося в мережі, хакери зламали стрічку новин в ефірі телеканалу «Україна 24» та оприлюднили те ж саме фейкове повідомлення нібито від президента Володимира Зеленського про «капітуляцію». Натомість президент записав відеозвернення, назвав цей фейк «дитячою провокацію» та запропонував росіянам скласти зброю. Зрозуміло, що Володимир Зеленський не записував відео, на якому б закликав українців капітулювати. До слова, раніше СБУ попереджала українців про те, що російська пропаганда готує подібні діпфейки, на яких Зеленський закликатиме українську армію скласти зброю.

Російські хакери 16 березня зламали стрічку новин в ефірі телеканалу «Україна 24» та оприлюднили фейкове повідомлення нібито від президента Володимира Зеленського про «капітуляцію». Натомість президент записав відеозвернення, назвав цей фейк «дитячою провокацію» та запропонував росіянам скласти зброю. Детальніше 

Фейк. Журналіст Time працював на американську розвідку, а вбили його українські військові. Російські пропагандисти поширюють фейк, що вбитий в Ірпені американський журналіст видання Time Брент Рено працював на розвідку США та має досвід участі в операціях в Іраку та Афганістані. Насправді Брент Рено працював над проєктом TIME Studios про глобальні кризи біженців А в Ірпінь приїхав, щоб зняти репортажі про евакуацію населення з міста та сфотографувати наслідки російських обстрілів. Попри підтверджені обставини обстрілу журналістів, Росія бреше, що американського журналіста вбили нібито «українські нацисти». Радник голови Офісу президента Сергій Лещенко сказав, що російська пропаганда ставить під сумнів статус Рено як американського журналіста, аби зменшити факт трагедії та вчергове оббрехати Україну. Центр протидії дезінформації додав, що цей випадок демонструє, що РФ робить все, щоб не допустити фіксації журналістами воєнних злочинів проти українського населення. 

Фейк. В Україні 15 мільйонів людей зберігають міцні зв’язки з Росією. Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на Міноборони Росії. У таких повідомленнях заявляють, що більшість українців завжди виступали за доброчесні відносини з Росією, і близько 15 мільйонів «досі зберігають міцні зв’язки з Російською Федерацією». У тексті також перераховуються й області, в яких нібито найбільше прагнуть дружби і допомоги від Росії.
Проте це — фейк. Як пише StopFake, міноборони Росії не повідомляє на основі яких даних було зроблено такі висновки. Натомість згідно з українськими національними опитуваннями, більшість респондентів вважають, що метою вторгнення Росії в Україну є повне знищення українського народу. Детальніше.

Меседж. Зеленський може не повернутися в Київ після зустрічі в Брюсселі із президентом США Джо Байденом. У проросійських телеграм-каналах поширюють інформацію про те, що чутки про швидку втечу Зеленського мають підстави. У таких повідомленнях запевняють, що президент України може поїхати в Брюссель на зустріч із президентом США Байденом, який відвідає Бельгію 24 березня. У таких текстах пророкують, що за кілька тижнів Київ буде заблокований, і Зеленський туди повернутися після зустрічі не зможе.
Насправді стверджувати таке  немає підстав. Також немає офіційної інформації, яка б підтвердила заплановану зустріч Байдена та Зеленського. 

Фейк. На Львівщині волонтери не видають гуманітарну допомогу. У соцмережах поширюють фейк, що гуманітарні штаби Львівської обласної військової адміністрації заповнені товарами, а волонтери нібито їх не видають. Очільник ЛОДА Максим Козицький спростував цю інформацію, зазначивши, що 80% допомоги, яка надходить у гуманітарні штаби Львівщини, одразу передають захисникам на фронт і цивільним людям, які залишаються у гарячих точках. Решту розподіляють між вимушеними переселенцями. 

Фейк. Українські військові підірвали двійник літака «Мрія». У соціальних мережах поширюють інформацію, що для блокування злітної смуги в аеропорті Гостомеля під Києвом українські військові підірвали «двійник» найбільшого у світі літака Ан-225 «Мрія», який нібито не готовий до польотів, а із справжнім літаком «Мрія» нібито все в порядку. Проте все це — неправда. Фейк вже спростували фактчекери із VoxCheck. «Літак Ан-225 “Мрія” був підірваний російськими окупантами, а опубліковане фото у фейкових повідомленнях зроблене щонайменше на чотири роки раніше», — йдеться у повідомленні. Детальніше. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду