Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11—13 листопада 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11—13 листопада 2023 року — резюме

12:55,
22 Листопада 2023
1843

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11—13 листопада 2023 року — резюме

12:55,
22 Листопада 2023
1843
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11—13 листопада 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11—13 листопада 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Суспільного, каналів «Інтер», «Ми — Україна», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Ефірні години в блоці Суспільного починалися випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були різнокаліберними за хронометражем (від 11 до 16 хвилин, а о 8-й ранку були 5-хвилинними через повітряну тривогу).

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною: кожна ефірна година починалася 13-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися з 15-20-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. Крім останньої ефірної години, посередині годин (приблизно на 30-х хвилинах) були короткі 3-хвилинні випуски новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була традиційною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями.

Через нелогічний розподіл ефіру між каналами у вихідні дні, для «1+1» оцінювалися частки ефіру за два дні — на 12 листопада припадав лише годинний тижневик каналу, для однакової кількості проаналізованого ефіру з іншими каналами я додав 3 години ефіру каналу за 13 листопада. Цього дня всі години ефіру починалися з «різнокаліберних» за хронометражем новин (по 15, 30 і навіть навіщось по 45 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

11 листопада

Бойові дії на різних ділянках фронту. В новинах на Суспільному тематику згадували лише в коротких повідомленнях. У гостьових студіях її обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном, командиром роти безпілотників «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади Юрієм Федоренком, військовослужбовцем «Легіону свободи» Костянтином Денисовим, а також з експертами — керівником безпекових програм центру глобалістики «Стратегія-ХХІ» Павлом Лакійчуком і співголовою громадської ініціативи «Права справа» (щоправда, незрозуміло, що це) Дмитром Снегирьовим. В ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. У гостьових студіях тематику не обговорювали. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. В гостьовій студії був речник Сухопутних Військ Володимир Фітьо.

Ракетна атака по Києву. В ефірі Суспільного доволі оперативно про це повідомляли (щоправда, лише завдяки використанню телеграм-каналів), але також оперативно організували двох компетентних гостей — голову Київської обласної військової адміністрації Руслана Кравченка і речника командування Повітряних Сил Юрія Ігната. В ефірі каналу «Інтер» у новинах подію згадували лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії обговорювали її з речником командування Повітряних Сил Юрієм Ігнатом. В ефірі каналу «Ми — Україна» був репортаж із місця падіння збитої ракети.

12 листопада

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі телеканалу «Рада» в новинах тематику згадували лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях її обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном, речником командування Сухопутних Військ Володимиром Фітьом і з командиром взводу снайперів Президентської бригади Олександром на псевдо «Привид». В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж із фронтової Авдіївки та сюжет про роботу протитанкістів 117-ї механізованої бригади. В гостьових студіях спілкувалися з речником 46-ї окремої аеромобільної бригади Олександром Невідомим, речником командування Сухопутних Військ Володимиром Фітьом і з бійцями 129-ї бригади тероборони Костянтином Москаленком і Андрієм Каргаполовим. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був репортаж про бої мінометників на Бахмутському напрямку й оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. У гостьових студіях жодного гостя за тематикою не було (і це мені дивно, наче й нема війни).

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: жодного репортажного сюжету (взагалі на каналі виробляють мало сюжетів, та ще й дедалі більше з них — це огляди й нариси), натомість було 6 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Прямі ввімкнення були з Херсона про річницю визволення і про поточні обстріли (три ввімкнення), про наслідки останніх ворожих атак по Одеській області, про ситуацію на Харківщині та про День незалежності Польщі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була не дуже виразною: 4 репортажних сюжети, 2 прямих ввімкнення (ще одне було нерепортажним), у гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про передачу бронеавтомобілів «Козак» поліційному спецпідрозділу «Корд» на Харківщині, про антиізраїльські протести палестинців у Лондоні, про перекритий польськими перевізниками пункт перепуску «Ягодин» і про отримання в Ужгороді нової квартири родиною загиблого військового. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Харківської та Запорізької областей.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була невиразною в репортажній частині, був лише один репортажний сюжет і 2 прямих ввімкнення. У гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Сюжет був про наслідки падіння збитої ракети на Київщині. Обидва прямі ввімкнення були про ситуацію на заблокованому пункті пропуску «Рава-Руська».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була слабкою: лише один спецрепортаж, два прямих ввімкнення (ще одне було неподієве, нерепортажне). В гостях побувало 4 ньюзмейкери. Спецрепортаж був про життя прифронтового Сіверська Донецької області, прямі ввімкнення — про початок опалювального сезону в Дніпрі та про перебіг евакуації родин із дітьми з Куп’янського району.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ цього разу була слабкою: лише 4 репортажних сюжети й 3 ньюзмейкери у гостях. Репортажні сюжети були про фронтову Авдіївку, про нагородження Шварценеггера за позицію проти антисемітизму, про участь у Нью-йоркському марафоні українського військового на протезі та про життя прифронтового Херсона в річницю визволення від окупації.

Новинна складова каналу «1+1» була такою: 3 репортажних сюжети, 5 прямих ввімкнень. Натомість у гостьовій студії протягом проаналізованого ефіру побувала лише одна ньюзмейкерка. Репортажні сюжети були про евакуацію родин із дітьми з прифронтової Куп’янщини, про бої мінометників на Бахмутському напрямку і про бізнес-форум «Стратегія успіху України». Прямі ввімкнення були про наслідки обстрілів Херсона (три ввімкнення у розвитку), про засідання міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі та про ситуацію на пункті пропуску в Ягодині.

Гостьові студії

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувала 21 людина: 6 ньюзмейкерів, 2 речники, 8 експертів, один журналіст і 4 учасники подій. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З в.о. голови Нікопольської райради Дмитром Бичковим говорили про ворожі обстріли Нікопольщини. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про річницю звільнення Херсона. З головою Київської ОВА Русланом Кравченком говорили про нічну атаку дронами та ранковий ракетний обстріл Києва й області. З посолкою ЄС в Україні Катаріною Матерновою говорили про рух України до ЄС і підтримку України Євросоюзом. З депутатом Запорізької облради Аскадом Ашурбековим говорили про безпекову ситуацію в Запоріжжі й області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, дії ЗСУ на лівому березі Дніпра, удари по Криму, принципи роботи різних балістичних ракет ворога, готовність української енергетичної системи до зими, можливий вплив майбутньої зустрічі Байдена з Цзіньпінем на ситуацію довкола російсько-української війни, випадки застосування насильства проти людей співробітниками ТЦК, повернення викрадених Росією українських дітей, основні параметри ухваленого на 2024 рік держбюджету та інші теми.

У гостях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 3 ньюзмейкери, один речник, один радник і 3 експерти. З головою правління НАК «Нафтогаз України» Олексієм Чернишовим говорили про готовність галузі до зимового сезону. З членкинею Комітету ВР з питань бюджету Лесею Забуранною говорили про рішення Конгресу США щодо передачі російських активів Україні. З послом України в Ізраїлі Євгеном Корнійчуком говорили про евакуацію українців з Сектору Газа. З іншими гостями обговорювали нічну атаку дронами та ранкову атаку Києва ракетами, співробітництво з МВФ, прогнози щодо трансформації пострадянського простору, перспективи українського контрнаступу, застосування сили співробітниками ТЦК проти людей, реформування оборонної сфери та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 гостей: 6 ньюзмейкерів, 2 речники, 1 радник і 1 учасник подій. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про виплати ВПО у листопаді. З членом Комітету ВР із питань фінансів і митної політики Олексієм Леоновим говорили про ухвалений парламентом закон щодо військового ПДФО. З представником України при Євросоюзі Всеволодом Ченцовим і з заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про майбутні процедурні моменти й імовірні темпи руху України на шляху до ЄС. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про готовність енергосистеми до зими та до ворожих атак. З заступницею міністра охорони здоров’я Марією Карчевич говорили про дистанційне відкриття лікарняних. З іншими гостями обговорювали становище на Куп’янському і Бахмутському напрямках, ситуацію в Херсоні в річницю звільнення міста, відновлення інтернету і зв’язку на деокупованих територіях та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» загалом побувало 18 людей: 4 ньюзмейкери, 6 речників, один радник, 3 експерти й 4 учасники подій. Про ухвалений бюджет-2024 і перерозподіл військового ПДФО говорили з народними депутатами Олексієм Леоновим і Павлом Бакунцем, членом Комітету ВР з питань бюджету. З народним депутатом Дмитром Соломчуком говорили про блокування польськими перевізниками українсько-польського кордону. З віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною говорили про рішення Єврокомісії та наступні завдання української влади для продовження руху до ЄС. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, наслідки ворожих обстрілів прифронтових областей, нічну ракетну атаку ворога, правильну мотивацію людей до мобілізації, готовність української енергосистеми до зими й атак ворога, перспективи майбутнього повоєнного розмінування України та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ цього дня було 11 гостей: 3 ньюзмейкери, 2 речники, один експерт і 5 учасників подій. З т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростиславом Карандєєвим говорили про зняття пам’ятників радянської доби. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про подробиці підриву штабу окупантів у місті. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про основні параметри ухваленого держбюджету-2024 і про перерозподіл військового ПДФО. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, можливі механізми передачі заморожених у Європі та США російських активів Україні, новітні оборонні технології, блокування кордонів польськими перевізниками, пластичну і психологічну реабілітацію жінок, поранених на війні, та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом проаналізованого ефіру побувало загалом 9 гостей: одна ньюзмейкерка, один речник і один радник, 2 експерти, одна журналістка і 3 учасники подій. З членкинею Комітету ВР із питань освіти, науки та інновацій Інною Совсун говорили про новий формат мультипредметного тесту цього року. З іншими гостями обговорювали наслідки ворожих обстрілів на Херсонщині, викриття колаборантів із Херсонської області, розпізнання російських фейків і вплив російської пропаганди на українських військовослужбовців, реальні тенденції на ринку праці та повернення ветеранів на робочі місця або їх перепрофілювання, організацію української галереї у Берліні, військову і гуманітарну допомогу Естонії Україні та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуги народу» побувало в ефірі 6 (Леся Забуранна на «Інтері», Арсеній Пушкаренко й Олексій Леонов на каналі «Ми — Україна», Олексій Леонов і Дмитро Соломчук — на «Раді», Данило Гетманцев — в ефірі ICTV та СТБ). Їх трохи «розбавили» представник депутатської групи «Довіра» (Павло Бакунець на «Раді») і представниця «Голосу» (Інна Совсун на «1+1»). В ефірі Суспільного нардепів не було. На «Раді», крім переваги «слуг народу» серед гостей, вони ж переважали й в опитуванні нардепів щодо держбюджету.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти Суспільного порушували 147 разів. Це майже по 37 разів на годину ефіру в середньому і це надзвичайно багато для суспільного мовника. Найбільше порушували найвідповідальніший стандарт — достовірності — 73 рази. Дві третини цих порушень були інформаціями, взятими з телеграм-каналів і соцмереж. Майже всі решта порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 44 рази, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 14 разів порушували стандарт точності, в більшості — невідповідностями картинки й тексту та «ілюстрацій» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. 9 разів порушували стандарт повноти інформації, 7 разів — стандарт доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 285 разів (це більш як по 71 разу на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — було 170 таких порушень, найбільше з них було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності журналісти порушували 88 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок і на джерела фактичної інформації. 18 разів порушували стандарт точності, в більшості випадків це було некоректне використання картинки. Стандарт повноти інформації порушували 5 разів, стандарт доступності — 4 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 396 разів протягом чотирьох годин ефіру (це по 99 порушень на годину або ж більш як по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 226 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки, переважно оцінки, журналістів у новинах. 117 разів порушували стандарт достовірності, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 30 разів, більшість — невідповідність між картинкою і текстом за кадром. 13 разів порушували стандарт повноти інформації, 9 разів — стандарт доступності її подачі, одного разу порушили стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру порушували 239 разів (це майже по 60 разів на годину або ж по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 142 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 74 рази, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 19 разів у різні способи порушували стандарт точності, більшість із цих порушень були невідповідностями картинки й тексту в новинах і в розмовах із гостями. Крім того, двічі порушили стандарт оперативності, по одному разу — стандарти повноти інформації та доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 331 раз (це майже по 83 рази на годину в середньому або ж майже по 1,5 порушення на хвилину). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 216 разів, майже все це були оцінки й міркування журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 81 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Усі 19 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у новинах. 8 разів порушили стандарт повноти інформації, 7 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 322 порушення стандартів (це по 80,5 порушення на годину в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 165 разів. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах, хоча й неавторизованих міркувань у тижневику теж було доволі багато, більше, ніж зазвичай. Стандарт достовірності журналісти порушували 101 раз. Найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок і на джерела фактичної інформації. 32 рази порушували стандарт точності, більшістю з цих порушень була некоректна робота з картинкою — і в новинах, і в якості «ілюстрування» розмов із гостями. Стандарт доступності подачі інформації порушували 15 разів, переважною більшістю з цих порушень було використання журналістами термінів і жаргонізмів, якими не послуговується значна частина аудиторії телемарафону. Крім того, 7 разів було порушено стандарт повноти подачі інформації. І було два порушення етичних норм журналістики.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

11 листопада

Washington Post стверджує, що атаку на «Північні потоки» координував полковник Червінський, він це заперечує.

Росіяни обстріляли дорогу на Сумщині: загинуло двоє людей.

У Мелітополі стався вибух, між базами окупантів перекрито рух, — мер міста.

Німеччина подвоює військову допомогу Україні до 4 млрд євро.

У Торецьку росіяни вбили двох людей.

Пальне для ЗСУ почнуть маркувати у червоний і зелений колір для уникнення зловживань.

США попереджають Китай, що допомога Росії матиме серйозні наслідки для китайських компаній.

МВФ покращив економічний прогноз зростання ВВП України у 2023 році до 4,5%.

12 листопада

Києво-Печерська Лавра переходить на новоюліанський календар.

Близько сотні людей мітингували на Майдані з вимогою визначення термінів демобілізації.

Бойові медики після дозволу уряду почали переливати кров в окопах.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — суто «паркетний» матеріал про міністра агрополітики Миколи Сольського.

Усі 4 прояви політичного піару в проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» були класичними «паркетними» повідомленнями, «бенефіціарами» яких цього дня стали голова правління «Нафтогазу України» Олексій Чернишов, керівник Офісу президента Андрій Єрмак і перша леді Олена Зеленська.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 4 прояви політичного піару. Тричі повідомляли про візит командувача Сухопутних Військ Олександра Сирського на фронт (сам факт). І був відверто піарівський сюжет із приводу законопроєкту нардепа Дмитра Кисилевського про відшкодування аграріям витрат на техніку з держбюджету.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 2 прояви політичного піару. В одному з сюжетів уже вкотре в телемарафоні повторювалися переможні реляції голови правління «Нафтогазу України» Олексія Чернишова. Крім того, недоречно до контексту згадували фракційну приналежність до «Голосу» гості народної депутатки Інни Совсун.

Проявів політичного піару в проаналізованих ефірах Суспільного і «Ради» не було.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше вела концерти до 9 травня.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було. Гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу Максим Зборовський і Ольга Нємцева, які раніше працювали на каналах проросійського політика Медведчука.

У проаналізованих ефірах усіх інших каналів російських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду