«Русскій фейк, іді на***! » Спростовуємо брехню за 28 березня

«Русскій фейк, іді на***! » Спростовуємо брехню за 28 березня

09:27,
29 Березня 2022
2327

«Русскій фейк, іді на***! » Спростовуємо брехню за 28 березня

09:27,
29 Березня 2022
2327
«Русскій фейк, іді на***! » Спростовуємо брехню за 28 березня
«Русскій фейк, іді на***! » Спростовуємо брехню за 28 березня
Байден «критикує» український уряд, Чорнобильська зона відчуження «у пожежах», Червоний Хрест «допомагатиме» депортувати українців, російська армія «повністю заблокувала» мало не пів України, а в Маріуполі російський спецназ «вбив» канадського снайпера.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMegogo Аудіо, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Президент США Джозеф Байден «розкритикував» дії уряду України.  Такий меседж масово ширять у мережі російські пропагандисти. У дописах вони наводять фейкову цитату президента США Джо Байдена, в якій він нібито стверджує, що Україна зробила «замало» для свого захисту, адже США три місяці говорили про напад Росії, надіслали 28 звітів, а українська влада їх буцімто «ігнорувала» та низивала «панікерами».
Насправді ж Байден такого не говорив: ні під час виступу у Варшаві, ні в інших своїх публічних промовах. Команда StopFake проаналізувала публічні виступи, а також стенограми зустрічей із пресою президента США за період з 24 лютого до 26 березня 2022 року та не виявила там таких висловлювань. Навпаки, аналіз виступів Байдена показав, що цитати, які поширюються в мережі, повністю протирічать заявам президента США і Білого Дому про ситуацію в Україні.

Про те, що уряд України знав і готувався до можливого вторгнення Росії на територію України, однак не міг сказати про це суспільству, 10 березня заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у ефірі «Радіо Свобода». Його слова можна послухати у подкасті.

Фейк. У Маріуполі російський спецназ «убив» канадського снайпера. Пропагандисти говорять, що канадський снайпер на прізвисько Валі буцімто ліквідований російським спецназом через 20 хвилин після початку активних бойових дій у Маріуполі.

Однак снайпер, який зараз воює на боці України в міжнародному легіоні, спростував інформацію про власну смерть 14 та 22 березня 2022 року. Раніше про це писали незалежні фактчекери з Check Your Fact та France 24 – Les Observateurs.

Валі повідомив, що деякий час перебував у Київській області, а згодом перейшов у більш безпечне місце через хворобу. Пізніше він також поділився інформацією щодо війни в Україні і опублікував власне фото, під яким він ствердив, що живий.

23 березня розмові з France 24 Валі повідомив, що почав воювати у районі Дніпра і так і не потрапив до Маріуполя: через суперечку з командиром бригади він повернувся до Києва. Після заяв про нібито його смерть Валі також дав інтерв’ю Global News і CBC. Він сказав, що перед від’їздом на Київський фронт він залишив телефон на базі, яку охороняють. Він пояснив це тим, що не хотів ризикувати, повідомляючи російській розвідці, де він є.  

Червоний Хрест буцімто відкриває офіс у російському Ростові-на-Дону, щоб «допомогти Росії» узаконити свої «гуманітарні коридори» та примусову депортацію мешканців України до Росії. Таку інформацію можна зустріти у багатьох медіа та соціальних мережах. Однак Міжнародний комітет Червоного Хреста таку інформацію спростовує і каже, що у примусовій депортації українців до Росії організація участі не братиме. Радник глави делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста Андрій Круглашов пояснив нам у ексклюзивному коментарі, що представництва МКЧХ в Ростові немає, і, схоже, що не буде. Утім, в усіх країнах, де опинилися українські біженці, відкриті такі офіси, зокрема у Польщі та Молдові. Він додав, що участь у примусовій депортації українців на територію Росії категорично не відповідає мандату та принципам МКЧХ, тому організація у цьому участі не бере, не підтримує та не допомагає, і не робитиме цього в майбутньому. Його слова можна послухати у подкасті.

Фейк. У Чорнобильській зоні «палають пожежі». У соціальних мережах та окремих медіа шириться інформація, що мовляв, на території Чорнобильської зони відчуження тривають масштабні пожежі. Насправді це не відповідає дійсності. Як повідомляє Державна служба України із надзвичайних ситуацій, станом на восьму годину ранку понеділка 28 березня, відповідно до даних супутникових знімків викидів тепла та їх потужностей, пожежі та загорання в зоні відчуження немає. У службі закликали не поширювати неперевірену інформацію та стежити за повідомленнями лише в офіційних джерелах.

Фейк. В Одесі «замінували» оперний театр. У мережі поширюють інформацію, що в Одесі замінували будівлю Одеського академічного театру опери та балету. На інформацію звернув увагу офіцер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров. Проте це неправда. «Росія вже багато років розповсюджує фейки і пропагандистську брехню про Україну. А після відкритого нападу їхня кількість збільшилася в десятки разів. Мета чергового вкиду рашистів про нібито замінування Одеського національного театру опери та балету — дезорієнтувати українців, посіяти паніку, зневірити громадян і прикрити власні агресивні наміри щодо об'єктів культурної спадщини України», — написав Назаров.

Фейк. Рустема Умєрова «отруїли». Народний депутат України та один із учасників переговорів між Україною і Росією Рустем Умєров спростував повідомлення про його нібито отруєння. «Зі мною все гаразд. Будь ласка, не довіряйте неперевіреним джерелам інформації. Інформаційна війна у нас так само активно продовжується», — розповів він у фейсбуку.

Фейк. На вулицях Львова «розкидують вибухівку». Така інформація з’явилася у соціальних мережах. У таких дописах публікують фото вибухівки, онак на світлині не видно, де саме вона знаходиться. Також фото підписують словами, що вибухівка може «відірвати руку по лікоть». Проте це — фейк. У поліції Львівщини зазначили, що інформація про розкидані вибухівки у Львові неправдива. Про це місцевому виданню 032.ua повідомила речниця поліції Львівщини Світлана Добровольська.

Фейк. Росія «захопила або заблокувала» великі українські міста. Ворожі медіа з посиланням на Генеральний штаб Росії поширюють фейк, що російська армія нібито «повністю заблокувала» Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв.  Схожі повідомлення розсилають українським користувачам, однак з розширеним переліком нібито захоплених міст — «Суми, Житомир, Полтава, Вінниця, Мелітополь, Біла Церква, Запоріжжя», а також «Кіровоград» та «Кропивницький» тощо. Насправді Росія не захопила, не заблокувала та не контролює жодного великого та стратегічного міста в Україні із тих, які вони називають. Контрнаступ українських військових відкидає окупантів на всіх точках біля Києва, Чернігова, Харкова, Сум. Успіхи української армії західні спецслужби фіксують і на півдні країни. За даними Міністерства оборони України станом на 26 березня, на деяких напрямках ворожі підрозділи було відкинуто на відстань 35 кілометрів від Києва. В окремих районах внаслідок контрнаступу українській армії вдалося вибити окупаційні війська на понад 70 кілометрів від столиці. 

Дані українського Міноборони підтверджують і західні розвідслужби. 25 березня британська військова розвідка повідомила, що заморожена на кілька тижнів лінія фронту на Київщині зрушила. Українські військові перейшли в контрнаступ на північному заході від Києва (це напрямок Ірпеня) та сході від Києва (це напрямок Броварів), вони відбили територію в радіусі 35 кілометрів.

Викриття. У телеграмі з’явився фейковий акаунт Волинської 14 ОМБр. Увагу на це звернули на сторінці »14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого», пише фактчекінговий проєкт «Брехунець». У бригаді просять скаржитися на фейковий канал: https://t.me/ombr_14. «Просимо зайти на цей канал і поскаржитися, аби не дати ворогу можливість паплюжити ім’я Князівської бригади і розповсюджувати фейки! Сподіваємося на вашу допомогу і підтримку!» — йдеться у повідомленні.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду