«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 березня

22:41,
23 Березня 2022
2510

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 березня

22:41,
23 Березня 2022
2510
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 березня
Британія допоможе Україні «повернути ядерну зброю», Байден «боїться» російських ракет «Кинжал», Росія «готується до мирного договору» та провела «два обміни полоненими», російська армія буцімто «не стріляє» у мирних мешканців, а «допомагає».

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Російські військові «не стріляють» в українських мирних мешканців, а «допомагають» їм. Таку заяву прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова поширили російські ЗМІ. У цьому фейку знову згадали про «українських націоналістів», які буцімто використовують мирних жителів як «живий щит», а також використали так звані «свідчення» викрадених у Росію українців.

Насправді за 28 днів російські окупанти вбили 121 дитину, ще 167 дітей отримали поранення. Лише за останні пару діб російські військові обстріляли мирний мітинг у Херсоні, зруйнували будинки в Кам’янському, обстріляли дві автівки в Малинівці, завдали авіаудар по Лозовій, і це далеко не все.

Крім цього, Офіс генерального прокурора вперше повідомив про підозру у порушенні законів та звичаїв війни військовому Росії через зґвалтування жінки у Київській області.

Фейк. Росія «готується до мирного договору», завдяки якому може закінчитись війна. У минулі дні контрольовані ворожими спецслужбами анонімні телеграм-канали поширювали повідомлення про те, що Росія, мовляв, уже «готується до мирного договору, завдяки якому може закінчитись війна».

Насправді це відверта брехня. На цей фейк звернули увагу фактчекери проєкту «Брехунець». Переговори між Україною і Росією тривають і досі. І спрямовані вони переважно на те, щоб визволити мирних людей із гарячих точок та організувати гуманітарні коридори.

Жодних домовленостей про мирну угоду наразі досягнуто не було. Таким чином сумнівні телеграм-канали чином залучають нових підписників, користуючись надіями українців. Насправді ж, окупанти висувають для нас ультиматуми, на які ми ніколи не погодимося.

Президент України Володимир Зеленський 21 березня так прокоментував це в інтерв’ю Суспільному мовленню: «Україна не зможе виконати ультиматум. Ми не зможемо це фізично зробити. Як це можна зробити? Треба нас усіх знищити – тоді їхній ультиматум буде автоматично виконаний. Наприклад, віддайте нам Харків, віддайте нам Маріуполь, віддайте нам Київ”. Ні харків’яни, ні маріупольці, ні кияни, ні Президент — ми не зможемо це зробити. Ми навіть це бачимо в окупованих містах. У Мелітополі, Бердянську, у цьому напрямку. Коли вони заходять, люди не віддають. Вони піднімають прапор, люди знімають. Вони вбили людину, так, люди сховалися, але вночі прийшли і знову зняли прапор. Що ви хочете? Усіх нас знищити? Ми можемо виконати ультиматум лише тоді, коли нас не буде».

Фейк. Британія «готова допомогти» Україні отримати ядерну зброю. Така інформація шириться у російських пропагандистських ЗМІ. Про це написали, зокрема, «Комсомольская правда», «Лента.ру», ТАССНТВ та інші видання. 

Висновок про це пропагандисти роблять на підставі короткого відеоуривка, який виклали на своєму ютуб-каналі російські пранкери «Вован і Лексус».

17 березня автори пранкерського ютуб-каналу Vovan222prank за допомогою відеозв’язку розіграли міністра оборони Великобританії Бена Воллеса, видавши себе за прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Про це сам Бен Воллес повідомив у своєму твіттер-акаунті того ж дня, усвідомивши, що став героєм розіграшу.  Проте це — неправда. Як пише StopFake, у повній версії відео Бен Воллес — міністр оборони Великої Британії, спростував можливість надання подібної допомоги. У відповідь на запитання російських пранкерів Міністр оборони Великобританії нагадав про підписаний Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

Повна версія відео запису містить коментар Бена Воллеса, який було свідомо поділено на дві частини та вставлено у різні місця інтерв’ю. Отже, глядачі не могли б побачити ту частину коментаря, в якій Міністр оборони Великої Британії повністю відкидає допомогу у набутті Україною ядерної зброї.

Фейк. Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден «боїться» російських гіперзвукових ракет «Кинжал». Таку тезу ширять російські пропагандисти, мовляв, президент Байден сам «визнав», що боїться гіперзвукових ракет й нібито констатував, що армія США «не спроможна зупинити гіперзвукову ракету». Як пише StopFake, усе це неправда, адже Джо Байден заявив, що застосування ракет «Кинжал» є ознакою того, що «Путін притиснутий до стіни» через відсутність успіхів російської армії в Україні. Він також сказав, що ці ракети нічим принципово не відрізняються від уже відомих, крім того, що їх складно збити системами протиповітряної оборони.

Більше того, експерт із озброєння Том Карако у коментарі американському виданню The Washington Post пояснив, що хоча «Кинжал» і складніше збити засобами ППО, проте «це величезна помилка – думати, що ці речі не можна перемогти, від них не можна захиститися». «Зрештою, це лише ракети», – підкреслює Том Карако.

Нагадаємо, що 18 березня Росія оголосила про нібито успішне застосування гіперзвукової високоточної ракети «Кинжал» по складу боєприпасів української армії на Франківщині. Потім з'явилося відео, на якому, як заявило російське Міноборони, «зафіксовано влучення ракети до підземного ангару з боєприпасами». Як повідомляє BBC, це відео активно обговорювалося у різних проросійських пабліках як початок застосування Росією нового озброєння. Але у соцмережах звернули увагу на те, що відеокадри насправді могли бути зроблені на Харківщині. Тому, пише BBC, виникає питання: чи був «Кинжал» насправді, а якщо й так, то навіщо російська армія почала використовувати такі дорогі ракети? Видання говорить, що американські та британські військові аналітики все ж таки припускають, що Росія могла застосувати «Кинжал», але вважають, що росіяни ставили перед собою не військово-тактичну, а радше, політичну мету – показати НАТО готовність до ескалації. Також варто згадати, що Міністерство оборони Великої Британії 22 березня заявило, що використання «Кинжала» навряд чи суттєво вплине на результат російського вторгнення в Україну.

Фейк. Відбулося два обміни полоненими між Україною та Росією. Речниця російського МЗС Марія Захарова стверджує, що «було проведено два обміни полоненими між Росією та Україною»; таку заяву опублікованно на сайті російського зовнішньополітичного відомства. Однак цю заяву категорично спростовує міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, про це вона повідомила в коментарі виданню «Українська правда»: «Ні, у мене немає такої інформації. Росія живе в паралельній реальності, сама проводить обміни, сама про це пише. Ми не проводили обмінів». 

Фейк. Карта «нападу Росії» на Україну. У телеграм-каналах поширюють так звану карту «міст, які буде бомити Росія». У таких повідомленнях йдеться, що карту створили нібито за матеріалами британської розвідки. Проте це — фейк. Насправді до повідомлень додають зображення карти яку створили напередодні святкувань Дня Незалежності України. Це карта заборонених місць для польотів безпілотників.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду