Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 2–3 жовтня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 2–3 жовтня 2023 року — резюме

15:00,
12 Жовтня 2023
1263

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 2–3 жовтня 2023 року — резюме

15:00,
12 Жовтня 2023
1263
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 2–3 жовтня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 2–3 жовтня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» та Суспільне — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: кожна ефірна година починалася з 15-хвилинного випуску новин, продовжувалася гостьовою студією, на 30-х хвилинах щогодини (крім останньої години слота) були короткі 3-хвилинні випуски новин.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: всі годинні блоки починалися новинами, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були «різнокаліберними» за хронометражами, причому якоїсь особливої логіки в цьому не було (то 15 хвилин, то 30, а то навіть 45). Навіщо робити задовгі випуски новин, я не розумію, бо вони ж складалися переважно з повторів. Справді оригінального продукту вистачало б десь від сили на 15-хвилинні випуски новин щогодини.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: протягом перших двох проаналізованих годин 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, далі випуск новин був о 21:30, після нього гостьова студія. Гостьові студії раз заміняв фрагмент недільного тижневика, ще раз — «Байрактар-ньюз» і «Топ-фейк».

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичайною для ранкового слота. До 10-ї в годинних слотах було по два коротких (13 і 10 хвилин) випуски новин — на початку годин і посередині на 30-х хвилинах, решту часу займали гостьові студії. З 10-ї години починалися з 13-хвилинних новин і продовжувалися гостьовими.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичайною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру Суспільного була такою: перша година була поділена між 30-хвилинними випуском новин і гостьовою студією, друга година починалася з 15-хвилинних новин, продовжувалася гостьовою. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була повністю гостьовою.

Основні теми дня

2 жовтня

Бойові дії на фронті. В ефірі каналу «Рада» в новинах були лише короткі повідомлення. В студії тему обговорювали з речником Генштабу Павлом Ковальчуком, начальником пресслужби 26-ї артилерійської бригади Олегом Калашниковим і з військовим спецпідрозділу «Грім» Кирилом Сазоновим. Дуже дивно для мене, але на каналі «1+1» взагалі цього дня не приділили жодної уваги основній темі телемарафону — тому, що відбувається на фронті. Були хіба що зведення Генштабу в новинах, узяті з інтернету та «перекриті» архівом. В ефірі каналів ICTV та СТБ було три фронтових репортажних сюжети: про бої на Бахмутському напрямку, про роботу спецпризначенців СБУ на запорізькому фронті та про роботу прикордонників-аеророзвідників на фронті під Куп’янськом. Було пряме ввімкнення з Донеччини. У гостьовій студії говорили з начальником пресслужби Східного угруповання ЗСУ Іллею Євлашем.

Зустріч міністрів закордонних справ ЄС у Києві. В ефірі каналу «Рада» робили пряме ввімкнення. В ефірі каналу «1+1» у новинах тему згадували недолугими БЗ. В гостьовій студії трохи поговорили про це з експертом Валерієм Клочком. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було два різних репортажних сюжети про подію, в гостьовій студії говорили з експертом з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Іллею Кусою.

Масований ворожий обстріл Херсона. В ефірі каналу «Рада» були лише короткі повідомлення в новинах. В ефірі каналу «1+1» був дуже якісний і вичерпний репортажний сюжет із місця події, до гостьової студії на тему події нікого не запрошували. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет. У гостьовій студії про наслідки обстрілу говорили з головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним.

3 жовтня

Бойові дії на різних ділянках фронту. Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої за Кліщіївку. В студії говорили з речником Генштабу Павлом Ковальчуком і з учасником боїв на Запоріжжі Віктором Бурликом. У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Ми — Україна» крім коротких зведень Генштабу в новинах не було взагалі нічого (таке враження, що для каналу ніяких боїв нема). У проаналізованому ефірі Суспільного в новинах тему згадували лише в коротких повідомленнях, у гостьовій студії обговорювали тему з речником Східного угруповання військ Іллею Євлашем, воєнним оглядачем, головним редактором видання «Апостроф» Денисом Поповичем і заступником командира батальйону 5-ї окремої штурмової бригади Олексієм Тарасенком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була репортажно невиразною: жодного репортажного сюжету, лише одне пряме ввімкнення (ще три були нерепортажними, неподієвими). В студії, щоправда, побувало аж 11 гостей-ньюзмейкерів. Пряме ввімкнення було про зустріч міністрів закордонних справ ЄС у Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була дуже слабкою, попри три дуже якісних роботи репортерів: два репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення. Більше репортажів не було, а в гостьовій студії не було жодного гостя-ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про обстріли окупованих територій агітаційними снарядами з листівками та про наслідки обстрілу середмістя Херсона. Пряме ввімкнення було про наслідки вибуху на нафтопроводі на Прикарпатті.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 7 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. У гостях побувало двоє ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на Бахмутському напрямку, про роботу спецпризначенців СБУ на запорізькому фронті, про роботу прикордонників-аеророзвідників на фронті під Куп’янськом, про зустріч міністрів закордонних справ ЄС у Києві (два різних сюжети), про наслідки масованого обстрілу Херсона, про благодійний футбольний матч поранених вояків у Львові. Пряме ввімкнення було про ситуацію на східному фронті.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» складалася з 2 репортажних сюжетів і 4 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про апеляційний суд у справі про зраду екскерівника Миколаївської окружної прокуратури та про бої за Кліщіївку. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини, Сумщини, Запоріжжя та Харківщини.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була взагалі без будь-яких репортажів, ні сюжетів, ні прямих ввімкнень. Це «рекорд» як для інформаційного каналу. У гостьових студіях, щоправда, побувало 7 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин Суспільного була непереконливою: лише 2 репортажних сюжети та 2 прямих ввімкнення (ще 2 були неподієвими, отже нерепортажними). У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про прощання в Херсоні з загиблим військовим і про наслідки масованих ворожих обстрілів Херсона. Прямі ввімкнення були про тимчасовий бюджет США без допомоги Україні та про плани ЄС спрямувати 50 млрд євро Україні.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 ньюзмейкерів, 4 речники, 2 радники, один експерт і один учасник подій. Про події на окупованих територіях говорили з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим і головою Луганської ОВА Артемом Лисогором. З головою Дніпропетровської ОВА Сергієм Лисаком і з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки ворожих атак по їхніх областях. З народним депутатом Олексієм Леоновим обговорювали візит Жозепа Борреля до Одеси. З народною депутаткою Іриною Констанкевич говорили про культурну дипломатію. З заступником міністра закордонних справ Миколою Точицьким обговорювали ухвалу Сенатом США тимчасового бюджету без грошей для України. З міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським говорили про український агроекспорт. З народною депутаткою Оксаною Савчук говорили про початок руху суден з українських портів. З в.о. голови «Держатомрегулювання» Олегом Коріковим говорили про набуття Україною членства в Раді керуючих МАГАТЕ. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ранкову атаку дронами, останні успішні операції ГУР, перемогу в Словаччині проросійської партії, перебіг розслідування вибухів на військових складах у Сватовому та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей. Жодного ньюзмейкера, було лише 3 експерти і 6 учасників подій. Тематика при цьому була майже вся не прив’язана до інформаційної картини дня. З гостями говорили про проблеми в євроінтеграційних процесах, про ефективність антикорупційних процесів в Україні, про історичні паралелі нинішньої війни з минулими війнами, про реабілітацію поранених і соціалізацію ветеранів тощо.

У гостях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 6 людей: 2 ньюзмейкери, один речник, 2 експерти й одна учасниця подій. З головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним говорили про наслідки масованого ворожого обстрілу Херсона. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про запровадження Нацбанком гнучкого валютного курсу, про зміни до поточного бюджету та про перерозподіл «військового» ПДФО. З іншими гостями говорили про ситуацію на східному фронті, про зустріч міністрів закордонних справ ЄС у Києві, про вимоги США та ЄС до України щодо посилення боротьби з корупцією, про настрої у суспільстві щодо темпів українського наступу, про проблеми жінок у війську і після демобілізації та про інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей, із них 6 були ньюзмейкерами, 2 речники, 2 експерти й один учасник подій. З головою Тернопільської ОВА Володимиром Трушем говорили про участь області у програмі відновлення Херсонщини. З головою Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Андрієм Герусом говорили про підготовку до зимового сезону по електроенергії та опаленню. З першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про наслідки ворожої атаки дронами по області. З посолкою України в США Оксаною Маркаровою говорили про ухвалу тимчасового бюджету США без допомоги Україні. З першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про розблокування морського агроекспорту і цьогорічний врожай. З заступницею міністра економіки Надією Бігун говорили про підтримку ЄС відбудови України. З іншими гостями обговорювали перебіг бойових дій на різних ділянках фронту, логіку застосування різних систем ППО, виробництво зброї в Україні, підсумки виборів у Словаччині, перспективи західних інвестицій в економіку України й інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин побувало 12 людей: 7 ньюзмейкерів, 2 речники та 3 експерти. З першою заступницею міністра закордонних справ Еміне Джепаровою говорили про підсумки зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Києві. З членом Ради НБУ Василем Фурманом говорили про перехід до вільного курсу гривні та його вплив на обмінний курс. З заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимуром Ткаченком говорили про готовність укриттів і пунктів незламності напередодні осінньо-зимового періоду. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про зміни порядку виплат ВПО. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович обговорювали створену Кабміном Держслужбу у справах дітей. З заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про співпрацю України з Естонією. З високим представником ЄС із питань закордонних справ Жозепом Боррелем обговорювали плани та спроможність ЄС щодо довгострокової підтримки України й перспективи руху України до повноцінного членства в ЄС. З іншими гостями говорили про ситуацію на кордонах із Росією та Білоруссю, про різнопланову роботу Головного управління розвідки, про ймовірність передачі Іраном ракет Росії, про функціональну поразку Чорноморського флоту Росії та сценарії звільнення Криму, про тимчасовий бюджет США без допомоги Україні, про проблематику боротьби з «шахедами» й інші теми.

У гостях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 людей, 5 із них були ньюзмейкерами, і по двоє речників, радників, експертів і учасників подій. З головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком говорили про військовий облік жінок. З начальником департаменту монетарної політики НБУ Володимиром Лепушинським говорили про вплив зміни курсоутворення на курс готівкової гривні. З заступницею міністерки соціальної політики Дариною Марчак говорили про зміни в порядку нарахування субсидій. З міністром закордонних справ Дмитром Кулебою говорили про підсумки зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Києві та про перспективи вступу України до ЄС. З головою НАЗК Олександром Новіковим говорили про перший випадок виплати викривачу корупційного злочину. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, функціональну поразку російського Чорноморського флоту, будівництво окупантами дороги з Ростова до Маріуполя, роботу місії МВФ в Україні, прогнози перебігу бойових дій восени, затримання СБУ ворожих агентів, експериментальну програму помічників ветеранів та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуга народу» в ефірі побувало 5 (це більш як 71 відсоток від усіх гостей-нардепів), зокрема це були Олексій Леонов і Ірина Борзова (в ефірі каналу «Рада»), Данило Гетманцев (ефір ICTV та СТБ), Андрій Герус (ефір «Інтера») й Арсеній Пушкаренко (ефір «Ми — Україна»). В ефірі каналу «Рада» ще одна гостя Ірина Констанкевич представляла депутатську групу «Партія “За майбутнє”» й одна Оксана Савчук була позафракційною. В проаналізованому ефірі каналу «1+1» і Суспільного народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Рада» було 198 порушень стандартів інформаційної журналістики (це по 49,5 порушення в середньому на годину ефіру). Найчастіше порушували стандарт достовірності — 82 рази, майже половиною з цих порушень були розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактів. Стандарт відокремлення фактів від думок журналісти порушували 75 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 23 рази, більше половини з них було невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ. Стандарт повноти інформації було порушено 15 разів, більшість із цих порушень були відсутністю інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Було два порушення стандарту доступності подачі інформації й одне порушення стандарту балансу думок.

Загалом у межах проаналізованого ефіру журналісти каналу «1+1» порушували стандарти 275 разів (це майже по 69 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 172 порушення, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 70 разів, найбільше було подано фактів без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності було порушено 28 разів, більшість із них були невідповідностями картинки й тексту за кадром у сюжетах та БЗ. Ще було 5 порушень стандарту повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 417 разів протягом чотирьох годин ефіру, це більш як по 104 порушення на годину в середньому. Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 308 разів, більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 66 разів, основу склали узагальнені розмиті псевдопосилання як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності журналісти порушували 26 разів, майже все це були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. Стандарт повноти було порушено 12 разів, стандарт доступності подачі інформації — 4 рази, стандарт оперативності — один раз.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 313 разів (більш як 78 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 204 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 75 разів, найбільше було розмитих узагальнених псевдопосилань на джерела фактів. 27 разів порушували стандарт точності, найчастіше це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у новинах. Стандарт повноти інформації порушили 4 рази, стандарт доступності — 2 рази й одного разу порушили стандарт оперативності.

Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» стандарти було порушено 254 рази. Це по 63,5 раза на годину ефіру в середньому. Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 145 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 46 разів, більше половини з цих порушень припадало на узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Було аж 30 порушень стандарту повноти інформації, дві третини з них становила відсутність інтершуму на відео в повідомленнях і сюжетах. З 24 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями картинки й тексту за кадром у БЗ і сюжетах. Стандарт доступності подачі інформації було порушено 7 разів. По одному разу було порушено стандарти балансу думок і оперативності.

Загалом стандарти журналісти Суспільного порушували протягом чотирьох годин ефіру 109 разів (це більш як по 27 порушень на годину в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 48 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 42 рази, переважною більшістю з цих порушень була неперевірена інформація з телеграм-каналів і соцмереж. Стандарт точності було порушено 13 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. 4 рази порушили стандарт доступності подачі інформації, 2 рази — стандарт оперативності. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

2 жовтня

У Варшаві визнали, що Україна запрошувала Польщу на оборонний форум, і перепросили.

У Польщі заявляли, що їхній найбільший оборонний концерн не кликали на форум у Києві.

На хабарі у 2 млн грн затримали мера Сум.

Норвегія приєдналася до 11-го пакету санкцій проти Росії.

Директорка музею Голодомору подала до суду позов про захист гідності та ділової репутації.

Україна вивела угорський ОТР Bank із переліку міжнародних спонсорів війни, попри те, що він продовжує працювати в Росії.

Росія атакувала енергетичний об’єкт на Дніпропетровщині.

Україна отримала від Польщі перші танки Leopard після ремонту.

Російські окупанти відкрили виставку вкраденого з Кам’яної Могили на Запоріжжі.

Ув’язнених кримських татар Джелялова і братів Ахтемових етапували з Криму до Росії.

3 жовтня

Росіяни вдарили авіабомбою по Іллінівці й обстріляли Авдіївку, є поранені.

Усі три ключові чорноморські порти України відновили приймання суден.

У Києві військовий застрелив двох товаришів по службі.

На окупованій Херсонщині росіяни вбили цивільну жінку, яка опиралася пограбуванню.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був один прояв політичного піару — гість ефіру з мовчазної згоди ведучих піарив президента Зеленського та лаяв київського міського голову Кличка.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 4 прояви політичного піару, типові «паркетні» матеріали, три з яких були БЗ+СХ прем’єра Дениса Шмигаля, ще одне — про зустріч президента Володимира Зеленського з міністром оборони Естонії.

У проаналізованому ефірі Суспільного тричі наводили інформаційно порожній великий синхрон прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, що є проявом політичного піару.

У проаналізованих ефірах інших каналів проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських наративів не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу Назар Довгий і Максим Зборовський, які раніше працювали на каналах ZIK і Live відповідно, що поширювали російську пропаганду

У проаналізованих ефірах всіх інших каналів ні російських наративів, ні токсичних медійних персонажів не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду