Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 лютого 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 лютого 2024 року — резюме

11:00,
20 Лютого 2024
1012

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 лютого 2024 року — резюме

11:00,
20 Лютого 2024
1012
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 лютого 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 лютого 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Першого каналу Суспільного, каналів «Ми — Україна», «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною для ранкового слота. В перші ефірні години було по два 10-хвилинних випуски новин (на початках годин і на 30-х хвилинах), дві останні години починалися з випусків новин (то 10 хвилин, то 15), продовжувалися гостьовими студіями.

Ефір Першого каналу Суспільного довелося аналізувати частинками, бо, завдяки строкатому плануванню недільного прайму, в вечірньому слоті каналу о 20-й був тижневик ICTV, а о 22-й — великий документальний фільм «1+1». Інші ефірні години, які робив власне Перший, починалися з випусків новин (хронометражі були різними — 30, 20 і 10 хвилин) і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: кожна година починалася 15-хвилинним випуском новин, на 30-й хвилині були 3-хвилинні новини, решта часу — гостьові студії.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: години починалися з різнокаліберних за хронометражем випусків новин (15-, 30- і 45-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями. В останню ефірну годину був годинний випуск новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ 12 лютого була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї години щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початку годин і на 30-х хвилинах), решту часу займали гостьові студії. З 10-ї ефірні години починалися з 13-хвилинних новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

11 лютого

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У гостьових студіях спілкувалися з речником угруповання військ «Хортиця» Іллею Євлашем. У новинах Першого каналу Суспільного тему висвітлювали винятково короткими повідомленнями. В гостьових студіях обговорювали з військовослужбовцем 110-ї бригади ЗСУ Сергієм Волковим, командиром батальйону 5-ї окремої штурмової бригади Олексієм Тарасенком і з воєнним оглядачем Денисом Поповичем.

Зміна військового командування ЗСУ. В ефірі каналу «Ми — Україна» свідомо тему не зачіпали. Натомість гість студії речник угруповання військ «Хортиця» Ілля Євлаш за власною ініціативою розповів про ставлення бійців до призначення нового головкома Олександра Сирського. В ефірі Першого каналу Суспільного тему, крім коротких повідомлень у новинах, обговорювали з політичним експертом Олегом Саакяном і з воєнним оглядачем Денисом Поповичем.

Розблокування розгляду пакета допомоги Україні в Сенаті США. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему обговорювали з політологом Володимиром Фесенком. В ефірі Першого каналу Суспільного тему висвітлювали оглядовим сюжетом. У гостьовій студії говорили з керівницею комісії ВР для контролю за використанням озброєння від партнерів депутаткою Олександрою Устіновою, американським депутатом окружних зборів від округу Рок штату Вісконсин Юрієм Рашкіним, колишнім міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і з керівницею «Голосу Америки» у Східній Європі Мирославою Гонгадзе.

12 лютого

Бойові дії на різних ділянках фронту. У новинах каналу «Рада» фронтову тематику згадували лише короткими повідомленнями й говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. У гостьових студіях говорили з речником«Легіону Свободи» Костянтином Денисовим, речником Сил оборони Таврійського напрямку Дмитром Лиховієм і з воєнним експертом Петром Черником. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» були два фронтових репортажі — про бої прикордонників бригади «Помста» під Бахмутом і про бої артилеристів під Авдіївкою. З гостями фронтову тематику не обговорювали. В ефірі каналів ICTV та СТБ були фронтові репортажі про бої на Авдіївському і на Куп’янському напрямках і про бої мінометників на Торецькому напрямку, пряме ввімкнення про бої на Донеччині. У гостьових студіях говорили з пресофіцеркою 47-ї окремої механізованої бригади Анастасією Блищик і з речником Угруповання військ «Хортиця» Іллею Євлашем.

Ухвалення Сенатом США фінального розгляду законопроєкту з допомогою Україні. На каналі «Рада» тему обговорювали з радником керівника Офісу президента Сергієм Лещенком. В ефірі каналу «1+1» тему обговорювали з керівником Центру громадської аналітики «Вежа» Валерієм Клочком. В ефірі каналів ICTV та СТБ тему лише коротко згадали в новинах.

13 лютого

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» був репортаж про бої на Куп’янському напрямку. З гостей про події на фронті розповідав речник Генштабу Андрій Ковальов.

Ухвалення Сенатом США фінального розгляду законопроєкту з допомогою Україні. На каналі «Інтер» був репортаж із США, в студії тему обговорювали з експертом Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександром Краєвим.

Новинна складова ефірів

Новинної складової в проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» майже не було. Був лише один спецрепортаж (про життя прифронтового Гуляйполя), прямих ввімкнень не було. В гостях побував лише один ньюзмейкер. Це надзвичайно слабко для інформаційного каналу.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була дуже слабкою в репортажній частині — лише 2 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було. У гостях побували 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про наслідки атаки дронами по Миколаєву і про роботу вогневої мобільної групи на Харківщині.

Новинна складова чотирьох годин каналу «Рада» була слабкою. Був лише один репортажний сюжет (про відкриття у Києві хабу для колишніх військовополонених) і жодного репортажного прямого ввімкнення (обидва ввімкнення, що були, традиційно для каналу були неподієвими, нерепортажними). У гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажних сюжети й 7 прямих ввімкнень (щоправда, три з них були дубльованими, де в повторних ввімкненнях оновлень інформації не було). У гостьових студіях не було жодного ньюзмейкера. Репортажі були про бої прикордонників бригади «Помста» під Бахмутом, про бої артилеристів під Авдіївкою і спецрепортаж про життя прифронтового Нікополя. Прямі ввімкнення були про напад на молодих українських баскетболістів у Німеччині, про операції з трансплантації сердець від посмертних донорів у Київському інституті серця (двічі), про ситуацію на українсько-польському кордоні з польського боку (двічі) та про ситуацію на українсько-польському кордоні з українського боку (теж двічі).

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів, одне пряме ввімкнення і 2 гості-ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої на Авдіївському і на Куп’янському напрямках, про бої мінометників на Торецькому напрямку, про евакуацію мами з трьома дітьми із селища Желанне на Донеччині, про прощання з загиблою харківською родиною внаслідок атаки дронами 9 лютого і про життя прикордонного Білопільського району Сумщини. Пряме ввімкнення було про бої на Донеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети, 6 прямих ввімкнень і 2 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про бої, які ведуть на Куп’янському напрямку бригади ДУК імені Дмитра Коцюбайла, про вишкіл бійців мобільних зенітних груп на Черкащині та про розгляд Сенатом США допомоги Україні. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини, Миколаївщини, Дніпропетровщини, Харківщини, Запоріжжя і про ситуацію на пункті перепуску Рава-Руська-Гребенне на польському кордоні.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» побувало 14 людей. Лише один ньюзмейкер, 2 речники, одна радниця, 5 експертів і 5 учасників подій. З єдиним ньюзмейкером т.в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про участь російських і білоруських спортсменів у змаганнях із веслярського спорту. З іншими гостями говорили про ситуацію на Лимано-Куп’янському та Бахмутському напрямках, про нічну ворожу атаку дронами, про навчання пілотів і техніків на F-16, про заяви європейців щодо необхідності готуватися до війни з Росією, про ймовірності гібридних російських операцій проти країн НАТО, про ймовірності перегляду бюджету, про долю американської військової допомоги, про войовничу риторику Північної Кореї щодо Південної, про новації в мобілізаційній роботі, про нарощування Україною розробки та серійного випуску різноманітних дронів, про інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону, про нову жіночу військову форму та про інші теми.

У гостьових студіях на Першому каналі Суспільного побувала 21 людина. 5 були ньюзмейкерами, одна речниця, 9 експертів, одна журналістка і 5 учасників подій. З народними депутатами Ярославом Железняком і Дмитром Наталухою говорили про законопроєкт про посилення мобілізації. З керівницею комісії ВР для контролю за використанням озброєння від партнерів Олександрою Устіновою і з експертами говорили про розблокування Сенатом США розгляду законопроєкту з допомогою Україні. З головою Сіверськодонецької РВА Романом Власенком говорили про ситуацію на окупованій частині Луганської області. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про наслідки ворожих обстрілів Херсона й області. З іншими гостями обговорювали зміни військового керівництва України, ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію з боєзапасами ЗСУ, можливості країн НАТО мобілізувати виробництво зброї та боєприпасів, імовірність нападу Росії на країни НАТО, інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону, заяви Трампа, розвиток безпілотних систем в Україні, блокування українських перевізників польськими фермерами, премію Гільдії режисерів США за фільм «20 днів у Маріуполі» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 15 гостей: 4 ньюзмейкери, 5 речників, один радник, 4 експерти й один учасник подій. З заступницею голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенією Кравчук говорили про можливі наслідки інтерв’ю Путіна Карлсону. З членом Комітету ВР з питань бюджету Павлом Бакунцем говорили про блокування поляками українського агроекспорту. З членкинею Комітету ВР з питань молоді та спорту Іриною Борзовою говорили про кадрові зміни в Міністерстві ветеранів. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про стан енергетичної системи й тарифи на електрику. З іншими гостями обговорювали бойові дії на різних ділянках фронту, нічну атаку дронами й ракетою, використання ворогом «старлінків», рішення Сенату США щодо допомоги Україні, можливу зміну формату «Рамштайну», природність насильства в російській армії та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом проаналізованих чотирьох годин ефіру побувало лише 6 гостей, усі вони були експертами. З гостями обговорювали теми війни й здоров’я, хронічний стрес українців від війни та про його наслідки, шанси розблокування американської військової допомоги Україні, радикалізацію дій польських блокувальників українського кордону, повернення в українську культуру «російських» митців минулого, реформування роботи військово-лікарських комісій та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ побувало 7 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, одна експертка й один журналіст. З першим заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким говорили про блокування на польському кордоні. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про проєкт мобільних аптек. З іншими гостями обговорювали ситуацію на Авдіївському, Куп’янському, Лиманському і Бахмутському напрямках фронту, недієвість західних санкцій проти Росії та інші теми.

У гостьових студіях на каналі «Інтер» побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, 2 експерти й один журналіст. З першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про наслідки нічної атаки росіян по Дніпру дронами. З виконавчим директором компанії «ДТЕК» Дмитром Сахаруком говорили про наслідки влучання ворога у ТЕС на Дніпропетровщині. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію на заблокованих пунктах пропуску кордону з Польщею, використання ворогом ракет «Циркон», розвиток українських сил ППО за два роки війни, розв’язання ситуації з боргами за комунальні послуги, шанси на затвердження Сенатом США пакета з допомогою Україні, безпекові гарантії різних країн Україні та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в усіх ефірних годинах каналів) було таким: представників фракції «Слуга народу» побувало в ефірі 3 (Дмитро Наталуха на Першому каналі Суспільного, Євгенія Кравчук і Ірина Борзова на «Раді»), представників фракції «Голос» було 2 (Ярослав Железняк і Олександра Устінова на Першому каналі Суспільного) й один представник депгрупи «Довіра» (Павло Бакунець на «Раді»). В ефірах каналів «Ми — Україна», «1+1», ICTV та СТБ і «Інтер» народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 354 рази (це по 88,5 порушення на годину або ж по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 174 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Було 84 порушення стандарту достовірності, майже половиною цих порушень були розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 46 разів порушували стандарт повноти інформації, більше половини з цих порушень було повним нехтуванням інтершумом на відео. Майже всі 43 порушення стандарту точності були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Ще 7 разів порушували стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 92 рази (по 23 порушення на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 46 разів, усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 37 разів, майже дві третини з цього становили інформація та відео, взяті з телеграм-каналів і соцмереж. Стандарт точності було порушено 6 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки і тексту за кадром. По одному разу порушували стандарти повноти інформації, балансу думок і доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 235 разів (це майже по 59 порушень на годину або ж майже по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найбільше (93 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій, чимало також було неавторизованих міркувань гостьових ведучих. Стандарт достовірності було порушено 84 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт повноти інформації порушували 28 разів, переважною більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео в сюжетах і БЗ. Крім того, 18 разів порушували стандарт точності, переважно некоректною роботою з картинкою. І 12 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували протягом чотирьох годин ефіру 388 разів (по 97 порушень на годину або ж більш як по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 216 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено у 107 випадках. Найбільше було фактичної інформації, поданої без посилань на джерела. З 49 порушень стандарту точності більшість становили невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах, БЗ і в прямих ввімкненнях. Крім того, 14 разів порушили стандарт повноти інформації та двічі — стандарт доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 408 разів (по 102 рази на годину або ж більш як по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували традиційно стандарт відокремлення фактів від думок — 274 рази. Арифметичну більшість із цих порушень становили суб’єктивні думки журналістів у новинах, але як і завше, дуже багато було неавторизованих міркувань журналістів у тижневику «Факти тижня». Стандарт достовірності було порушено 94 рази, найбільше було розмитих узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 28 разів порушували стандарт точності, більшістю порушень були некоректним використанням картинки. 8 разів порушували стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності. І порушили етичні норми професії.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 302 рази протягом чотирьох годин ефіру (це по 75,5 порушення на годину і більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 168 разів, переважно це були журналістські оцінки в новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 93 рази, більшістю порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Багато також наводили фактів без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності порушували 27 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і в БЗ. Крім того, 8 разів порушували стандарт повноти інформації, 5 разів — стандарт доступності її подачі й одного разу порушили стандарт оперативності.

Інші позиції

У проаналізованому ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

11 лютого:

Орбан каже, що Україна має бути «буферною зоною» поза ЄС і НАТО.

CNN: Росія завербувала до 15 тисяч непальців на війну проти України.

У Росії помер 71-річний українець, якого звинувачували у «шпигунстві».

Макрон відклав свою поїздку до України.

Bihus.Info: кураторів стеження за журналістами видання хотіли нагородити.

12 лютого:

ЄС схвалив перший крок для використання заморожених російських активів на користь України.

Апеляційний суд арештував ексчиновника міноборони Лієва з заставою в 50 млн грн.

Суд відмовився поновити Фаріон на посаді професорки «Львівської політехніки».

Голова норвезької розвідки: За рік Росія стала сильнішою і має перевагу у війні.

ВККС визнала суддю Вовка не здатним здійснювати правосуддя у Верховному Суді.

Rheinmetall почав будувати завод з виробництва снарядів, Україна отримає сотні тисяч.

Президент підписав закон про продовження воєнного стану та мобілізації в Україні.

13 лютого (до 12:00):

Росіяни з артилерії вдарили по центру Вовчанська, загинула жінка.

Росіяни обстріляли 17 населених пунктів у Запорізькій області, є поранені.

У 110-й бригаді кажуть, що не мають можливості утримувати Авдіївку.

Rheinmetall: Потреби України у снарядах перевершують можливості виробництва Німеччини.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був один прояв політичного піару — невиправдана контекстом розмови згадка про фракційну приналежність народної депутатки Олександри Устінової до «Голосу».

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 3 прояви політичного піару. Цитували суто емоційний допис новопризначеного командувача Сил ТрО Ігоря Плахути, «забувши» при цьому в бекграунді згадати, що він командував Внутрішніми військами при розгоні Майдану. Цитували думку віцепрем’єра Михайла Федорова про великі успіхи у виробництві дронів для фронту. Ще гостьова ведуча схвально оцінювала нові призначення військових керівників президентом Зеленським.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було два прояви політичного і бізнесового піару — «паркет» про прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і піарівський сюжет про завод «Кока-кола» в Броварах.

У проаналізованих ефірах каналів «Ми — Україна», «1+1» і «Інтер» проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був російський пропагандистський наратив — ведуча російсько-українську війну назвала «СВО». Гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованих ефірах інших каналів російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: «ТСН» / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду