Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 січня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 січня 2024 року — резюме

16:00,
3 Лютого 2024
1660

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 січня 2024 року — резюме

16:00,
3 Лютого 2024
1660
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 січня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 26–27 січня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках ICTV та СТБ, «Ради», «1+1», Суспільного, «Інтера», «Ми — Україна» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: кожна ефірна година починалася випуском новин (тривалістю від 15 до 20 хвилин), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру каналу «1+1» була вже звичною для вечірнього слота: перші дві години починалися 20‒25-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й починався підсумковий випуск, який тривав 1 годину і 15 хвилин, далі була гостьова студія.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була інакшою, ніж уже було усталено на всіх каналах у ранковому слоті: кожна ефірна година починалася короткими (то по 10, то по 15 хвилин) випусками новин, продовжувалася гостьовою студією. «Посередині» годин випусків новин не було.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною: ефірні години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота. Перші дві години ефіру починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск, далі була годинна гостьова студія.

Основні теми дня

26 січня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ були репортажний сюжет про бойову роботу саперів під Бахмутом і пряме ввімкнення про бої на Донеччині. Говорили про події на різних ділянках фронту з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і командиром роти ударних безпілотників «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади Юрієм Федоренком. У новинах каналу «Рада» були лише короткі повідомлення. В гостьових студіях говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном і речником командування Сухопутних військ Володимиром Фітьом, бійцем спецпідрозділу «Омега» з позивним «Танто» або «Мед» (бо ведучі називали його по-різному) і командиром роти ударних безпілотників «Ахіллес» Юрієм Федоренком. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» фронтові події розкривали двома репортажними сюжетами — про бої танкістів у Серебрянському лісі на Луганщині та бої роти ударних безпілотників 118-ї бригади на Запоріжжі під Роботиним. У гостьових студіях обговорювали тематику з воєнним експертом Михайлом Самусем і з заступником командира 3-ї окремої штурмової бригади Родіоном Кудряшовим.

Реакції на російську дезінформацію про українських полонених на знищеному літаку Іл-76. В ефірі каналів ICTV та СТБ було два різних оглядових сюжети про засідання Радбезу ООН із цього приводу. В розмовних студіях говорили з речником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим і з координаторкою медійної ініціативи «За права людини» Ольгою Решетиловою. В новинах каналу «Рада» тему згадували лише короткими повідомленнями. В гостьових студіях говорили з речником ГУР Андрієм Юсовим та експертами — головним редактором «Defence Eхpress» Олегом Катковим і керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. На «1+1» були великий оглядовий сюжет і пряме ввімкнення зі США про підсумки засідання Радбезу ООН. Обговорювали тему з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

27 січня

Бойові дії на різних ділянках фронту. У новинах на Першому каналі Суспільного фронтову тематику висвітлювали лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном. У новинах на каналі «Інтер» був оглядовий сюжет. У гостьових студіях фронтову тематику обговорювали з офіцером артилерії 4-ї бригади НГУ «Рубіж» Володимиром Назаренком і з військовим 110-ї окремої механізованої бригади Сергієм Волковим. На каналі «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У гостьовій студії про ситуацію на фронті говорили із засновником благодійної організації «Реактивна пошта» Павлом Нарожним.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була дуже слабкою: один репортажний сюжет і одне пряме ввімкнення, в гостьових студіях побувало лише 2 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про роботу саперів під Бахмутом, пряме ввімкнення було про бої на Донеччині.

Новинна складова каналу «Рада» була надзвичайно слабкою. Уже не вперше не було жодного репортажного сюжету. І не було жодного репортажного прямого ввімкнення (були два неподієві, нерепортажні). В гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів (хоча з усіма говорили знову-таки не про поточні події).

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 4 репортажних сюжети і 3 прямих ввімкнення. У гостьових студіях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої танкістів у Серебрянському лісі на Луганщині, про бої роти ударних безпілотників 118-ї бригади на Запоріжжі під Роботиним, про символічне тренування дітей-футболістів на зруйнованому ворогом стадіоні «Локомотив» у Києві та про наслідки ворожого обстрілу Мирнограда. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожого обстрілу Мирнограда (два) і про підсумки засідання Радбезу ООН із приводу катастрофи Іл-76.

Новинна складова Першого каналу Суспільного була ніякою в репортажній частині — жодного репортажного сюжету і жодного прямого ввімкнення. Сюжети були суцільно оглядовими та нарисовими. Погана історія для інформаційного каналу. Натомість у гостьових студіях побувало 11 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: лише один репортажний сюжет (різке зменшення кількості репортажних сюжетів на каналі в цьому місяці стало вже тенденцією), було 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про відкриття благодійного молодіжного простору на Одещині. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Харківщини, Миколаївщини та Херсонщини, а також Нікополя та Марганця, ще одне було про підсумки зустрічі міністрів закордонних справ Литви й України в Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була надзвичайно слабкою, попри те, що це був вечірній слот, та ще й з підсумковим випуском дня. Жодного репортажного сюжету і жодного прямого ввімкнення, так, неначе цього дня жодних подій не відбувалося. У гостьових студіях протягом чотирьох годин ефіру побувало усього двоє ньюзмейкерів.

Гостьові студії

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру загалом побувало 11 гостей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, 3 експерти й 4 учасники подій. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим і з постійною представницею президента в АР Крим Тамілою Ташевою говорили про запровадження окупантами «особливого режиму» на межі Криму та Херсонської області. З іншими гостями обговорювали бойові дії на різних ділянках фронту, російський вкид щодо українських полонених на борту збитого Іл-76, причини відсутності санкцій проти «Росатому», різні збори грошей для військових, співвідношення російського й українського контентів у ютубі й інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало 14 людей: 5 ньюзмейкерів, 4 речники, 2 експерти та 5 учасників подій. З головою Комітету ВР із питань містобудування Оленою Шуляк і депутаткою Київміськради Лілією Пашинною говорили про інвентаризацію довгобудів. З міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським говорили про природу блокади українських кордонів у різних країнах. З головою Держенергонагляду Русланом Слободяном говорили про відімкнення боржників від електрики. Із заступницею міністра розвитку громад і територій Олександрою Азархіною говорили про інклюзивну відбудову зруйнованих ворогом житлових будинків. З іншими гостями обговорювали події на різних ділянках фронту, посилення окупантами фільтраційних заходів на межі окупованого Криму, посилення використання ворогом дронів, ситуацію з роботою морського коридору, нестиковки в російській версії щодо катастрофи Іл-76, шанси на фінансову та збройову підтримку від США і Європи та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, один радник, 4 експерти й один учасник подій. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про епідеміологічну ситуацію в країні. З головою Комітету ВР із питань здоров’я нації Михайлом Радуцьким говорили про правову колізію з посмертним батьківством загиблих військових. З іншими гостями обговорювали російську кампанію з приводу Іл-76 і нібито українських полонених, ідею гарантій безпеки від окремих країн, подальшу долю закону про мобілізацію, ситуацію на різних ділянках фронту, забезпечення снарядами української армії, використання окупантами хімічної зброї, питання повернення українських біженців, різні сценарії української демографії, рекрутинг 3-ї окремої штурмової бригади та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного загалом побувало протягом чотирьох годин ефіру 23 гості: 11 ньюзмейкерів, один речник, 5 експертів, один журналіст і 5 учасників подій. Із начальником управління кіберполіції Євгеном Панченком говорили про небезпеки використання китайських камер відеоспостереження. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про ситуацію в області. Із заступником міністра освіти та науки Михайлом Винницьким говорили про особливості національного мультипредметного тесту цього року. З головою парламентської делегації України в ПАРЄ Марією Мезенцевою говорили про підсумки зимової сесії ПАРЄ. Із заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про ліцензування українського агроекспорту до низки європейських країн. З головою Комітету ВР з питань здоров’я нації Михайлом Радуцьким говорили про правову колізію, за якою біологічні матеріали загиблих військовослужбовців можуть бути утилізовані. З народними депутатами різних фракцій Дмитром Наталухою, Михайлом Цимбалюком, Ярославом Железняком і Володимиром В’ятровичем говорили про ідею бронювання підприємствами працівників за гроші та про можливість парламентської кризи через складання депутатами мандатів. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович — про нові умови виплат внутрішнім переселенцям. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, страхування від воєнних ризиків, особливості нового штаму ковіду-19 «Дженні», ймовірність наступу ворога на Харків, надбавки до пенсій, роботу «Армії відновлення» та інші теми.

У гостях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 6 ньюзмейкерів, один речник і 3 учасники подій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки ворожих обстрілів Харківщини. З першою заступницею міністра соціальної політики Дариною Марчак говорили про зміни в умовах виплат вимушеним переселенцям. Із заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим говорили про запровадження сертифіката військовозобов’язаного. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про успішне проходження опалювального сезону і про плани будівництва чотирьох нових атомних енергоблоків. З головою Національної соціальної сервісної служби Василем Луциком говорили про усиновлення дітей в Україні під час повномасштабної війни. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про готовність української медичної системи до гіпотетичних пандемій. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, електронну систему обліку волонтерської допомоги та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, одна речниця, один радник і 4 експерти. З очільницею Тимчасової спеціальної комісії ВР з питань моніторингу постачання зброї Олександрою Устіновою говорили про шанси на отримання подальшої допомоги від США. З головою Нацбанку України Андрієм Пишним говорили про прогноз рівня інфляції та ставки за гривневими депозитами. З іншими гостями обговорювали посилення репресивних заходів окупантами на адмінмежі Криму з материком, російську пропагандистську версію щодо катастрофи Іл-76, гарантії безпеки від окремих країн, бойові дії на різних ділянках фронту, новостворювану при президенті Раду з питань підтримки підприємництва, можливості подолання ворожої ППО, демографічну кризу в Україні та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: як і завжди, найбільшим було представництво владної фракції партії «Слуга народу» — 6 гостей (Олена Шуляк на «Раді», Михайло Радуцький на «1+1», Марія Мезенцева, Михайло Радуцький і Дмитро Наталуха на Першому каналі Суспільного, Єгор Чернєв на «Інтері»), фракція «Голос» була представлена в ефірі двічі (Ярослав Железняк на Першому каналі Суспільного й Олександра Устінова на «Ми — Україна»). Крім того, в ефірі було по одному представнику «Батьківщини» і «Європейської солідарності» (відповідно Михайло Цимбалюк і Володимир В’ятрович — обидва на Суспільному). Як і завжди найзбалансованішими були гостьові ефіри Першого каналу Суспільного (цього разу помітна перевага «слуг народу» була продиктована конкретними компетентностями Мезенцевої та Радуцького). Як завжди, до переваги «слуг народу» на «Раді» сміливо можна було ще додавати депутатку Київради від владної фракції Лілію Пашинну. Крім того, в традиційному бюлетені «Парламентський тиждень» у спікерах також традиційно абсолютною була перевага «слуг народу» (4 представники фракції та двічі формально позафракційний спікер Стефанчук, іншим політсилам залишили лише 4 синхрони). У проаналізованому ефірі ICTV та СТБ депутатів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 375 разів (це майже по 94 порушення на годину або ж більш як по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 245 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 63 рази, більшістю порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання та на джерела фактичної інформації й на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 47 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 12 разів порушували стандарт повноти інформації та 8 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували цього дня 243 рази (це майже по 61 порушенню на годину або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 142 рази. Переважною більшістю цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 45 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. 23 рази порушували стандарт точності, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом в новинах. Стандарт повноти порушували 17 разів, більшістю порушень була повна відсутність інтершуму на відео. Крім того, було 13 порушень стандарту доступності подачі інформації, 2 порушення стандарту балансу думок і одне порушення стандарту оперативності.

За загальною кількістю порушень стандартів цього дня канал «1+1» лише трохи не дотягнув до власного ж рекорду в телемарафоні, встановленого ще у листопаді минулого року. Було 490 порушень стандартів (по 122,5 порушення за годину або ж більш як по 2 порушення на хвилину ефіру в середньому). Найбільше, і рекордно багато, було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 344. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 105 разів, приблизно порівну у всі можливі способи. 26 разів порушували стандарт точності, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром. Крім того, 8 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 7 разів порушували стандарт повноти інформації.

Журналісти Першого каналу Суспільного порушували стандарти 88 разів (по 22 рази на годину ефіру в середньому). Найбільше було порушень стандарту достовірності — 40. Більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 26 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Із 12 порушень стандарту точності більшість були некоректними поєднаннями картинки й тексту або «ілюстрацій» до розмов з гостями. Крім того, 6 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та 4 рази стандарт повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 293 рази (це по 73 рази на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 171 раз. Найбільше було суб’єктивних думок, переважно оцінок, журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 86 разів, найбільше було фактичної інформації без будь-яких посилань на джерела. Із 25 порушень стандарту точності майже все складали невідповідності картинки й тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях, а також у якості «ілюстрацій» до розмов з гостями. Крім того, 8 разів було порушено стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 303 рази (це майже по 76 разів у середньому на годину і значно більше ніж по одному порушенню щохвилини). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 179 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 70 разів, багато було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів і на авторство суб’єктивних думок, багато також було фактичної інформації без посилань на джерела. Стандарт точності порушували 26 разів, майже все це були невідповідності картинки й тексту в новинних матеріалах. 22 рази порушували стандарт повноти інформації, найбільше порушень традиційно були пов’язані з відсутністю інтершуму на відео. Крім того, було 5 порушень стандарту доступності й одне грубе порушення стандарту балансу думок.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

26 січня

Голова Євроради Мішель передумав обиратися до Європарламенту.

Переговори про 50 млрд євро для України ускладнюються через Угорщину, — Reuters.

Росія завдала 8 ракетних ударів по Донеччині та Херсонщині.

У лікарні помер важкоатлет, поранений ракетним ударом по спорткомплексу в Києві.

Мерії трьох міст Дніпропетровщини вирішили не перейменовувати свої міста в рамках дерусифікації.

Програму «єВідновлення» розширили: тепер можна відбудуватися на власній ділянці.

У Харкові змінили підхід до оповіщень про повітряні тривоги.

Журналіст Ніколов каже, що поліція відпустила фігурантів у його справі.

В Україні офіційно дозволили брати домашніх тварин в укриття з дотриманням певних умов.

«Укрзалізниця» охоронятиме свою інфраструктуру за допомогою дронів.

Росія приховала від Червоного Хреста дані про нібито полонених у літаку Іл-76, — ГУР.

Обстріл Харкова: за 5 хвилин росіяни пошкодили у місті 62 об’єкти історичної спадщини.

Частина військовозобов’язаних, які виїхали з України через систему «Шлях», не повернулися, — розслідування «УП».

27 січня

«Шахеди» атакували об’єкт інфраструктури в Запоріжжі.

У Нью-Йорку на Донеччині з-під завалів будинку після влучання авіабомби 16 січня дістали тіла 5 людей.

Угорщина заявила, що «не отримала доказів» постачання Північною Кореєю зброї Росії.

Померла дівчинка, яка була у комі після обстрілу Малого Бурлука на Харківщині 17 січня.

На Донеччині окупанти вимінюють гуманітарку на партквитки «Єдиної Росії», — «Спротив».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 2 прояви політичного піару — суто «паркетні» повідомлення про привітання командувачем Олександром Сирським бійців 42-ї механізованої бригади з річницею її створення і про відеовиступ першої леді Олени Зеленської на засіданні ПАРЄ.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» було 12 проявів політичного піару. Цитування допису президента Володимира Зеленського про медиків, тричі — про проведення Ставки головнокомандувача. В бюлетені «Парламентський тиждень» була однобічна подача новини про внесення президентом законопроєкту щодо множинного громадянства. Там же були класичні «паркети»: про робочу поїздку спікера парламенту Руслана Стефанчука до Харкова, про зустріч першого віцеспікера Олександра Корнієнка з головою Фонду Жана Моне, про зустріч віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк із радниками Конгресу США, відеовиступ першої леді Олени Зеленської на засіданні ПАРЄ. І тричі в ефірі був «паркет» про прем’єра Дениса Шмигаля на засіданні уряду.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був один прояв політичного піару — невиправдана контекстом розмови згадка про фракційну приналежність народної депутатки Мезенцевої до «Слуги народу».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — незбалансована і без належних (також балансуючих) бекґраундів розмова в студії з головою Ради роботодавців, у якій за повної згоди ведучих відверто компліментарно оцінювалася ініціатива президента Володимира Зеленського щодо створення Ради з питань підтримки підприємництва, а також робота керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

У проаналізованих ефірах каналів «1+1» і «Інтер» проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, натомість гостьові студії вели всі чотири токсичних ведучих каналу.

У проаналізованому ефірі інших каналів пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів цього дня не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: ТСН/ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду