Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3-4 листопада 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3-4 листопада 2023 року — резюме

11:28,
12 Листопада 2023
1553

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3-4 листопада 2023 року — резюме

11:28,
12 Листопада 2023
1553
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3-4 листопада 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3-4 листопада 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів ICTV та СТБ, «Рада», «1+1», Суспільне, «Інтер» і «Ми — Україна» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинними новинами, продовжувалася гостьовою студією.

Ефір каналу «1+1» починався з 30-хвилинного випуску новин, далі була гостьова студія, в наступну годину був 15-хвилинний випуск і гостьова, о 20-й був годинний підсумковий випуск і далі була годинна гостьова студія.

Структура ефіру Суспільного була відмінною від попередніх ранкових слотів, не стало випусків новин «посередині» ефірних годин. Відтак ефірні години починалися з різнокаліберних за хронометражем (від 10 до 15 хвилин) випусків новин і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була сталою: кожна ефірна година починалася 13-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слоту: перші дві години починалися 15-20-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, далі — годинна гостьова студія.

Основні теми дня

3 листопада

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ були сюжети про артилерійські бої під Авдіївкою і на Куп’янському напрямку. Спілкувалися в ефірі з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і воєнним експертом Петром Черником. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про роботу артилеристів на фронті. У студії говорили з речником командування Сухопутних військ Володимиром Фітьом і з офіцером бригади швидкого реагування «Рубіж» Нацгвардії. В ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про бої під Авдіївкою, в студії тематику обговорювали з воєнним експертом Михайлом Самусем.

Ухвала Конгресу США про допомогу Ізраїлю окремо від України. В ефірі каналів ICTV та СТБ був оглядовий сюжет, у розмовній студії тему обговорювали з головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим і з головою правління Громадянської мережі «Опора» Ольгою Айвазовською. В ефірі каналу «Рада» тему лише згадували короткими повідомленнями в новинах. В ефірі каналу «1+1» було пряме ввімкнення власної кореспондентки з Вашингтона.

Нічна масована атака безпілотниками по Харкову, Львівщині, Одещині й Івано-Франківщині. В ефірі каналів ICTV та СТБ були пряме ввімкнення і репортажний сюжет із Харкова. Спілкувалися з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим. В ефірі каналу «Рада» був репортажний сюжет із Харкова. В ефірі «1+1» був репортажний сюжет про наслідки атаки безпілотників по Харкову.

4 листопада

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі Суспільного в новинах тематику згадували лише короткими повідомленнями. В гостьових студіях обговорювали з воєнним оглядачем Василем Пехньом і з начальником штабу артилерії 4-ї бригади «Рубіж» Денисом Нагорним. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої протитанкістів під Бахмутом. У гостьових студіях події на фронті взагалі не обговорювали. В новинах каналу «Ми — Україна» про ситуацію на фронті згадували лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії тему обговорювали лише з одним гостем — засновником організації «Реактивна пошта» Павлом Нарожним.

Загибель військових унаслідок влучання ракети під час шикування. Подія сталася близько 10–11-ї години ранку. Перші повідомлення про це з’явилися ввечері під час ефірного блоку каналу «Ми — Україна». В ефірі каналу до 22-ї години вечора про це навіть не згадали.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. У гостьовій студії побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про роботу артилеристів під Авдіївкою та на Куп’янському напрямку, про поховання загиблого бійця полку «Азов» в Одесі, Тетяни Доцяк про наслідки ворожої атаки «дронами» по Харкову та про навчання інженерних військ на Чернігівщині. Пряме ввімкнення було про наслідки нічної атаки дронами по Харкову.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 4 репортажних сюжети і 3 прямих ввімкнення (ще одне ввімкнення було нерепортажним). У гостьовій студії побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки атаки Харкова безпілотниками, про роботу артилеристів на фронті, про навчання інженерних військ на Чернігівщині, про те, як живе звільнене село Максимівка на Миколаївщині. Прямі ввімкнення були про підготовку Одещини до зимового періоду та можливих знеструмлень, про загибель чоловіка внаслідок падіння з багатоповерхівки в Києві, про запровадження електронних автобусних квитків на Львівщині.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «1+1» складалася з 5 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнень (ще одне було неподієвим). У студії каналу побувало 4 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про наслідки атаки безпілотників по Харкову, про бої артилеристів на Авдіївському напрямку, про прощання із загиблим військовим на Хмельниччині, про концерт «Кварталу» та про навчання одеських рятувальників. Прямі ввімкнення були про рішення Конгресу щодо допомоги Ізраїлю без України та про спалах гепатиту А у Вінниці.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була така: 3 репортажних сюжети і 4 прямих ввімкнення (щоправда, два з них були «дубльованими»). В гостях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжети були про примусову евакуацію родин із дітьми на Куп’янщині, про евакуацію людей з-під Авдіївки та про ізраїльський кібуц, який одним із перших зазнав нападу терористів. Прямі ввімкнення були про перший випадок гепатиту А на Тернопільщині, Ельвіри Бондаренко про спалах гепатиту А на Вінниччині та два ввімкнення про приїзд до Києва президентки Єврокомісії фон дер Ляєн.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 6 репортажних сюжетів і 4 прямих ввімкнення, у гостях побувала лише одна ньюзмейкерка. Репортажні сюжети були про бої протитанкістів під Бахмутом, про приїзд до Києва президентки Єврокомісії фон дер Ляєн, про акцію протесту в Бельгії з вимогою заборонити реекспорт російського скрапленого газу через країну, про концерт співачки Олі Полякової, про життя прифронтових Нікополя та Гуляйполя. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини, Херсонщини, Миколаївщини, Запоріжжя та про настрої в Конгресі США та Білому домі щодо подальшої допомоги Україні.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: лише 3 репортажі й один спецрепортаж, прямих ввімкнень не було. В гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про приїзд президентки Єврокомісії до Києва, про демонтаж радянської зірки на обеліску на Галицькій площі в Києві та про навчання інженерних військ на Чернігівщині, спецрепортаж — про прикордонне з Росією село Іскриківщина на Сумщині.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, 3 експерти й один учасник подій. З головою Комітету ВР із питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про ситуацію і прогнози щодо західної фінансової допомоги Україні. З першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко говорили про урядову програму «5-7-9». З послом України в Польщі Василем Зваричем говорили про перенесення протесту польських перевізників із блокування українських пунктів пропуску. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки нічної атаки безпілотниками по Харкову й області. З віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим говорили про проєкт реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» і про смарт-мобілізацію. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію з подальшим поширенням гепатиту А у Вінницькій області, рішення Конгресу щодо підтримки Ізраїля без України, статтю головнокомандувача Валерія Залужного в The Economist, рекрутинг до бригади «Азов» через сайт пошуку роботи та про інші теми.

У гостях на каналі «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 людей: 5 ньюзмейкерів, 3 речники, 2 радники, один експерт і 3 учасники подій. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З народною депутаткою Оленою Шуляк говорили про перебіг програми «єВідновлення». З народними депутами Лесею Забуранною та Сергієм Лабазюком говорили про урядові поправки до держбюджету напередодні розгляду в другому читанні. З міським головою Житомира Сергієм Сухомлином говорили про аварію, через яку місто залишилося без водопостачання. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію на польському кордоні, ситуацію в Херсонській області, роботу заморожених російських активів на відновлення України, операцію ЦАХАЛу в Секторі Газа, зміну президентом командувача Сил спеціальних операцій, статтю Залужного та інші теми.

У гостьових студіях «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 гостей: 4 ньюзмейкери та 4 експерти. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про цифровізацію армії та про смарт-мобілізацію. Із заступником начальника департаменту Патрульної поліції Олексієм Білошицьким говорили про зміни в правилах дорожнього руху. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про готовність енергетичної системи до зимового сезону. З іншими гостями обговорювали статтю головнокомандувача Валерія Залужного в The Economist, статтю в Time, збройову та фінансову допомогу США в майбутньому, ситуацію на різних ділянках фронту й інші теми.

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувала 21 людина: 3 ньюзмейкери, один речник, 12 експертів, один журналіст і 4 учасники подій. З першим заступником голови Комітету ВР з питань бюджету Іваном Крульком говорили про урядові правки до бюджету. З в.о. директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської області Володимиром Дзьомбаком говорили про ситуацію з гепатитом А в області. З гендиректором агентства «Державний оператор тилу» Арсеном Жумаділовим говорили про те, як працюватиме новостворене агентство. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, евакуацію дітей із прифронтових населених пунктів, доцільність критики влади під час війни, ціни на пальне, дебати в Конгресі щодо подальшої допомоги Україні, статтю головнокомандувача Залужного в The Economist і реакції на неї, доцільність і можливість проведення президентських виборів під час війни та інші теми.

У гостях у каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 6 людей: одна ньюзмейкерка, 2 експерти, один журналіст і 2 учасники подій. З головою Національної служби здоров’я Наталією Гусак говорили про спалах гепатиту А на Вінниччині та випадки в інших областях. З іншими гостями обговорювали недоліки нинішньої мобілізації та переваги рекрутингу, єдиний реєстр військовозобов’язаних, тези головкома Залужного в статті в The Economist, підсумки візиту фон дер Ляєн до Києва, прогнози щодо виділення США Україні подальшої допомоги, поточну ситуацію в Ізраїлі, роботу мобільних хабів центрів зайнятості й інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 5 ньюзмейкерів, один радник, 2 експерти й один журналіст. З міністром Кабміну Олегом Немчіновим говорили про підписаний президентом Закон про національні меншини. З міністром юстиції Денисом Малюською говорили про використання Україною доходів від заморожених у ЄС російських активів. З віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною говорили про перспективу початку переговорів щодо вступу України до ЄС. З митрополитом Переяславським і Вишневським Олександром Драбинком обговорювали підозру патріарху Кирилу від СБУ. Із заступником постійної представниці президента в Республіці Крим Денисом Чистіковим говорили про зміни настроїв людей на окупованому півострові. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, прогнози щодо продовження допомоги США Україні, невдалі випробування міжконтинентальних ракет у Росії, запаси ракет і дронів у ворога напередодні зими, дії ізраїльської армії в Секторі Газа й інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуги народу» побувало в ефірі троє (Данило Гетманцев на ICTV та СТБ, Олена Шуляк і Леся Забуранна на «Раді»). Крім того був один представник депгрупи «Партія “За майбутнє”» (Сергій Лабазюк на «Раді») й один представник фракції «Батьківщини» (Іван Крулько на Суспільному). В проаналізованих ефірах каналів «1+1», «Інтер» і «Ми — Україна» народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували протягом чотирьох годин ефіру 304 рази. Це по 76 порушень на годину ефіру в середньому. Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 193 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 74 рази порушували стандарт достовірності, більше половини з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 35 разів, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом у БЗ і сюжетах. Крім того, одного разу було порушено стандарт повноти інформації й одного разу — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 246 разів (це по 61,5 порушення на годину в середньому, або ж більш ніж одне порушення на хвилину ефіру). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 131 раз, переважна біільшість із цих порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 85 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань, також багато було абстрактних і узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 27 разів, більшість із цих порушень була некоректним використанням картинки. Стандарт повноти інформації порушили двічі, стандарт доступності — один раз. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» цього дня порушували 421 раз протягом чотирьох годин ефіру (це більш як по 105 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 296, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 80 разів, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 27 разів, найбільше було некоректного поєднання картинки й тексту в новинах. Стандарт повноти інформації порушили 10 разів, стандарт доступності подачі інформації — 7 разів. Крім того, одного разу було грубо порушено стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти Суспільного порушували 106 разів (це по 26,5 раза на годину ефіру в середньому). Найчастіше цього дня порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 55 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 33 рази, більше половини з цих порушень було інформацією, взятою з телеграм-каналів і сторінок у соцмережах. Стандарт точності в різні способи порушували 13 разів, стандарт доступності — 3 рази й по одному разу було порушено стандарти балансу думок і повноти інформації.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 298 разів (це по 74,5 порушення на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 203 рази, майже всі ці порушення були суб’єктивними думками журналістів у новинах, переважно оцінками. 76 разів порушували стандарт достовірності інформації, майже половиною з цих прорушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 14 разів, усе це була некоректна робота з картинкою як у новинах, так і в «ілюструванні» розмов із гостями. Стандарт доступності інформації порушили 4 рази, стандарт повноти інформації — одного разу. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

3 листопада

Командувач ССО Хоренко дізнався про своє звільнення зі ЗМІ, Залужний подання не робив (подали лише наступного дня в ефірному блоці Суспільного).

Всеукраїнська аграрна рада зареєструвала петицію з проханням відкласти другий етап земельної реформи через брак гроошей у аграріїв.

Ізраїльські ЗМІ повідомили про підготовку візиту Зеленського в країну.

Міністр Кулеба: Зеленський зважує, чи проводити навесні вибори.

Антикорупційний суд засекретив половину своїх вироків за жовтень.

Міноборони скоротило терміни постачання української зброї в ЗСУ.

У Росії щомісяця виробляють кілька десятків аналогів дронів «Шахед», — ГУР.

Маєтки Медведчука та Марченко в Україні досі не конфісковано, їх охороняє поліція, — розслідування Bihus.Info.

4 листопада

Росія вдарила по військових ЗСУ, яких зібрали на нагородження, близько 20 загиблих.

У Німеччині група росіян напала на українців.

В ефірі каналів ICTV та СТБ двічі показали сюжет про візит першої віцепрем’єрки Юлії Свириденко на завод «Київгума» і урядову програму «5-7-9».

В ефірі телеканалу «Рада» було 4 прояви політичного піару — всі вони були типовими «паркетними» матеріалами: про дві зустрічі спікера парламенту Руслана Стефанчука, поїздку першого віцеспікера Олександра Корнієнка та привітання президентом Володимиром Зеленським військових.

У проаналізованих ефірах інших каналів проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі телеканалу «Рада» російських пропагандистських наративів не було, були троє токсичних ведучих каналу.

У проаналізованому ефірі телеканалу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, одне з інтерв’ю вела токсична ведуча каналу.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованих ефірах інших каналів цього дня не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду