«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 25 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 25 травня

07:30,
26 Травня 2022
2194

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 25 травня

07:30,
26 Травня 2022
2194
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 25 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 25 травня
Мавпяча віспа та COVID-19 «штучні й походять з України», на Київщині мирних мешканців «не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових», два батальйони поляків «приїхали в Україну, щоб воювати на Донбасі», українські «військові» здалися «в полон» Росії, «щоб не помирати за амбіції Зеленського», Кремль «свідомо сповільнив темпи» просування російських військових в Україні та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк: Мавпяча віспа та COVID-19 — «штучні й походять з України». Російські медіа поширюють фейк, що США начебто «розробляли в українських біолабораторіях віруси, серед яких була і мавпяча віспа».

В українському сегменті телеграмa також почали поширювати теорії змови про спалах мавпячої віспи в світі, проводячи паралелі з пандемією коронавірусної хвороби — мовляв, це штучно створені захворювання, які начебто запустили спеціально. Зокрема, подібні фейки та маніпуляції протягом останнього тижня поширює анонімний телеграм-канал «Сплетница», який адмініструється спецслужбами Росії. Загалом цей телеграм-канал постійно поширює дезінформації про COVID-19 та вакцинацію. Однак, коли в світі зафіксували спалахи мавпячої віспи, телеграм-канал почав просувати маніпулятивні тези, що ринкові новини США буцімто «натякають на ще одну сплановану пандемію», або що новини від Moderna про тестування вакцини від мавпячої віспи начебто свідчать, «що готувалися наперед».

Крім того, російські медіа поширюють фейк, що США начебто «розробляли в українських біолабораторіях віруси, серед яких була і мавпяча віспа». Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив: російська пропаганда пише, що начебто «необережний персонал біолабораторії вже під час війни нібито розбив пробірку з вірусом, після чого мільйони українських біженців "рознесли" віспу Європою». Міністерство охорони здоров’я офіційно заявило, що в Україні не зафіксовано жодного випадку мавпячої віспи.

Насправді мавпяча віспа була вперше виявлена у людей у 1970 році в Демократичній Республіці Конго. З того часу випадки захворювання зареєстровані в 11 африканських країнах. За даними ВООЗ, захворювання зустрічається переважно в районах тропічних лісів Центральної та Західної Африки та іноді «експортується» в інші регіони. «Кілька обсерваційних досліджень продемонстрували, що вакцинація проти віспи на 85% ефективна у запобіганні мавпячої віспи. Таким чином, попередня вакцинація проти віспи може призвести до легшого перебігу захворювання. Свідченням попередньої вакцинації проти віспи зазвичай є шрам на верхній частині руки», — пояснили у ВООЗ.

Як повідомив Reuters, Moderna Inc «випробовує потенційні вакцини проти віспи мавп у доклінічних випробуваннях». Тобто про готовність компанії до спалаху не йдеться. Разом з цим, у Moderna досі офіційно не прокоментували цієї інформації.

Крім того, у Центрі контролю та профілактики захворювань США повідомили, що уряд займається випуском доз вакцини проти віспи Jynneos, виробленої Bavarian Nordic A/S BAVA.CO. Управління з продовольства і медикаментів США писало про цю вакцину, публікувало інформацію про неї станом на 21 червня 2021 року, та уточнювало, що вона «призначена для профілактики віспи та мавпячої віспи в дорослих у віці 18 років та старше».

Маніпуляція. На Київщині мирних мешканців «не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових». Російський пропагандист Володимир Соловйов, контрольований спецслужбами Росії телеграм-канал «НачШтабу» та інші прокремлівські медіа поширили інформацію, що в селі Лютіж Київської області нібито мирних мешканців не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових. Однак, як пише «НотаЄнота», село Лютіж вони називають «Лютеж», а такого населеного пункту в Україні немає. Разом з цими маніпулятивними тезами, російська пропаганда також поширює відео. Насправді у селі Лютіж є база відпочинку, на якій проводить свої збори духовний центр «Відродження», керівником якого є Володимир Мунтян, самопроголошений протестант та «13-й апостол». За інформацією проєкту «НотаЄнота», цю база відпочинку передали для використання захисникам України. Тож на цьому відео не цивільні намагаються потрапити до своїх квартир, а представники «Відродження» проводять мітинги. «Зараз навколо бази проводяться мітинги від сектантів "Відродження", це активно постить у себе "апостол" Володимир Мунтян. Від нього підхоплюють пропагандистські сміттярки. На його сторінці десятки відеозвернень від "прихожан" церкви, які розповідають чи то про ЗСУ, чи то про перевдягнених у форму ЗСУ, про те, що там мародерять і т.д. Жодних свідчень окрім емоцій на відео сектантів немає. У підсумку: те, що на відео абсолютно викривлена інформація. Сектанти "Відродження" провокують військовослужбовців», — розповіли фактчекери.

Метою таких вкидів є посіяти ненависть до українських військових серед цивільних — представити їх не захисникам, а буцімто загарбниками. Завдяки цьому переспрямувати агресію з росіян та демобілізувати суспільство, яке об’єдналося проти агресора. Також подібні вкиди можуть використовувати, щоб втиратися в довіру до мирних жителів, а потім переконувати їх видавати інформацію про українську армію. Це один з методів інформаційно-психологічних операцій. Наприклад, його використовували американці у В’єтнамській війні. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі видання «Куншт» із психотерапевтом Едгаром Соболєвим.

Фейк. Два батальйони поляків «приїхали в Україну, щоб воювати на Донбасі». Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію, що в Україну нібито прибуло два батальйони поляків, яких буцімто незабаром перекинуть воювати на Донбас. Цей фейк почали розповсюджувати на тлі заяви президента Володимира Зеленського про законопроєкт про особливий правовий статус громадян Польщі в Україні, який має стати «дзеркальною повагою» Польщі, яка ухвалила закон про підтримку громадян України. Він набув чинності 13 березня й урегульовує питання легальності перебування українців у Польщі та надання їм всебічної підтримки. Попри це, як пише StopFake, російська пропаганда поширює тезу, що український законопроєкт спрямований на «легалізацію поляків, які бажають брати участь у бойових діях проти Росії». Насправді для цього в Україні створили Інтернаціональний легіон територіальної оборони України, де служать громадяни інших країн. До нього входять і поляки, а ще добровольці з Нідерландів, США, Швеції, Данії, Великої Британії, Латвії, Литви та інших країн. Але окремих польських батальйонів в Україні немає. Насправді лише білоруси мають власний батальйон імені Кастуся Каліновського, який нещодавно було збільшено до полку. Урядовий центр безпеки Польщі також спростував заяви про прибуття польських батальйонів до України. Детальніше.

Фейк. Українські «військові» здалися «в полон» Росії, «щоб не помирати за амбіції Зеленського». Проросійський ресурс оприлюднив фото документів нібито українських військових, які буцімто «здалися в полон Росії». Борівська селищна рада повідомила, що на одній зі світлин був житель їхньої громади, який не служить в армії, а на момент окупації був у селі та працював на одному з місцевих сільгосппідприємств. «Окупанти приходили до нього і кудись вивозили, але через три дні після цього хлопець повернувся додому. Тож можемо зробити припущення, що й інші фото документів з цього допису отримані у подібний спосіб і не мають жодного стосунку до реальності», — розповіли в Борівській селищній раді. Окрім цього, російська пропаганда поширює маніпулятивну тезу, що українські захисники воюють не за Україну та власну землю, а начебто «за амбіції Зеленського». Насправді це російські військові гинуть за амбіції власного президента, адже саме Володимир Путін вирішив розпочати повномасштабну війну в Україні, яку в Росії називають так званою «спецоперацією».

Маніпуляція. Кремль «свідомо сповільнив темпи» просування російських військових в Україні. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що темпи просування російських військових в Україні сповільнилися нібито свідомо, мовляв, «щоб уникнути жертв серед мирного населення». Схожі меседжі, що російська армія воює в Україну «не в повну силу» або, «що все йде за планом», російські політики та чиновники поширювали й раніше. Зокрема, Росія намагається виправдати свої поразки в Україні та створити ілюзію контролю над ситуацією. Насправді тисячі мирних українців, у тому числі й дітей, стали жертвами російської агресії. Звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини свідчить, що станом на 24 травня внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинуло вже 3942 мирних жителів. За даними Офісу генпрокурора, 238 дітей загинуло і 433 дитини поранено внаслідок російської агресії.

Президент Володимир Зеленський назвав заяви російського міністра неадекватними: «З Росії прозвучала чергова абсолютно неадекватна заява про те, ніби вони спеціально пригальмовують наступальні дії. Що ж, після 3 місяців пошуку пояснень, чому їм не вдалося зламати Україну за 3 дні, вони не вигадали нічого кращого, ніж стверджувати, нібито так і планували». З 24 лютого 2022 року російська армія втратила в Україні майже 30 тисяч особового складу, понад 200 літаків, 4500 танків та бронемашин, понад 600 артилерійських систем, 13 кораблів та катерів тощо. «І це вони хочуть перекрити брехнею нібито воюють не на повну силу. Шкода. І настане час, коли вони самі це визнають», — зазначив Зеленський.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду