Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5-6 грудня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5-6 грудня 2023 року — резюме

12:03,
15 Грудня 2023
1308

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5-6 грудня 2023 року — резюме

12:03,
15 Грудня 2023
1308
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5-6 грудня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5-6 грудня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», Суспільне, «1+1», ICTV та СТБ, «Рада» — стисло.

Повний текст читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичайною для ранкового слота. До 10-ї ефірні години мали по два 10-хвилинних випуски новин (на початках годин і посередині на 30-х хвилинах), далі години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: ефірні години починалися 16-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Суспільного була звичною для вечірнього слота: 30-хвилинні новини та гостьова в першу годину ефіру, 15-хвилинні новини й гостьова в другу годину, годинний підсумковий випуск новин о 20-й і наступна гостьова година.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (на початках годин і на 30-х хвилинах), з 10-ї блоки починалися з коротких новин, а продовжувалися гостьовими студіями. Випуски новин були різними за хронометражем, без певної системи — то по 10 хвилин, то по 5, то по 15.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися з 15-20-хвилинних випусків новин і продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

5 грудня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої під Авдіївкою, говорили з речником Генерального штабу Андрієм Ковальовим. У новинах на каналі «Ми — Україна» фронтову тематику згадували лише короткими повідомленнями, в гостьових студіях говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном і з воєнним експертом Петром Черником. В ефірі Суспільного був репортаж про бойову роботу підрозділу ударних дронів під Кліщіївкою. У гостьових студіях тематику обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном, офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким і з воєнно-політичним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком.

Розвиток ситуації з блокуванням голосування Конгресу США допомоги Україні. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет спеціального кореспондента каналу з Вашингтона. В студії ґрунтовно обговорювали цю тему з міністром закордонних справ у 2014–2019 роках Павлом Клімкіним. На каналі «Ми — Україна» тему обговорювали з радником президента з економічних питань Олегом Устенком і з експертом-міжнародником, народним депутатом 6-го скликання Євгеном Добряком. У проаналізованому ефірі Суспільного було пряме ввімкнення з Вашингтона. В гостьових студіях тему обговорювали з віцепрем’єркою Іриною Верещук і з політологом-міжнародником Ярославом Божком.

6 грудня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» були фронтові репортажі про бойову роботу артилеристів САУ «Паладин» на Донеччині та про бої в Серебрянському лісництві на Луганщині, оглядовий сюжет про бої під Авдіївкою та пряме ввімкнення про бої під Мар’їнкою. Обговорювали фронтову тематику з гостями: речником Генштабу Андрієм Ковальовим, воєнним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком, командиром батальйону бригади «Рубіж» Михайлом Крижанівським, командиром батальйону 67-ї механізованої бригади «Кулібіним» і командиром 407-го ОСБ «Кельтом». У новинах каналів ICTV та СТБ фронтову тематику згадували лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії про ситуацію на фронті трохи поговорили з головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про бойову роботу мінометників під Бахмутом, у гостьовій студії фронтову тематику не обговорювали.

Розвиток ситуації з блокуванням голосування Конгресу США допомоги Україні. В ефірі каналу «1+1» був сюжет власної кореспондентки з Вашингтона. Гостей за темою взагалі не було, що доволі дивно. В ефірі каналів ICTV та СТБ було два оглядових сюжети, в гостьовій студії тему обговорювали із заступником голови Комітету ВР з нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим. В ефірі каналу «Рада» було пряме ввімкнення власкора «Інтера» з Вашингтона. В гостьових студіях тему обговорювали з керівницею тимчасової спеціальної комісії ВР з питань моніторингу отримання й використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устіновою та з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: один репортажний сюжет і 7 прямих ввімкнень (ще одне було нерепортажним). У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжет був про бої під Авдіївкою. Прямі ввімкнення — про наслідки ворожих обстрілів Миколаївщини, Запоріжжя й Сумщини, про ситуацію з перевезенням пільговиків комунальним транспортом у Дніпрі, про монтаж новорічної ялинки на Софійській площі в Києві, про ситуацію на українсько-польському кордоні та про форум «Реставрація та відновлення культурної спадщини України».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою: 2 репортажних сюжети, одне пряме ввімкнення і 3 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про наслідки ворожих обстрілів Херсона та про прем’єру вистави в театрі «Особистості». Пряме ввімкнення було про відкриття ялинки у Львові.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: 5 репортажних сюжетів, 2 прямих ввімкнення (ще одне було неподієвим). У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про бойову роботу підрозділу ударних дронів під Кліщіївкою, про наслідки ворожого обстрілу Херсона, про започаткування щоденних ранкових дзвонів у Києво-Печерській лаврі на згадування про полонених і пропалих безвісти воїнів, про загибель двох газовиків внаслідок зсуву ґрунту в Харкові та про ситуацію на українсько-польському кордоні. Прямі ввімкнення були про настрої в Конгресі США перед голосуванням за пакет допомоги Україні та про встановлення ялинки в Києві на Софійському майдані.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажних сюжети, 6 прямих ввімкнень, у студії побував лише один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про бойову роботу артилеристів на Донеччині, про бої в Серебрянському лісництві на Луганщині та про підготовку антидиверсійних груп. Прямі ввімкнення були про бої під Мар’їнкою, про ситуацію на пункті пропуску Корчова-Краківець, про підготовку до саміту ЄС і про ялинки — на Софійській площі в Києві, у харківському метро та у сховищах Запоріжжя.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажних сюжети, 2 прямих ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажі були про наслідки ворожих обстрілів Козачої Лопані на Харківщині, про презентацію перекладів українських книжок у Нью-Йорку, про святкову ялинку в харківській підземці та про святкування Дня ЗСУ і свята Миколая у гімназії в Києві. Прямі ввімкнення були про відкриття котеджного містечка для переселенців під Києвом і про повернення з російського полону 8 українських дітей.

Новинна складова чотирьох годин каналу «Рада» була такою: 2 репортажних сюжети, 2 прямих ввімкнення і 4 гості-ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бойову роботу мінометників під Бахмутом і про чергу фур у пункті Красноїльськ на українсько-румунському кордоні. Прямі ввімкнення були про оборонну конференцію в США і про відкриття святкової ялинки на Софійському майдані в Києві.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 3 ньюзмейкери, 2 речники, 2 експерти й один учасник подій. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про збитки України від блокування польськими перевізниками кордону. З уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про повернення викрадених українських дітей із Росії. З президентом «Енергоатому» Петром Котіним говорили про стан атомної генерації в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, нічну ворожу атаку дронами й ракетами, ситуацію з фінансовою допомогою США, перспективи рішення ЄС щодо початку переговорів України про вступ, політику Орбана, поїздку Лукашенка до Китаю і заплановану поїздку Путіна в Саудівську Аравію та Емірати, проблеми системи мобілізації, питання демобілізації військових та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 людей: 3 ньюзмейкери, 2 речники, один радник, 6 експертів і один учасник подій. Із нардепом Арсенієм Пушкаренком говорили про участь в зустрічі ОБСЄ російської делегації та демарш України. З в.о. голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим говорили про блекаут на Запорізькій АЕС 2 грудня. Із заступником міністра оборони Дмитром Кліменковим говорили про реорганізацію тилових закупівель Міністерством оборони. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, проблеми з фінансуванням України від ЄС і США, перспективи ухвалення Конгресом США допомоги Україні, політику Китаю щодо російсько-української війни, ймовірну тактику зимових ракетних атак ворога по Україні, збереження ментального здоров’я під час блекаутів, наслідки блокування польськими протестувальниками українських перевізників, компенсації за втрачене житло співвласникам за програмою «єВідновлення» та інші теми.

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 17 людей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, один радник, 5 експертів і 4 учасники подій. З першим заступником міністра агрополітики й продовольства Тарасом Висоцьким говорили про вплив польської блокади кордону на ціни й асортимент харчів в Україні. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про прогнози щодо продовження фінансової та збройної допомоги США Україні. Із заступником голови Бердянської райради Віктором Дудукаловим говорили про ситуацію на окупованій частині Запорізької області. З президентом Національного олімпійського комітету Вадимом Гутцайтом говорили про ймовірність рішення МОК щодо допуску російських і білоруських спортсменів до Олімпіади. Із членом правління Суспільного мовлення Дмитром Хоркіним говорили про підсумки національного радіодиктанту. З іншими гостями обговорювали атаку по військових цілях у Криму, ситуацію на різних ділянках фронту, ймовірність конфлікту між Зеленським і Залужним, початок консультацій з ЄС щодо безпекових гарантій Україні, статтю Washington Post щодо причин уповільнення українського контрнаступу, нарощування використання керованих авіабомб противником і ймовірність використання ворогом термобаричних зарядів на «шахедах», скасування виступу президента Зеленського перед американськими сенаторами, перспективи отримання 50 млрд євро від ЄС, проблеми волонтерства, реформування мобілізаційних заходів та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 16 людей: один ньюзмейкер, 2 речники, 2 експерти, одна журналістка і 10 учасників подій. Із секретарем Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Романом Костенком говорили про можливі підходи до демобілізації військових і про посилення мобілізації. З іншими гостями обговорювали події на різних ділянках фронту, диверсійну роботу в глибоких тилах ворога, волонтерство і потреби військових на фронті, підготовку до «Ігор нескорених», свято Миколая та ніші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 4 ньюзмейкери, один речник, один експерт і 5 учасників подій. Про ситуацію в Авдіївці та на фронті біля міста говорили з головою міської військової адміністрації Віталієм Барабашем. Із заступником голови Комітету ВР із нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим говорили про продовження збройової та фінансової допомоги від США. З головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про наслідки ворожої атаки дронами для енергетичної системи. З гендиректором «Укрпошти» Ігорем Смілянським говорили про святкові та благодійні акції «Укрпошти». З іншими гостями обговорювали знищення Іллі Киви в Росії, налагодження Росією виробництва дронів, питання виробництва дронів в Україні, свято Миколая і День ЗСУ в тилу і на фронті, розблокування українсько-польського кордону та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, один радник і 2 учасники подій. Із членкинею Комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС Марією Мезенцевою говорили про парламентську дипломатію щодо постачання зброї союзниками. З керівницею тимчасової спеціальної комісії ВР з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устіновою говорили про перспективи продовження збройової та фінансової допомоги від США. Із заступником міністра енергетики Ярославом Демченковим говорили про стан енергосистеми, можливості блекаутів і відключень електрики. Із членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком говорили про економічні наслідки блокування українсько-польського кордону для України, Польщі та для країн ЄС. З іншими гостями обговорювали переведення логістики ЗСУ на стандарти НАТО, рекрутинг до ЗСУ, наслідки ворожих обстрілів Херсонщини, знищення Киви й інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуги народу» побувало в ефірі 5 (Данило Гетманцев на «Інтері», Арсеній Пушкаренко на «Ми — Україна», Єгор Чернєв у ефірі ICTV та СТБ, Марія Мезенцева і Дмитро Соломчук на «Раді»). Двічі були в ефірі представники фракції «Голос» (Роман Костенко на «1+1» і Олександра Устінова на «Раді»). В проаналізованому ефірі Суспільного цього дня депутатів не було.

Порушення стандартів

Журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 322 рази (по 80,5 раза на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 193 порушення, майже всі вони були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 79 разів, майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 24 рази, переважну більшість із цих порушень становили невідповідності між картинкою й текстом у БЗ та сюжетах. Крім того було 5 порушень стандарту повноти інформації та 3 порушення стандарту доступності подачі інформації.

Журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 292 рази (це по 73 рази на годину ефіру в середньому, більш як по порушенню на хвилину). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 160 разів. Переважно це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 80 разів, майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 28 разів було порушено стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео в сюжетах і БЗ. 20 разів було порушено стандарт точності, майже все це були невідповідності картинки й тексту в новинних матеріалах. Крім того, 3 рази було порушено стандарт доступності подачі інформації й одного разу порушили стандарт балансу думок.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти Суспільного порушували стандарти 102 рази (по 25,5 порушення на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт достовірності — 41 раз, найбільше було інформації та картинок, узятих у телеграм-каналах і соцмережах. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 36 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. 18 разів порушували стандарт точності, найбільше було невідповідностей між картинкою та текстом у новинних матеріалах. Крім того було 5 порушень стандарту повноти інформації та 3 порушення стандарту доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Журналісти каналу «1+1» порушували стандарти цього дня 327 разів протягом чотирьох годин ефіру (це майже по 82 порушення на годину ефіру в середньому, майже по 1,5 порушення на хвилину). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 222 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 55 разів у різні способи. 38 разів порушували стандарт точності, найбільше порушень було пов’язано з некоректним поєднанням картинки й тексту в новинах. Крім того, по 6 разів було порушено стандарти повноти інформації та доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Журналісти каналів ICTV та СТБ порушували стандарти 270 разів протягом чотирьох годин ефіру (в середньому — по 67,5 раза на годину або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 184 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 45 разів, найчастіше це були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 30 разів було порушено стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у новинах. Крім того, 7 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та 4 рази стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 276 разів протягом чотирьох годин ефіру (це по 69 порушень на годину або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 174 рази. Як завжди, переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 55 разів. Найбільше з цих порушень були узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. По 18 разів порушували стандарти точності та повноти інформації. 6 разів порушували стандарт доступності подачі інформації. І 5 разів було порушено стандарт оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

5 грудня

У Кабміні оголосили про запуск в Україні виробництва бронетехніки спільно з Rheinmetall.

У Держспецзв’язку звільнили першого заступника голови відомства.

Окупанти незаконно вивезли тварин із заповідника «Асканія-Нова», — Міндовкілля.

Князєва залишили під вартою, але вп’яте зменшили заставу.

Російська армія вбила жінку на Херсонщині.

Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз утричі.

У Новогродівці Донецької області під завалами зруйнованого ракетою багатоквартирного будинку знайшли фрагменти тіл.

У Верховній Раді до кінця війни планують скасувати відпустки для нардепів.

Британія передала Україні новітні ракети для боротьби з «шахедами».

Двоє радників Офісу президента пов’язані з сумнівними схемами з відновлення житла на Київщині, — розслідування Bihus.info.

6 грудня

ВАКС відправив під арешт ще одного суддю Київського апеляційного суду за підозрою в корупції.

G7 до 2024 року запровадить санкції на російські діаманти.

Доходи Росії від експорту нафти перевищили довоєнні показники, — Bloomberg.

У центрі Одеси обвалився під’їзд будинку, що має статус пам’ятки архітектури.

Словацькі перевізники пригрозили повністю заблокувати пункт пропуску на кордоні з Україною.

Нардеп-«слуга» Куницький їздив у 5-денне відрядження до Ізраїлю, а повернувся лише за три тижні зі США, — «Схеми».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» двічі показували класичне «паркетне» БЗ+СХ про нагородження президентом Зеленським волонтерів.

У проаналізованому ефірі Суспільного було 2 прояви політичного піару — двічі показали класичний «паркет» про нагородження президентом Зеленським волонтерів.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 2 прояви політичного піару — «паркетні» матеріали про покладання квітів президентом Володимиром Зеленським і про відвідини дітей у лікарні першою леді Оленою Зеленською

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 6 проявів політичного піару. З них чотири були «паркетними» повідомленнями про президента Володимира Зеленського, одне — про першу леді Олену Зеленську та ще був піарівський сюжет про захід Фонду Леоніда Кучми.

Цього разу в проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» було 14 проявів політичного піару. Всі вони були класичними «паркетними» матеріалами. 10 із них були позитивними згадуваннями президента Володимира Зеленського (нагородження бійців, покладання квітів, відвідини поранених і хворих дітей). Ще один був про відвідини хворих дітей першою леді Оленою Зеленською. Був «паркет» про керівника ОП Андрія Єрмака і спікера ВР Руслана Стефанчука у США й окремо — про самого Стефанчука. Ще один «паркет» був про прем’єра Дениса Шмигаля на засіданні уряду.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було проявів політичного піару.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше вела концерти до 9 травня.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вів один із токсичних ведучих каналу Назар Довгий, який раніше працював на проросійських каналах.

У проаналізованих ефірах інших телеканалів російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду