Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 липня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 липня 2022 року: резюме

12:00,
31 Липня 2022
2708

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 липня 2022 року: резюме

12:00,
31 Липня 2022
2708
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 липня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 липня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках телеканалів «Суспільний», ICTV/СТБ, «Інтер» і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 22 липня читайте тут.

Попередні резюме щотижневих моніторингів телемарафону «Єдині новини» читайте тут. 

Ефірний блок телеканалу «Рада» не потрапив у цю добу. Медіагрупа «Україна» о 0:15 цієї доби закінчила свою участь у телемарафоні у зв’язку з тим, що її медіавласник Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес. 

Ефірна сітка каналів 

Цього разу зміна ефірних блоків каналів / груп змістилася: якщо раніше кожну добу відкривали три останніх години попереднього ефірного блоку, а далі йшли 6-годинні блоки каналів, то тепер доба була розбита  між каналами на чотири  6-годинних блока.

Ефірний блок каналу «Суспільний» складався з годинної гостьової студії і 5 годин записаних інтерв’ю (частина з яких, а можливо і всі вони, була повторами з попередніх днів). Імовірно, в такий спосіб Суспільний мовник «закривав ефірну дірку», що утворилася у зв’язку з виходом із телемарафону медіагрупи «Україна».

Структура ефірного блоку телеканалів ICTV та СТБ була такою ж, як і раніше: ефір був поділений на півгодинні блоки, кожний із яких складався з випуску новин і гостьової студії.

Структура ефірного блоку телеканалу «Інтер» була традиційною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку телеканалу «1+1» була такою: годинний випуск новин — годинна гостьова студія — годинний підсумковий випуск — півторагодинна гостьова — півгодинний випуск новин — годинна гостьова. Тобто якоїсь єдиної логіки сітки не було. 

Основні теми дня 

Зміна офіційного обмінного курсу гривні Нацбанком України. На «Суспільному» про це був оглядовий сюжет і тему обговорювали з двома експертами — Олесею Верченко з Київської школи економіки і Олегом Пендзиним, членом Економічного дискусійного клубу. В ефірі каналів ICTV та СТБ був сюжет із прогнозом щодо зростання цін через зміну курсу, також тему обговорювали із заступником голови НБУ Сергієм Ніколайчуком та з міністром фінансів Сергієм Марченком. В ефірі телеканалу «Інтер» на цю тему був сюжет, тему обговорювали з першим заступником міністра економіки Денисом Кудіним і з головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилою Гетманцевим. У гостьових студіях телеканалу «1+1» тему обговорювали з першим заступником міністра економіки Денисом Кудіним, заступником голови Ради НБУ Василем Фурманом і з експертами. Також був оглядовий сюжет.

Підписання угоди про розблокування українського морського агроекспорту (сама подія відбулася 21 липня о 16:30). В ефірі «Суспільного», який почав мовити з 00.15 22 липня, тема ще не згадувалася. В ефірах телеканалів ICTV та СТБ тему висвітлювали в режимі анонсових повідомлень у новинах і обговорювали з експертами. В ефірному блоці телеканалу «Інтер» тему висвітлювали в новинному форматі коротких повідомлень і обговорювали у студії з трьома експертами. В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему відстежили дуже якісно. І робили пряме ввімкнення і репортажний сюжет зі Стамбула. І всебічно обговорили тему (і безпекові, й економічні її аспекти) з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим (який і підписував угоди від України), з міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським, із керівником Головного управління розвідки Кирилом Будановим, із заступником керівника Офісу президента Андрієм Сибігою, заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з експертами.

Новинна складова ефірів 

В ефірному блоці телеканалу «Суспільний» новинної складової, по суті, не було. Не було жодного випуску новин, жодного репортажного сюжету, жодного прямого ввімкнення.

Новинна складова в ефірному блоці каналів ICTV та СТБ забезпечувалася якісними репортажними сюжетами: про наслідки ворожого обстрілу ринку «Барабашово» в Харкові, про вишкіл українських військових на Харківщині, про роботу волонтерів у прифронтових громадах Запорізької області, про життя прифронтового Гуляйполя на Запоріжжі, про жнива в Харківській області, про розмінування в Миколаївській області, про понищені ворогом села Донеччини і про бої на сході, про життя у прифронтовому Нікополі.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Інтер» була слабшою, ніж зазвичай. Протягом 6 годин ефіру було лише чотири чистих репортажних сюжета (при тому, що загалом в ефірі сюжетів було 30, але більшість із них були оглядами або нарисами) і 4 прямих ввімкнення. Репортажі були про підготовку міста Слов’янська до оборони, про бої під Слов’янськом, про перші операції на серці без розтину у Волинській обллікарні і про жнива на Буковині. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів у Харківській області, на Запоріжжі й на Дніпропетровщині, і було пряме ввімкнення зі США про ймовірність визнання РФ країною — спонсоркою тероризму.

Новинна складова телеканалу «1+1» цього дня була слабшою, ніж зазвичай: лише 5 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення. Репортажі були про бої на Харківщині, про життя прифронтових сіл на Донеччині, про наслідки обстрілів Дніпропетровщини, про те, як на фронті працюють французькі самохідні артсистеми Caesar, і про підписання у Стамбулі угод із розблокування українських морських портів. Прямі ввімкнення були зі Стамбула, де підписувались угоди з розблокування портів, і зі США про новий пакет військової допомоги Україні, підписаний президентом Байденом.

Гостьові студії 

У гостьових студіях каналу «Суспільний» (прямоефірній і в записаних інтерв’ю) було 13 гостей, із них лише одна ньюзмейкерка — Уповноважена президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, з якою говорили про виживання в умовах війни людей з інвалідністю і про перебудову системи реабілітації. З експертами обговорювали зміну офіційного курсу долара Нацбанком, підсумки «Раммштайну-4» і скандали з нібито перепродажем західної зброї Україною, ймовірність визнання РФ державою — спонсоркою тероризму, питання дерусифікації та деколонізації України тощо. Крім того, говорили з «зірковими» волонтерами, співаками, режисерами.

В гостьових студіях телеканалів ICTV та СТБ загалом цього дня побувало 16 гостей, із них 10 були ньюзмейкерами. Із заступником голови НБУ Сергієм Ніколайчуком і міністром фінансів Сергієм Марченком обговорювали зміну офіційного курсу гривні і можливі наслідки цього ррішення НБВ. З Уповноваженою президента з прав дитини Дариною Герасимчук говорили про викрадання Росією українських дітей і шляхи їх повернення в Україну. З міністром культури Олександром Ткаченком обговорювали заміну герба СРСР на тризуб на щиті Батьківщини-матері в Києві, з першим заступником керівника Нацполіції Олексієм Білошицьким — про викриття псевдоволонтерів і посібників ворога, з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим — про запуск цифрового медіа United24. Із заступником міністра охорони здоров’я Олексієм Яременком — про потреби України в «швидких». Зі співачкою Джамалою говорили про її участь у проєкті в Польщі, з міністром молоді і спорту Вадимом Гутцайтом — про санкції проти російського спорту. З експертами обговорювали безпеку офлайн-навчання школярів, великі зміни в соціології, ціни на пальне, розблокування українських портів тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» побувало 13 гостей, із них 7 були ньюзмейкерами. З головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і з заступником голови Харківської ОВА Романом Семенухою говорили про ситуацію на фронтах і в їхніх областях. З першим заступником міністра економіки Денисом Кудіним і головою профільного фінансового Комітету ВР Данилою Гетманцевим обговорювали наслідки зміни Нацбанком офіційного курсу гривні. З народною депутаткою Галиною Янченко — про результати інвестиційного форуму в Туреччині. Із заступницею міністра інфраструктури Олександрою Азархіною — про плани повоєнної відбудови України. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком — про ситуацію і проблеми в медичній галузі під час війни. З експертами обговорювали перспективи подальших постачань західної зброї і її вплив на перебіг війни, розблокування українського зернового експорту, ймовірність надання США Росії статусу країни — спонсорки тероризму тощо.

У гостьових студіях телеканалу «1+1» побувало 18 гостей, із них 11 були ньюзмейкерами. З міністром інфраструктури Олександр Кубраков говорили про підписані ним угоди щодо розблокування морського експорту України. Цю тему з різних сторін обговорювали також із міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським, із керівником Головного управління розвідки Кирилом Будановим, із заступником керівника Офісу президента Андрієм Сибігою, заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з експертами. З міністром Кабміну Олегом Немчіновим говорили про реформування державної служби. З новопризначеною міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович — про перші кроки і пріоритети на посаді, з міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем — про екологічні збитки завдані війною. З першим заступником міністра економіки Денисом Кудіним і заступником голови Ради НБУ Василем Фурманом обговорювали наслідки зміни офіційного курсу гривні. З експертами говорили про ситуацію на фронтах, про фальшування Росією української історії, про ринок праці тощо.

Порушення стандартів 

Порушень стандартів в ефірному блоці телеканалу «Суспільний» було мало — лише 5. Хоча це не показово, адже цього дня в ефірному блоці взагалі не було випусків новин. Натомість ведучі інтерв’ю працювали якісно, майже не порушуючи стандарти.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ порушень стандартів цього дня було менше, аніж у попередньому моніторингу, але все одно дуже багато — 79. Найбільше порушували стандарт точності — за рахунок некоректного використання картинки. Стандарт достовірності порушувався найчастіше за рахунок узагальнених псевдопосилань на джерела фактів або ж на авторство суб’єктивних думок. І чимало було порушень стандарту відокремлення фактів від думок.

Порушень стандартів в ефірному блоці телеканалу «Інтер» було чимало — 60. Найбільше (25 разів) порушувався стандарт відокремлення фактів від думок: були власні міркування журналістів у новинах, неавторизовані міркування ведучих, дуже багато безпідставних узагальнень. Стандарт достовірності порушувався в різні способи, але найбільше — узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки. Стандарт точності порушувався переважно некоректною роботою з картинкою.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» загалом було 44 грубих порушення стандартів. Найчастіше порушували стандарт достовірності інформації і стандарт відокремлення фактів від думок. Було одне серйозне порушення етичної норми (журналістка видавала себе за іншу людину в телефонних розмовах, що телеканал робить уже не вперше. Між тим опція «журналіст змінює професію» або ж вдає із себе когось іншого — це не про інформаційну журналістику взагалі).

Інші позиції 

В ефірі телемарафону 22 липня згадувалися майже всі важливі події / теми дня, крім таких:

  • В окупованих Росією Донецькій та Луганській областях заблокували Google.
  • Росіяни змушують дітей на окупованих територіях долучатися до проросійських організацій, — розвідка.
  • Корбан просить Зеленського вирішити «непорозуміння» з його громадянством.
  • Росіяни ввечері обстріляли Слов’янськ, є поранені.

В ефірному блоці телеканалу «Суспільний» проявів політичного піару не було.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ було два прояви політичного піару. Був цілий «паркетний» сюжет про робочу поїздку прем’єра Дениса Шмигаля до Одеси. І знову в гостях каналу була лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка говорила про важку працю шахтарів і виступала як експертка з питань розблокування українських портів.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» був один прояв політичного піару — в сюжеті про кремлівську геронтократію контрапунктом була реклама президента Зеленського і його владної команди.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» цієї доби був один прояв політичного піару — «паркетний» матеріал про засідання Кабміну і прем’єра Дениса Шмигаля.

В ефірних блоках телеканалу «Суспільний» і каналів ICTV та СТБ цієї доби не було проросійських наративів і токсичниих медійних персонажів.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» прокремлівських наративів не було, натомість новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» ведуча Наталія Мосейчук абсолютно недоречно цитувала російського режисера Кончаловського, проводячи неіснуючу паралель між Росією та Україною (у ставленні в суспільстві до дітей і до батьків, яке є принципово різним у нас і там). І, по суті, подаючи режисера Кончаловського в ролі «хорошего русского».

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду