«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 березня

09:59,
27 Березня 2022
2048

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 березня

09:59,
27 Березня 2022
2048
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 березня
Генштаб забороняє публікувати фото обстрілів, аби «уникнути паніки», в тероборону набирають «алкоголіків та бомжів», Росія «здобуде перемогу» до 9 травня, росіяни проводять «евакуацію» маріупольців у Росію, а також нові спроби рашистів посварити поляків та українців.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Генштаб української армії заборонив публікувати інформацію про результати російських обстрілів буцімто для того, щоб «уникнути паніки серед українських військових та цивільних». Таку інформацію поширив російський пропагандист Володимир Соловйов.

Насправді російські удари по військових та цивільних об’єктах є не таємницею, а є реальністю, з якою мільйони українців живуть вже понад місяць. Щохвилини обстрілюють українські міста і села. Під час «Лондонського бліцу» Лондон бомбардували літаками «Люфтваффе» протягом 57 ночей підряд у 1940-1941 роках під час Другої світової війни. Та це не змогло зламати дух британців, так і сьогодні російські обстріли не здатні зламати дух українців, а навпаки — тільки підштовхують до сильнішого протистояння рашистським загарбникам.

Генштаб справді заборонив публікувати детальну інформацію про наслідки російських обстрілів, але це зроблено для того, щоб Росія не могла коригувати цілі, по яких ведеться вогонь, за допомогою соціальних мереж та українських новин.

А тим часом, поки українці дотримуються заборони Генштабу на публікацію наслідків російських обстрілів — нагадаємо, що ворог винайшов новий спосіб дізнаватися цю інформацію. У соцмережах, ймовірно, ворожі коригувальники пропонують «допомогу із заміною вибитих шибок». Розсилають у соціальних мережах допис від імені «Ігоря чи Івана», який пропонує безкоштовно допомогти с заміною шибок. «При цьому "добродій" може ставити безліч запитань про ваш будинок та все що поруч. Це може бути коригувальник ворога. Будьте обережні і не допомагайте окупантам нищити українські міста», — закликають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Російська пропаганда докладає зусиль, аби приховати, що план блискавичної війни проти України провалився. Завершення першого місяця бойових дій стало інформаційним приводом для появи низки пропагандистських матеріалів з роз’ясненнями цілей та характеру так званої «спеціальної операції». Основними тезами ворожої пропаганди є такі: «операція» триває буцімто «чітко у відповідності» до початкових планів, українські сили нібито вичерпалися, Росія готується до нового етапу (наступу), а війна буцімто буде «завершена» до 9 травня цього року.

Відомо про ідеологічну обробку командуванням особового складу окупаційних військ про необхідність перемогти Україну до 9 травня. — повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

А от щоб послабити український опір в Маріуполі, підрозділи інформаційно-психологічних операцій ворога транслюють через звукомовні станції дезінформацію про падіння Одеси, відмову Запоріжжя приймати біженців та про єдину можливість евакуації для цивільного населення – на територію Ростовської області Росії. Про це також ідеться у повідомленні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Росіяни лякають поляків нападом, а українців — загрозою захоплення поляками західних областей, при цьому звинувачують поляків у «дезінформуванні НАТО».

Увага агітпропу до польсько-українських відносин дедалі зростає. Нещодавнє рішення польської сторони вислати 45 російських дипломатів стало приводом для російської пропаганди, відвертих погроз ракетними ударами та окупацією. Підтримка України з боку Польщі й без цього не перестає дратувати Москву. Про це пише фактчекерська ініціатива StopFake. Нагадаємо, що днями Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) нещодавно повідомило про намір вислати 45 російських дипломатів через шпигунство.

До цього з будівлі російського посольства у Варшаві помітили, як йде дим. У організації Open Source Intelligence Monitor, яка першою опублікувала фото, припустили, що російські дипломати завчасно готувалися покинути країну, тому палили документацію, як це було й в будівлі посольства Росії у Києві напередодні повномасштабного вторгнення.

Російське МЗС  пов’язало це з українським питанням. За словами представниці російського МЗС Марії Захарової, Україна начебто «силоміць» направляє своїх громадян до Польщі, а російське посольство у Польщі їм нібито «допомагало зокрема й вибратися до Росії». І саме ця обставина, за її словами, і стала основою для «нападок на російських дипломатів». Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков додав, що рішення польського керівництва не залишаться без відповіді.

Пропагандистські ресурси та їхні «гарячі голови» слів не добирали. Наприклад, постійний учасник пропагандистських ток-шоу Ігор Коротченко заявив, що  Варшава фактично розірвала дипломатичні відносини із Росією й пригрозив «заходами у відповідь», а також російськими ракетами у разі посилення позицій НАТО у Польщі. 

Ще одне пропагандистське видання Regnum.ru опублікувало матеріал із натяками про «уроки з історії», які, мовляв Польща не винесла. Очевидно, що російська пропаганда натякає на період радянської окупації. Пропагандисти включають заїжджену платівку про те, що коли напередодні Другої світової війни, Варшава мала намір зібрати масштабний антирадянський фронт разом із Німеччиною, то зрештою це закінчилося зовсім іншим — у результаті столицю Польщі війська СРСР, як вони пишуть, не взяли, а нібито «просто звільнили» , – так пише пропагандистське Regnum.ru про 1939 рік, коли Радянський Союз та Третій рейх поділили між собою територію Польщі відповідно до секретного додатку до Пакту про ненапад, підписаного Ріббентропом та Молотовим.

Одночасно, із такими погрозами, ворог масово поширює матеріали про те, що ситуацію начебто нагнітає Польща, більш того, це саме Польща, як переконують пропагандисти розповсюджує фейки та дезінформує НАТО про можливу агресію з боку Росії.

Не оминула російська пропаганда і пропозицію Польщі про введення миротворчої місії в НАТО в Україну. Хоча більшість країн-членів Альянсу рішення  не підтримало, російська пропагандистська машина знайшла спосіб, як викрутити заяви Матеуша Моравецького і прилаштувати її до кампанії з дискредитації польсько-українських відносин.

Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив , що коли поляки говорять про миротворців, напевно, мають на увазі свої кордони – захід України. Може, хочуть миротворців завести, у Львові штаб-квартиру зробити, потім там і залишитись, каже Лавров. Але правда полягає в тому, що єдиним сусідом, який десятиріччями відкрито погрожував Україні й врешті пішов на Україну війною, є Росія.

Окупанти дедалі сильніше докладаються до того, щоб зіпсувати нам відносити з Польщею. Арсенал ворожих інструментів включає дезінформацію, залякування, радикалізацію настроїв, дегуманізацію та приниження і звісно натяки на історичний реваншизм, пише StopFake.

Фейк. Лави територіальної оборони поповнюють буцімто «алкоголіки та бомжі». Цей фейк є частиною наративу про дискредитацію української армії, територіальної оборони, інших військових формувань. Подібна інформація не відповідає дійсності. Головний доказ цьому — великі втрати у лавах армії Росії, говорять у Міністерстві оборони України.

Командування Сухопутних військ проводить мобілізаційні заходи виважено та грамотно. У підрозділи армії, територіальної оборони, інших військових формувань бажають записатися добровольцями тисячі українців, які мають досвід бойових дій.

Як повідомляє Міноборони України, десятки тисяч охочих чоловіків та жінок не мають такої змоги і чекають своєї черги якраз тому, що територіальні центри комплектування (колишні військкомати) приймають на службу людей із відповідним військовим фахом по мірі того, як розгортаються підрозділи й усі види їх забезпечення.

Фейк. Росія та так звана «ДНР» організували «евакуацію» для жителів Маріуполя, а українські війська їй «перешкоджали». Російські пропагандисти розповідають про організовану Росією та так званою «ДНР» «евакуацію» для жителів Маріуполя, а також звинувачують українські війська в перешкоджанні їй.

Про це, зокрема, 23 березня розповів ватажок самопроголошеної «ДНР» Денис Пушилін в інтерв’ю на телеканалі «Россия 24», короткий виклад якого опублікували і на сайті самопроголошеного ватажка. Раніше очільник ворожого МЗС Сергій Лавров заявляв про те, що «переважна більшість мирних жителів Маріуполя вибрали для подальшої евакуації Росію». Насправді, як зазначають Маріупольська міська радаМЗС України та ще низка українських державних установ, відбувається примусова депортація жителів Маріуполя до Росії. Маріупольська міська 24 березня рада заявила , що «окупанти в ультимативній формі змушують […] сідати в автобуси». Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час брифінгу 24 березня розповіла, що людей вивозять, насамперед, з Донецької і Луганської областей. Це – Станиця Луганська, Волноваха, Маріуполь. Головне управління розвідки Міноборони України розповіло про створений російський фільтраційний табір у Докучаєвську Донецької області. Туди масово доправляють цивільне населення, в якого вилучають документи. Потім з людьми «працюють» співробітники ФСБ Росії. Їхня мета – знайти громадян, що брали участь в бойових діях, українських військових та правоохоронців. Далі людей переправляють до Росію, зокрема в Таганрог (Ростовська область) та Краснодарський край.

За підрахунками міської ради Маріуполя, станом на 24 березня російська армія насильно вже вивезла з міста на територію окупанта майже 6 тисяч маріупольців: «В особливій небезпеці опинилися 15 тисяч мешканців Лівобережного району Маріуполя, яких російські окупанти нині силоміць змушують виїхати на російську територію».  

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко говорить, що незважаючи на регулярні повідомлення росіян про можливу евакуацію людей на підконтрольну Україні територію, насправді це не так. «Окупанти блокують евакуаційні колони та не дають змоги безпечно врятувати людей. Очевидно, що це робиться лише для того, щоб не дати людям можливості повернутись на підконтрольну Україні територію. Незважаючи на те, що саме цього хочуть жителі українського міста», — каже Вадим Бойченко.  

Фейк. Україна не платить військовим зарплатню. Група анонімних телеграм-каналів заявляє, що українці військові не отримують платню. Вони пояснюють, що платню можна отримати лише на карту «Приватбанку», адже ніби-то міністр оборони Резніков має з цього «відкат». За версією анонімів, до лав армії, територіальної оборони, інших військових формувань набирають лише «алкоголіків та бомжів», а картки у них нема й відповідно платні теж. Проте — це неправда. По-перше, «Приватбанк — державна компанія, тому «Приватбанк» разом з Ощадбанком оперують різного типу державними виплатами. По-друге, всі, хто вступає до лав української армії, територіальної оборони, інших військових формувань, перед початком служби проходять усі необхідні паперові процедури, зокрема реєстрацію спеціальної картки для такого типу державних виплат. По-третє, справді не всі ще отримали свою платню, адже значна частина військових відслужила в армії та теробороні менш як місяць.

Меседж. Українська влада та медіа тотально дезінформують населення. Анонімні телеграм-канали, що контролюються російськими спецслужбами регулярно повторюють, що стан справ на фронті тотально відрізняється від того, який ми бачимо по телевізору чи чуємо від влади. Проте жодних прикладів анонімні телеграм-канали не дають. Детальніше про особливості інформування у воєнний час читайте в колонці Отара Довженка.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі– зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду