Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27-28 листопада 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27-28 листопада 2023 року — резюме

15:00,
7 Грудня 2023
1164

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27-28 листопада 2023 року — резюме

15:00,
7 Грудня 2023
1164
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27-28 листопада 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27-28 листопада 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і Суспільне — стисло.

Повний текст читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: кожна година починалася з 12–15-хвилинних випусків новин, продовжувалася гостьовою студією, посередині кожної години (умовно на 30-х хвилинах, бо у каналу з таймінгом традиційно проблеми) були короткі 3–5-хвилинні випуски новин.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: всі ефірні години починалися випусками новин, які були дуже різними за хронометражем (по 15, 30 і навіть по 45 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск, у наступній годині новин не було.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (один на початках годин, другий — посередині), решту часу займали гостьові студії. З 10-ї ефірні години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Суспільного була традиційною для вечірнього слота: перші дві ефірні години починалися випусками новин (30- і 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

27 листопада

Бої на різних ділянках фронту. В новинах на каналі «Рада» фронтову тематику згадували короткими повідомленнями та зведенням від речника Генштабу Андрія Ковальова. У гостьових студіях обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном і воєнним експертом Петром Черником. У проаналізованому ефірі телеканалу «1+1» був репортажний сюжет про бої під Бахмутом. У гостьових студіях тематику поточних бойових дій узагалі не обговорювали. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бої під Торецьком, пряме ввімкнення про бої на Донеччині загалом та аналітичний огляд загальної ситуації на фронті. В гостьовій студії говорили з майором 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким.

Наслідки сильної негоди в кількох областях. В ефірі каналу «Рада» про наслідки негоди в прямих ввімкненнях розповідали кореспонденти з Одеси, Полтави, Києва, Кропивницького і Миколаєва. В гостьових студіях обговорювали ці події з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком, головою Одеської ОВА Олегом Кіпером, головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, заступником міністра енергетики Ярославом Демченком, речником ДСНС Олександром Хорунжим і речницею ДСНС Одеської області Мариною Мартиненко. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був оглядовий сюжет по країні загалом і сюжет про шторм в окупованому Криму, крім того було чотири прямих ввімкнення про наслідки негоди на Одещині, Кіровоградщині та в Києві. У гостьовій студії говорили з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером. У новинах каналів ICTV та СТБ був загальний оглядовий сюжет по кількох областях і два прямих ввімкнення з Одеси. У гостьових студіях тематику обговорювали з головою правління компанії «Укренерго» Володимиром Кудрицьким, головою Одеської ОВА Олегом Кіпером і речником ДСНС Олександром Хорунжим.

28 листопада

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої під Бахмутом. Із гостей ефіру був лише речник Генштабу Андрій Ковальов. У новинах каналу «Ми — Україна» фронтову тематику згадували лише короткими повідомленнями, у гостьових студіях її не обговорювали. Таке враження, що для каналу війни немає, даруйте. В ефірі Суспільного був репортажний сюжет про бої під Бахмутом і пряме ввімкнення з Донеччини. У гостьових студіях тематику обговорювали з речником 15-го мобільного прикордонного загону Держприкордонслужби Іваном Шевцовим, офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким і з військово-політичним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: жодного репортажного сюжету (всі сюжети цього дня були нарисами), натомість було 9 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало 7 гостей-ньюзмейкерів. 8 прямих ввімкнень були про наслідки негоди на Одещині, Полтавщині, Київщині, Кіровоградщині та Миколаївщині, ще одне ввімкнення було про ситуацію у прифронтовому селищі Преображенка на Запоріжжі.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «1+1» була такою: лише один репортажний сюжет, 5 прямих ввімкнень (ще одне було не репортажним, не подієвим). У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про бої під Бахмутом. Прямі ввімкнення були про наслідки негоди на Одещині, Кіровоградщині та в Києві, і ввімкнення з Брюсселя про поїздку Шарля Мішеля до Орбана.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була слабкою в репортажній частині: лише один репортажний сюжет і 3 прямих ввімкнення. В гостях побували 6 ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про бойову роботу артилеристів під Торецьком, прямі ввімкнення — про наслідки негоди в Одесі й області (два) і про бойові дії на Донеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 2 репортажних сюжети та 11 прямих ввімкнень. У гостьовій студії побував лише один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про бої під Бахмутом і про ворожу атаку дроном по волонтерах на Донеччині. Прямі ввімкнення були про ворожі обстріли Запоріжжя, Харківщини, Сумщини і Кривого Рогу, про ракетний удар по Запоріжжю, про ситуацію в Одесі після буревію, про наслідки негоди й обстрілів на Миколаївщині та Херсонщині, про поїздку спікера парламенту Стефанчука до Брюсселя, про ситуацію на заблокованому українсько-польському кордоні в Шегинях, про зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі та про повернуте «скіфське золото» в музеї в Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою: лише 2 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення (та й те кореспондента каналу «Рада»). У гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про наслідки ворожого обстрілу Херсона і про порятунок з заваленої снігом траси на Черкащині породіллі. Пряме ввімкненя було про візит спікера Стефанчука до Брюсселя.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: 4 репортажних сюжети та 3 прямих ввімкнення (ще одне було не подієвим). У гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про роботу стабілізаційного пункту під Бахмутом, про повернення «скіфського золота» в Україну, про ліквідацію наслідків негоди в Одесі й про ситуацію на заблокованому польсько-українському кордоні. Прямі ввімкнення були про ситуацію на Бахмутському напрямку і два різних ввімкнення про зустріч міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі.

Гостьові студії

У гостях на каналі «Рада» протягом чотирьох годин ефіру цього дня побувало 20 людей: 7 ньюзмейкерів, 7 речників, одна радниця і 5 експертів. Про наслідки негоди говорили з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером, головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком і заступником міністра енергетики Ярославом Демченком. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про законопроєкт щодо страхування воєнних ризиків для інвесторів. З заступником міністра закордонних справ Миколою Точицьким говорили про очікування України від саміту «Україна-НАТО». З членом Комітету ВР з питань енергетики Сергієм Нагорняком говорили про готовність енергосистеми до зими. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, вплив негоди на роботу військових, збільшення кількості мобільних вогневих груп, виробництво вітчизняних дронів, завершення слідства у справі про катастрофу гелікоптера в Броварах і загибель керівництва МВС та інші теми.

Протягом чотирьох годин в ефірі каналу «1+1» побувало 11 гостей: 3 ньюзмейкери, 2 експерти, одна журналістка і 5 учасників подій. У гостьових студіях каналу дедалі менше стає гостей на фронтову тематику, цього дня, принаймні в проаналізованому ефірі, не було жодного гостя (!) для обговорення поточної ситуації на фронті. З членом Комітету ВР з питань здоров’я нації Максимом Перебийносом говорили про ухвалений ВР закон щодо безплатного збереження біоматеріалів військовослужбовців. З головою Одеської ОВА Олегом Кіпером говорили про наслідки негоди на Одещині. З послом Великої Британії в Україні обговорювали питання підтримки України ВБ. З іншими гостями обговорювали використання Росією проти України голоду як зброї, питання збереження генофонду нації через збереження біоматеріалів військових і питання посмертного батьківства, заяви народної депутатки Безуглої, профілактику раку простати та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 гостей: 6 ньюзмейкерів, один речник і один учасник подій. Про наслідки негоди говорили з головою правління компанії «Укренерго» Володимиром Кудрицьким і головою Одеської ОВА Олегом Кіпером. З заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергієм Деркачем говорили про перспективи розблокування українсько-польського кордону. З віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною, головою Держслужби етнополітики Віктором Єленським і першим заступником міністра освіти й науки Євгеном Кудрявцем обговорювали урядовий законопроєкт правок до закону про нацменшини. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті під Авдіївкою і про наслідки негоди.

У гостьових студіях «Інтера» за чотири години побувало 8 гостей: один ньюзмейкер, 2 речники, одна радниця, 3 експерти й один учасник подій. З головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним говорили про наслідки негоди та наслідки ворожих обстрілів у Херсонській області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, наслідки негоди і їх ліквідацію, підсумки слідства у справі про авіатрощу в Броварах, вплив на ціну палива блокування польсько-українського кордону, перспективи щодо фінансування військової та бюджетної допомоги від США і ЄС, спортивну реабілітацію поранених ветеранів війни та інші теми.

У гостях на каналі «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 5 ньюзмейкерів, одна радниця, 3 експерти й один учасник подій. З головою Держенергонагляду Русланом Слободяном говорили про ліквідацію наслідків негоди на електромережах. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про запобігання домашньому насильству. З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про екологічну шкоду, заподіяну Україні війною. З головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком говорили про підписання документів з Європарламентом. З міністром юстиції Денисом Малюською говорили про подробиці судової справи щодо повернення Україні «скіфського золота». З іншими гостями обговорювали підсумки розслідування справи щодо авіатрощі в Броварах, рішення керівництва Європарламенту щодо підтримки початку переговорів України з ЄС про вступ, імовірних наступників Столтенберга на посаді генсека НАТО, нові рейси «Укразлізниці» та інші теми.

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 людей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, 4 експерти й один учасник подій. З секретарем Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Романом Костенком і з членкинею цього ж комітету Іриною Фріз обговорювали заяви народної депутатки Мар’яни Безуглої та зміни в підходах до мобілізації. З першим заступником міністра агрополітики Тарасом Висоцьким говорили про вплив блокування польського кордону на внутрішні ціни на різні види агропродукції. З заступницею міністра енергетики Світланою Грінчук говорили про наслідки негоди для роботи енергетичної інфраструктури. З міністром закордонних справ Дмитром Кулебою говорили про підтримку Європарламентом початку переговорів щодо приєднання України до ЄС і про позицію Угорщини. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію на чотирьох заблокованих пунктах пропуску на польському кордоні та ситуацію на словацькому кордоні, перспективи ухвалення Конгресом подальшої збройної та фінансової допомоги США Україні, боротьбу з агентурними мережами Росії в Україні та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах проаналізованого ефіру) було таким: представників фракції «Слуги народу» побувало в ефірі 3 (Данило Гетманцев і Сергій Нагорняк в ефірі «Ради» і Максим Перебийніс на «1+1»). До них можна додати формально позафракційного (але делегованого «Слугою») спікера ВР Руслана Стефанчука в ефірі каналу «Ми — Україна». Представники опозиційних фракцій (Роман Костенко від «Голосу» і Ірина Фріз від «Європейської солідарності») з’явилися в ефірі телемарафону зусиллями Суспільного. В ефірі каналів ICTV з СТБ та «Інтер» народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Рада» стандарти порушували 428 разів (по 107 разів на годину або ж майже по 1,8 раза на хвилину ефіру в середньому). І це «персональний» рекорд каналу за весь час телемарафону. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 212 разів. Більшість із цих порушень було суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності рекордно для каналу було порушено 141 раз, більше половини з цих порушень було узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. 40 разів порушували стандарт точності інформації, все це була некоректна робота з картинкою в новинах, прямих ввімкненнях і в розмовах з гостями. Крім того, 20 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з них була відсутність інтершуму на картинці в різних повідомленнях. 15 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували протягом чотирьох годин ефіру 496 разів. Це по 124 порушення на годину в середньому, або ж більш як по 2 порушення на хвилину, і це абсолютний рекорд телемарафону. Такої кількості порушень ще не було в жодного з телеканалів. Найбільше звісно ж порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 328 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 121 раз, у більшості випадків це було подання фактичної інформації без будь-яких посилань на джерела, втім багато було і відео з соцмереж і телеграм-каналів, і узагальнених розмитих псевдопосилань і суто абстрактних псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 39 разів, майже все це було некоректним використанням картинки для «перекривання» прямих ввімкнень, БЗ і сюжетів. Ще було 6 порушень стандарту повноти інформації та 2 порушення стандарту доступності.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 491 порушення стандартів — це майже по 123 порушення на годину або ж більш як по 2 порушення на хвилину ефіру в середньому. До абсолютного рекорду телемарафону, встановленого свого часу каналом «1+1», не вистачило 5 порушень. Найбільше і рекордно багато для телемарафону порушували стандарт відокремлення фактів від думок — було 361 порушення. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 91 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації та подачі фактів без будь-яких посилань на джерела. 29 разів порушували стандарт точності, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у новинах. Крім того, було 5 порушень стандарту повноти інформації, 4 порушення стандарту доступності й одне порушення стандарту балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 359 разів (це майже по 90 разів на годину або ж по 1,5 раза на хвилину ефіру в середньому). Як і завжди, найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 232 рази. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 85 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 29 разів порушували стандарт точності. Картинку використовували недоладно як у БЗ, сюжетах, так і в прямих ввімкненнях і в розмовах з гостями. Крім того, 7 разів порушили стандарт повноти інформації, 4 рази — стандарт доступності та 2 рази — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували за чотири години ефіру 311 разів (це майже по 78 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 146 разів, більшість із цих порушень були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 80 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань, інформації та відео з соцмереж і телеграм-каналів і фактів без посилань на джерела. З 34 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Стандарт повноти порушували 30 разів, більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. 17 разів порушували в різні способи стандарт доступності подачі інформації, двічі був порушений стандарт балансу думок і двічі — стандарт оперативності.

У проаналізованому ефірі Суспільного стандарти були порушені 138 разів (по 34,5 порушення на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт достовірності — 64 рази, дві третини з цих порушень були інформацією чи картинкою з соцмереж і телеграм-каналів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 46 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 17 разів було порушено стандарт точності, майже все це була некоректна робота з картинкою. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації, 4 рази — стандарт доступності та 2 рази — стандарт оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

27 листопада

У Фірташа забрали ще три облгази й передали їх «Нафтогазу України».

Через ворожий обстріл Нікополя загинула жінка.

Нардепи колишньої «ОПЗЖ» і «Слуги народу» блокують законопроєкт про заборону Московського патріархату.

У Конгресі США кажуть, що ймовірно не зможуть схвалити допомогу Україні до кінця року.

Комітет ВР із нацбезпеки не вимагав від Залужного плану, як це казала Безугла, — нардеп Костенко.

Росіяни готують нові списки українських дітей для депортації, — ЦНС.

Боррель каже про обурення в ООН різністю підходів до війни в Україні та в Газі.

Ексзаступника голови Держспецзв’язку суд відправив до СІЗО з альтернативою застави.

Російські війська захопили частину промзони в Авдіївці, — ISW.

Росіяни посилили пошуки «неблагонадійних» в окупованому Криму.

28 листопада

У ВАКС відмовилися поновити розгляд можливості арешту майна Коломойського.

Канада запровадила обов’язкове вивчення теми Голодомору в школах.

Україна повністю синхронізувала свою енергосистему з Європою.

Мінфін США попередив американських трейдерів про кримінальну відповідальність за порушення цінової стелі для російської нафти.

Схвалені ВР законопроєкти створюють загрозу для агроекспорту, — Американська торговельна палата в Україні.

Театр на Подолі змінив оригінальне прізвище негативного персонажа Зеленського у п’єсі Карпенка-Карого.

Географічним об’єктам у Криму повернуть оригінальні кримськотатарські назви, — Мінреінтеграції.

В ефірі телеканалу «Рада» було два прояви політичного піару у вигляді цитат президента Володимира Зеленського та радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, які насправді реальної новини не становили.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — паркетне повідомлення з синхронами першої леді Олени Зеленської та віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — «паркетне» повідомлення з першою леді Оленою Зеленською і віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною «в головних ролях».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 3 прояви політичного піару — двічі повторювали неповне і незбалансоване повідомлення про потрапляння керівника ОП Андрія Єрмака до списку найвпливовіших політиків від видання Politico. І інформаційно порожній синхрон прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

У проаналізованому ефірі каналів «1+1» і Суспільного проявів політичного піару цього дня не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, в ефірі працювали троє токсичних ведучих каналу Ольга Нємцева, Максим Зборовський і Назар Довгий, які раніше працювали на каналах Медведчука, що поширювали проросійську пропаганду.

У проаналізованому ефірі інших каналів російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів цього дня не було. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду