Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 жовтня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 жовтня 2023 року — резюме

10:00,
4 Листопада 2023
1482

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 жовтня 2023 року — резюме

10:00,
4 Листопада 2023
1482
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 жовтня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 жовтня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», Суспільного, «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною для ранкового слота. До 10-ї щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початку годин і на 30-х хвилинах), решта часу були гостьові студії. З 10-ї кожна година починалася з випуску новин (то 10- то 15-хвилинного) і продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру Суспільного була такою: кожна ефірна година починалася 15- або 30-хвилинними випусками новин, продовжувалася гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була стандартною для вечірнього слота: ефірні години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була традиційною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: всі ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: в першу годину були 30-хвилинні новини та 30-хвилинна гостьова студія, потім 15-хвилиний випуск новин і до кінця години гостьова, о 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

26 жовтня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Ми — Україна» був лише один оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту, в гостьових студіях спілкувалися з речниками Генштабу Андрієм Ковальовим, Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном і командування Сухопутних військ Володимиром Фітьом.

В ефірі Суспільного в новинах тематику згадували лише короткими повідомленнями, в гостьових студіях говорили з пресофіцером 3-ї окремої штурмової бригади Олександром Бородіним, військовослужбовцем підрозділу «Легіон свободи» Максимом Морозовим і офіцером 21-ї окремої механізованої бригади Сергієм Дібровим.

В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої в Серебрянському лісі на Луганщині й оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. В гостьових студіях фронтову тематику не обговорювали.

27 жовтня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ були два репортажних сюжети про бої під Кліщіївкою і на Луганщині. Також було пряме ввімкнення про бої на Донеччині. В ефірі говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. В новинах каналу «Рада» тематику згадували лише короткими повідомленнями, в гостьових студіях говорили з речником 3-ї окремої штурмової бригади Олександром Бородіним і з речником командування Сухопутних військ Володимиром Фітьом. В ефірі каналу «1+1» було два фронтових репортажі — про бої протитанкістів на Бахмутському напрямку і про бої на Токмацькому напрямку. У гостьовій студії ситуацію на різних ділянках фронту обговорювали з воєнним експертом Михайлом Самусем.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була незадовільною: жодного репортажного сюжету і жодного прямого ввімкнення (це вже поступово стає поганою традицією каналу). В гостях побувало 7 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була слабкою: лише один репортажний сюжет, 3 прямих ввімкнення і 4 гості-ньюзмейкери. Сюжет був про обшуки в Сумській міськраді. Прямі ввімкнення були про спалах гепатиту у Вінниці, про саміт ЄС у Брюсселі та про наслідки повітряної атаки на Хмельниччину.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажних сюжети, 7 прямих ввімкнень, у гостях побувало 7 ньюзмейкерів. Репортажі були про бої в Серебрянському лісі на Луганщині, про наслідки атаки «шахедів» по Хмельниччині та про виставку українських книжок про російсько-українську війну. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини, Дніпропетровщини, Херсонщини та Миколаївщини, про примусову евакуацію на Харківщині, два ввімкнення про саміт ЄС у Брюсселі та ввімкнення про прогнози щодо продовження підтримки України США після обрання нового спікера Палати представників.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 3 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення. У гостях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої під Кліщіївкою, про бої на Луганщині та про український «Саміт дій» на Капітолійському пагорбі. Пряме ввімкнення було про бої на Донеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була слабкою в репортажній частині — лише один сюжет і 3 прямих ввімкнення. У гостях на каналі побувало 7 ньюзмейкерів. Репортаж був про радіодиктант національної єдності. Прямі ввімкнення були про фотовиставку втрачених експонатів Маріупольського краєзнавчого музею в Чернівцях, про ситуацію на Запорізькій АЕС і про акцію зі здавання донорської крові в Миколаєві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 4 репортажних сюжети та 5 прямих ввімкнень, гостей-ньюзмейкерів було лише двоє. Репортажі були про бої протитанкістів на Бахмутському напрямку, про бої на Токмацькому напрямку, Олени Мацюцької про радіодиктант української єдності та спецрепортаж про життя прифронтового Степногірська на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про підсумки саміту ЄС у Брюсселі, про початок опалювального сезону в Харкові, про підготовку Дніпра і Запоріжжя до опалювального сезону і про намір республіканців розділити допомогу Ізраїлю й Україні.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» побувало 14 людей, з них 7 були ньюзмейкерами, 4 речники, одна радниця і 2 експерти. З народним депутатом Олексієм Устенком говорили про конгрес місцевих і регіональних влад на Полтавщині. З народним депутатом Олексієм Леоновим говорили про відкриття в Одесі інклюзивної автошколи. З депутатом ізраїльського Кнесету Євгеном Совою обговорювали останні події в Ізраїлі. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про підготовку міста до зимового сезону. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З керівником департаменту воєнних злочинів Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим говорили про розслідування воєнних злочинів Росії. З уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про механізми повернення з Росії викрадених українських дітей. З віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною говорили про рух до ЄС і виконання умов Євросоюзу. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, початок льотних навчань українців на F-16, захист атомних електростанцій, обшуки у в.о. міського голови Чернігова, нові російські ядерні погрози, плани Росії щодо збільшення армії, прогнози щодо формування урядів у Польщі та Словаччині й очікування для України та інші теми.

У гостях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 19 людей: по 4 ньюзмейкери та речники, 2 експерти й 9 учасників подій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про примусову евакуацію з прифронтових населених пунктів Куп’янського району. З віцеспікером Кнесету Ізраїлю Євгеном Совою говорили про рейд ЦАХАЛу в Секторі Газа. З президентом Національного паралімпійського комітету Валерієм Сушкевичем говорили про участь українських спортсменів у майбутній Паралімпіаді. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про виплати пенсій жителям окупованих територій. З іншими гостями обговорювали наслідки атаки дронами по Хмельниччині, ситуацію на різних ділянках фронту, рейди ЗСУ на лівий берег Дніпра, режими роботи «морського коридору», прогнози щодо подальшої військової та фінансової допомоги США Україні після обрання нового спікера Палати представників, політику Орбана й Фіцо щодо російсько-української війни, спалах гепатиту в Вінниці, підсумки приймання заявок на «Євробачення-2024», радіодиктант національної єдності та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 гостей, із них 7 були ньюзмейкерами, речник, експерт і учасниця подій. З керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком говорили про заплановану зустріч радників із питань нацбезпеки на Мальті. З першим заступником голови Хмельницької ОВА Сергієм Тюріним говорили про наслідки від падіння уламків збитих дронів на Хмельниччині. З першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про роботу морського аграрного експорту. Із членом Комітету ВР із питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталієм Безгіним говорили про закладену підтримку місцевих бюджетів у проєкті держбюджету-2024 і про військовий ПДФО. Із заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгором Чернєвим говорили про настрої у Конгресі США щодо подальшої підтримки України. З головою правління НАК «Нафтогаз України» Олексієм Чернишовим говорили про готовність енергосистеми до майбутньої зими. З головою Куп’янської РВА Андрієм Канашевичем говорили про примусову евакуацію дітей в районі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на північних кордонах з Росією та Білоруссю, екологічні збитки, завдані Україні війною, систему «єВетеран» і роботу єдиного держреєстру ветеранів війни та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин побувало 16 людей: 6 ньюзмейкерів, 2 речники, одна радниця, 3 експерти та 4 учасники подій. З головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком говорили про наслідки ворожих обстрілів прифронтових населених пунктів області. З головою Луганської ОВА Артемом Лисогором говорили про гуманітарну ситуацію в прифронтових населених пунктах області. З народним депутатом Ярославом Юрчишиним говорили про російський батальйон «Сибір», який боронить Україну. З т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростиславом Карандєєвим, уповноваженим з захисту державної мови Тарасом Кременем і з заступницею голови Донецької ОВА Юлією Костюніною говорили про радіодиктант національної єдності. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ворожу атаку дронами по південних областях, майбутню зустріч радників із нацбезпеки на Мальті з обговорення української «Формули миру», готовність енергосистеми країни до холодного сезону, інформаційні операції російських спецслужб, психологічну допомогу жінкам, які втратили на війні своїх чоловіків, новітні методи в освіті, спалах гепатиту у Вінниці та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин побувало 15 людей, з них 7 були ньюзмейкерами, 5 — речниками, один радник і 2 учасники подій. З депутатом Київради Андрієм Вітренком говорили про основні параметри проєкту міського бюджету на 2024 рік. З в.о.керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрієм Шаповаловим говорили про систему пропагандистської роботи Кремля. З народними депутатами Тарасом Батенком і Давидом Арахамією говорили про переговори з американськими конгресменами з приводу подальшої підтримки України. З заступником міністра внутрішніх справ Леонідом Тимченком говорили про новий сервіс з доставки водійських посвідчень за кордон. З керівником департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим говорили про можливості екстрадиції російських воєнних злочинців із країн Європи. З заступницею міністра оборони Катериною Чорногоренко говорили про спрощення процедури списання втраченого в бойових діях військового майна. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, функціонування «морського коридору», ворожі обстріли прифронтових населених пунктів і примусову евакуацію, українські спецоперації на окупованих територіях і на території Росії та інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 6 експертів і один учасник подій. З секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили зокрема про форум «Формули миру» на Мальті та про стан російського й українського ВПК. З посолкою України в Ірландії Ларисою Герасько говорили про зміну правил для українських біженців у країні. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію в Ізраїлі та Секторі Газа, функціонування «морського коридору», перспективи допомоги США Україні після обрання Джонсона спікером Палати представників, можливу мету російських вкидів щодо нібито смерті Путіна, радіодиктант національної єдності та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуги народу» побувало в ефірі 5 (Олексій Устенко й Олексій Леонов на «Ми — Україна», Віталій Безгін і Єгор Чернєв на «Інтері» та Давид Арахамія на «Раді»). З інших були ще один представник «Голосу» (Ярослав Юрчишин в ефірі ICTV та СТБ) і один представник депгрупи «Партія “За майбутнє”» (Тарас Батенко на «Раді»). В проаналізованих ефірах цього дня Суспільного й «1+1» народних депутатів не було. Зверну також увагу на те, що на каналі «Рада» перевага фракції «Слуги народу» завжди є впевненою також за синхронами у «Парламентському тижні» та в опитуваннях нардепів із різних питань. Крім того, в ефірі «Ради» цього дня знову ж таки був депутат Київради Андрій Вітренко від «Слуги народу» (цікаво, що з усіх депутатів Київради телеканал «Рада» особливо «полюбляє» саме пана Вітренка, хоч провладна фракція, прямо скажемо, є далеко не найвпливовішою в міськраді).

Порушення стандартів

Журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 292 рази протягом чотирьох годин ефіру (це по 73 рази на годину в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 168 разів, переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 53 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 28 разів, майже все це були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах. 33 рази порушували стандарт повноти інформації, у більшості випадків це була відсутність інтершуму на відео в сюжетах і БЗ. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності та 2 рази — стандарт балансу думок.

Стандарти цього дня журналісти Суспільного порушували протягом чотирьох годин 87 разів (це майже по 22 рази на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт достовірності — 31 раз, майже в половині з цих випадків давали інформацію чи картинку з соцмереж чи телеграм-каналів. Стандарт точності порушували 25 разів — некоректним використанням картинки в БЗ, невідповідним «ілюструванням» у прямих ввімкненнях і в розмовах із гостями. 25 разів було порушено стандарт відокремлення фактів від думок, все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт повноти було порушено 5 разів і одного разу порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 364 рази (це по 91 порушенню на годину в середньому або ж по 1,5 порушення на хвилину). Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 256 разів, головно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 78 разів, найбільше це були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. 27 разів було порушено стандарт точності, майже все це було некоректне використання картинки як у БЗ чи сюжетах, так і в «ілюстраціях» до прямих ввімкнень і розмов з гостями. Стандарт повноти інформації було порушено лише двічі, стандарт доступності — одного разу. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували протягом чотирьох годин ефіру 345 разів (це більш як по 86 порушень на годину в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 269 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 47 разів, більше половини з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів. Усі 22 порушення стандарту точності були некоректним використанням картинки в БЗ і в прямому ввімкненні. 5 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації та 2 рази — стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 237 разів протягом чотирьох годин ефіру, це більш як по 59 разів на годину в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 124 рази, майже все це були суб’єктивні думки (переважно оцінки) журналістів у новинах. Стандарт достовірності подачі інформації порушували 66 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 28 разів порушували стандарт точності, все це були некоректні поєднання картинки з текстом або з розмовою. 19 разів порушували стандарт повноти інформації, все це був брак інтершуму на відео. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 343 рази протягом чотирьох годин ефіру (майже по 86 разів на годину в середньому). Найчастіше порушували традиційно стандарт відокремлення фактів від думок — 194 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 99 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, втім чимало також було подано фактів без посилань на джерела взагалі й чимало було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 37 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у новинах. Крім того, 7 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 6 разів — стандарт її повноти.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

26 жовтня

Румунія встановила систему боротьби з безпілотниками на кордоні з Україною.

Данія передає Україні пакет військової допомоги на 520 млн доларів.

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 150 млн доларів.

Україна в січні отримає ракети дальністю 300 км, — «Голос Америки».

Більше як 60% українців вважають, що вибори потрібні лише після закінчення війни, — IRI.

До Москви прибула делегація ХАМАС і представник Ірану.

Дві третини українців вважають, що влада погано справляється з реформами, — КМІС.

27 жовтня

Армія Росії обстріляла середмістя Херсона, поранені 7 людей.

Спікер парламенту Словаччини вважає, що продаж зброї Україні має продовжуватися.

Кабмін підвищив оплату праці в «Армії відновлення».

Терміни проходження ВЛК скоротили до 4 днів на медогляд.

У Києві знесли пам’ятник більшовицькому діячу Кирпоносу і погруддя Пушкіна.

По різних містах України відбулися акції на підтримку демобілізації.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 2 прояви політичного піару: класичний «паркетний» матеріал про телефонну розмову президента Зеленського з еміром Катару та по суті рекламний сюжет про урядовий законопроєкт реформи системи вищої освіти.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — розмова з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, у якій він компліментарно висловлювався про президента Зеленського, всю «команду президента» і про свою особисту роботу, з цілковитої підтримки ведучого «зручними» запитаннями та компліментарними репліками.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 4 прояви піару. Двічі показували «паркетний» матеріал про поїздку віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк до Мексики та двічі — сюжет про захід Фонду Олени Пінчук.

В ефірі каналу «Рада» двічі показували суто «паркетне» повідомлення про те, що президент Зеленський вручив нагороди родичам загиблих героїв.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 3 прояви політичного піару. Двічі показували класичний «паркетний» матеріал про те, що президент Зеленський вручив нагороди родичам загиблих героїв. У одному з сюжетів невиправдано з точки зору контексту згадували фракційну приналежність до «Слуг народу» народної депутатки Василевської-Смаглюк.

У проаналізованому ефірі Суспільного проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше була ведучою традиційних концертів на «Інтері» до 9 травня

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських наративів не було, працювали двоє токсичних ведучих Назар Довгий і Тетяна Гончарова, які раніше працювали на каналах Медведчука.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі всіх інших каналів не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВІКТОР
19:16 / 06.11.2023
ПТС(правильне толкування снів). Русько-український словник має три твори. Отже, одне слово в двух випадках неповторює літери іншого слова, теж в двух випадках. Так наприклад: белый - поиск, а білий - пошук... Сон - це мир. Спаси господи! Бо сни - це щось хороше!!! Це як 10 ЗАПОВІДЕЙ БОЖИХ. СОН, СНИ - МРІЯ(МЕЧТА) ,ІДЕЯ(ИДЕЯ), ПРАВДА, ЗАГАДКА, ДУША... СНИ - ОТГАДКА(РОЗГАДКА), ПОРЯДОК. Отже всі хороші слова - це 10 заповідей божих і правильне толкування снів. Є.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду