«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 22 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 22 березня

22:35,
22 Березня 2022
2656

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 22 березня

22:35,
22 Березня 2022
2656
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 22 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 22 березня
«Опорні пункти» українських сил в одеських лікарнях та школах, «благодійні послуги» від ворожих коригувальників, «необстріляний» Бабин Яр, «погрози» угорцям на Закарпатті, німецький «демарш» із постачанням зброї Україні.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. У Одесі облаштовують пункти оборони «у школах, лікарнях та пологових будинках».

У російських медіа та телеграм-каналах поширюють фейк, що начальник Одеської військової адміністрації нібито розпорядився «розгорнути опорні пункти у школах, лікарнях та пологових будинках». Як підтвердження цьому до повідомлення додають нібито виписку з Розпорядження №101 від 16 березня, підписану начальником Одеської ОВА Максимом Марченком. Однак це — фейк. Як повідомляє Одеська обласна військова адміністрація, жодного подібного розпорядження керівник Одеської ОВА не видавав і не підписував. «Усі офіційні розпорядження ми публікуємо на нашому офіційному сайті та оперативно повідомляємо про них на офіційній сторінці у фейсбуку», — йдеться у повідомленні.

Фейк. Російські ракети «не пошкоджували» Бабин Яр у Києві. Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У своїх повідомленнях вони звинуватили у брехні Володимира Зеленського, який нібито збрехав під час свого виступу перед парламентом Ізраїлю, сказавши, що російські ракети вдарили по Бабиному Яру. Як пише StopFake, російська пропаганда використовує свідчення ізраїльського журналіста Рона Бен-Ішая, який заявив, що нібито обійшов усю територію меморіалу наступного дня після атаки і не знайшов жодного сліду падіння бомб, ракет чи снарядів. Насправді під час обстрілу Києва 1 березня російська армія обстріляла київську телевежу: одна ракета поцілила в технічну будівлю телецентру, друга — в будівлю «Авангарда», розміщену на території колишнього єврейського цвинтаря.

4 березня Центр просторових технологій і Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр повідомили, що ракетний удар, який російські війська завдали по Київській телевежі та сусідній будівлі, зачепив територію колишнього військового цвинтаря. Дослідники Центру просторових технологій також кажуть, що місця ураження дуже близько – на відстані 20–30 метрів – до місць, де нацисти розстрілювали євреїв, ромів та представників інших національностей. У будь-якому разі йдеться про обстріл території меморіального комплексу «Бабин Яр».

Варто зазначити, що  за даними Об’єднаної єврейської громади України  через «денацифікацію» за 20 днів повномасштабного вторгнення постраждало щонайменше шість єврейських об’єктів в Україні. Серед них — і синагога у Харкові, яка вважається однією з найбільших в Європі. 

Фейк. Україна «спотворює дані» про кількість вбитих російськими окупантами цивільних людей. Таку тезі ширять в мережі разом із відео, де на вантажівці багато поліетиленових пакетів форми людських тіл, а в одному з таких пакетів – чоловік, який курить, а ще двоє чоловіків поправляють пакети. Як пише VoxCheck, це все супроводжують підписами «труп українського мирного жителя курить після того, як його по-звірячому розстріляли російські військові».Однак це — фейк. Відео не пов’язане із вторгненням Росії в Україну. «Насправді відео було зроблене під час зйомок кліпу російського реп-виконавця Хаскі на пісню “Ніколи-небудь” (“Никогда-нибудь”). Вперше його оприлюднив у своєму Tik-Tok художник-постановник кліпу Вася Іванов», — пояснюють фактчекери.

Фейк. Німеччина «більше не постачатиме» зброю в Україну. Російські пропагандистські медіа  ТАССВести, Lenta.ruКрасная весна та низка інших вийшли із заголовками, в яких стверджується, що Німеччина буцімто більше не постачатиме зброю в Україну. У подібних фейкових «новинах» посилаються на заяву міністерки оборони Німеччини Крістіни Ламбрехт, яка 21 березня нібито сказала, що «Німеччина навряд чи може відправити Україні щось із запасів Бундесверу. Я навіть сказала б, що ми не можемо відправити нічого». Насправді у заяві міністерки йдеться повністю про протилежне: Федеральний уряд Німеччини розглядає питання щодо подальших поставок зброї в Україну. Слова Крістіни Ламбрехт спотворені російськими медіа.  В інтерв’ю німецькому тижневику Deutschland-funk 19 пані Ламбрехт наголосила, що для підтримки українських збройних сил Німеччина продовжуватиме постачання зброї Україні. Вона пояснила, що варіанти постачання через Бундесвер було вичерпано і зараз вивчаються інші варіанти. «Наразі ведуться переговори у федеральному уряді про купівлю зброї для України», — сказала Міністерка оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт.

Нагадаю, що Німеччина змінила своє рішення про непостачання озброєння в Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. Так, 26 лютого уряд ФРН вперше схвалив постачання озброєння в Україну. Берлін вирішив надати 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 ракет Stinger. 2 березня стало відомо, що зброя, яка була обіцяна Берліном, передана Україні. 3 березня агентство DPA повідомило, що влада Німеччини планує надати Україні 2 700 зенітних ракет Stinger.

У соцмережах, імовірно, ворожі коригувальники пропонують «допомогу із заміною вибитих шибок». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки попередив, що ворожі коригувальники можуть вдаватися до нових підступних дій. Зокрема, розсилають у соціальних мережах допис від імені «Ігоря чи Івана», який пропонує безкоштовно допомогти с заміною вибитих шибок. «При цьому "добродій" може задавати безліч питань про ваш будинок та все що поруч. Це може бути коригувальник ворога. Будьте обережні і не допомагайте окупантам нищити українські міста», — розповіли в Центрі.

На Закарпатті представникам угорської громади надсилають повідомлення із погрозами у соціальних мережах. Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Він назвав це інформаційною операцією ворога, розрахованою на внутрішню дестабілізацію на території Закарпаття. «Об’єктом цих заходів очікувано стала угорська громада нашого регіону, представникам якої почали розсилати з невідомих акаунтів у соцмережах фейкові повідомлення з погрозами. Водночас на російських інформаційних ресурсах поширюють дезінформацію про так зване бажання угорської громади області від'єднатися від України», — повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Він додав, що про такі наміри було відомо задовго до початку цієї інформаційної атаки. «Ми були готові, тому системно й ефективно протидіємо цим вкидам», — говорить Віктор Микита.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Peter
20:00 / 24.03.2022
Please in ENGLISH, this is very important!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду