Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме

09:00,
11 Березня 2024
1325

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме

09:00,
11 Березня 2024
1325
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27–28 лютого 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, «1+1», ICTV та СТБ, «Рада» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початках годин і на 30-х хвилинах), решту часу займали гостьові студії. З 10-ї години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була звичною для вечірнього слота: години починалися з випусків новин (30 і 15-хвилинних), о 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і 10-хвилинні посередині), решту часу займали гостьові студії. О 10-й був 15-хвилинний випуск новин, далі — гостьова. З 11-ї був годинний випуск новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною — 15-хвилинні випуски чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями або фільмами.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися короткими (то по 20, то по 15 хвилин) випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година вся була гостьовою.

Основні теми дня

27 лютого

Ситуація на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був репортаж про бої на Бахмутському напрямку. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. У новинах каналу «Ми — Україна» про події на фронті згадували лише цитуючи зведення Генштабу. В гостьових студіях говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Дмитром Лиховієм і з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. У новинах на Першому каналі Суспільного фронтові події згадували лише короткими зведеннями Генштабу. В гостьових студіях обговорювали з речником ОСУВ «Таврія» Дмитром Лиховієм, австрійським воєнним аналітиком Томом Купером і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем.

Блокада польського кордону протестувальниками та дії польської влади. У ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет і пряме ввімкнення з кордону. Говорили з речником Держприкордонслужби Андрієм Демченком і з експертом Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександром Краєвим. У новинах каналу «Ми — Україна» згадували тему лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії говорили з віцепрезидентом Асоціації міжнародних автоперевізників Володимиром Баліним. В ефірі Першого каналу Суспільного робили 3 оглядових сюжети — про протести, про проросійських їх організаторів і про перенаправлення експорту українського зерна. Крім того, було пряме ввімкнення з Варшави. У гостьових студіях говорили на цю тему з заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким і з польським політологом Якубом Корейбою.

Реакції на озвучену на саміті в Парижі ідею можливості введення натівських військових на територію України. У ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет. У гостьовій студії говорили на тему з воєнним експертом Українського інституту майбутнього Іваном Ступаком. У новинах каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У гостьових студіях говорили про це з виконавчим директором Міжнародної асоціації малих громад Олексієм Буряченком, політичною оглядачкою у Франції Оксаною Мельничук, політологом Ігорем Рейтеровичем і з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. В ефірі Першого каналу Суспільного були оглядові сюжети про сам саміт і про реакції різних лідерів на заяву Макрона. В гостьовій студії обговорювали тему з політологом Володимиром Фесенком.

28 лютого

Бойові дії на фронті. В ефірі каналу «1+1» були пряме ввімкнення про бої на Донеччині, репортажний сюжет про бої на Бахмутському напрямку, оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, з офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким, командиром роти 65-ї окремої мехбригади на позивний «Тор», командиром батальйону ударних безпілотників 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком і з воєнним оглядачем Максимом Мірошниченком. В ефірі каналів ICTV та СТБ були два фронтових репортажі з Донеччини. У студії про події на фронті говорили з оператором БПЛА 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександром Альбінським. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про бої в Серебрянському лісі. У гостьовій студії про бої під Авдіївкою говорили з командиром підрозділу «Терра» 3-ї ОШБ Миколою Волохом.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажні сюжети та 6 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало лише 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої на Бахмутському напрямку, про ситуацію на польському кордоні, про відкриття виставки щодо спротиву в окупованому Криму і про життя прифронтового Степногірська на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про ситуацію на пункті пропуску в Раві-Руській, а також про наслідки ворожих обстрілів Харківщини, Сумщини, Херсонщини та Миколаївщини, Запоріжжя та Дніпропетровщини.

Новинна складова чотирьох годин каналу «Ми — Україна» була такою — лише один репортажний сюжет, жодного прямого ввімкнення і лише 2 гості-ньюзмейкери в студії. Єдиний репортаж був про фестиваль документальних фільмів про війну в Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 2 репортажні сюжети, 4 прямі ввімкнення. У гостях на каналі побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про наслідки ворожого обстрілу Херсона і про тренування військових-новобранців у 93-й мехбригаді. Прямі ввімкнення були зі США про зустріч Байдена з лідерами Конгресу (два), про протести польських фермерів у Варшаві та про саміт «Вишеградської четвірки» у Празі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажні сюжети та 2 прямих ввімкнення. Гостей-ньюзмейкерів було двоє. Сюжети були про протести фермерів у Варшаві, про роботу операторів безпілотників на Бахмутському напрямку і про життя прифронтового Берислава на Херсонщині й евакуацію людей. Прямі ввімкнення були про бої на Донеччині та про реакції після саміту в Парижі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була слабкою в репортажній частині: лише 2 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було. У гостьовій студії побували 4 ньюзмейкери. Сюжети були про бої мінометників на Бахмутському напрямку і про бої мотопіхотинців під Бахмутом.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 4 репортажні сюжети й одне пряме ввімкнення. У гостьових студіях побувало 8 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу артилеристів у Серебрянському лісі, про евакуацію людей із прифронтової Куп’янщини, про наслідки ворожого обстрілу Покровська ракетами та про протести фермерів у ЄС. Пряме ввімкнення було про робочу поїздку спікера парламенту Руслана Стефанчука до Чехії.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 2 ньюзмейкери, 4 речники та 3 експерти. Із членом Меджлісу кримськотатарського народу Ескендером Барієвим говорили про спротив окупантам в окупованому Криму і про терор окупантів проти проукраїнських жителів півострова. Із заступником міністра освіти й науки Михайлом Вінницьким говорили про освітню реформу. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, блокаду українсько-польського кордону, нічну атаку дронами та запуск ворогом дрона через територію Молдови, ситуацію з ворожими кораблями у Чорному морі, інформаційну операцію ворога «Майдан-3», озвучене Макроном можливе введення військ НАТО в Україну, анонсовану президентом програму «український кешбек» та інші теми.

У гостях на каналі «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 людей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, 2 радники, 6 експертів, одна журналістка й один учасник подій. З першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко говорили про підтримку вітчизняного бізнесу. З заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про нові безпекові договори України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ситуацію з блокуванням українського кордону в Польщі, російську дезінформаційну операцію «Майдан-3», будівництво окупантами залізниці від Донецька до Маріуполя, арешт головного офісу компанії «Сінево», заяви Макрона щодо можливостей відправлення військових НАТО в Україну, збільшення виробництва зброї та боєприпасів у Європі, перспективи розблокування допомоги Україні в Конгресі США та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного за чотири години побувало 16 гостей: 5 ньюзмейкерів, один речник, 6 експертів, 2 журналісти та 2 учасники подій. З народними депутатами Іваном Крульком і Ольгою Василевською-Смаглюк обговорювали можливі дії України в умовах імовірного подальшого блокування допомоги від США. З нардепами Романом Костенком і Єгором Чернєвим говорили про перспективи ухвалення законопроєкту про мобілізацію. Із заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким говорили про ситуацію з блокуванням поляками українського агроекспорту. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті на різних напрямках, появу у публічних заявах теми введення військ країн НАТО на територію України, перспективи розблокування допомоги Україні після зустрічі Байдена з лідерами Конгресу, брак боєприпасів у ЗСУ та можливості постачання їх країнами ЄС та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 1 речник, 3 експерти та 3 учасники подій. Із заступником міністра освіти й науки Михайлом Винницьким говорили про реформу вищої освіти. Із заступником міністра інфраструктури Сергієм Деркачем говорили про цифровізацію черг на перетин кордонів. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, перспективи та можливі шляхи розблокування допомоги від США, візити президента Зеленського до Албанії та Саудівської Аравії, заяву Макрона про військових НАТО в Україні, імовірність відкриття в Україні аеропортів попри війну та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин побувало 7 людей: 4 ньюзмейкери, один експерт і 2 учасники подій. З очільником департаменту війни в Офісі генпрокурора Юрієм Бєлоусовим говорили про розслідування воєнних злочинів росіян в Україні. З головою Тимчасової слідчої комісії ВР з взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Росії Марією Мезенцевою говорили про настрої поневолених корінних народів у Росії. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки ворожих обстрілів Куп’янська і Великого Бурлука. З очільницею парламентської ТСК з моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устіновою говорили про перспективи розблокування американської допомоги Україні Палатою представників. З іншими гостями обговорювали можливе майбутнє президентство Трампа й американську політику щодо підтримки України й НАТО, участь національної збірної у змаганнях незламних «United States Air Force and Marine Corps Trials» у США, перевагу ворога в дронах та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 гостей: 8 ньюзмейкерів, по одному речнику і раднику, 2 учасники подій. З першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко говорили про програму «Зроблено в Україні» й «український кешбек». З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про збитки довкіллю України, заподіяні ворогом. З в.о. міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про роботу Ветеранського фонду. З депутатом Київради Андрієм Вітренком говорили про ремонт «синьої» гілки метро в Києві. З в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про роботу з недопуску росіян і білорусів до міжнародних змагань. З головою правління «Нафтогазу України» Олексієм Чернишовим говорили про збільшення обсягу виробництва газу в Україні. Із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою говорили про безпекові угоди України. З Уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про повернення викрадених Росією дітей і цивільних дорослих. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, збиті ворожі літаки, розблокування українсько-польського кордону, роботу ГУР з безпілотниками та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуга народу» було 6 (Арсеній Пушкаренко й Олексій Леонов — у ефірі «Ми — Україна», Ольга Василевська-Смаглюк і Єгор Чернєв на Першому каналі Суспільного, Роксолана Підласа і Марія Мезенцева в ефірі ICTV та СТБ). Було два представники фракції «Голос» (Роман Костенко на Першому каналі Суспільного й Олександра Устінова в ефірі ICTV та СТБ). І один представник «Батьківщини» (Іван Крулько на Першому каналі Суспільного). В ефірах каналів «Інтер», «1+1» і «Рада» нардепів не було. На «Раді» натомість був депутат Київради з фракції «Слуга народу» Андрій Вітренко.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 314 разів. Це по 78,5 порушення на годину і більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 199 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 63 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 35 разів. Більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Крім того, 12 разів порушували стандарт повноти інформації та 5 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували протягом чотирьох годин ефіру 270 разів (це по 67,5 порушення на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 131 раз, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 63 рази, майже дві третини з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 39 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео. Стандарт точності було порушено 28 разів, майже все це були невідповідності картинки тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, двічі грубо порушили стандарт балансу думок і двічі — стандарт оперативності.

Стандарти протягом чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного було порушено 192 рази (це по 48 порушень на годину ефіру, що є дуже поганим результатом для Суспільного мовника). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 91 раз, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 46 разів, більш ніж дві третини з цих порушень становили «посилання» на телеграм-канали та сторінки в соцмережах. Стандарт точності було порушено 35 разів, майже дві третини з них були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у сюжетах і БЗ. 10 разів порушували стандарт повноти інформації, більш як половину з цих порушень становила відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Крім того, 8 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та двічі — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 392 рази за чотири години ефіру. Це по 98 порушень на годину або ж більш як по порушенню щопівтори хвилини ефіру в середньому. Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 218 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 106 разів. Майже третину від цього становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 54 порушень стандарту точності 44 становили невідповідності картинки й тексту за кадром у сюжетах та БЗ. Крім того, 8 разів порушували стандарт повноти інформації, 6 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 205 разів, це більш як по 51 порушенню на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 137 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 44 рази порушували стандарт достовірності, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 15 разів — усі ці порушення були невідповідностями між картинкою і текстом. Крім того, було 7 порушень стандарту повноти інформації та 2 порушення стандарту доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 286 разів (це по 71,5 порушення на годину або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 168 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 67 разів. Майже все це були узагальнені розмиті псевдопосилання, як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. 23 рази порушували стандарт повноти інформації, більш ніж половина з цих порушень була відсутністю інтершуму на відео. Стандарт точності порушували 21 раз. Найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом. Крім того, 5 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, двічі — стандарт балансу думок.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

27 лютого

Польща погрожує розширити ембарго на українські товари.

Польська поліція затримала українських журналістів на кордоні біля Білорусі, коли ті знімали торгівлю Польщі з Росією.

Цифрових повісток раніше нового закону про мобілізацію не буде, — Міноборони.

Компанія «Сінево» відкидає звинувачення ДБР у незаконному придбанні приміщення свого головного офісу.

У Генштабі пояснили, як рахують втрати ворога та скільки Росія має вбитих і поранених.

НАЗЯВО підтвердило наявність плагіату в дисертації Шкарлета.

Окупанти вже роздали 2 млн паспортів на окупованих територіях України.

Українці дедалі більше вважають, що Захід втомився від війни в Україні, — дослідження КМІС.

У Росії відправили в колонію 20-річного українця, якого побив син Кадирова.

США очікують від України більшого у боротьбі з корупцією, — речник Держдепартаменту.

Офіс президента підготував звернення в Конституційний Суд щодо легітимності Зеленського, — «Дзеркало тижня».

28 лютого

Окупанти атакували Покровський і Бахмутський райони, є загибла і поранені.

ЄС остаточно схвалив чотирирічний план із 50 млрд євро для України.

У реконструкції Дегтярівського шляхопроводу в Києві ціни були завищені у 2-3 рази.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було 2 прояви політичного піару — класичний «паркетний» сюжет про презентацію президентом Володимиром Зеленським, прем’єром Денисом Шмигалем і керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком платформи «Зроблено в Україні». І класичне «паркетне» БЗ з синхроном першої леді Олени Зеленської на презентації дослідження «Індекс майбутнього».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 5 проявів політичного піару. Незбалансоване цитування заяви ДБР щодо арешту головного офісу компанії «Сінево» і беззубе незбалансоване інтерв’ю з речницею ДБР. Незбалансована розмова з першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко про всебічну підтримку владою українських бізнесів. Так само класичний «паркет» на цю ж тему з прямою мовою керівника ОП Андрія Єрмака. І класичний «паркет» про презентацію в.о.міністра культури Ростиславом Карандєєвим якогось культурного проєкту «ResPol».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 3 прояви піару: двічі показували великий позитивний сюжет про реабілітаційний центр, відкритий Віктором і Оленою Пінчуками. І було «паркетне» повідомлення про робочу поїздку віцеспікерки ВР Олени Кондратюк до Литви.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 9 проявів політичного піару. Велика кількість «паркетних» БЗ з синхронами: про брифінг Міноборони щодо харчів для військовослужбовців, про відвідини підприємства заступником міністра оборони, про презентацію в.о. міністра молоді та спорту Матвія Бідного про 100 днів «на посаді», потім ще й компліментарна розмова з Бідним у гостьовій студії. Також розмова у студії з депутатом-«слугою» Київради з однобічною критикою КМДА і фракції «Удар». Незрозуміла (без новини) цитата і синхрон нардепа-«слуги» Віталія Безгіна. І «паркет» про презентацію фундацією Олени Зеленської «Індексу майбутнього».

У проаналізованих ефірах Першого каналу Суспільного й «1+1» проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських пропагандистських наративів не було, гостьову студію вів токсичний ведучий каналу Назар Довгий.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду