Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–5 лютого 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–5 лютого 2024 року — резюме

14:00,
12 Лютого 2024
1144

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–5 лютого 2024 року — резюме

14:00,
12 Лютого 2024
1144
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–5 лютого 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–5 лютого 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Першого каналу Суспільного, каналів «Інтер», «Ми — Україна», ICTV та СТБ, «Рада» й «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку Першого каналу Суспільного була такою: кожна ефірна година починалася випуском новин (хронометражі випусків були різними — від 10 до 17 хвилин), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною: кожна ефірна година починалася випуском новин (13–15-хвилинними) і продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для ранкового слота. Щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин і 3–5-хвилинні «посередині»), решту ефіру займали гостьові студії.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями.

4 лютого тижневик тривав понад годину. Структура ефіру каналу 5 лютого «1+1» була такою: 30-хвилинні випуски новин чергувалися з 30-хвилинними гостьовими студіями.

Основні теми дня

3 лютого

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі Першого каналу Суспільного у новинах був репортаж про бойову роботу зенітників на Бахмутському напрямку. В гостьових студіях говорили з речником угруповання військ «Хортиця» Іллею Євлашем, речником 26-ї артилерійської бригади Олегом Калашніковим, військовослужбовцем легіону «Свобода» Костянтином Денисовим, головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком і воєнним оглядачем Василем Пехньом. У новинах каналу «Інтер» був репортажний сюжет про фортифікаційні роботи ЗСУ на фронті на Донеччині. У гостьовій студії говорили з командиром взводу снайперів Президентської бригади Олександром «Привидом». У новинах на каналі «Ми — Україна» був репортаж про бойові дії екіпажів «Бредлі» під Авдіївкою й оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. В гостьовій студії ситуацію на фронті частково обговорювали з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

Реакції щодо імовірного звільнення головкома Валерія Залужного. В ефірі каналу Першого каналу Суспільного тему обговорювали з народними депутатами Олегом Синюткою від «Європейської солідарності» і Микитою Потураєвим від «Слуги народу», і з кандидатом політичних наук Ігорем Рейтеровичем. В ефірі каналів «Інтер» і «Ми — Україна» цю надважливу для суспільства тему взагалі не згадували (маю припущення, бо вона є «незручною» для влади).

4 лютого

Бої на різних ділянках фронту. В новинах телеканалу «Рада» фронтову тематику згадували лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії частково обговорювали з експертами Олексієм Гетьманом і Олександром Коваленком. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бої артилеристів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади під Новомихайлівкою на Донеччині. У розмовних студіях фронтову тематику не обговорювали. У тижневику каналу «1+1» був розширений репортаж про бої під Авдіївкою.

5 лютого

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» був репортаж про бої танкістів на Запоріжжі. В гостьовій студії ситуацію на фронті обговорювали з воєнним експертом Михайлом Самусем і з мінером 241-ї бригади ТрО на псевдо «Давид».

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була дуже слабкою в репортажній частині: було лише 2 репортажних сюжети, не було жодного репортажного прямого ввімкнення (2 ввімкнення були неподієвими, неновинними). У гостьових студіях побувало 6 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу зенітників на Бахмутському напрямку і про день бабака в Харкові.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Інтер» була такою: 6 репортажних сюжетів і 4 прямих ввімкнення (ще одне було нерепортажним). У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про фортифікаційні роботи на передовій у Донецькій області, про наслідки ворожих обстрілів Нікополя, про приїзд до Києва міністерки закордонних справ Канади та глави ОБСЄ, про весілля тяжкопораненого бійця у шпиталі, про відновлення електрики в селі Руські Тишки на Харківщині та про День бабака у Харкові. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Кривого Рогу, Харківщини, Сумщини, Херсонщини та Миколаївщини.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою в репортажній частині — було лише 3 репортажних сюжети, прямих ввімкнень не було. В гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про бойові дії екіпажів «Бредлі» під Авдіївкою, про наслідки ворожого обстрілу й бомбардування Херсона та про затримання грабіжника на Рівненщині.

Новинна складова каналу «Рада» була слабкою — лише 2 репортажні сюжети й жодного репортажного прямого ввімкнення (усі 3 ввімкнення в ефірі були неподієвими, неновинними). У гостях побувало лише 3 ньюзмейкери. Сюжети були про чемпіонат із тайського боксу в Полтаві та про навчання територіальної оборони.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів, прямих ввімкнень не було. У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажі були про бої артилеристів під Новомихайлівкою на Донеччині, про тренування операторів дронів на Запоріжжі, про акцію родичів військовополонених у Києві, про автопробіг за звільнення військовополонених у Миколаєві та про молитовний сніданок у США на підтримку України.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 5 репортажних сюжетів і 3 гості-ньюзмейкери в студії. Репортажні сюжети були про бої під Авдіївкою, про втікачів-ухилянтів із країни, про бої танкістів на Запоріжжі, про похорон бойового льотчика Андрія Антиховича, який загинув у лютому 2022 року і про залаштунки національного відбору на «Євробачення».

Гостьові студії

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 24 людини: 6 ньюзмейкерів, 3 речники, одна радниця, 8 експертів, один журналіст і 5 учасників подій. З народними депутатами Наталією Піпою і Віталієм Безгіним обговорювали законодавство, яке б дало змогу громадам законно спрямовувати гроші на ЗСУ. З нардепами Олегом Синюткою і Микитою Потураєвим говорили про ситуацію з імовірним звільненням Залужного. З нардепами Михайлом Цимбалюком і В’ячеславом Медяником говорили про законопроєкт щодо автоцивілок. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію з боєприпасами для ЗСУ, видобуток солі в Україні, прогноз Нацбанку щодо підвищення темпів інфляції, проблеми з комунікаціями влади із суспільством, проблеми для бізнесу в разі посилення мобілізації, зміни демографічних тенденцій в Україні, відмінності літаків F-16 і F-18, статистику окупованих ворогом і звільнених ЗСУ територій від Deep State і реальні підсумки ситуації на фронті за 2023 рік, використання держслужбовцями ненормативної лексики в соцмережах та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 3 ньюзмейкери, 2 речники, один радник, 3 експерти й один учасник подій. З головою Комітету ВР з питань здоров’я нації Михайлом Радуцьким говорили про правову колізію, за якою сперму загиблих бійців з березня належало утилізувати. З першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про ліквідацію наслідків ворожої атаки по Кривому Розі. З головою Національної служби здоров’я Наталією Гусак говорили про збільшення кількості хронічних серцево-судинних захворювань українців унаслідок війни. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті під Бахмутом, наслідки ворожих обстрілів Херсона й області, ситуацію в окупованому Маріуполі, нищення російського Чорноморського флоту, перевибори Путіна, зокрема на окупованих українських територіях, успішні удари по нафтопереробних заводах у Росії, еволюцію українських дронів, зміни у виплатах вимушеним переселенцям та інші теми.

У гостях на каналі «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 5 ньюзмейкерів, один речник і 4 експерти. З заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою говорили про підготовку безпекових угод із Німеччиною та Італією. З послом з особливих доручень МЗС Антоном Кориневичем говорили про підсумки конференції в Лондоні щодо міжнародного трибуналу для Росії. З заступником міністра енергетики Ярославом Демченковим говорили про відновлення постачання електрики в Кривому Розі. З заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про початок перевірки відповідності українського законодавства до законодавства ЄС. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, законопроєкт про мобілізацію, роботу ворожих диверсійних груп на Сумщині, знищення російських бойових кораблів, літаків і російських НПЗ дронами й ракетами, розмінування Чорного моря, перспективи отримання допомоги від США, зростання ролі Європи у підтримці України та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало загалом 15 людей: 3 ньюзмейкери, по одному речнику і раднику, 7 експертів і 3 учасники подій. З першим заступником голови Комітету ВР з питань соціальної політики Михайлом Цимбалюком говорили про зміни в умовах виплат держави ВПО. З членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком говорили про погрози польських фермерів знову розпочати блокаду українського кордону. З членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Олександром Федієнком говорили про проблематику українського кіберзахисту. З іншими гостями обговорювали ситуацію на окремих ділянках фронту, наслідки ворожих обстрілів Херсонщини й Дніпропетровщини, американську допомогу Україні, посилення системи ППО України та стан російської ППО, українські атаки по об’єктах в глибині території Росії, прогноз подорожчання пального, новели законопроєкту про мобілізацію, профілактику онкологічних захворювань в Україні та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 4 ньюзмейкери, один речник і 6 учасників подій. Із заступником голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим говорили про перспективи проходження законопроєкту про мобілізацію. З головою Тимчасової спеціальної парламентської комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устіновою говорили про перспективи розблокування пакета допомоги від США. З новопризначеним головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про його завдання і пріоритети на новій посаді. З першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко говорили про спрямування 50 млрд євро фінансової допомоги Україні від ЄС. З іншими гостями обговорювали ситуацію на прифронтовій Херсонщині, профілактику і лікування онкозахворювань, ставлення бійців до мобілізації, демобілізації та рекрутингу, знешкодження ворожих ДРГ на Сумщині та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» за чотири години ефіру загалом побувало 8 гостей: 3 ньюзмейкери, 4 експерти й один учасник подій. З посолкою України в США Оксаною Маркаровою говорили про перспективи розблокування американської збройової допомоги Україні. З заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Єгором Чернєвим говорили про дискусійні й суперечливі норми нового законопроєкту про мобілізацію. З народною депутаткою Оксаною Дмитрієвою говорили про врегулювання правової колізії щодо знищення репродуктивних клітин військових у разі їхньої смерті. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, плани Зеленського на заміну головкома Залужного, злочини окупантів проти священнослужителів і культових споруд різних релігій в Україні та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах усього ефіру каналів за ці дні) було таким: найбільшим було представництво фракції «Слуга народу», в ефірі побували 10 депутатів владної фракції (Віталій Безгін, Микита Потураєв і В’ячеслав Медяник на Суспільному, Михайло Радуцький на «Інтері», Арсеній Пушкаренко на «Ми — Україна», Дмитро Соломчук і Олександр Федієнко на «Раді», Єгор Чернєв на ICTV та СТБ, той же Єгор Чернєв і Оксана Дмитрієва на «1+1»), члени фракції «Голос» були в ефірі двічі (Наталія Піпа на Суспільному й Олександра Устінова на ICTV та СТБ), фракцію «Батьківщина» двічі представляв Михайло Цимбалюк (на Суспільному і на «Раді») і лише одного разу в ефірі був представник «Європейської солідарності» (Олег Синютка на Першому каналі Суспільного). Як і раніше представництво різних політичних сил збалансовано було представлено лише в ефірі Першого каналу Суспільного, де всі внутрішньополітичні теми обговорювали одночасно з нардепами як від монобільшості, так і від різних опозиційних фракцій.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного мовника порушували 116 разів (це по 29 разів на годину ефіру в середньому). Хоч це і менше, ніж в інших учасників телемарафону, але критично забагато для Суспільного мовника. Найчастіше цього дня порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 44 рази. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 42 рази. Майже дві третини цих порушень були інформацією і відео з телеграм-каналів і соцмереж. Стандарт точності було порушено 20 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в БЗ. Крім того, було 7 порушень стандарту повноти інформації та 3 порушення стандарту доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 394 рази. Це по 98,5 порушення на годину або ж більш як по півтора порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували традиційно стандарт відокремлення фактів від думок, загалом було 257 порушень, майже всі вони були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 95 разів. Майже дві третини з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 29 разів, майже все це була некоректна робота з картинкою, як у новинних матеріалах і прямих ввімкненнях, так і в якості «ілюстрацій» до розмов із гостями. Крім того, 8 разів порушували стандарт повноти інформації, 3 рази стандарт доступності та двічі — стандарт оперативності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 379 разів (це майже по 95 порушень на годину або ж більш як по півтора порушення на хвилину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 256 разів. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 70 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Чимало також було використано телеграм-каналів, переважно анонімних, ще й ворожих. Стандарт точності було порушено 24 рази, традиційно майже все це було невідповідністю між картинкою і текстом за кадром у новинних матеріалах. З 23 порушень стандарту повноти інформації переважною більшістю була або повна відсутність інтершуму на відео, або ж заміна її недоречною в новинах музичкою. Крім того, 5 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та одного разу — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 236 разів протягом чотирьох годин ефіру (це по 59 порушень на годину або ж майже по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 109 разів. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 68 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації та суто абстрактних псевдопосилань. 33 рази порушували стандарт точності, у більшості випадків це були невідповідності картинки й тексту за кадром у новинах і в якості «ілюстрацій» до розмов із гостями. З 16 порушень стандарту повноти інформації більшістю була відсутність інтершуму на відео в БЗ. Крім того, 8 разів було порушено стандарт оперативності, 2 рази — стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 319 разів (це майже по 80 порушень на годину і майже по півтора порушення на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 227 разів. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 55 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 32 рази, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у новинах. Крім того, 4 рази порушили стандарт повноти інформації та один раз стандарт доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 307 разів (майже по 77 на годину або ж більш як по одному порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 191 раз. Найбільше з цих порушень було суб’єктивними думками журналістів у новинах. У авторських матеріалах тижневика було забагато неавторизованих міркувань журналістів. Стандарт достовірності порушували 65 разів, найбільше було фактів, поданих без посилань на джерела, і узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 36 разів, майже все це була некоректна робота з картинкою. Крім того, 11 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт повноти. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

3 лютого

NYT: У НАТО міркують про подальшу долю Альянсу в разі перемоги Трампа на виборах у США.

Росіяни захопили стратегічну ініціативу на всій лінії фронту, — Інститут вивчення війни.

Президент Дуда поставив під сумнів повернення Україною Криму.

Україна повідомила США про рішення звільнити Залужного, — WP.

4 лютого

Усі важливі теми та події були згадані.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — геть невиправдана контекстом розмови згадка про фракційну приналежність до «Слуги народу» нардепа Михайла Радуцького.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 7 проявів політичного піару, всі 7 були класичними «паркетними» БЗ+СХ, 5 із них були позитивними згадками президента Володимира Зеленського (нагородження президентом розвідників і вручення президентом сертифікатів на квартири для військових), ще 2 рази показали відвідини першою леді Оленою Зеленською німецької клініки.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 9 проявів політичного піару. Всі вони були класичними «паркетними» матеріалами про: нагородження президентом Володимиром Зеленським розвідників, вручення ним же сертифікатів на квартири військовим і родинам загиблих, відвідини президентом хворих дітей в Інституті раку і відвідини першою леді Оленою Зеленською німецької клініки «Шаріте».

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару — невиправдана контекстом згадка фракційної приналежності нардепа Єгора Чернєва до «Слуги народу».

Проявів політичного піару у проаналізованих ефірах Першого каналу Суспільного, ICTV та СТБ не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, натомість новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яка раніше вела концерти до 9 травня.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» російських пропагандистських наративів не було, гостьові студії вела одна з токсичних ведучих каналу Ольга Нємцева, яка раніше працювала на проросійських каналах.

У проаналізованих ефірах інших каналів російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду