«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 квітня

21:41,
1 Квітня 2022
2459

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 квітня

21:41,
1 Квітня 2022
2459
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 квітня
Харківські «бандермобілі» та «ескадрони смерті», байрактари з «розпилювачами біологічної зброї», понівечений «українськими біженцями» поїзд в Німеччині, «відмова» України від Женевської конвенції, «постраждалий від Азова» працівника Азовсталі, боротьба Роскомнадзора з «брехнею» Вікіпедії та інші свіжі фейки.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Україна «не має наміру дотримуватися» Женевської конвенції. Служба зовнішньої розвідки Росії та численні російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію, що нібито Україна довела до відома Великої Британії, що не має наміру дотримуватися Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко спростував цей фейк.

Він пояснює, що цей фейк має на меті дискредитувати відносини України та міжнародних гуманітарних структур, які рятують жертв російської агресії і намагаються повернути додому депортованих та полонених. Він також нагадав, що попри сотні російських фейків, наша держава залишається відданою своїм міжнародним зобов‘язанням в рамках міжнародного права. Чого не скажеш про байдуже ставлення Росії до своїх військовослужбовців, які прийшли на українську землю: як живих, так і полеглих.
Фейк. Українські терористи створили «летючі ескадрони смерті» на «бандермобілях». Начальник Національного центру управління обороною Росії генерал-полковник Міхаіл Мізінцев на брифінгу видав чергову порцію фейків. Він заявив, що начебто «націоналістичні батальйони» у Харкові забирають у населення машини, переробляють їх у «бандермобілі» та їздять на них містом, як «летючі ескадрони смерті».

Мізінцев заявляє, що «націоналісти» хаотично обстрілюють із крупнокаліберних кулеметів житлові будинки, а мирні жителі ховаються від них у підвалах. Він також заявив, що з Харкова неможливо виїхати, бо нібито нацбатальйони використовують мешканців міста як живий щит. Російський генерал також додав, що буцімто через це у місті «критична гуманітарна ситуація».

Як пояснює Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, держава-агрессорка такими повідомленням вчергове намагається перекласти на Україну відповідальність за гуманітарну катастрофу та воєнні злочини у зоні воєнних дій. Паралельно цей російський генерал звернувся до ООН, ОБСЄ та Міжнародного комітету Червоного хреста та закликав примусити київську владу до виконання гуманітарних зобов’язань. Насправді ж жителі Харкова ховаються у підвалах від артилерії та бомбардування російської армії, з міста все ще можна евакуюватися, бандермобілів не існує, а єдина причина гуманітарної кризи – вторгнення російських військ.

Меседж. Вікіпедія «бреше» про «спецоперацію» Росії в Україні. Цензура в Росії намагається заблокувати чи не єдиний ресурс, якій ще доносить правдиву інформацію про війну проти України — це інтернет-енциклопедія «Вікіпедія». 31 березня Роскомнадзор (російський орган влади, що виконує функції цензури стосовно засобів масової інформації та інтернету, на зразок колишньому Головліту в Радянському союзі) повідомив, що склав протокол на російську «Вікіпедію» за те, що вона не видалила начебто «недостовірну інформацію» про війну проти України.

29 березня вже вдруге Роскомнадзор вимагав від російської «Вікіпедії» видалити статтю «Вторгнення Росії в Україну (2022)». Прес-служба Роскомнадзору називала її «брехливим контентом, спрямованим на дезінформацію російських користувачів» - тому що в статті вказана кількість загиблих та поранених цивільних громадян України (із посиланнями на дані ООН),  а також кількість знищених російських військових (за даними Генштабу). Крім того, в статті війну називають війною, а це теж заборонено в Росії. Автор статті – російській вікіпедіст Олег Юнаков; у перший тиждень після вторгнення Росії в Україну статтю продивилися 5 мільйонів разів. За відмову видалити цю статтю Роскомнадзор погрожує Вікіпедії штрафом у розмірі 4 мільйонів рублів (майже 50 тисяч доларів), і майже з початку війни відомство також погрожує заблокувати енциклопедію в Росії.
Раніше стало відомо, що в Білорусі затримали на 15 діб відомого російського вікепідіста Марка Бернштейна начебто за спротив поліції. Його персональні дані, як і дані сотні інших російських вікіпедістів після початку війни публікують анонімні телеграм-канали, аби чинити на них тиск. Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що російська влада та пропагандисти дискредитують Вікіпедію, аби переконати населення у фейковості будь-якої інформації про війну в Україні.

Фейк. Працівник «Азовсталі» попросився в армію Росії, щоб мститися «Азову». У російських ЗМІ розповсюджують постановочне відео, в якому нібито співробітник заводу «Азовсталь», що знаходиться в Маріуполі, розповідає про «тиранів» з «Азова», яким він збирається мститись за те, що він залишився без дому. Також він пристрасно дякує Володимиру Путіну і збирається вступити в армію або поліцію Росії.
Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій при МКІП, відділ кадрів «Азовсталі» спростував, що людина з таким ім'ям та прізвищем будь-коли працювала на підприємстві. У Маріупольській міській раді назвали людину на відео «актором».

Нагадаю, що в попередніх випусках ми розповідали, як примусово депортованих до Росії маріупольців після прибуття на окуповані території відправляють до фільтраційних таборів. Там їх фотографують, знімають відбитки пальців, копіюють дані з телефонів - все це роблять співробітники ФСБ. Російське видання «Медіазона» опублікувало докази, що відео дівчини, яка розповідає про начебто злочини «Азова» проти цивільних у Маріуполі, було записано співробітниками ФСБ і поширене у російських ЗМІ з вимогою не вказувати джерело відео. Російські ЗМІ видали це відео за власний матеріал. Дівчина на відео також дякувала Путіну.

Фейк. Українці розробляють модифікацію безпілотників Bayraktar «з аерозольним розпилювачем вірусів». Російські пропагандистські медіа говорять, що розробкою нових байрактарів займається український концерн «Мотор Січ» і безпілотники могтимуть розпилювати віруси з повітря: «Фактично ідеться про розробку київським режимом засобів доставки біологічної зброї з можливість застосування проти Росії».

Звісно ж, це неправда. Як пише видання «Українська правда», жодних документальних чи візуальних доказів пропагандисти не наводять. Однак діяльність так званих біолабораторій російська пропаганда віднедавна називає ще однією причиною задля вторгнення Росії в Україну й активно маніпулює на цій темі, щоби звинуватити Україну в бажанні винищити росіян. Детально про так звані біолабораторії можна послухати у наших попередніх випусках.

Фейк. Українські біженці в Німеччині «засмітили поїзд та розмалювали його графіті». У соціальних мережах поширюють  відео з Німеччини, на якому чоловік скаржиться на засмічений поїзд: в салоні розкидані пусті пляшки, стіни розмальовані графіті і обклеєні всілякими наліпками. У підписі до відео стверджують, що поїзд засмітили українські біженці.

Однак як пише VoxCheck, це фейк. Поїзд перевозив не біженців з України, а футбольних фанатів, які й насмітили. Цей фейк уже спростували незалежні фактчекери з Correctiv.

Як виявили фактчекери з Corrective, цей поїзд належить Міністерству транспорту землі Баден-Вюртемберг, який 19 березня 2022 року їхав за маршрутом Ульм-Плохінген. Як прокоментувало ситуацію для Correctiv міністерство, поїзд не використовувався для перевезення українських біженців. Відомство зауважило, що хоча деякі українські біженці дійсно кожен день їздять поїздами, вони поводяться миролюбно і про надзвичайні ситуації за їхньої участі повідомлень не було.

Хоча особи, які засмітили поїзд, не можуть бути чітко ідентифіковані на відео, деталі вказують на причетність до цього футбольних фанатів клубу FC Augsburg. При пошуці FCA LA07 — написи, які можна побачити на відео —  можна знайти символіку футбольного клубу FC Augsburg і фанатської групи Legio Augusta. У повідомленні блогу фангрупи також можна впізнати двоголового орла з відео.

Тож, «графіті» і наклейки на стінах поїзду мають відношення до футбольних фанатів, а не до українських біженців.

Фейк. Третина біженців з України у Франції є «мігрантами з Африки». Про це заявляє французький ультраправий політик Еріка Земмур, слова якого активно поширюють в російській пресі. Насправді, лідер політичної партії «Реконкіста» та кандидат на пост президента Франції 2022 року, бреше. Як і його колега по партії Маріон Марешаль ще на початку березня говорила про те, що серед біженців з України «третина африканців і вихідців із Північної Африки». Вона, в свою чергу, посилалася на статтю газети Figaro, де схожі дані наводило єдине анонімне джерело видання. Але за офіційною статистикою МВС Франції з 26 000 людей, що прибули у Францію до 31 березня як біженці від війни з Росією, менше 5% не є «європейцями». Такі дані наводить французьке радіо RTL, яке провело власний фактчекінг заяв ультраправих політиків. В статті не вказано, хто ці люди - іноземні студенти, які евакуювалися в Європу, чи громадяни України. Детальніше.

Маніпуляція. Добровольці з Сирії їдуть «звільняти Донбас». З початку березня керівники Росії, включаючи міністра оборони Шойгу та президента Путіна, неодноразово заявляли, що мінімум «16 тисяч добровольців» з країн Близького Сходу записалися, щоб брати участь у «визвольному русі» на Донбасі проти України. Путін особливо підкреслив, що вони роблять це не за гроші. Натомість, арабська служба Бі-бі-сі з'ясувала, що у Сирії Росія розгорнула 14 вербувальних центрів для відправлення сирійців на Донбас. 80% з них їдуть в Україну заради того, щоби прогодувати сім'ю: всі, хто погодився розповісти про себе журналістам, сказали, що їдуть на вірну смерть, але не бачать іншого способу прогодувати сім'ї в країні, розореній війною. У багатьох із них немає бойового досвіду, ніхто з них не їде до України «заради ідеї» - тільки за гроші, тобто вони найманці, а не добровольці. В групах, що набирають найманців, пропонують 1500 євро на місяць (інші видання називають 300 доларів на місяць). Ще раніше стало відомо, що сирійські генерали саботують відправку регулярних частин своєї армії в Україну, хоча представники армії РФ наполягають на цьому.

Маніпуляція. Успіхів України на землі «достатньо» для перемоги. Як повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ, така інформація поширюється у ЗМІ та соціальних мережах. Мовляв, Україні не потрібно закривати небо, адже наших сил вже достатньо до перемоги. Насправді це — маніпуляція, адже перевага в повітрі — вирішальний фактор у цій війні. «Контроль у повітряному просторі грав ключову роль у всіх війнах з часів Другої світової війни. Домінування в повітрі — це швидке та точне нанесення ударів по військах супротивника, центрах його логістичного забезпечення та інших важливих об’єктах, це надзвичайно потужна вогнева підтримка власних наземних військ та морських сил», — йдеться у повідомленні Командування Повітряних сил.

Маніпуляція. Росія завершує свою «спеціальну операцію» на території України. Така інформація шириться в медіа та соціальних мережах на тлі часткового «виведення» російських підрозділів з території Київської та Чернігівської областей. У таких повідомленнях ворог стверджує, що начебто найближчим часом «спеціальна операція» на території України буде завершена, бо Росія та Україна досягнуть домовленостей.
Як повідомляє Центр протидії дезінформації, таку інформацію не можна вважати правдою, адже Росія не «відводить» війська: окупанти тікають, бо отримали жорсткий опір від Збройних сил України та українців. «До того ж, ворог перекидає свої сили на Донбас та готується завдати нищівного удару по території нашої країни звідти. По-друге, не досягнуто жодних домовленостей між Україною та Росією. Всі історії про начебто завершення спецоперації” — лише спроба уникнути подальшого впровадження санкцій проти країни-агресора. Насправді окупанти намагаються організувати на тимчасово загарбаних територіях незрозумілі структури та ввести там в обіг рубль», — йдеться в повідомленні Центру.

Меседж. США та НАТО винні у так званій «кризі» України. Таке твердження просувають російські пропагандистські ЗМІ та проросійські телеграм-канали. У таких повідомленнях йдеться, що так звана криза в Україні настала через політику США та НАТО, які нібито в обхід домовленостей та законів «накачували Україну зброєю».
Насправді ж в Україні не криза, як її називають російські пропагандисти, а повноцінна війна, в якій гинуть військові та цивільні. Війну на території України розв'язала саме Росія, а не США чи НАТО. Як пишуть фактчекери зі ZMIST, які й звернули увагу на цей меседж, у такий спосіб Росія намагається виправдати свої воєнні злочини. «Знову бачимо перекладання відповідальності на інших. Це не НАТО та США вдерлися в Україну. Це не НАТО та США знищують українські міста. Це не НАТО та США вбивають українських чоловіків, жінок та дітей. Це все робить Росія», — йдеться у повідомленні.

Фейк. 31 березня Львівщина зазнала «ракетного удару». Такі повідомлення масово ширилися у соціальних мережах під час повітряної тривоги увечері, 31 березня. Люди ширили інформацію начебто про вибух та обстріли. Проте жодних обстрілів не було, повідомив голова ОВА Львівщини Максим Козицький.

«Як з‘ясувалося, в одному з населених пунктів області працівники газовидобувної вишки здійснили контрольований викид суміжних газів. Під час викиду було чутно звук, схожий на вибух. Також сталося часткове загоряння. Ці події збіглися з повідомленням про повітряну тривогу», — повідомляє Центр стратегічних комунікацій з посиланням на голову Львівської ОВА.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду