«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 березня

09:00,
21 Березня 2022
2331

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 березня

09:00,
21 Березня 2022
2331
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 березня
«Концтабір» батальйону «Айдар» під Луганськом, вербування японців до іноземного легіону, брехня про біженців у Польщі, свіже криптошахрайство під виглядом Мінцифри, «евакуація мешканців Луганщини» до окупованого Луганська, «обстріли Рубіжного» українською армією, «переслідування» Україною кримчан, яких Росія змушує проходити строкову службу в російській армії.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк: українські військові обстріляли Рубіжне, щоб «створити картинку для Заходу». Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширюють повідомлення, що українські військові нібито обстріляли Рубіжне на Луганщині, щоб «створити картинку для Заходу» про російську агресію.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що російські окупанти цинічно знищують житлові райони і вбивають мирних українців. За його словами, зокрема, у ніч на 17 березня в Рубіжному зайнялись щонайменше 27 будинків. Крім того, Національна гвардія України спростувала повідомлення російських ЗМІ, що місто нібито контролюють російські військові. «Наші гвардійці передають привіт із Рубіжного на Луганщині. Вони щиро здивовані і дуже сміялися, коли побачили циркове шоу в російських новинах, що місто "зачистили" чечени і терористи. Кажуть, що місто оберігали, оберігають і оберігатимуть українські військовослужбовці, прикордонники і поліція і вони не здають його окупантам», — йдеться у повідомленні.

Зловмисники намагалися збирати криптоактиви на армію під виглядом Мінцифри.
Фахівці Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України заблокували фейковий домен для збору коштів під виглядом сторінки Міністерства цифрової трансформації. Офіційно пожертвувати кошти на армію можна у застосунку «Дія» — ці кошти будуть надані на підтримку армії через фонд «Повернись живим».

Нагадаємо, що в Україні днями була зафіксована чергова хвиля розсилки електронних шахрайських листів, у яких нібито від імені Національного банку України людей просилити переказати допомогу на армію — на криптогаманець. Це фішингвид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних, коштів або ж ураження їхніх пристроїв.

Національний банк повідомив, що не надсилає громадянам листи засобами електронної пошти і не збирає коштів у криптогаманці. Якщо вам прийшов такий лист – просто видаліть його. Вся інформація щодо фінансової допомоги на підтримку армії та гуманітарні цілі публікується виключно офіційними каналами Національного банку – на сторінках офіційного сайту та соціальних мереж НБУ.

Викриття: російські ЗМІ знімають постановки про «нацистський концтабір» та «таємну в’язницю» на базі батальйону «Айдар» на Луганщині. Російські пропагандисти, зокрема, з RT, «РИА Новости», «Рен ТВ», а також прокремлівські телеграм-канали поширюють вигадану інформацію про «концтабір», який буцім-то бійці українського батальйону «Айдар» вісім років нібито утримували в селі Половинкіне Старобільського району Луганської області. Як пише StopFake, глядачам показують покинуту батальйоном «Айдар» тренувальну базу, однак ані слідів крові, ані людських останків, ані навіть пристосувань для тортур — всього, що можна асоціювати з концтабором, — російські пропагандисти так і не показали.

Російські ЗМІ вже не вперше намагаються розкрутити тему із «концтаборами» в Україні — ці спроби фіксували ще з початку війни на Донбасі. Пропагандисти писали то про «концтабір для сепаратистів у Донецькій області», то про «табори для полонених росіян», у які нібито Україна планувала саджати мешканців раніше окупованих Росією територій. Ці сюжети є черговою постановкою. Вона має змусити російську аудиторію повірити в міфічних «українських нацистів», які знущаються з населення Донбасу, і таким чином виправдати маніакальне бажання російського керівництва продовжувати війну в Україні.

Фейк: Україна переслідуватиме кримчан, які з 2014 служили в російській армії. Представництво Президента України в АР Крим повідомило, що Росія активно мобілізує мешканців тимчасово окупованого півострова для участі у війні проти України. Громадян, які з 2014 року примусово проходили строкову службу в російській армії, залякують покаранням з боку української влади.

Відтак, згадане Представництво президента України в Криму звернулося до громадян України в Криму, яких ворог примушує воювати проти України.

Окупант таким чином порушує норми міжнародного права та національне законодавство. Кримчани, вимушено призвані в армію Росії або інші незаконні формування, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями. Отже, вони не підлягають кримінальному переслідуванню владою України. Натомість інформація про таке переслідування Україною призовників-кримчан є російським фейком, націленим на залякування населення півострова.

Представництво опублікувало інструкції, як українці в Криму можуть уникнути примусової мобілізації і як діяти, якщо Росія вже відправила їх воювати проти України (українською, кримськотатарською та російською). Але слід знати, що відповідальність відповідно до статті 438 Кримінального кодексу України таки настане в тому випадку, якщо призовник виконував злочинні накази, що призвели до жертв серед цивільних чи руйнувань об’єктів інфраструктури.

Фейк: українські дипустанови вербують японців для війни проти Росії, через що Японія втрачає самостійність. Російські сайти поширюють заяву речниці Міністерства закордонних справ країни-агресора Марії Захарової, що Японія нібито втрачає самостійність на міжнародній арені, не перешкоджаючи своїм громадянам воювати на боці України.  Як пише StopFake, слова Захарової про «несамостійність» Японії через її підтримку так званих «неонацистських сил» є неодноразово викритим фейком.
Захарова також розповідає, що закордонні посольства та консульства України нібито «займаються вербуванням» японських добровольців в «іноземний корпус». Насправді участь у Інтернаціональному легіоні оборони України є абсолютно добровільною.

Посольства України не займаються «вербуванням» добровольців, а надають інформацію про алгоритм вступу до Легіону. Станом на початок березня близько 70 японських добровольців приєдналися до Міжнародного легіону. Міністерство закордонних справ Японії, своєю чергою, оголосило евакуацію на всій території України, і очікується, що люди припинять усі поїздки до країни незалежно від мети свого візиту.

Фейк: у Польщі кращі місця в лікарнях дістаються українцям, а через велику кількість біженців полякам не вистачає ліків. Російські фейки про біженців з України дісталися Польщі: в країні шириться інформація, буцімто кращі місця в лікарнях дістаються українцям, а через велику кількість біженців полякам нібито не вистачає ліків. Хвиля подібних заяв днями масово шириться в мережі у форматі копійованих дописів про «подругу з Лодзі», «сестру з маленькою дитиною, яких відправили додому», та «лікарні, які приймають лише біженців». Про це повідомляє PolskieRadio. У таких повідомленнях йдеться, що нібито чотирирічну доньку автора допису, поляка, охоронець не пропустив до місцевої адміністрації, адже він сказав, що вони обслуговують лише українських дітей.

У тексті змінюються міста, вулиці та офіси, але вигадана «чотирирічна донька» та» лікарня лише для дітей з України» залишаються. «Це повідомлення має викликати огиду до біженців і посилювати паніку. На жаль, є й ті, хто не перевіряють такі новини, а передають далі, стаючи несвідомими ланками російської пропаганди», — пишуть фактчекери. Насправді це фейк. Кардіолог, ліпідолог, епідеміолог серцевих та судинних захворювань професор Мацєй Банах з Медичного університету Лодзі говорить: «Поширювати чутки – негідно і скандально. Наприклад, про нібито “кращі ліжка для гостей з України” або про те, що через таку кількість біженців “не вистачає ліків”». Він додав, що нечесно поширювати чутки про те, що «українці потрапляють у лікарні та клініки позачергово та без тестів на COVID-19, адже це є неправдою. 

Фейк: із Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська евакуювали 350 людей до Луганська. Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай спростував фейк окупантів.

Цитую його слова: «[Рашисти] вимагають у мешканців окупованих територій збирати гумдопомогу. Примусово! На установи прийшли розпорядження фейкових адміністраціїй, що працівники обов‘язково мають щось принести для "біженців". Це не правда! Жодної людини з українських Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська не могло виїхати на окуповану територію. Міста контролюються українською владою, вивезти людей — рашисти не змогли б, ЗСУ не дозволили б, і люди б не поїхали, бо Луганщина — це Україна», — повідомив Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Нагадаю, що увесь час від початку повномасштабного вторгнення російські ЗМІ відверто брешуть, що громадяни України, які тікають від війни, не бажають виїжджати до країн ЄС і прямують до Росії.

Насправді ж, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, від початку повномасштабної війни станом на 18 березня 2022 року Україну залишило 3 млн 389 тис громадян. Лише 184 тисячі з них вирушили до РФ, це становить близько 5%. Понад 2 мільйони людей виїхали до Польщі, понад півмільйона – до Румунії.

Фейк: зустріч Зеленського із керівництвом кількох європейських країн відбулася у Польщі. Інформацію про те, що зустріч Володимира Зеленського з прем’єр-міністрами Польщі, Чехії та Словенії, яка відбулася 15 березня, «насправді» була у польському місті Перемишлі, куди начебто прибув президент України, поширюють у мережі. Таку інформацію ширять для того, щоби показати, що Зеленський навіть не перебуває в Україні, а, швидше за все, просто управляє «шоу» звідкись із Польщі.
Насправді це не так. Відеовключення Зеленського відбувалося з Києва. Перебування в Україні Зеленського підтверджує інтер’єр приміщень, на фоні якого записані відео. Адже саме на фоні таких інтер’єрів Президент постійно записує свої звернення. Один із яких, до речі, є його робочим кабінетом в Офісі президента. Детальніше про це пише StopFake.

Фейк: «Азов» готує серію терактів проти дипломатів США та інших країн у Львові.
Міністерство оборони Росії поширило інформацію, буцімто полк «Азов» готує серію терактів проти працівників дипломатичних представництв США та інших країн у Львові для «створення важелів впливу на країни НАТО щодо закриття неба над Україною».

Центр протидії дезінформації при РНБО спростовав цю інформацію, називавши її фейком.

Фейк: Червоний Хрест повідомив, що Україна зазнає колосальних втрат бійців.
У соцмережах поширюють інформацію з посиланням нібито на дані Міжнародного Комітету Червоного Хреста та звіти Міністерства оборони України, що Україна «зазнає колосальних втрат у живій силі». Як пише StopFake, публікації ілюструють інфографікою, де вказані буцімто втрати серед українських військових. Водночас ані Міноборони, ані армійське керівництво, ані інші урядові установи не публікують кількість та поіменні списки військових, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Лише 12 березня Зеленський повідомив, що з початку війни загинули 1300 українських військових.

Фахівець зі зв’язків зі ЗМІ в Міжнародному комітеті Червоного Хреста Олександр Власенко повідомив, що МКЧХ не озвучує цифри та не робить оцінок про кількість загиблих з будь-якої сторони. Він наголосив, що Міжнародний комітет Червоного — це нейтральна організація, яка фокусується на допомозі цивільному населенню, яке потерпає внаслідок збройного конфлікту чи насильства.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду