Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 листопада 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 листопада 2023 року — резюме

15:00,
28 Листопада 2023
948

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 листопада 2023 року — резюме

15:00,
28 Листопада 2023
948
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 листопада 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 листопада 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», «1+1», Суспільне, «Рада», ICTV та СТБ й «Інтер» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була типовою для ранкового слота. До 10-ї щогодини було по два випуски новин — на початку годин і посередині на 30-х хвилинах, решту часу займали гостьові студії. Після 10-ї ранку години лише починалися з випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. Хронометраж випусків новин був різний — від 10 до 16 хвилин.

Ефірні години на каналі «1+1» починалися випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями. Випуски новин були дуже різними за хронометражем — і 15, і 30, і 35, і навіть 45 хвилин. Незрозуміло, навіщо було їх так штучно затягувати, адже що довші були ці випуски, то більше вони складалися з повторів.

Структура проаналізованого ефіру Суспільного була такою: більшість ефірних годин починалися з випусків новин (хронометражем по 30 і по 15 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. Ефірна година з 21-ї (яка йшла услід за тижневиком ICTV) була повністю гостьовою.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією, «посередині» (умовно на 30-й хвилині) були короткі 3-хвилинні випуски новин, крім блоку з 8-ї до 9-ї години (там про цей випуск просто «забули», хоч і анонсували його).

Через алогічність сітки каналів у вихідні дні аналізував тижневик ICTV за неділю 19 листопада і 3 години ефіру каналів ICTV та СТБ 20 листопада. Структура ефіру в понеділок 20 листопада була звичною для медіагрупи — 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск новин.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичайною для ранкового слота. До 10-ї години щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початках годин і на 30-х хвилинах), крім 9:00, де замість випуску було відеозвернення президента, решту ефіру займали гостьові студії. З 10-ї години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

19 листопада

Бої на різних ділянках фронту. В новинах каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У гостьових студіях тематику обговорювали з речником командування Сухопутних Військ Володимиром Фітьом і з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном, а також із воєнним експертом Євгеном Диким. У ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про бойову роботу операторів дронів на Бахмутському напрямку. В гостьовій студії фронтову тематику не обговорювали (наче й війни нема). В новинах Суспільного тематику згадували лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях її обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном, із військовослужбовцем Єгором Фірсовим, який воює на Авдіївському напрямку, з командиром роти ударних БПЛА «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади Юрієм Федоренком, головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком і з воєнним оглядачем і головним редактором видання «Апостроф» Денисом Поповичем.

Нічна ворожа масована атака дронами по Україні. У новинах на каналі «Ми — Україна» тему згадували лише короткими повідомленнями. В студії обговорювали з речником командування Повітряних сил Юрієм Ігнатом. В ефірі каналу «1+1» обмежилися лише коротенькими повідомленнями в новинах. Так само — в ефірі Суспільного.

20 листопада

Бойові дії на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Рада» в новинах тематику фронту згадували лише короткими повідомленнями, спілкувалися з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, у гостьових студіях тематику не обговорювали.

В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про бої під Вугледаром і пряме ввімкнення про ситуацію на фронті на Донеччині. У розмовній студії був речник командування Сухопутних військ Володимир Фітьо.

21 листопада

Бойові дії на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Інтер» в новинах тематику згадували короткими повідомленнями, в ефірі також був речник Генштабу Андрій Ковальов.

Ракетний обстріл Селидового. В проаналізованому ранковому ефірі каналу «Інтер» подію згадували короткими випусками в новинах.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була ніякою: жодного репортажного сюжету (на каналі дедалі більше воліють робити різноманітні огляди й нариси, а не репортажі), жодного прямого ввімкнення, в гостьовій студії протягом чотирьох годин побувало лише 3 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була не дуже-то переконливою: лише 3 репортажних сюжети й 4 прямих ввімкнення, в гостях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжети були про примусову евакуацію родин із дітьми з прифронтової Торецької громади, про бойову роботу операторів дронів на Бахмутському напрямку та про життя прифронтової Степногірської громади на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про ДТП в Польщі з загиблими українцями (два), про наслідки негоди в Одесі та про ситуацію на заблокованому пункті пропуску Корчова — Краківець.

Новинна складова чотирьох проаналізованих годин ефіру Суспільного була дуже слабкою: лише 2 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення, в гостях побувало лише 2 ньюзмейкери. Репортажі були про ситуацію з блокуванням українсько-польського кордону польськими перевізниками та про забіг в Івано-Франківську на підтримку полонених. Пряме ввімкнення було про ситуацію на заблокованих пунктах пропуску на польсько-українському кордоні.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була порожньою в сенсі репортажів — жодного сюжету, жодного прямого ввімкнення (всі три прямих ввімкнення в ефірі були не подієвими та не репортажними). Канал дедалі більше зосереджується на виробництві нарисів, навіть у формі прямих ввімкнень. Це не інформаційний канал. У гостьових студіях побувало 8 ньюзмейкерів.

Новинна складова трьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ в понеділок була такою: 7 репортажних сюжетів, одне пряме ввімкнення і 3 гості-ньюзмейкери в студії. Репортажі були про бої під Вугледаром, про ситуацію на заблокованому українсько-польському кордоні (два різних), про форум ЮНІСЕФ «Дитинство 365», про презентацію книги Леоніда Кучми, про евакуацію поранених з фронту та про розмінування звільнених земель Харківщини. Пряме ввімкнення було про ситуацію на східному фронті на Донеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажних сюжети, 6 прямих ввімкнень і 4 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про виїзний збір донорської крові у Кропивницькому, про проєкт до Дня дитини «Право бути собою» і про передачу представниками Японії обладнання й техніки для розмінування. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини, Харківщини, Запоріжжя та про ракетну атаку по Дніпропетровщині, про Алею Небесної Сотні в день річниці початку Євромайдану та про акцію протесту українських перевізників на пункті пропуску Краковець — Корчова.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 гостей, із них 3 були ньюзмейкерами, 3 — речниками, був один радник і 6 експертів. З членом Комітету ВР з питань фінансів Олексієм Устенком говорили про перерозподіл військового ПДФО. З очільницею парламентської ТСК з питань моніторингу постачання зброї Олександрою Устіновою говорили про перспективи ухвалення Конгресом США допомоги Україні до кінця року. Із заступником міністра енергетики Ярославом Демченковим говорили про готовність енергосистеми до зими. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, нічну атаку дронами по Україні, 12-й пакет санкцій ЄС проти Росії, запровадження санкцій проти «Росатома», результати зустрічі Байдена з Сі Цзіньпінем, вплив розвитку ситуації на Близькому Сході на подальшу підтримку України, ситуацію в різних секторах економіки, основні напрями ворожих ІПСО, просування ворожої пропаганди на окупованих територіях та інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 3 ньюзмейкери, 2 експерти, одна журналістка і 5 учасників подій. З гендиректором компанії «Yasno» Сергієм Коваленком говорили про готовність енергосистеми України до зими. З першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про грантову урядову підтримку українських аграріїв. З Уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про повернення викрадених українських дітей із Росії. З іншими гостями обговорювали питання деколонізації України, протезування і реабілітації поранених та деякі інші теми.

У гостьових студіях Суспільного побувало протягом чотирьох годин 18 людей: 2 ньюзмейкери і 2 речники, 7 експертів, один журналіст і 6 учасників подій. З генконсулом України в Любліні Олегом Куцем говорили про подробиці ДТП з загиблими й пораненими українцями в Польщі. З в.о. голови Нікопольської районної ради Дмитром Бичковим говорили про наслідки обстрілів Нікополя, Марганця та Нікопольського району. З іншими гостями обговорювали бойові дії на різних ділянках фронту, ситуацію на пунктах пропуску на польському кордоні, ризики перенесення початку переговорів з Україною про вступ до ЄС через позицію Угорщини, скорочення збройової підтримки України ЄС і США, збитки для економіки від тривалих повітряних тривог, імовірність нових ордерів на арешт Путіна, російський вкид щодо «Майдану-3», подолання стресових розладів під час війни, українські аналоги іранських «шахедів» та інші теми.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» в гостях побувало 18 людей: 8 із них були ньюзмейкерами, 2 — речниками, 4 експерти, один журналіст і 3 учасники подій. З т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростиславом Карандєєвим говорили про роль держави в процесах українізації в країні. З керівником департаменту Офісу генпрокурора Олексієм Донським говорили про розслідування справ Євромайдану та про недосконалість норм Кримінально-процесуального кодексу. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про вибух у військовій частині ворога в окупованому місті. Із членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком говорили про морський коридор для українського агроекспорту. З віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим говорили про новітні розробки й налагодження серійного виробництва дронів в Україні. З народною депутаткою Євгенією Кравчук і з головою ВР Русланом Стефанчуком обговорювали рух України до ЄС. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про обстріли Харківської області. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті, на заблокованих польськими перевізниками пунктах перетину кордону, про потреби ЗСУ у боєприпасах і в засобах ППО напередодні війни й очікування від чергового «Рамштайна», про всесвітній день дитини та про інші теми.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 6 гостей: 3 ньюзмейкери, один речник, один радник і одна учасниця подій. З головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним говорили про останні обстріли Херсона й області. Із заступницею міністра оборони Наталією Калмиковою говорили про зміну командувача Медичних Сил ЗСУ та про рекрутинг. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про повернення викрадених Росією українських дітей. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ворожий план «Майдан-3» з внутрішньої дестабілізації України та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» побувало 12 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, одна радниця, 2 експерти й 3 учасники подій. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про логіку застосування санкцій проти «Росатома» та про атомну енергетику. Із заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком і з першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком говорили про перспективи початку переговорів щодо вступу України до ЄС. Із заступницею міністра економіки Тетяною Бережною говорили про підсумки роботи урядових проєктів «Армія відновлення» та «Власна справа». З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті й на окупованих територіях, роботу мобільних груп і нові модифікації іранських дронів, очікування від «Рамштайну», імовірні тенденції світової політики в наступному році, шляхи до розблокування польського кордону, згадували події Революції гідності й обговорювали стан справ щодо загибелі героїв Небесної сотні.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуги народу» побувало в ефірі 4 (Олексій Устенко на «Ми — Україна», Дмитро Соломчук і Євгенія Кравчук на «Раді», Арсеній Пушкаренко на «Інтері»). До них можна також сміливо додавати формально позафракційних, але делегованих «Слугою народу» двох керівників парламенту (Руслан Стефанчук був в ефірі «Ради», Олександр Корнієнко — в ефірі «Інтера»). Із представників інших фракцій в проаналізованому мною ефірі була лише представниця «Голосу» (Олександра Устінова в ефірі «Ми — Україна»). Представників інших фракцій і груп парламенту не було нікого. В ефірах каналів «1+1», Суспільне, ICTV та СТБ народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 403 рази (це майже по 101 порушенню на годину ефіру в середньому). Це — рекорд каналу. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — було загалом 186 порушень, переважною більшістю з яких були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 109 разів. Майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Більшість з 52 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом у новинах. З 40 порушень стандарту повноти інформації майже три чверті становила відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Крім того, 14 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, було також одне порушення стандарту оперативності й одного разу жорстко порушили етичні норми журналістики.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «1+1» було 356 порушень стандартів інформаційної журналістики (це по 89 порушень на годину або ж по 1,5 порушення на хвилину ефіру). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 190 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 117 разів. Найбільше було фактичної інформації, яку подавали взагалі без посилань на джерела, чимало також було й відео з телеграм-каналів і соцмереж. 42 рази порушували стандарт точності, найчастіше це були невідповідності між текстом і картинкою. Стандарт доступності подачі інформації порушили 4 рази, стандарт повноти — двічі. І було одне порушення етичних норм журналістики.

Стандарти журналісти Суспільного порушували 106 разів (це по 26,5 раза на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт достовірності — 46 разів, більше половини з яких було інформацією та відео з телеграм-каналів і соцмереж. 33 рази порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 16 разів порушували стандарт точності, переважно некоректним використанням картинки. Крім того, було 5 порушень стандарту доступності подачі інформації, 4 порушення стандарту оперативності та 2 порушення стандарту повноти інформації.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 202 рази (по 50,5 раза на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 91 раз. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах, але й чимало було неавторизованих як належить міркувань ведучих гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 55 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 26 разів у різні способи порушували стандарт повноти інформації, найбільше було порушень із браком необхідного бекґраунду. 21 раз порушували стандарт точності. Усе це була некоректна робота з картинкою, як для «перекривання» матеріалів у новинах, так і для «ілюстрування» прямих ввімкнень і розмов із гостями. Ще 9 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру 404 рази (це по 101 порушенню на годину в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 305 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах, у тижневику «Факти тижня» традиційно майже всі суб’єктивні міркування журналістів не були, як це належить, авторизовані. Стандарт достовірності було порушено 72 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. З 14 порушень стандарту точності більшість була некоректним поєднанням картинки й тексту за кадром. Крім того, 8 разів було порушено стандарт повноти інформації та 5 разів — стандарт доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 242 рази (це по 60,5 порушення на годину в середньому або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 150 разів. Більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 56 разів, половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 20 разів, головно — некоректною роботою з картинкою, як у БЗ і сюжетах, так і в якості «ілюстрацій» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. Крім того, 11 разів у різні способи порушували стандарт повноти інформації та 5 разів — стандарт доступності її подачі.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

19 листопада

Умєров пояснив, чому зробив подання на звільнення командувачки Медсил.

У Конгресі США хочуть схвалити додаткову допомогу Україні до Різдва, — NBC.

Словаччина виступає проти дванадцятого пакета санкцій ЄС проти Росії черед ядерне паливо.

20 листопада

Музей Шевченка дозволив заняття фітнес-клубу під час виставки фотографій про війну.

Члени НАТО Туреччина, Румунія і Болгарія наблизилися до угоди щодо спільного розмінування Чорного моря.

Слова Зеленського про ХАМАС підірвали плани України на альянси на Близькому Сході, — The Guardian.

Посли G7: лише один законопроєкт про САП відповідає міжнародним вимогам.

Польські прикордонники блокують пропуск бензовозів і гуманітарної допомоги до України.

21 листопада

СБУ затримала настоятеля храму МП на Вінниччині, який поширював російську пропаганду.

В Ірпені відкрили новий міст замість підірваного у 2022 році «мосту життя».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — суто «паркетний» і без реальної новини матеріал про поїздку генпрокурора Андрія Костіна до Канади.

У проаналізованому ефірі Суспільного був один прояв політичного піару — класичний «паркетний» матеріал без реальної новини про першу леді Олену Зеленську.

У проаналізованому ефірі телеканалу «Рада» чотири рази давали порожнє в новинному сенсі «паркетне» повідомлення про розмову генпрокурора Андрія Костіна з депутаткою британського парламенту.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 3 прояви політичного піару. У двох випадках — «паркетні» матеріали на користь керівника Офісу президента Андрія Єрмака, ще один — компліментарний сюжет про презентацію книги другого президента Леоніда Кучми.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було два прояви політичного піару — суто «паркетні» повідомлення про покладання квітів до меморіалу Небесної сотні президентом Зеленським з першою леді та спікером парламенту Стефанчуком.

У проаналізованому ефірі каналів «1+1» проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, в ефірі були троє токсичних ведучих каналу Тетяна Гончарова, Максим Зборовський і Ольга Нємцева, які раніше працювали на проросійських каналах.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» цього дня не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше вела на «Інтері» концерти до 9 травня.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналів «Ми — Україна», «1+1», Суспільне, ICTV та СТБ не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду