Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень-грудень 2023 року. Перша частина — коротко.

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень-грудень 2023 року. Перша частина — коротко.

10:55,
30 Грудня 2023
1582

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень-грудень 2023 року. Перша частина — коротко.

10:55,
30 Грудня 2023
1582
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень-грудень 2023 року. Перша частина — коротко.
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень-грудень 2023 року. Перша частина — коротко.
Ефірна сітка, гостьова політика, тематика учасників марафону у межах вибірки моніторингу. Стисло.

Повну версію першої частини огляду читайте тут.

Цей моніторинг — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих ввімкнень, гостьових студій) на дотримання стандартів і вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути.

Детальніше — в методології моніторингу. Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону.

Нагадуємо, що у зв’язку зі зміною сітки марафону в кожному моніторингу аналізуються всі шість каналів, але по 4 години ефіру. Та за два суміжних дні: понеділок і вівторок, вівторок і середа тощо. Ці дві доби на тиждень і години з ефірних блоків кожного каналу ми обираємо довільно. У розділі подій / тем, які не висвітлювалися телемарафоном, зазначаємо лише ті, які оприлюднювалися більшістю стрічок новин інших медіаресурсів протягом того часу доби, який аналізується.

Ефірна сітка телемарафону

У четвертому кварталі цього року розподіл ефіру між учасниками телемарафону залишався незмінним: добові ефіри були розбиті на 6-годинні блоки, які за сталим графіком по черзі заповнювали 6 каналів / медіагруп.

В ефірній сітці, як і в попередньому кварталі, були однакові для всіх каналів позиції: у вечірніх слотах о 20-й в ефір виходить годинний підсумковий випуск новин, услід за яким іде годинний гостьовий блок, у ранкових слотах з 6-ї до 10-ї години виходить по два коротких випуски новин на годину (на початку години й посередині, на 30-й хвилині), всі інші години протягом дня і вечора на всіх каналах також починаються випусками новин і продовжуються гостьовими студіями, але на різних каналах ці випуски новин мають різний хронометраж (більшість каналів робить короткі випуски по 10–15 хвилин, на «1+1» хронометраж новин різний — по 15, 30 і навіть по 45 хвилин). Ефірна сітка каналів ICTV та СТБ протягом ранку-вечора теж залишалася традиційною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Нічні слоти телемарафону по-різному заповнювалися різними учасниками. Оригінальним весь нічний ефір був у цьому кварталі на каналі «Ми — Україна». На каналі «Рада» в нічному слоті на початках годин виходили короткі прямоефірні випуски новин, решту часу заповнювали заздалегідь записаними гостьовими студіями. На решті каналів схожим був один елемент — випуск новин опівночі. Решту ефіру канали заповнювали готовим продуктом — переважно повторами підсумкових випусків новин, тижневиків, гостьових студій, записаними інтерв’ю і документальними фільмами. По неділях о 20-й годині «1+1» і ICTV по черзі роблять тижневики.

Крім випусків новин і гостьових студій канали часом показували щовечірнє відеозвернення президента Володимира Зеленського, але вже не кожного разу, як це було раніше. Часом канали дають пряму трансляцію окремих важливих подій. У четвертому кварталі в ефірі телемарафону значно поменшало документальних фільмів каналів. Найбільше їх було на Першому каналі Суспільного. В ефірі каналу «Рада» до бюлетенів «Парламентський день» і «Парламентський тиждень» додали ще опитування народних депутатів із різних приводів. Найстабільнішими ж елементами ефіру марафону продовжують бути абсолютно чужорідні для інформаційного каналу сатиричні витвори «Кварталу 95».

Новинна складова ефіру телемарафону

Новинна складова (сума кількості переглянутих репортажних сюжетів, репортажних же прямих ввімкнень і гостей-ньюзмейкерів) у четвертому кварталі була такою (середні показники на проаналізовану годину ефірного часу):

* У прямих ввімкненнях враховано лише репортажні елементи, спроби деяких каналів робити у прямих ввімкненнях нариси або огляди (наприклад, цін на якісь харчі) в цій таблиці, звісно ж, не враховано.

А ось як змінювалася новинна складова загалом по аналізованих проміжках марафону протягом усього часу його існування (нагадаю, всі показники є середніми на одну переглянуту ефірну годину):

Загалом по аналізованому ефіру телемарафону показник новинної складової трохи зріс, порівняно з попереднім кварталом. Це дали зростання показників середньої кількості прямих ввімкнень (з 0,7 до 0,8), головно зусиллями «1+1» і «Інтера», і середньої кількості гостей-ньюзмейкерів (з 1,1 до 1,2) у проаналізованих проміжках ефіру. Середня кількість репортажних сюжетів змін не зазнала.

Тематика сюжетів і прямих ввімкнень

У наступній таблиці тематики сюжетів і прямих ввімкнень — лише ті теми, які загалом у переглянутих проміжках марафону набрали більш ніж 5 відсотків (повніша таблиця — у повній версії цих підсумків).

Порівняно з попереднім кварталом року перша трійка найпопулярніших тем залишилася такою ж. Але міжнародна тематика з зовнішньою політикою продовжила йти у відрив від тематики наслідків ворожих атак для цивільних об’єктів і тематики бойових дій. Якщо в третьому кварталі року частка сюжетів «міжнародки» становила 14,7%, то в четвертому кварталі — вже 17,6%. Такий «приріст» дали насамперед канали «Інтер» і Перший канал Суспільного. Таке збільшення міжнародної тематики було пов’язане з активізацією руху України до ЄС, з блокуванням у Конгресі США подальшої фінансової допомоги Україні, блокуванням українських кордонів у Польщі та події в Ізраїлі й Секторі Газа.

На другому місці, як і раніше, залишалося репортажне висвітлення наслідків ворожих атак по цивільних об’єктах, але його частка зменшилася на 1,5 відсоткового пункту. Найбільше на загальний показник вплинуло зменшення на каналі «Ми — Україна».

На третьому місці знову були бойові дії, але загалом частка матеріалів на ці теми знову впала — з 10,4% до 9,8%. Причому впала частка цієї тематики майже на всіх каналах, найбільше — на «Ми — Україна» й «Інтері».

На четвертому місці в проаналізованих фрагментах телемарафону вже другий квартал поспіль опиняється частка сюжетів і прямих ввімкнень на теми, які не входять в основну тематику і які в цій таблиці представлені як «різне». Певну частину з них становило висвітлення подій, пов’язаних із негодами, що має певне виправдання. Але значну частину становили теми, які були би доречними хіба що в мирний час.

Канал «1+1» продовжував залишатися лідером серед усіх учасників телемарафону за висвітленням подій на фронті, майже вдвічі перевищивши середній показник по переглянутих фрагментах телемарафону — цьому були присвячені 17,7% всіх сюжетів і ввімкнень каналу (при середньому показнику телемарафону в 9,8%).

В ефірах каналів ICTV та СТБ у четвертому кварталі більше за середній показник телемарафону було матеріалів про бої на фронті (на 6,3 відсоткового пункту), це другий показник після «1+1». Це завдяки як фронтовим репортажам власних кореспондентів, так і оглядовим сюжетам.

Телеканал «Інтер» більше за інших приділяв увагу темам наслідків ворожих атак цивільних об’єктів і міжнародній тематиці. Це тому, що редакція робить велику кількість прямих ввімкнень з областей про наслідки обстрілів, а міжнародна тематика пояснюється найбільшою серед каналів кількістю власних корпунктів за кордоном. Натомість канал відчутно менше за тренд марафону (його проаналізованих частин) приділяв уваги подіям на фронті.

В ефірах телеканалу «Рада» у четвертому кварталі була набагато меншою за загальний тренд марафону (його переглянутих частин) частка матеріалів міжнародної тематики. Відчутно більшими за середні по марафону були частки матеріалів про волонтерів і «різного». Канал також відчутно наростив частку сюжетів про бойові дії, оскільки почав відносно стабільно робити фронтові репортажі.

На Першому каналі Суспільного відчутно перевищували середні показники по телемарафону частки матеріалів міжнародної тематики та про військових. Відчутно меншою за тренд проаналізованих фрагментів була частка матеріалів про події на фронті. Натомість і «різного» на каналі було найменше з усіх учасників марафону.

На каналі «Ми — Україна» значно вищими за загальний показник телемарафону були частки матеріалів про події в Росії та міжнародної тематики. Натомість канал значно відстає від середнього значення по фрагментах телемарафону у висвітленні подій на фронті, має найнижчий показник з усіх учасників марафону.

Загальна динаміка змін часток різної тематики сюжетів і прямих ввімкнень протягом 2023 року в проаналізованих проміжках телемарафоні виглядала так:

Стабільно від кварталу до кварталу зростала частка міжнародної тематики. Частка фронтової тематики зростала з початку року й до третього кварталу, а в четвертому припинила зростання. Частка розповідей про військових стабільно зростала від другого кварталу. Протягом трьох останніх кварталів у переглянутих частинах телемарафону стабільно зростала частка «різного», не пов’язаного з війною й основною тематикою.

Гостьові студії телемарафону

Активність різних учасників телемарафону в гостьовій політиці протягом року була такою (середня кількість гостей на годину проаналізованого ефіру):

Середня кількість гостей загалом у проаналізованих проміжках марафону в четвертому кварталі зросла, причому майже на всіх каналах. Найбільший приріст був на каналах «1+1», «Рада» й «Інтер».

Загалом у проаналізованих моніторингом ефірах четвертого кварталу року в розмовних студіях телемарафону побувало 749 гостей. За категоріями вони були розподілені ось так (у відсотках від загальної кількості гостей по кожному каналу):

На каналі «1+1» частка учасників подій була майже вдвічі більшою за середній показник проаналізованих частин телемарафону і становила третину всіх гостьових студій. Ще майже третину гостьових студій говорили з експертами. Значно менше від загального тренду на канал запрошували ньюзмейкерів-посадовців і речників.

В ефірах каналів ICTV та СТБ навпаки домінували посадовці, натомість частка експертних студій була відчутно нижчою за середню по телемарафону.

У гостьових студіях «Інтера» теж посадовців було в гостьових студіях відчутно більше за середній показник телемарафону, натомість значно менше від загального тренду було учасників подій.

В ефірах каналу «Рада» було значно більше народних депутатів, ніж у середньому по марафону. Навіть при тому, що канал відчутно зменшив їхню частку, порівняно з попереднім періодом. Речників у студії каналу було також значно більше за тренд. Натомість на каналі продовжує залишатися найнижчою частка експертних студій.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного навпаки вже другий квартал поспіль третину всіх гостьових студій проводять з експертами. Натомість відчутно відстають від тренду за часткою посадовців у гостьових студіях.

На телеканалі «Ми — Україна» вищою за тренд була частка народних депутатів. І значно меншою від середньої по телемарафону (його проаналізованих частин) була частка учасників подій.

А ось як по проаналізованому ефіру телемарафону загалом виглядав розподіл гостей за статусами по кварталах протягом року (у відсотках від загальної кількості гостей):

Тут, як бачимо, найбільші трансформації протягом року відбувалися з частками посадовців і експертів у гостьових студіях. Таке враження, що між цими двома категоріями гостей відбувається постійне «змагання» і вони по черзі посідали перше місце.

У четвертому кварталі року в проаналізованому мною ефірі телемарафону народних депутатів у гості запрошували 71 раз. Найбільшим було їхнє представництво на телеканалах «Рада» (24 рази) і «Ми — Україна» (18), найменше запрошували в ефір нардепів на каналі «1+1» (5 разів). Представництво політичних партій у гостьових студіях телемарафону, як і в попередні місяці, продовжувало залишатися вкрай нерівномірним. У четвертому кварталі цього року в ефірах побували народні депутати таких фракцій і депгруп (у відсотках від загальної кількості гостей-депутатів на кожному каналі):

Порівняно з попередніми кварталами 2023 року (у відсотках від всіх народних депутатів в проаналізованому ефірі марафону):

Частка ефірів депутатів від владної фракції «Слуга народу» в четвертому кварталі продовжувала залишатися панівною, завдяки «зусиллям» каналів «Рада», «Ми — Україна» й «Інтер». Друге місце було за представниками «Голосу», яких кликали в ефір різні канали. Маргінальна депгрупа «За майбутнє» була представлена в ефірах (лише каналу «Рада») більше за фракції «Батьківщина» та «Європейська солідарність».

Канал «1+1» запрошував на ефір представників «Голосу» та «Слуги народу». В переглянутих гостьових студіях ICTV та СТБ, як і на «Ми — Україна», домінували представники «Слуги народу», а на «Інтері» були лише вони. У переважній більшості «депутатських» студій на «Раді» були «Слуги народу», обов’язковим для каналу було представництво маргінальних груп «За майбутнє» і «Довіра». Єдиним учасником телемарафону, «депутатські» ефіри якого продовжують залишатися цілком збалансованими, був Перший канал Суспільного. Він єдиний, хто надавав слово представникам «Європейській солідарності».

У сенсі ж персонального представлення народних депутатів картина за останні три місяці була такою (до таблиці увійшли всі нардепи, які побували в проаналізованих частинах ефіру по 2 рази й більше):

Як бачимо, повне домінування «слуг народу». У першій трійці були «слуги народу» Арсеній Пушкаренко як заступник голови Комітету з питань зовнішньої політики, Олексій Леонов і Данило Гетманцев як член і голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Але ж в обох цих комітетах вистачає депутатів і з інших політсил. З представників фракції «Голос» Роман Костенко був в ефірах як секретар Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки і як фаховий військовий, а Олександра Устінова як членкиня української парламентської делегації в ПАРЄ і як очільниця парламентської ТСК з питань моніторингу постачання західної зброї.

Перша десятка загального списку гостей проаналізованих ефірів телемарафону виглядає так (повніший список — у повній версії цього огляду):

Цього разу в проаналізованому ефірі телемарафону найбільш запитаними були речники, переважно різних військових та оборонних установ, які розповідали про перебіг бойових дій на різних ділянках фронту. З неармійських інституцій у першій десятці був речник Херсонської ОВА через постійні ворожі обстріли Херсона. Крім речників у першій десятці опинилися, як і раніше, міський голова Мелітополя Іван Федоров як постачальник фактичних новин з окупованого міста та й загалом окупованої частини Запоріжжя. І радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, який виступає переважно в якості «експерта з будь-яких питань», а часом робить політичні заяви. Жодна з цих двох компетенцій не є підтвердженою, а найчастіше пана Подоляка кличуть на канал «Рада». Далі за частотою появи в проаналізованих фрагментах телемарафону в четвертому кварталі йшли народні депутати, посадовці. З експертів найчастішим гостем марафону був Володимир Фесенко.

Основна тематика розмов із гостями виглядала так (у відсотках від усіх переглянутих гостьових студій):

Майже у половині всіх переглянутих гостьових студій обговорювали різноманітні події війни, що зрозуміло для телемарафону, заявленим завданням якого з самого початку й було інформувати українське суспільство про її перебіг. Найбільше уваги цій тематиці приділяли на каналі «Рада» (56%), найменше і значно менше за загальний тренд — на каналі «Інтер» (37%). 21% усіх переглянутих гостьових студій були присвячені міжнародній тематиці. Саме в четвертому кварталі були ухвалення ЄС рішення про початок переговорів з Україною про вступ, блокування в Конгресі США допомоги Україні у 2024 році, а також війна Ізраїлю з ХАМАСом. Дуже багато уваги міжнародній тематиці приділяли на каналах «Ми — Україна» (34%) й «Інтер» (31%). Найменше про міжнародку говорили на «1+1» (13%). Третє місце в телемарафоні в четвертому кварталі посідала економічна тематика — 8% усіх гостьових студій. Найбільше уваги їй приділяли на Першому каналі Суспільного (13%) та на «Інтері» (12%). Найменше про економіку говорили в гостьових студіях каналу «1+1» (лише 3%).

Динаміка змін розподілу тематики переглянутих гостьових студій телемарафону протягом 2023 року виглядала так:

Тут можна констатувати, що частки майже всіх тематик у проаналізованих гостьових студіях телемарафону загалом змінювалися протягом року не надто сильно (в межах 1–3%, що не є показовим). Найбільшими були зміни, по-перше, в основній тематиці телемарафону — суто воєнної тематики. Канали сумарно то зводили її частку до умовної половини всіх гостьових студій (49%), то її частка збільшувалася до 57%.

(Далі буде) 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду