«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 березня

22:14,
21 Березня 2022
3591

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 березня

22:14,
21 Березня 2022
3591
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 березня
Як Україна чинила «геноцид на Донбасі» та «замінувала» харківський реактор, Червоний Хрест «пропускає» через кордон і «публікує статистику» втрат української армії, у німецькому Ойскірхені «українці до смерті забили» 16-річного юнака, а переселенців у західних областях «мобілізують активніше», ніж місцевих.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. У західних регіонах країни вимушених переселенців мобілізують «активніше, ніж місцевих». Така інформація шириться у мережі, проте в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступниця міністра оборони України Ганна Маляр спростувала це і пояснила, яка насправді пропорція мобілізованих серед жителів західних областей та переселенців.
«Дійсно зараз оголошена мобілізація. Всі знають, що указ президента виданий від 24 лютого. Сьогодні відбувається широка мобілізація. Це велика кількість людей, тому що сьогодні дійсно для оборони України потрібна велика кількість людей, які зможуть бути на фронті. У всіх регіонах України здійснюється однакова мобілізація, немає вибіркового підходу», – сказала Маляр.

Фейк. Україна «чинила геноцид» на Донбасі. Цей меседж регулярно поширюють російські пропагандисти. Зокрема, таку думку повторювали президент Росії Володимир Путін, Глава служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін та інші. Цим наративом, зокрема, Путін намагається виправдати повномасштабне вторгнення. Однак це фейк. Як пише StopFake, однією з головних причин початку повномасштабної війни проти України Володимир Путін вважає так званий «порятунок» населення Донбасу від геноциду. За останні два тижні Путін тричі згадував «14 000 загиблих серед цивільного населення на Донбасі», яких, на його думку, «винищили українські націоналісти». Але такої кількості жертв серед місцевого населення непідконтрольних Україні територій Донбасу не було. Цей факт підтверджується офіційними даними ООН і навіть доповідями так званого «омбудсмена ДНР». 

Фейк. Українські «націоналісти» замінували корпус інституту в Харкові, щоб приховати роботи над ядерними розробками. У соціальних мережах із 7 березня поширюють інформацію, що нібито українські «націоналісти» замінували корпус Фізико-технічного інституту в Харкові, де знаходиться експериментальна ядерна установка з реактором, щоб приховати роботи над ядерними розробками або щоби звинуватити в підриві Росію. Команда фактчекерів із VoxCheck спростувала це повідомлення, зазначивши, що цю дезінформацію Росія почала поширювати вже після своїх атак, щоб виправдати свої дії або перекласти вину на Україну. Фактчекери нагадали, що вперше корпус Харківського фізико-технічного інституту збройні формування Росії обстріляли з «Градів» 6 березня, а вже 10 березня окупанти атакували вдруге і в результаті знеструмили установку.

Фейк. Червоний Хрест нібито «повідомив», що Україна зазнає колосальних втрат бійців. У соцмережах поширюють інформацію з посиланням нібито на дані Міжнародного Комітету Червоного Хреста та звіти Міністерства оборони України, що Україна буцімто «зазнає колосальних втрат у живій силі».

Як пише StopFake, публікації ілюструють інфографікою, де вказані буцімто втрати серед українських військових. Водночас ані Міноборони, ані армійське командування, ані інші урядові установи не публікують кількість та поіменні списки військових, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Лише 12 березня президент Володимир Зеленський повідомив, що з початку війни загинули 1300 українських військових.
Радник Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Адрій Круглашов у коментарі програмі «Русскій фейк…» на Українському радіо говорить, що Червоний Хрест не збирає та не публікує статистичних даних про втрати українських військових. За його словами організація працює на запит сімей, а також через двосторонній конфіденційний діалог, робота спрямована на захист життя і гідності жертв збройного конфлікту, як це визначено Женевськими конвенціями, також Червоний Хрест є нейтральним посередником.

Фейк. Червоний хрест «видає довідки», які дозволяють безперешкодно перетинати кордон. Такі повідомлення надходять до представників Червоного Хреста. Мовляв, їхні працівники можуть отримати довідки, які надають право співробітникам безперешкодно перетинати кордон, та на них не поширюється дія Закону України «Про загальну мобілізацію». В організації таку інформацію спростовують й запевняють, що Червоний Хрест України такі довідки не видає. «Всі, хто підроблює та використовує такі довідки – порушує Закон України “Про символіку Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Україні”», — йдеться у повідомленні.

Викриття. У соцмережах, ймовірно, ворожі коригувальники пропонують «допомогу із заміною вибитих шибок». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки попередив, що ворожі коригувальники можуть вдаватися до нових підступних дій.

Зокрема, розсилають у соціальних мережах допис від імені «Ігоря чи Івана», який пропонує безкоштовно допомогти с заміною вибитих шибок. «При цьому добродій може задавати безліч питань про ваш будинок та все що поруч. Це може бути коригувальник ворога. Будьте обережні і не допомагайте окупантам нищити українські міста», — розповіли в Центрі.

Фейк. У Німеччині група українців «забила юнака до смерті». Відео так званого смертельного побиття ширять у соціальних мережах. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на поліцію німецького Бонна. На відео нібито натовп українців б’є 16-річного юнака в Ойскірхені, що у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія. Мова відео — російська. Спершу відео поширили в телеграм-каналі, який публікує російську пропаганду про війну Росії проти України. У фейковому повідомленні сказано, що 16-річного «волонтера Даніеля» побили тільки тому, що він розмовляв російською. У Боннській поліції, яка є відповідальною за кримінальні злочини в районі Ойскірхена,  заявляють, що в них відсутня жодна інформація про такий жорстокий напад, тим більше зі смертельним наслідком. Поліцейські просять людей не поширювати це відео і ретельно перевіряти всю інформацію, особливо із соціальних мереж.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду