«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 березня

09:45,
28 Березня 2022
2873

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 березня

09:45,
28 Березня 2022
2873
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 березня
«Фейкова» поранена дівчинка з Маріуполя, «замінування» Хаджибейської дамби, «нацистське» гасло «ні війні!» та інші побрехеньки загарбників.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Українські ЗМІ поширюють буцімто «фейкові фото» пораненої дівчинки із Маріуполя. Так стверджують російські пропагандисти. Йдеться про знімок із дитячої лікарні Запоріжжя, де зображено тринадцятирічну дівчинку Мілену, яка була евакуйована з Маріуполя. Після отримання кульового поранення щелепи її ввели в медичну кому.
Проте російські пропагандисти стверджують, що на цьому знімку не може бути зображена поранена дівчинка з Маріуполя. «Українські ЗМІ поширюють це фото з описом, що це лікарня в Запоріжжі, куди привозять поранених із Маріуполя. Тільки от постраждалі мирні жителі з Маріуполя увесь час вивозяться до лікарень Росії та ДНР, так само як і решта біженців із цього міста виїжджають на зазначені території», — пишуть пропагандисти. Як зазначає StopFake, таке твердження не відповідає дійсності. Насправді поранена дівчинка на фотографії, яка лежить біля забарикадованого вікна, була евакуйована з Маріуполя до запорізької дитячої лікарні. Цей знімок авторства Вільяма Кео з’явився 20 березня на французькому сайті Liberation у репортажі із лікарні Запоріжжя. У матеріалі йдеться про дітей та підлітків, яких вдалося вивезти з оточеного Маріуполя. Зокрема, як повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, евакуювати людей з Маріуполя вдалося в суботу, 26 березня. У цей день вдалося довезти до Запоріжжя маріупольців, яких днем раніше евакуювали з Бердянська. «Всі чотири тисячі людей зараз уже в безпеці», каже Ірина Верещук. У минулі дні також вдавалося вивозити людей з Маріуполя.

Однак ворог також не спить. Як повідомляють Маріупольська міська радаМЗС України та ще низка українських державних установ, у ці дні Росія примусово вивозить жителів Маріуполя до Росії. Окупанти «в ультимативній формі змушують […] сідати в автобуси» і відправляють людей у «фільтраційні табори». Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час брифінгу 24 березня розповіла, звідки й куди вивозять людей. Її слова можна послухати у подкасті.

Фейк. Хаджибейську дамбу буцімто «замінували та планують підірвати». Російські пропагандисти пишуть про те, що Голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко буцімто «віддав наказ про мінування» Хаджибейської дамби.  У фейкових повідомленнях про мінування Хаджибейської дамби йдеться про те, що в Одесі нібито «відбулася закрита нарада, на якій Максим Марченко і віддав розпорядження саперам замінувати Хаджибейську дамбу. У разі активного наступу Росії з боку Миколаєва чи облоги міста дамбу підірвуть. На заперечення представника водоканалу та МНС, що вода дуже швидко дійде до густонаселеного району, який знаходиться у низині, а відкачати її буде непросто, губернатор відповів, що підрив спишуть на дії російських диверсантів». Насправді це не так. Як пише StopFake, Сергій Братчук, речник оперативного штабу Одеської ОВА, спростував цю заяву і вказав на належність джерел цієї інформації до російських підрозділів інформаційно-психологічних спецоперацій. Його слова можна послухати у подкасті.

Фейк. У лави територіальної оборони набирають буцімто «алкоголіків та бомжів». Цей фейк є частиною наративу про дискредитацію української армії, територіальної оборони, інших військових формувань. У Міністерстві оборони констатують, що лави територіальної оборони поповнюються добровольцями з відповідним досвідом.

Десятки тисяч охочих чоловіків та жінок чекають своєї черги якраз тому, що приймають на службу людей із відповідним військовим фахом в міру того, як розгортаються підрозділи й усі види їх забезпечення. Основні ознаки фейковості цієї російської вигадки — це емоційність викладу, неможливість чітко ідентифікувати автора повідомлення, а також використання фраз-штапмпів, притаманних ворожій пропаганді. Начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ майор Володимир Фетьо днями розповідав нам деталі, його слова можна послухати у подкасті.

Маніпуляція. Гасло «Ні війні!» вигадали нацисти. Таку інформацію поширюють російські пропагандисти й заявляють, що відоме пацифістське гасло «Ні війні!» (російською «Нет войне!»), насправді «нацистське». Зокрема, таку заяву зробив «експерт зі стратегічних комунікацій» Трофим Татаренков. Як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, він стверджував, що це гасло «перегукується» з гаслом на нацистських листівках, що закидували в оточений Ленінград, а російське гасло завжди звучало «Ми за мир», а «Ні війні» — це те, що пропагували нацисти. Хоча це не так. Як повідомляють у Центрі, зміст антивоєнних агітплакатів часів СРСР здебільшого формувався з лозунгів «Нет войне», хоча і були вони проти «загарбницьких війн імперіалістів США».

Фейк. Українські військові буцімто «знущаються» над полоненими  загарбниками. Постановочні відео таких сцен знімають російські окупанти. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Однак це — фейк. Головнокомандувач української армії Валерій Залужний повідомив, що ворог робить це з метою дискредитації сил оборони України. Він додав, що військовослужбовці ЗСУ та інших законних військових формувань неухильно дотримуються норм міжнародного гуманітарного права.

Фейк. ООН «підтримала геноцид» в Україні. Так російська пропаганда відреагувала на відмову ООН ухвалювати гуманітарну резолюцію Росії. Як пише StopFake, російські медіа миттєво відреагували на надзвичайну спеціальну сесію Організації об’єднаних націй, присвячену вторгненню в Україну, яка стартувала 23 березня. Під час Ради безпеки ООН країни відкинули російську «гуманітарну» резолюцію, яку Кремль просував нібито з метою «захисту мирного населення» України.  Постпред Росії в ООН Василь Небензя заявив, що кремлівський документ «фактично був направлений проти терору української влади щодо своїх громадян». Він також додав, що «відсутність гуманітарної резолюції дозволить українській стороні й надалі ігнорувати вимоги щодо встановлення режиму припинення вогню для виведення людей гуманітарними коридорами». Російські експерти, коментуючи відмову ООН ухвалювати російську резолюцію, заявили, що ООН буцімто «благословила геноцид в Україні». Насправді ж, ООН відмовилась приймати резолюцію через те, що саме Росія розв’язала війну в Україні та почала бомбардувати цивільні об’єкти, вбивати мирних громадян і створювати гуманітарну катастрофу на українській території. Замість цинічного російського документа 140 країн-делегатів у рамках надзвичайної спецсесії Генасамблеї ООН щодо України підтримали іншу резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України». Співавторами документа стали понад 80 країн. Документ чітко вказує на першопричину та винуватця виникнення гуманітарної катастрофи в Україні – Росію. Резолюція вимагає, щоб Росія негайно припинила бойові дії в Україні, зупинила напади на мирне населення та об’єкти цивільної інфраструктури. Автори резолюції зажадали від Росії забезпечити безпечні гуманітарні коридори для мирних жителів. Лише 5 делегацій, і досить очікуваних, виступили проти документа – це делегації Росії, Білорусі, Північної Кореї, Сирії та Еритреї

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду