«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 квітня

08:53,
15 Квітня 2022
2263

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 квітня

08:53,
15 Квітня 2022
2263
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 квітня
Німеччина «пропонує видворити» українського посла, знайдені «безпілотники української армії» для розпилення хімречовин, «братні» народи Макрона, новий фейк про вбивства у Бучі, фейковий чатбот «Дії», «українські теракти» у Курській та Брянській області та інші російські фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття. Спецслужби ворога реалізовують план проведення терактів для нагнітання антиукраїнської істерії в Росії. Зокрема, російські пропагандистські ЗМІ повідомили про «обстріл з боку України» прикордонного загону в Курській області, яка межує із Сумщиною. Як повідомляють у Центрі протидії дезінформації, станом на 14 квітня на російському прикордонні сталося вже кілька «терактів», у вчиненні яких керівництво Росії звинувачує українські диверсійно-розвідувальні групи. Крім «теракту» у Курській області, ФСБ Росії повідомила, що 14 квітня з боку України було обстріляно прикордонний пункт пропуску в Брянській області, внаслідок якого спершу заявлялося, що було пошкоджено два автомобілі і ніхто не постраждав. Однак, вже до обіду вони змінили свідчення – виявилося, що обстріляні начебто вже «два житлові будинки». Росіяни запевняють, що постраждали семеро людей, у тому числі «вагітна жінка та дитина». Ще пізніше слідчий комітет Росії заявив, що «два українські бойові вертольоти вторглися в повітряний простір Росії і обстріляли село в Брянській області». Через ці так звані «обстріли» школи прикордонних районів Брянської області з 15 квітня переходять на дистанційне навчання. Про так звані «теракти» як спосіб провокації днями повідомляв Центр протидії дезінформації при РНБО України. За даними Центру, ворог вчинятиме серію терористичних актів на російському прикордонні для консолідації росіян проти українців.

Викриття. Шахраї поширюють у мережі фейковий чатбот державної платформи «Дія». У повідомленнях шахраїв йдеться, що нібито за посиланням кожен, хто офіційно працює, має можливість отримати грошову підтримку від держави у розмірі 3000 гривень. Як повідомляють фактчекери проєкту «Стоп Фейк Дніпро», за посиланням відкривається «сторінка Приватбанк», де потрібно вказати ваш номер карти та CVV-код.
З того, які дані потрібно ввести, можна зробити висновок, що проєкт шахрайський, який має на меті викрасти кошти з карток людей, які реєструватимуться за посиланням. «Ні "Дія", ні Мінцифра не розсилають жодних SMS чи повідомлень у соцмережах. Про зарахування коштів повідомляє застосунок "Дія" та банк push-сповіщенням, у якому міститься лише текст, — жодних посилань», — йдеться у повідомленні фактчекерів. Якщо ж ви вже стали жертвою шахрайської схеми, варто змінити СVV-код банківської картки, а в ідеалі — перевипустити картку.

Фейк. «Українські військові» обстрілювали будинки людей в Бучі через те, що вони «брали допомогу від росіян». Відео із так званими «свідченнями очевидців» щодо цього поширюють у соцмережах. Однак як пише VoxCheck, відео, на якому евакуйовані жителі з міста Буча під Києвом розповідають про життя в російській окупації, обірване. Поширюють тільки уривок на 30 секунд, а решту розповідей очевидців обрізають. В описі вказують, що нібито на тих, хто приймав допомогу від росіян, доносили інші мешканці, і українські військові начебто цілеспрямовано обстрілювали їхні будинки. За даними фактчекерів, це — фейк. Оригінальне відео триває понад 3 хвилини, і на ньому ніхто з жителей Бучі цього не розповідає. Історія, що ніби українські військові обстрілювали Бучу та конкретні будинки за доносами, повністю вигадана. Натомість люди на решті відео, яку обрізали, розповідають про російські обстріли.

Нагадаю, після оприлюднення світлин зі зруйнованої Бучі, після того, як звідти вийшли російські війська, пропагандисти також стверджували, що все це лише постановка, щоби дискредитувати російських військових. А в цілому «Детектор медіа» зафіксував 18 варіацій російської брехні про події у Бучі, всі з них спрямовані на виправдання Росії, і більшість із цих варіацій брехні ми розбирали у попередніх випусках.

Фейк. Українці та росіяни — це начебто «братні народи». Цей міф радянської пропаганди повторив Президент Франції Емманюель Макрон, коли відмовився називати «геноцидом» дії Росії у війні проти України, як це зробив президент США Джо Байден. Свою думку Макрон спробував пояснити так: «Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи (росіяни та українці – ред.) – брати».

Після СРСР міф про «братні народи» активно поширювала Росія, зокрема й Володимир Путін. Однак історики вже довели, що російська і українська нації формувалися окремо.

Навіть російські вчені-генетики, зокрема Андрій Хрунін, давно розвінчали міф про «колиску трьох слов'янських народів». У 2013 році міжнародне дослідження за співавторства Хруніна та інших вчених із Росії довело, що генетично росіяни за походженням є «фіно-угро-татари», а не «східні слов’яни», і генетично жодного відношення до українців та білорусів не мають. Тобто навіть генетично українці та росіяни є  різними етносами і аж ніяк не братами.

Фейк. Російські військові знайшли «безпілотні апарати української армії» для «розпилення хімічних речовин». Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ, також дописи з цією інформацією є у соцмережах. У повідомленнях йдеться, що в одній із залишених українських частин російські окупанти нібито виявили бойові безпілотні апарати з розпилювачами для рідин.
Як пише StopFake, все це неправда, адже на опублікованих російськими ЗМІ відео у новинах про безпілотники для розпилення хімречовин, не бойові безпілотники, а сільськогосподарський мультикоптер DJI AGRAS T30. Відомо, що ці літальні апарати застосовують у сільському господарстві для обприскування агрокультур. Agras T30 справді оснащений великим 30-літровим баком для рідини, саме цей показник дозволяє мультикоптеру обробляти поля до 16,2 га на годину.  Нагадаємо, що наприкінці березня Міноборони Росії повідомило що Україна займається розробкою байрактарів, які могтимуть розпилювати віруси з повітря. Російське відомство опубліковало звідкісь узятий «запит» від нібито українського концерну «Мотор Січ» до турецького виробника безпілотників Байрактар. І прокоментувало, що начебто «ідеться про розробку київським режимом засобів доставки біологічної зброї з можливість застосування проти Росії», а саме безпілотників із системами та механізмами розпилення з них аерозолів. Однак, навіть у цьому документі, якщо його дійсно почитати, йдеться про те, що Байрактари якраз не будуть оснащені системами розпилення аерозолів з ємностями понад 20 літрів. Такий пункт містився у продемонстрованій російським міноборони анкеті, в якій описувалося оснащення безпілотника, і на це єдине запитання про розпилювачі стоїть чітка відповідь «ні».

Крім повідомлень про те, що українці хочуть заражати росіян небезпечними хворобами повітрям, Росія побачила водну загрозу. Російське оборонне відомство намагається звинуватити Україну у спробі створити «несприятливу біологічну обстановку» не лише в Росії, а й у Чорному та Азовському морях, а також у Білорусії, Молдові та навіть Польщі. Росія приписує Україні та США спільну розробку проєкту, який міг бути використаний для зараження росіян особливо небезпечними патогенами, включаючи збудників холери, черевного тифу, гепатитів А та Е водним шляхом. Приводом для таких звинувачень стало те, що в Україні бралися проби води у великих річках, включаючи Дніпро, Дунай, Дністер, а також у Північно-Кримському каналі. Нібито цю діяльність проводили українці «під контролем американських вчених». Як вивчення якості води в річках може нести загрозу Росії, російські військові уточнювати не стали.

Нагадаю, що ще в березні Президент України чітко заявляв у своєму зверненні, що в Україні немає жодної бактеріологічної зброї. Однак, Росія такими закидами демонструє те, що насправді хоче зробити сама.  Про небезпечність звинувачень Росії у тому, що Київ має біологічну та хімічну зброю у березні говорив американський президент Джо Байден. «Ці звинувачення  є хибними і свідчать про те, що Путін сам розглядає можливість застосування такої зброї у війні проти України»,сказав президент США.

Фейк. «Німеччина пропонує» видворити українського посла. Таке твердження поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Однак у повідомленнях посилаються не на офіційні джерела, а на петицію на сайті change.org. Російський сайт «Известия» наводить у новині текст петиції, яку створили користувачі з Німеччини. Повідомляється, що Андрій Мельник «зайшов надто далеко», дозволяє собі «ненависницькі висловлювання проти німецької політики», і «не відповідає критеріям дипломата». Однак, як пише StopFake, ні про яке видворення українського посла Андрія Мельника з Німеччини на офіційному рівні не йдеться. А на сайті change.org петицію може створити та підписати кожен охочий у будь-якій точці світу, пояснюють фактчекери зі StopFake.
Насправді ж 4 квітня Федеральний уряд Німеччини оголосив персонами нон грата 40 російських дипломатів. Це черговий спосіб кремлівської пропаганди спотворити позицію жителів тієї чи іншої країни — подати петицію на загальнодоступних сайтах як офіційну думку більшості чи офіційний заклик до дії. Тому російський агітпроп й заявив, що в Німеччині нібито «запропонували видворити українського посла».

Меседж. Сільське господарство в Україні «зазнає удару». На цю галузь чекають «серйозні проблеми». Таке твердження активно поширюється у проросійських телеграм-каналах. Мовляв, крупні сільськогосподарські компанії зменшують виробрництво, закриваються, а вирощування нового продовольства через війну може не відбутися. Насправді ж, за офіційними даними, які озвучив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, навіть в умовах війни в усіх областях країни, крім однієї, розпочалася посівна. «В Україні в всіх областях, крім Луганської, почалася посівна кампанія. Допомагаємо аграріям, надали їм вже пільгове фінансування на 3,5 млрд грн. На сьогоднішньому засіданні ухвалили рішення про максимальне спрощення реєстрації сільгосптехніки», — сказав Шмигаль. Зважаючи на це, говорити про занепад сільськогосподарської галузі в Україні поки рано. Крім цього, повідомлень про масове припинення роботи сільськогосподарських підприємств також немає. Натомість розмови про це вигідні ворогу, оскільки у такий спосіб складатиметься враження, що одна з основних галузей, яка приносила прибуток країні, критично постраждала, і відповідно, — Україна зазнає потужних фінансових втрат.

Меседж. У країнах Європи «погіршується ставлення» до біженців з України.
Таку тезу днями поширювали проросійські телеграм-канали. У повідомленнях йдеться, що «всюди ставлення до українців вже похолоднішало». Мовляв, від цього об'єм підтримки, яку вони отримують, також значно зменшиться. «Ще місяці три-чотири і ситуація стане ще гіршою по відношенню до українців», — йдеться у повідомленнях.
Однак їхні автори не уточнюють про погане ставлення в яких саме країнах йдеться і роблять свої висновки посилаючись на якісь анонімні джерела. У повідомленнях також додають, що на заході українцям тепер дуже складно знайти роботу, хоча сезонні місця в агросекторі є, але там «пекельні умови» та низька оплата праці. Насправді така інформація шириться для того, щоби дискредитувати країни, які є союзницями України та знецінити їхню допомогу українським біженцям. Насправді у багатьох країнах ЄС українці можуть отримувати державну допомогу як біженці. Крім цього, українцям також допомагають мешканці тих країн. Нагадаємо, упродовж місяця російська пропаганда вже поширювала кілька фейків про «поганих біженців» з України, які згодом були спростовані.

Викриття. Шахраї прикриваються іменем посла України в Німеччині та збирають кошти нібито на порятунок дітей в Україні. У мережі поширюють інформацію про нову шахрайську схему із міжнародним розмахом, під прикриттям американського фонду та іменем посла України в Німеччині. Як пишуть фактчекери із «По той бік новин», фальшивий збір коштів оголосили на порятунок бідних дітей України. За інформацією фактчекерів, 26 березня у фейсбуку з’явився профіль Посла України в Німеччині Андрія Мельника, а 28 числа «посол» почав нав’язливо прохати грошима підтримати українських дітей-біженців. У повідомленнях використовують емоційні тригери на кшталт «терміново», «голод», «хвороби», «торгівля людьми» тощо, а також там розміщені посиланням на сторінку «рятівного фонду». Однак все це — шахрайство. «У фейсбуку є тільки офіційна сторінка посольства України в Німеччині. Обліковий запис посла є в Twitter. Через свій профіль пан Мельник переважно звертається з закликами до світових лідерів, щодо санкцій, ембарго, військової підтримки України, а не збирає донати з користувачів соцмереж і ніякі фонди не рекламує. Щодо самого фонду, то він, як і сторінка посла, виглядає справжнім, а по-суті — фейковий. Якщо для оборудки посла аферисти використали з Німеччини, то фонд поцупили в США. Сторінка фонду ретельно скопійована в організації “Save the children”. Логотип, вкладки, адреси, світлини — все імітує реальну організацію, що справді сьогодні займається серед іншого допомогою і дітям постраждалим від війни в Україні, Афганістані та інших країнах, де тривають чи можуть виникнути військові конфлікти», — повідомляють фактчекери.

Викриття. Шахраї обіцяють українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за проходження опитування. Зловмисники запустили шахрайську схему у фейсбуку: пропонують українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за проходженнях опитування. Як пише фактчекінговий проєкт «Брехунець», рекламу шахрайського сайту з «опитуванням» таргетують, зокрема, на волинян. За даними «Район.in.ua», цю схему використовують уже вчетверте — раніше фіксували такі випадки в 2019, 2020 і 2021 роках. Шахраї запустили у Facebook рекламу зі сторінки під «News of Ukraine», яку створили 30 березня. У цій рекламі використовують крадене брендуванням ТСН, прапори України та Євросоюзу. «Самого допису на сторінці немає, а це означає, що публікували його через рекламний кабінет. Під дописом – лише один позитивний коментар від користувачки, яка начебто вже отримала кошти», — розповіли в проєкті «Брехунець». Детальніше.

Фейк. «Українські військові замінували» резервуари з хлором у водоканалі Білогорівки.
Інформація про це шириться у соціальних мережах та російських пропагандистських ЗМІ. У таких повідомленнях посилаються на дані міністерства оборони Росії. Повідомляється, що українські військові нібито «замінували резервуари з хлором на території водоканалу, які планують підірвати», коли окупаційні війська підходитимуть до населеного пункту Білогорівка Луганської області. Проте це — фейк. Насправді загроза хімічних атак існує не з боку української, а з боку російської армії. Тому, щоби уникнути потенційно небезпечної ситуації, фахівці комунального підприємства «Попаснянський районний водоканал» більше не мають запасів хлору. Для знезараження води у районі під час військових дій використовують іншу речовину – безпечну при загрозі підриву. За словами голови обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, із селища Білогорівка на Луганщині вивезли абсолютно весь хлор, який зберігався на місцевому водоканалі, через ймовірність провокацій російських окупантів. Наразі реагент зберігається у Дніпрі. Як вже повідомляв «Детектор медіа», три дні тому була інформація про те, що ворог готує інформаційні провокації щодо так званих хімічних злочинів української армії. Зокрема, тоді повідомлялося й про можливу провокацію щодо селища Білогорівка. Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду