«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 березня

21:13,
25 Березня 2022
2866

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 березня

21:13,
25 Березня 2022
2866
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 березня
Про «захоплені» росіянами Ізюм і Маріуполь, «гарантовані виплати» українцям під час війни, невдало фальсифіковані «медалі за взяття Криму» і вигадані плани європейських союзників загарбати нашу територію.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Уряд затвердив певну суму виплат нібито «кожному українцю» на час війни. Як пише фактчекінговий проєкт «Брехунець», зокрема, повідомлення опублікувала низка українських телеграм-каналів. Однак це — маніпуляція, адже автори повідомлень зазначають, що, начебто, український уряд затвердив певну щомісячну суму грошових виплат, яку отримають усі без винятку громадяни. Що не відповідає дійсності. В деяких публікаціях зазначалося, що сума виплат залежатиме від віку людей. Насправді влада анонсувала програму допомоги українцям, яка охоплюватиме три основні напрями: гроші, житло, робота. Однак, вона стосуватиметься тих громадян, які вимушено залишили свої домівки через бойові дії, а не всіх без винятку українців.

Нагадаємо, що заявку на отримання грошової допомоги у рамках програми «єПідтримка» можуть подати у додатку «Дія» люди із населених пунктів, де ведуться активні бойові дії. Кошти зараховують протягом 10 робочих днів. Їх можна витрачати без обмежень і навіть знімати в банкоматах або переказувати на інші картки.

Зверніть увагу: сповіщення про зарахування коштів «єПідтримки» ви отримаєте від вашого банку. Воно не містить жодних посилань, а лише текстову інформацію. А якщо отримаєте SMS-повідомлення від сторонніх відправників із проханням перейти за посиланням для отримання «єПідтримки» — не відкривайте його. Це чергове шахрайство.

Фейк. Російська армія буцімто «повністю взято під контроль місто Ізюм» на Харківщині. Таку заяву зробив представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков, його слова тепер ширить російська пропаганда. Проте інформація про взяття Ізюма не відповідає дійсності. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов спростував це повідомлення. За його словами, про такі ганебні поразки, як під Ізюмом, має бути навіть соромно сказати з пропагандистських екранів. «Ізюм — українське місто! Було і буде. Наші Збройні Сили України тримають свої позиції в цьому напрямку. Українська армія одразу атакує тих, хто хоча б робить спроби наблизитися до міста. І навіть концентрація російський військ біля Ізюма не допомагає рашистам просуватися вперед. Наші війська обороняють місто і на землі, і в повітрі. Зараз тривають запеклі бої», — пише Олег Синєгубов.

За повідомленням начальника Управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника, ворог поширює це через відсутність військових успіхів на Ізюмському фронті. «Це брехня. Наша армія героїчно обороняє Ізюм і не дає ворогу зайти в південну частину міста. Лінія розмежування зараз проходить по руслу річки Сіверський Донець, але російські окупанти, за допомогою місцевих колаборантів, дізналися про брід через ріку і тепер їм вдається потрапляти на південний берег. Однак там їх одразу зустрічають наші захисники і відправляють їх всіх в пекло», — йдеться у повідомленні Максима Стрельника.

Фейк. Союзники України нібито мають «загарбницькі плани» щодо території нашої держави. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, такий меседж розповсюджує російська пропаганда, навіть голосами псевдоопозиціонерів до путінського режиму. Пропагандисти стверджують про начебто сепаратистські плани українських союзників щодо нашої території. Зокрема, у їхніх повідомленнях йдеться про небезпеку введення миротворчих місій на територію України, оскільки це начебто завершиться «розподілом території України» — відкатом територій до стану на 1939 рік. «Серед країн, які начебто, як і Росія, зазіхають на територіальну цілісність України, прокремлівські псевдоаналітики називають Угорщину, Румунію та навіть Польщу. Після фактичної поразки повномасштабного військового вторгнення в Україну та невдалих спроб з проведенням проросійських мітингів у Сербії, Болгарії, Вірменії, Сирії, ворог перейшов до безуспішної демонізації окремих країн. Інформаційні вкиди такого штибу свідчать лише про те, що екосистема російської дезінформації та пропаганди продовжує зазнавати поразки», — йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО.

Фейк. Україна буцімто заздалегідь підготувала для своїх військових так звані медалі «за взяття Криму». Таку інформацію поширюють пропагандисти у соціальних мережах. До дописів додають нібито фото медалей і посвідчення, яке разом із медаллю міг би отримати військовий. Їх буцімто знайшли у військових командирів на тимчасово окупованій території Херсонщини. У публікаціях повідомляється, що операцію «зі взяття Криму» Україна нібито планувала провести навесні 2022 року за підтримки країн НАТО. Проте буцімто «знайдені» медалі, як і посвідчення до них, фейкові. Як пише StopFake, помітно, що «посвідчення» роздруковане на звичайному чорно-білому принтері, а на самому документі відсутня серія та номер медалі, підпис і печатка Президента України. Також наразі в Україні немає жодної внутрішньої нагороди ЗСУ, якою відзначають саме за подвиг на війні.

Крім цього, на те, що «документ» фальшивий, вказує безліч помилок у тексті. Зокрема, «Наказ Президента України» замість юридично грамотного «Указу». Також є помилка у написанні ініціалів президента України. У «документі» вказані ініціали Зеленського як «В.А.», що відповідає «Владимиру Александровичу» російською мовою, проте українською мовою його ініціали — «В.О.».

Фейк. Російська армія буцімто «захопила» Маріуполь та вивісила свій прапор на «головній будівлі міста». Як повідомляє заступник начальника департаменту Патрульної поліції України Олексій Білошицький, таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Проте це — неправда.

Олексій Білошицький говорить, що окупанти не контролюють місто, просто влаштували фотосесію біля будівлі окружної прокуратури в Лівобережному районі. Цей район відділяє від центральної частини міста ріка та промислова зона заводу «Азовсталь». «Поліцейські, бійці Збройних сил України, Національної гвардії, Територіальної оборони дають гідну відсіч загарбникам та продовжують героїчно боронити місто», — йдеться у повідомленні.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду