«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 березня

22:39,
30 Березня 2022
2100

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 березня

22:39,
30 Березня 2022
2100
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 березня
Українські військові «ховаються в уманьких синагогах», росіяни «взяли в полон» очільників харківського «Азова», 75% айтішників «залишили» Україну, а 95% українців «моляться і ждуть» Росію.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Українські військові використовують як укриття синагоги в Умані. Міністерство оборони Росії поширило фейк, що українські військові нібито використовують як укриття синагоги в Умані. Також російські пропагандисти поширили фото, на якому нібито військові забирають з синагоги зброю та боєприпаси.
Об'єднана єврейська громада України спростувала цей фейк, заявивши, що всі синагоги та єврейські об'єкти в Україні використовуються виключно за призначенням — для молитов чи допомоги членам єврейських громад та місцевим мешканцям. «Навіть виходячи з фото, опублікованого з провокаційною метою, очевидно, що ворота синагоги зачинені і в ній нікого немає. Фонд імені Рабі Нахмана в Умані підтверджує, що зазначена у заяві синагога, яка є другою за розміром в Україні, була закрита з Рош а-Шана (який святкувався у вересні 2021 року) і після того моменту не використовувалася», — йдеться в повідомленні.

Фейк. Російські військові взяли в полон бійців «Азова». Лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький спростував фейк російської пропаганди, що командирів батальйонів харківського осередку територіальної оборони «Азова» Костянтина Немічева і Сергія Величка взяли в полон. Нагадаю, що 29 березня депутат Держдуми Росії та колишній командувач Повітряно-десантних військ Росії, генерал-полковник Володимир Шаманов, повідомив про захоплення двох українців, який він «підозрює у тортурах російських військовослужбовців» і вони, за його словами, «просили про пощаду». 30 березня така інформація з'явилася в російських ЗМІ, зокрема, її опублікувало і видання «Медуза». Однак Костянтин Немічев і Сергія Величко на свободі й продовжують обороняти Харків. Вони записали окупантам відеовідповідь, у якій закликали росіян здаватися в полон.

Фейк. Дмитро Кулеба буцімто закликав світ «заборонити букву Z». Російське інформагентство «РИА Новости» поширило фейк, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ «заборонити букву Z». Звісно ж, це брехня. Дмитро Кулеба у своїй заяві у твіттері запропонував криміналізувати використання літери Z як символу підтримки російського вторгнення. «Z символізує російські військові злочини, розбомблені міста, тисячі вбитих українців. Публічна підтримка цього варварства має бути заборонена», — написав міністр Кулеба у своєму твіті.

Фейк. В Україні буцімто лише 5% націоналістів, решта «моляться» і «ждуть, коли прийде Росія».  Таку дезінформацію продовжують ширити російські медіа, повідомляє StopFake. Цього разу вони заявили, що українці нібито підтримують путінську «спецоперацію» – так рашистська називає повномасштабне вторгнення Росії в Україну та масове вбивство мирних жителів. Російські так звані «експерти», розмірковуючи про ставлення українців до окупантів, запевняють, що громадяни України нібито не вірять «у священну війну з агресором». Черговий «експерт» із Росії Радєнко на повному серйозі запевняє, що буцімто «в Україні ідейних націоналістів відсотків п’ять. А решта просто сидять і тихо моляться, щоб росіяни прийшли і звільнили їх, закінчивши цю страшну історію, коли ламають свідомість і знищують пам’ять».

Наратив про «націоналістів» і «нацистів» в Україні Росія використала як привід для початку повномасштабного вторгнення на нашу територію 24 лютого. В Україні насправді немає тих горезвісних 95% населення, які «тихо моляться» і «чекають на прихід росіян» – ці цифри існують лише у фантазіях Росії.

Після російських безприцільних бомбардувань мирних міст, руйнування цивільної інфраструктури та масового вбивства цивільного населення рівень самоідентифікації українців досягнув безпрецедентних показників за всі 30 років незалежності країни. Згідно з соціологічним опитуванням, проведеним групою «Рейтинг» 18 березня, дев’ять із десяти українців вірять у перемогу України у війні з Росією – такої думки дотримуються 93% громадян України.

Збройна агресія Росії проти України також колосально підвищила рейтинг довіри громадян до Збройних Сил України – віра в українську армію досягла 98% після повномасштабного вторгнення окупантів. 80% українців наголосили, що готові захищати Україну зі зброєю в руках. У гендерному розрізі готовність воювати за Україну висловили 90% чоловіків та 70% жінок. Тож не може бути навіть мови про те, що українці «чекають на прихід росіян» – абсолютна більшість українських жінок і чоловіків готова захищати свою країну та власну свободу.

Крім того, зараз абсолютна більшість українців упевнена, що Росія (98%) і Білорусь (84%) – це ворожі країни. Ставлення до цих країн значно погіршилося після розв’язання цими державами повномасштабної війни проти України. Для порівняння: у грудні 2021 року ворожою державою Росію вважали 72% українців, а Білорусь – 48%. Заяви Росії про «порятунок» українців у власній країні неправдиві й цинічні. Після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія розпочала криваві та кричущі звірства проти мирних українців. Цей факт підтвердила низка міжнародних організацій з усього світу. 23 березня Державний департамент США підтвердив факт скоєння Росією на українській території воєнних злочинів – сюди відносяться, серед іншого, й атаки на мирне населення. Крім того, 16 березня Міжнародний суд ООН ухвалив, що російські атаки призводять до масових жертв серед цивільних українців, руйнування цивільної  інфраструктури та гуманітарних катастроф (пункт 75). 

Фейк. Три чверті всіх IT-фахівців України «залишили Україну» з моменту початку воєнних дій. Російські медіа та деякі користувачі мережі, нібито посилаючись на Міністерство цифрової трансформації України, поширили неправдиву інформацію про те, що три чверті всіх IT-фахівців України – а саме 200 тисяч – буцімто залишили Україну з моменту початку воєнних дій. Про це повідомляє StopFake.

Насправді Міністерство цифрової трансформації України не робило таких заяв — інформація, що поширюється російськими ЗМІ, неправдива. Згідно з опитуванням Асоціації IT Ukraine, яка об’єднує понад 75 000 IT-фахівців, з початку вторгнення більш як 85% фахівців цієї сфери продовжують працювати на своїх робочих місцях. Крім того, майже 2% ІТ-фахівців, які мали військовий досвід, поповнили лави армії. Згідно з опитуванням, понад 70% IT-фахівців працюють у безпечних регіонах України, ще 16%, переважно жінки, – за кордоном. Опитування Асоціації IT Ukraine було опубліковано 23 березня 2022 року і охопило 30 IT-компаній із більш як  34 тисячами IT-фахівців.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.   І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду