Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 квітня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 квітня 2023 року. Резюме

09:19,
25 Квітня 2023
3665

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 квітня 2023 року. Резюме

09:19,
25 Квітня 2023
3665
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 квітня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 квітня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Ми — Україна», Суспільне, «1+1» і «Рада» — стисло.

Повний моніторинг за 14 квітня читайте тут. 

Ефірні блоки телеканалів «Інтер» та ICTV з СТБ не припадали на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою, як раніше: раз на дві години виходили 15-хвилинні випуски новин, решта ефіру були гостьові студії.

Загалом же канали переходять на щогодинні випуски новин (на новинному каналі це сталося аж на 14-й місяць роботи). З точки зору інтересів аудиторії, це правильно. Але погано, що в цих випусках домінують повтори одних і тих же інформацій та сюжетів, оновлень майже немає. Навіть у тих темах, де вони були би потрібні.

Структура ефірного блоку Суспільного була вже цілком новинна: ефірні години починалися 1215-хвилинними випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями. Погано лише, що новини у випусках майже не оновлювалися, більшість складали повтори, навіть щодо тих подій, де був необхідний розвиток.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: кожна ефірна година починалася випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Переважно випуски новин були 30-хвилинними, але в блоці о 15-ї годині випуск тривав 45 хвилин, в блоці о 16-й — 15.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» спочатку була звичною: кожна ефірна година починалася з випуску новин (від 10 до 20 хвилин тривалістю), продовжувалася гостьовою студією. О 20-й годині був підсумковий випуск новин, відтак із 21-ї була годинна гостьова студія. А от з 22:40 і до кінця доби канал показував відеозапис нічим не прикметного пленарного засідання Верховної Ради. Навіть новини о 23-й не робили. Як на мене, це категорично неправильно для телемарафону, який все ж є інформаційним каналом для всієї країни.

Основні теми дня

Масований ракетний обстріл Слов’янська. Стався близько 16-ї години дня, вже після ефірних блоків «Ми — Україна» і Суспільного. В ефірному блоці каналу «1+1» про це була лише одна коротка усна інформація. В ефірному блоці каналу «Рада» подію обговорювали з секретарем РНБО Олексієм Даніловим, головою Донецької ОВА Павлом Кириленком і речницею Донецької ОВА Тетяною Ігнатченко. Ігнатченко включали безпосередньо з місця події.

Бої під Бахмутом, Авдіївкою та Мар’їнкою. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» ці події згадували в коротких новинних повідомленнях, у студії говорили з військовим аналітиком Олександром Шульманом. Суспільне приділило темі значну увагу. В ефірному блоці каналу був репортажний сюжет про бої в Бахмуті і пряме ввімкнення з Донецької області. У студії тему обговорювали з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим, учасником боїв командиром батальйону «Сила свободи» Михайлом Крижанівським, експертами Сергієм Грабським, Іваном Ступаком й Олексієм Гетьманом. Ситуацію у фронтовій Авдіївці обговорювали з керівником міської військової адміністрації Віталієм Барабашем. В ефірному блоці «1+1» був репортаж про танкові бої під Донецьком. У студїї тему обговорювали з командиром мобільної групи 28-ї окремої механізованої бригади «Курдом». В ефірі телеканалу «Рада» був репортаж з фронтового Соледара в новинах і документальний фільм про оборону Соледара, у студії в ролі гостя був автор сюжету і фільму — воєнкор каналу Олег Решетняк.

Підтоплення населених пунктів у кількох областях України. В ефірі каналу «Ми — Україна» був один репортажний сюжет про підтоплення на Черкащині. В ефірі Суспільного були лише короткі повідомлення в новинах, тобто канал тему взагалі не відпрацьовував. В ефірному блоці каналу «1+1» робили прямі ввімкнення з двох різних підтоплених локацій у Києві і ще одне — з підтопленого села Погреби під Києвом. У студії спілкувалися з речницею ДСНС Київської області Вікторією Рубан. В ефірному блоці каналу «Рада» робили два прямих ввімкнення з місць підтоплень у Києві й репортажний сюжет про підтоплення Іванкова на Київщині. У студії обговорювали ці події з начальником Чернігівської ОВА Дмитром Брижинським і з речником ДСНС Олександром Хорунжим. 

Новинна складова ефірів

Усією новинною складовою ефірного блоку каналу «Ми — Україна» були лише два репортажних сюжети й один спецрепортаж. Прямих ввімкнень не було, що виправдовується нічним ефіром, але не було й жодного гостя-ньюзмейкера. Репортажі були про військові навчання на Київщині та про підтоплення на Черкащині, спецрепортаж — про життя й відбудову села Руська Лозова близ кордону з РФ.

Новинна складова ефірного блоку Суспільного була такою: 3 репортажних сюжети, 4 прямих ввімкнення. В гостях каналу побувало 9 ньюзмейкерів. Репортажі були про бої під Бахмутом, про життя прифронтового Гуляйполя на Запоріжжі і про виставку писанок у Чернігові. Прямі ввімкнення — про ситуацію в Донецькій області, ситуацію на Миколаївщині, ситуацію в Запоріжжі та області і про відкриття першої черги львівської клініки протезування.

Новинною складовою ефірного блоку каналу «1+1» цього дня був один репортажний сюжет, 11 прямих ввімкнень (щоправда, більше половини з них були умовно репортажними — про плани на святкування Великодня в різних містах). У гостьовій студії каналу побували 4 гостя-ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про танкові бої під Донецьком і про те, як військові привозять гуманітарну допомогу в прифронтові села Запоріжжя. Прямі ввімкнення були про іспити українських вибухотехніків із використання німецьких роботів-саперів на полігоні на Житомирщині, з трьох різних місць підтоплень в Києві та під Києвом, про готовність Польщі поставити Україні літаки МІГ-29 і вже згадані 6 ввімкнень про плани на Великдень у Києві, Харкові, Одесі, на Закарпатті та на Дніпропетровщині.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Рада» цієї доби складалася з трьох репортажних сюжетів і двох прямих ввімкнень. Натомість гостьові студії були майже суцільно ньюзмейкерськими: з 14 гостей 10 були ньюзмейкерами. Репортажі були про ситуацію у фронтовому Вугледарі, про наслідки ворожих бомбардувань Оріхова 500-кілограмовими бомбами і про підтоплення Іванкова на Київщині. Обидва прямих ввімкнення були з місць підтоплень у Києві. 

Гостьові студії

В ефірі каналу «Ми — Україна» цієї доби побувало 11 гостей — два речника і 9 експертів. З гостями говорили про ситуацію на Херсонщині, формування бригад «Гвардії наступу», про бої під Бахмутом, про скорочення населення України внаслідок війни, про можливі наслідки витоку секретних даних американських спецслужб, про майбутнє Московського патріархату в Україні, про питання постачання Україні сучасних бойових літаків, про 115 мільярдів доларів довгострокової західної підтримки України та інші теми.

У розмовних студіях Суспільного побувало 30 гостей. Із них 9 були ньюзмейкерами, 5 речниками, 2 радниками, 9 експертами і 5 учасниками подій. Про ситуацію в окупованих та прифронтових регіонах говорили з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим, депутатом Запорізької облради Аскадом Ашурбековим, депутатом Маріупольської міськради Дмитром Забавіним, заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським, начальником Авдіївської міської військової адміністрації Віталієм Барабашем. Із першим заступником начальника Департаменту патрульної поліції Олексієм Білошицьким говорили про заходи безпеки на час великодніх свят, з першим заступником міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном — про плани створення меморіального військового кладовища. Із заступником міністра молоді та спорту Матвієм Бідним — про заборону українським спортсменам брати участь у змаганнях разом із росіянами й білорусами. З іншими гостями обговорювали теми бойових дій на різних ділянках фронту, ймовірність ракетних атак ворога на великодні свята, створення окупантами ліній оборони у Криму, доступ людей до зв’язку й телебачення на деокупованих й окупованих територіях, стан української енергосистеми, домовленість щодо фінансування відбудови України в обсязі 115 мільярдів доларів, можливі наслідки витоків секретних даних американських спецслужб та інші теми.

В ефірному блоці каналу «1+1» побувало цього дня 17 гостей: 4 ньюзмейкера, один речник, 5 експертів, журналістка-волонтерка і ще 6 учасників різних подій. Про обстріли Харківщини говорили з керівником Харківської ОВА Олегом Синєгубовим. Із народним депутатом Романом Грищуком говорили про законопроєкт його авторства щодо декларування для волонтерів. З віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною — про очікування України від майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі. З головою «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про стан та відновлення української енергосистеми. З іншими гостями обговорювали теми водопілля, російські ракети Х-50, ймовірну допомогу Китаю Росії зброєю, заплановані податкові зміни, психологічну реабілітацію дітей і подолання «травми свідка», наміри держави контролювати волонтерський рух, роботу дронів на фронті, бої у Бахмуті та інші теми.

У гостьовій студії каналу «Рада» побувало цієї доби 10 ньюзмейкерів, три речника й один журналіст. Про ракетний обстріл Слов’янська говорили з секретарем РНБО Олексієм Даніловим, керівником Донецької ОВА Павлом Кириленком і речницею Донецької ОВА Тетяною Ігнатченко. Про підтоплення говорили з керівником Чернігівської ОВА Дмитром Брижинським і речником ДСНС Олександром Хорунжим. З заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою говорили про додаткові гарантії безпеки України від НАТО і про можливості переговорів України з Китаєм. З нардепом Жаном Беленюком обговорювали заборону українським спортсменам брати участь у змаганняхі з росіянами та білорусами. З першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком говорили про співпрацю Верховної Ради і Європарламенту. Про втрати українських лісів внаслідок війни говорили з Юрієм Болоховцем, головою Держагентства лісових ресурсів. З пані послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс обговорювали всі актуальні теми. З командиром штурмового полку бригади «Лють» Олександром Гостіщевим говорили про формування підрозділів «Гвардії наступу». 

Порушення стандартів

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» цієї доби було 255 порушень стандартів інформаційної журналістики. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 158 разів. Здебільшого це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 60 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань: як на авторство суб’єктивних думок, так і на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 25 разів, із них 20 були невідповідностями між картинкою й текстом у новинах. Стандарт повноти інформації порушили 6 разів, стільки ж було порушень стандарту доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Загалом в ефірному блоці Суспільного цієї доби було 132 порушення стандартів, що, вважаю, дуже багато як для суспільного мовника (в середньому — це 22 порушення на годину ефіру). Найбільше журналісти Суспільного порушували стандарт достовірності інформації — 56 разів. Найчастіше узагальнено та розмито псевдопосилалися на джерела фактичної інформації, але чимало було й інформації, взятої без перевірки з інтернету. Стандарт точності порушували 26 разів, у більшості випадків некоректною роботою з картинкою — що в коротких формах у новинах, що в якості «ілюстрацій» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували цієї доби 38 разів, переважно суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт повноти порушували 8 разів, стандарт доступності подачі інформації — тричі, і було порушення стандарту оперативності.

Цього дня канал «1+1» встановив «особистий рекорд» — було 376 порушень стандартів. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (240 разів). Переважна більшість із цих порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 97 разів, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Із 35 порушень стандарту точності більшість становили критичні невідповідності між картинкою й текстом. Було лише 3 порушення стандарту повноти інформації й одне порушення стандарту доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Цієї доби журналісти на каналі «Рада» порушували стандарти 230 разів. Найчастіше йшлося про порушення стандарту відокремлення фактів від думок — 117. Найбільше з цих порушень було в новинах, де журналісти вдавалися до власних міркувань. Стандарт достовірності подачі інформації порушували 93 рази, більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 16 разів, стандарт повноти подачі інформації був порушений двічі, і двічі було порушено стандарт оперативності подачі інформації. 

Інші позиції

В ефірі марафону 14 квітня не повідомлялося про такі події / теми дня:

  1. Пригожин закликає Путіна оголосити про закінчення «СВО».
  2. Французький телеканал France 24 показав сюжет із табору російських окупантів, де назвав «ворожим» контрнаступ України.
  3. МЗС: Причетні до репортажу France 24 з табору окупантів відповідатимуть за законом.
  4. У Німеччині зобов’яжуть біженців реєструвати українські автівки.
  5. Український експорт у січні-лютому скоротився майже на 43%, — Держстат.
  6. Усі обіцяні Канадою танки Leopard 2 прибули до Польщі.
  7. Вучич: Сербія не постачала й не постачатиме зброю Україні.
  8. У російській зброї знаходять дедалі більше компонентів з Китаю, — Офіс президента.
  9. ВАКС відмовив у продовженні строків розслідування проти Коболєва.
  10. Російським загарбникам почали роздавати сертифікати на землю в Криму.
  11. У Львові підпалили храм УГКЦ.
  12. У МЗС вважають, що Крим буде звільнений і військовим, і дипломатичним шляхом.
  13. На Закарпатті вдруге за місяць зареєстрували землетрус.
  14. Окупанти намагаються прискорити примусову паспортизацію українців, — Генштаб.
  15. Через пестициди Словаччина забороняє переробку та продаж українського зерна.

В ефірних блоках телеканалів «Ми — Україна» і Суспільного цієї доби не було проявів політичного піару.

В ефірному блоці каналу «1+1» тричі показували сюжет, у якому в суто позитивному контексті розповідали про досягнення «Нафтогазу України».

В ефірі каналу «Рада» цієї доби було 5 проявів політичного піару — типові «паркетні» матеріали. Три з них були присвячені позитивним згадкам парламенту, а в персоналіях — спікера Руслана Стефанчука, народного депутата Дмитра Наталухи й апарату ВР. Ще два матеріали були про відвідини першою леді Оленою Зеленською центру Superhumans у Львові. Російських наративів в ефірі каналу цієї доби не було, студії традиційно вів один токсичний ведучий каналу.

В ефірних блоках телеканалів «Ми — Україна», Суспільного і «1+1» цієї доби не було російських наративів і токсичних медіаперсонажів.

В ефірі каналу «Рада» російських наративів цієї доби не було, ефіри вів один токсичний ведучий каналу Назар Довгий. Нагадаємо, раніше українські медійники закликали відсторонити Назара Довгого від участі в марафоні. Адже він працював на проросійських каналах Медведчука, зокрема брав участь у марафоні «Тхне Соросом».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду