«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 березня

09:07,
25 Березня 2022
2789

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 березня

09:07,
25 Березня 2022
2789
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 березня
Зеленський «хоче визнати російським» Крим і «республіки», Росію підтримують «народи різних країн», в Україні заборонили опозицію, на Рівненській АЕС «силою утримують» російських «спеціалістів-атомників», на Хмельниччині виявили «сигнальні маячки» для ведення прицільного артилерійського вогню, російські пропагандисти знімають фейкові сюжети на ЧАЕС.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Зеленський буцімто «обговорює» можливе визнання «російського Криму» і вигаданих «республік» Донецька і Луганська. У соціальних мережах шириться неправдива інформація про те, що буцімто президент України Володимир Зеленський почав обговорювати можливе визнання Криму і самопроголошених республік Донецька і Луганська. Насправді це не відповідає дійсності.

Пропагандисти посилаються, зокрема, на слова президента в інтерв’ю американському телеканалу ABC News. Однак, його слова, звісно ж перекрутили.

Як пише команда фактчекерів VoxCheck, президент Зеленський в інтерв’ю зазначив, що Україна готова вести переговори щодо гарантій безпеки для країни й майбутнього тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і анексованого Криму: «Я говорю про гарантії безпеки. Я гадаю, що пункти про тимчасово окуповані території і невизнані республіки, які не визнані ніким, крім Росії… ми можемо обговорити і знайти компроміс, як ці території будуть жити».

Як ми бачимо, тут немає ні слова про поступки Росії у питаннях територіальної цілісності України. Нагадаємо, що будь-які рішення щодо цих питань — це предмет регулювання Конституції України, змінювати яку не можна в умовах воєнного стану.

Президент України 21 Володимир Зеленський березня також прокоментував питання можливих перемовин щодо тимчасово окупованих територій в інтерв’ю Суспільному мовленню: «На першій зустрічі з президентом Росії я готовий підіймати ці питання, вони актуальні, для нас вони важливі — про окуповані території. Але я впевнений, що це рішення буде не в цю зустріч. Тому що, якщо бути повністю відвертим, й у питаннях гарантії безпеки ми будемо говорити про конституційні зміни, зміни українського законодавства. А якщо ми будемо про це говорити, то це у будь-якому випадку буде вирішуватись не тільки президентом. Цей достатньо довгий процес буде вирішуватись і Радою, і народом України. Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму. Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть — це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і Росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом».

Фейк. В Україні буцімто заборонили роботу «всіх опозиційних політичних сил». У російських пропагандистських ЗМІ поширюють інформацію про те, рішенням Ради національної безпеки та оборони України в Україні нібито повністю заборонили роботу опозиційних політичних сил. Таку інформацію поширюють російські ЗМІ – Lenta.ruren.tv, «Свободная Пресса» та інші, повідомляє ініціатива StopFake.

Насправді рішення РНБО спрямоване не проти опозиції, а проти антиукраїнських партій.

Секретар РНБО Олексій Данілов написав, що орган ухвалив рішення про зупинку роботи низки політичних партій на час воєнного стану. «Це рішення унеможливить дії тих політиків-колабораціоністів, які сповідують проросійську позицію і поділяють фашистську ідеологію русского мира. Це рішення має на меті завадити зусиллям спрямованим на розкол українського суспільства та підштовхування до співпраці з ворогом. Є ворог зовнішній, а є його представники всередині країни, і ця п‘ята колона має припинити своє існування»,пише секретар РНБО Олексій Данілов.

Фактчекери з ініціативи StopFake пишуть, що це рішення є законним, оскільки воно передбачено пунктом 9 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

При цьому в Україні вільно працюють інші опозиційні до влади політичні сили, і це дуже важливо. Зокрема це і політсили, представлені у парламенті: «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Голос» та інші.

Нагадаємо, що 19 березня президент увів в дію рішення РНБО, згідно з яким на час воєнного стану припиняється робота 11 політичних партій: «Партія Шарія», «Наші», «Ліва опозиція», «Союз лівих сил», «Держава», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія Україна», «партія «Соціалісти», «Блок Володимира Сальдо», «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – За життя». 

Фейк. На Хмельниччині виявили  начебто «сигнальні маячки для ведення прицільного артилерійського вогню». Така інформація днями поширювалася у різноманітних пабліках та чатах Хмельницького. У поліції Хмельниччини повідомили, що це — фейк. «До поліції надходило повідомлення щодо виявлення предмету, який поліція демонструє на доданій фотографії. Це повідомлення невідкладно перевірили правоохоронці. Поліцейські на місці події з'ясували, що знайдена річ не становить жодної загрози і є використаним піротехнічним засобом (петарда “Літачок”)» — йдеться у повідомленні. У поліції Хмельниччини нагадали, що за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність.

Викриття. Російські пропагандисти знімають фейкові сюжети на ЧАЕС. Державне підприємство «Енергоатом» 23 березня повідомило, що на захоплену окупантами Чорнобильську АЕС завезли групу російських пропагандистів, які знімають фейкові сюжети про роботу станції.  У Енергоатомі переконують, що ці сюжети росіяни можуть знімати для Міжнародної агенції з атомної енергії МАГАТЕ, щоб переконати їх «у «нормальності» ядерного тероризму та приховати реальний стан справ із витоками радіації та забрудненням довкілля», — йдеться у повідомленні «Енергоатому».

Нагадаємо, що це не перший пропагандистський сюжет, який окупанти знімали на ЧАЕС. Як передає «Детектор медіа», «Первый канал» Росії в перші дні після початку повномасштабного вторгнення зняв постановочний сюжет, у якому розповів, що українські гвардійці нібито «добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу з військовими Росії» на Чорнобильській АЕС. Звісно ж, ця інформація була неправдивою.

Фейк. На Рівненській АЕС буцімто «силою утримують» російських «спеціалістів-атомників». Таку інформацію поширило представництво Росії у МАГАТЕ. Проте це — неправда. За даними Енергоатому, жодних російських спеціалістів-атомників на РАЕС не було і наразі немає. «Натомість були чотири озброєні охоронці з Росії, які супроводжували вантаж – елементи ядерного палива, що було поставлене на РАЕС ще до початку військової агресії. відповідно до контракту, від моменту прибуття палива і до моменту його розвантаження і передачі українській стороні, охоронці охороняли вантаж. 23 березня паливо було розвантажено. Після завершення цих робіт охоронці покинули територію станції у супроводі співробітників СБУ, які забезпечують їхню безпеку і передачу російській стороні», — повідомляє Енергоатом.

Війну Росії проти України підтримують буцімто «народи різних країн». Такі маніпуляції поширюють кремлівські пропагандистські медіа. Зокрема, публікують тексти із заголовком «В Нью-Йорку відбулася акція на підтримку Росії», або «Протестующие несли плакаты с надписями «Россия для нас не враг! НАТО и украинские нацисты нам враги!». Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє, що у таких матеріалах немає посилання на конкретне джерело — натомість окупант використовує фрази на кшталт «про акцію повідомляють місцеві ЗМІ». Також  поширюється лише текст та єдине фото, на якому зафіксовано 5 людей у незрозумілому місці (3 людей тримають плакати, 1 — символіку вигаданих республік Донецька і Луганська); моніторинг Центру протидії дезінформації засвідчив, що 27 лютого пропагандистські медіа вже давали подібну новину про акцію в Нью-Йорку без фото з місця подій.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду