«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 30 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 30 травня

08:00,
31 Травня 2022
2195

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 30 травня

08:00,
31 Травня 2022
2195
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 30 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 30 травня
Солі «не буде», Херсонська область «закрила кордони» з підконтрольними Україні територіями, у Чехії українців вже «не пускають в магазини» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. На тлі подорожчання солі ширяться чутки, що скоро її «взагалі не буде в продажу», бо виробники ковбас та заводи з консервації начебто «викупили всю сіль». Центр протидії дезінформації при РНБО України спростовує ці найпоширеніші фейки про сіль.

Запаси солі є і вона буде у продажу, стверджують у Центрі. Через обстріли окупантів та небезпеку для життя працівників, держпідприємство «Артемсіль», розташоване в Соледарі на Донеччині, в квітні зупинило виробництво солі. Але у великих мережевих супермаркетах залишається запас солі в декілька тисяч тонн.

Сіль подорожчала, але саме масоване придбання солі у великій кількості й призводить до тимчасового дефіциту та підвищення цін. Так працює «невидима рука ринку», про яку писав засновник сучасної економічної теорії Адам Сміт. Виробники ковбас та копченостей не викупили всю сіль, вони використовують імпортну спеціально підготовлену сіль. Як пояснюють в Центрі, великі виробники, окрім власних запасів солі на складах, уклали додаткові угоди про постачання солі з-за кордону.  

Фейк. «Україна відключила» окуповані Запорізьку та Херсонську області від українських мобільних операторів та провайдерів інтернету. За даними Центру протидії дезінформації, такий меседж поширюють російські пропагандисти. У повідомленнях зазначають, що інформація від «достовірного джерела з Банкової» й додають, що причиною відключення слугує «правда», яку люди в окупації почали розповідати своїм родичам та близьким про «хороших російських солдатів», які не вбивають і грабують, а допомагають людям. «Відключення українців від мобільних операторів та провайдерів інтернету — це частина окупаційних дій для проникнення роспропаганди в український медіапростір. Відключення здійснюють лише росіяни. Україна спрямовує всі зусилля на те, щоб у кожному місті, навіть окупованому, працювало українське радіо- та телемовлення», — йдеться у повідомленні Центру. Зокрема, «Українське радіо» залишається чи не єдиним джерелом інформації на тих територіях України, які окупували росіяни.

Українське радіо можна слухати на середніх хвилях, для цього підійде будь-який радіоприймач – автомагнітола чи радіо на батарейках, тобто не обов’язково шукати старі приймачі. Потрібно перемкнути приймач у режим «середніх хвиль» — це позначка «АМ», «СХ» (середні хвилі) або «СВ» (средние волны), радіо мовить на кількох частотах: 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц.

 Фейк. Херсонська область «закрила кордони» з підконтрольними Україні територіями. Про це повідомляє російська пропагандистська агенція «РИА Новости» з посиланням на призначеного російськими військовими «заступника голови регіону» Кирила Стремоусова. «Перетин кордону з боку Миколаївської та Дніпропетровської областей дуже небезпечний, враховуючи систематичні обстріли українських бойовиків. Після останніх обстрілів з їхнього боку загинули мирні люди, які опинилися в буферній зоні. Тому ми не рекомендуємо взагалі їздити в Україну, ні під яким приводом», — сказав Стремоусов. З початку березня Херсон перебуває під окупацією російських військ. Херсонцям пропонують виїхати з регіону або в анексований Крим або ту частину Запорізької області, яку контролюють російські війська.

Після початку вторгнення в Україну президент Росії Володимир Путін та інші російські представники заявляли, що його метою не є окупація української території. Однак у зайнятих російськими військами районах півдня України було сформовано підконтрольні Росії адміністрації, керівники яких стали стверджувати, що Херсонська та Запорізька області мають бути прийняті до складу Росії. Днями Путін підписав указ, який дає право спрощеного набуття російського громадянства жителям Херсонської та Запорізької областей України. А тепер російські військові заблокували на Херсонщині виїзди на підконтрольну Україні територію, у Херсоні посилено патрулювання і збільшена кількість російських блокпостів, повідомляє оперативне командування «Південь».

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв в інтерв'ю «РБК-Україна» сказав, що зараз неможливо безпечно виїхати з Херсона. Російські обстріли не дозволяють жителям Херсона виїхати з тимчасово окупованого міста до безпечніших населених пунктів. Багато жителів усе ж таки наважувалися на самостійну евакуацію, стояли під обстрілами. Серед них були і поранені, і загиблі. Росіяни продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру в населених пунктах уздовж адміністративного кордону Миколаївської та Херсонської областей.

Раніше оперативне командування «Південь» повідомляло, що росіяни встановили плату за виїзд з окупованої Херсонщини, на блокпостах пропонували перепустку за 1000 доларів або їх еквівалент. Однак потім починали підступно відкривати вогонь у слід. Так російська армія намагається утримати мирне населення, щоб «створювати для своїх лідерів та командирів картинку задоволення місцевого населення від "русского міра"».

Фейк. У Чехії українцям забороняють вхід у торгові точки, а в Польщі, куди виїхало найбільше українців, у магазинах посили охорону. Щоденна російська газета «Комсомольская правда» та деякі російські телеграм-канали і блогери продовжують у своїх публікаціях дискредитувати вимушених біженців з України. Цього разу в центрі уваги стала брехня про те, що українці закордоном грабують магазини. Начебто в Чехії власники магазинів вивішують на дверях оголошення про те, що вхід в їхні торгові точки заборонений. Чеське видання Denik.cz виявило цей фейк серед своїх колег. Журналісти видання Denik виявилили, що англомовний чеський онлайн-журнал Prague Morning опублікував у соцмережах фотографії, на яких деякі магазини Праги нібито забороняють вхід українцям – на фото видно табличку на дверях, де на фоні українського прапора зобажено знак стоп у вигляді піднятої долоні.

Журнал Prague Morning у соцмережах опублікував ці фото і написав: «Ми щойно отримали ці дві фотографії. Українцям заборонено заходити до кількох празьких магазинів».

Відразу після публікації цих фото репортер видання Denik зайшов до одного з цих магазинів, але такого напису у вітрині не побачив. Так само і продавець був здивований такою інформацією, заявивши, що в них ніколи не було таких табличок.

«Я зараз нічим іншим не займаюся, до нас звертаються клієнти та знайомі, і я повинен усім пояснювати, що це фейкова фотографія. У нас тут ніколи такого напису не було», – згодом заявила власниця іншого магазину Марсела Абдель Фаттах.

Видання Denik спробувало зв’язатися з редакцією Prague Morning. Там відмовились розкрити походження фотографій, однак наполягали на їх справжності. Втім незабаром скандальні фото зникли зі сторінок видання.

За версією «Комсомольскої правди», у Польщі власники магазинів посилили охорону і починають на касах «обшукувати всіх українців поголовно». Це брехня. «Детектор медіа» опитав низку українських біженців у різних польських містах, а також українців, які працюють у польських супермаркетах. Жоден із них не підтвердив, що на касах через підозру у крадіжці «обшукують всіх українців». А якщо відверто, то Росія такими публікаціями заговорює власну проблему з крадіжками. За офіційними даними уряду Росії, в 2021 році за межею бідності в країні жило майже 20 мільйонів людей, тобто кожен восьмий мешканець. З початком війни грошей стало ще менше і, як наслідок, там виріс рівень крадіжок, повідомляє видання «Гроші».

За даними компанії-розробника системи розпізнавання осіб NTechLab, у лютому-квітні 2022 року у порівнянні з тим же періодом минулого року в середньому випадків крадіжок на один магазин стало на 18% більше. І це лише за офіційними даними. Найбільше викраденого товару виносять через каси самообслуговування. Найпопулярніші категорії: кондитерські вироби, ковбаса, алкоголь, сири, кава та какао. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду