Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 і 25 травня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 і 25 травня 2023 року. Резюме

09:14,
3 Червня 2023
2402

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 і 25 травня 2023 року. Резюме

09:14,
3 Червня 2023
2402
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 і 25 травня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 і 25 травня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «1+1», ICTV та СТБ, «Ради», «Ми — Україна», Суспільного й «Інтера» — стисло.

Повний текст моніторингу за 24 та 25 травня 2023 року  читайте тут.

Нагадуємо, що у зв'язку зі зміною сітки марафону в кожному моніторингу аналізуються всі шість каналів, але по 4 години ефіру. Та за два суміжних дня: понеділок і вівторок, вівторок і середа тощо. Ці дві доби на тиждень і години з ефірних блоків кожного каналу ми обираємо довільно. У розділі подій / тем, які не висвітлювалися телемарафоном, зазначаємо лише ті, які оприлюднювалися більшістю стрічок новин протягом того часу доби, який аналізується.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку «1+1» була нерівномірною. Перші дві проаналізовані годин ефіру мали по два випуски новин: 15-хвилинні на початку й 10-хвилинні посередині години, решту часу займали гостьові студії. Потім був 15-хвилинний випуск новин і 45-хвилинна гостьова студія.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ незмінна: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку телеканалу «Рада» була такою: ефірні години починалися короткими випусками новин (то 5-хвилинними, то 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий годинний випуск новин, наступна година була гостьовою. Знову з’явилися «новини коротко», щоправда вони були не в усіх гостьових студіях.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: спочатку новини були щопівгодини (на початку годин і на 30-х хвилинах), згодом — лише на початках годин. Усі випуски були 10-хвилинними. Решту часу займали гостьові студії.

Структура ефірного блоку Суспільного була звичною: кожна ефірна година починалася випуском новин (15-хвилинним, а о 15-й годині був 30-хвилинний), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, а далі чергове творіння «Кварталу-95» (не залежить від каналу) і гостьова студія.

Основні теми дня

24 травня

Бої на Донеччині. В ефірному блоці каналу «1+1» був репортаж про бій 59-ї мотопіхотної бригади під Первомайськом біля Донецька, у гостьовій студії тему обговорювали з воєнним експертом Олександром Мусієнком. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про бої під Сіверськом Донецької області й оглядовий сюжет про бої в Бахмуті. В розмовній студії тему обговорювали з речником 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» Микитою Шандибою і з воєнним експертом Петром Черником. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про бої під Нью-Йорком і Торецьком на Донеччині, у студії тему обговорювали з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим.

Рішення архієрейського собору ПЦУ про перехід на новоюліанський календар. В ефірі каналу «1+1» протягом того, як відбувався собор ПЦУ, робили два прямих ввімкнення з Києво-Печерської лаври. В гостьовій студії тему обговорювали з релігієзнавцем і кандидатом політичних наук Андрієм Ковальовим. В ефірі каналів ICTV та СТБ було пряме ввімкнення з Києво-Печерської лаври і репортажний сюжет про рішення собору. В ефірі телеканалу «Рада» про це повідомляли в новинах короткими повідомленнями. У студії тему обговорювали з міністром культури Олександром Ткаченком.

25 травня

Бої в Донецькій області. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» тему лише дуже побіжно згадували в новинах. На Суспільному в новинах тему згадували лише в коротких повідомленнях. У гостьовій студії про бої під Авдіївкою говорили з начальником Авдіївської МВА Віталієм Барабашем, про бої під Вугледаром — із командиром кулементного взводу 72-ї окремої механізованої бригади Назарієм Кішаком. Тему також обговорювали з колишнім речником Генштабу Владиславом Селезньовим. В ефірному блоці каналу «Інтер» робили пряме ввімкнення з Донеччини, репортаж із фронту під Бахмутом та оглядовий сюжет загалом про бої на східному фронті. У студії тему обговорювали з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком, радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з воєнним оглядачем Денисом Поповичем.

Нічна ворожа атака «шахедами». В ефірі телеканалу «Ми — Україна» тему обговорювали з речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом. В ефірі Суспільного тему згадували лише в коротких новинних повідомленнях. В ефірі «Інтера» тему дуже побіжно згадували в коротких новинах і навіть не згадали в підсумковому випуску новин. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова каналу «1+1» була такою: 3 репортажних сюжета і 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бій 59-ї мотопіхотної бригади під Первомайськом біля Донецька, про збір розробників безпілотників у Львові та про виживання прифронтового міста Берислава на Херсонщині. Було два прямих ввімкнення про засідання архієрейського собору ПЦУ щодо переходу на юліанський календар, про реакції у Брюсселі на чергові заяви й дії Угорщини і про роботу в Києві виїзного медпункту з вимірювання тиску й рівня цукру в крові.

Новинна складова ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів, одне пряме ввімкнення і 3 гостя-ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про бої під Сіверськом Донецької області, про роботу зенітників на фронті, про ухвалу ПЦУ про перехід на новоюліанський календар, про село Дачне під Одесою, яке відбудовується після ракетних ударів ворога в липні минулого року, про виживання прифронтового Гуляйполя. Пряме ввімкнення було про архієрейський собор ПЦУ з питання календарної реформи.

Новинна складова цих чотирьох годин на каналі «Рада» була такою: 3 репортажних сюжети і 7 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про бої під Нью-Йорком і Торецьком на Донеччині, про обстріли прифронтових населених пунктів Запорізької області і про прифронтове життя в селі Циркуни на Харківщині.

Новинна складова цих чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була невиразною — лише один репортажний сюжет, жодного прямого ввімкнення, щоправда у гостьових студіях побувало 7 гостей-ньюзмейкерів. Репортаж був про військові тренування 63-ї бригади на Донеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: жодного чистого репортажного сюжету, 3 прямих ввімкнення і 9 гостей-ньюзмейкерів у студії. Прямі ввімкненння були про ситуацію на Харківщині, про Київський безпековий форум і про очікування від чергової зустрічі в форматі «Рамштайн».

Новинна складова ефіру каналу «Інтер» була такою: 2 репортажних сюжета, 6 прямих ввімкнень і 5 гостей-ньюзмейкерів у студії. Сюжети були про роботу мінометників у боях за Бахмут і про відвідини Мощуна на Київщині чехами, які медично допомагають дітям і пораненим військовим. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Харківщини, Миколаївщини, Дніпропетровщини й Запоріжжя, про бої у Бахмуті і про підсумки засідання «Рамштайна». 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» за ці чотири години побувало 9 гостей. По 4 ньюзмейкера й експерта, один журналіст. Із командувачем Української добровольчої армії Дмитром Ярошем говорили про перспективи швидкого закінчення війни й українську агентурну мережу на окупованих землях. Ситуацію з ворожими обстрілами обговорювали з головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним і заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим. Зі співзасновником українського Центру охорони здоров’я Павлом Ковтонюком говорили про інфраструктурну медичну реформу в Україні. З іншими гостями говорили про зміни церковного календаря ПЦУ, про варіанти гарантій безпеки України і кроки до вступу України до НАТО відразу ж після перемоги, про ситуацію на різних ділянках фронту, про події в Білгородській області й інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ побувало 8 гостей. Серед них бути 3 ньюзмейкера, 2 речника, 2 експерта й один учасник подій. Про ситуацію в областях говорили з головою Луганської ОВА Артемом Лисогором і Харківської ОВА Олегом Синєгубовим. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про засідання Ставки Верховного головнокомандувача і про наслідки подій у Білгородській області Росії. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, справу про ДТП Ар’євої, перспективи перемог України в інформаційній війні проти Росії, нові правила техогляду для авто та інші теми.

На каналі «Рада» за чотири години в студії побувало 10 гостей — 7 ньюзмейкерів, 2 речника й один радник. З міністром культури Олександром Ткаченком говорили про реформу церковного календаря в ПЦУ і варіанти узгодження церковних та державних свят. З керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком говорили про участь президента Зеленського в засіданні Ліги арабських держав і в саміті «Великої сімки». Про ситуацію в регіонах говорили з головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом і головою Чернігівської ОВА Дмитром Брижинським. З виконавчим директором «ДТЕК» Дмитром Сахаруком говорили про загальну ситуацію з енергопостачанням. Із міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про знищення окупантами заповідного острову Джарилгач. З іншими гостями обговорювали вирок суду двом колишнім поліцейським з Кагарлика за катування і згвалтування, бої під Бахмутом, постачання Україні літаків F16, вплив подій у Білгородській області на внутрішні процеси в Росії та інші теми.

У гостьових студіях телеканалу «Ми — Україна» побувало 11 гостей — 7 ньюзмейкерів, один речник, 2 експерта й один учасник подій. Про ситуацію в областях говорили з головою Луганської ОВА Артемом Лісогором і Запорізької ОВА Юрієм Малашком. Із головою Держслужби з безпеки на транспорті Євгеном Зборовський говорили про роботу електронної черги на перетин кордону вантажними автівками. З представником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим обговорювали значення й наслідки рейду Російського добровольчого корпусу й легіону «Свобода Росії» на Білгородщині. З директоркою Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко говорили про мультипредметний тест цього року. З головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим говорили про рішення Європарламенту стосовно конфіскації російських активів на користь України. З іншими гостями обговорювали знищення ППО всіх «шахедів» під час нічної ворожої атаки, очікування від чергового «Рамштайну», російську ядерну зброю в Білорусі, співпрацю з МВФ, російський саботаж роботи «зернового коридору», створення нового корпусу морської піхоти та інші теми.

У гостях Суспільного за чотири проаналізованих години ефіру побувало 17 гостей. Серед них 9 ньюзмейкерів, одна речниця, 5 експертів і 2 учасника подій. Про ситуацію в областях говорили з начальником Авдіївської МВА Віталієм Барабашем, головою Сіверськодонецької МВА Олександром Стрюком, заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським. З представником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим говорили про обмін 106 українських полонених. З нардепом Михайлом Цимбалюком говорили про недоліки пенсійної реформи. З першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко говорили про хід і плани гуманітарного розмінування України. З заступником міністра захисту довкілля Євгеном Федоренком — про будівельне сміття, що утворилося внаслідок російських обстрілів та бомбардувань. Із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою обговорювали плани роботи новосформованої «авіаційної коаліції» й майбутній саміт «формули миру». З головою правління компанії «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про ймовірність відімкнень електрики влітку. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту й на окупованих територіях, події на Білгородщині, підготовку контрнаступу Сил оборони, розміщення російської ядерної зброї в Білорусі, календарну реформу в ПЦУ та інші теми.

У гостьових студіях «Інтера» побувало 8 людей. Серед них 5 ньюзмейкерів, один радник і двоє експертів. Про ситуацію в Донецькій області говорили з головою ОВА Павлом Кириленком. Із заступником міністра економіки Олексієм Соболєвим говорили про дієвість антиросійських санкцій. Із першим заступником міністра охорони здоров’я Сергієм Добровим обговорювали роботу медзакладів у прифронтових населених пунктах. Із послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком говорили про участь Великої Британії в «авіаційній коаліції» й визнання британським парламентом Голодомору геноцидом українського народу. З головою Держспецзв’язку Юрієм Щиголем говорили про кібервійну з Росією. З іншими гостями обговорювали події на Білгородщині, ситуацію у Бахмуті, електронну систему проєктів з відбудови, протистояння між Пригожиним і російським Міноборони та інші теми. 

Порушення стандартів

Цього дня «1+1» встановив персональний рекорд. Загалом протягом чотирьох ефірних годин порушив стандарти 366 разів — 91,5 порушення на годину в середньому! Як і раніше, найгіршою залишається ситуація з дотриманням стандарту відокремлення фактів від думок — 209 порушень, майже всі вони були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 95 разів, третина з них була поданням фактичної інформації без будь-яких посилань на її джерела. Стандарт точності порушували 44 рази, найчастіше це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром. 9 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 5 разів — стандарт оперативності, 3 рази — стандарт повноти інформації й одного разу стандарт балансу думок.

Загалом у проаналізованих чотирьох годинах ICTV та СТБ було 275 порушень стандартів, це 68,5 порушень на годину в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 196 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 62 рази, половиною з цих порушень були розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактів. Стандарт точності порушували 14 разів і по одному разу порушили стандарти повноти, балансу думок і доступності подачі інформації. Стандарт балансу думок порушили у резонансній кримінальній справі про ДТП, яке вчинила депутатка Київради Ярина Ар’єва. Інші стандарти не порушували.

Цього дня журналісти каналу «Рада» порушували стандарти 206 разів за 4 години ефіру (в середньому 51,5 порушення на годину). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 115 разів, переважно суб’єктивними думками журналістів у новинах і неавторизованими думками гостьових ведучих. Стандарт достовірності порушували 62 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Із 23 порушень стандарту точності більшість були невідповідностями між картинкою й текстом за кадром. Тричі порушували стандарт повноти інформації і тричі — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 227 разів протягом чотирьох годин ефіру, це в середньому майже по 57 порушень на годину. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 121 раз, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах, але чимало було й неавторизованих думок ведучих гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 69 разів, майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Із 27 порушень стандарту точності більшість були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром, а також невідповідностями між «ілюстративними» картинками й тим, що говорили гості в студії. Стандарт доступності подачі інформації порушували 8 разів. Один раз порушили стандарт повноти інформації. І було грубе порушення етики: випадкову людину показали в негативному контексті.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру Суспільного було 109 порушень стандартів (це більше 27 порушень на годину). Найчастіше порушували стандарт достовірності — 56 разів і левова частка цих порушень була пов’язана з поданням неперевіреної інформації з інтернету, переважно з телеграм-каналів. Стандарт точності порушували 20 разів: це були як невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах, так і невідповідності «ілюстрацій» у прямих ввімкненнях чи розмовах з гостями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 19 разів, майже все це були оцінки журналістів у новинах. Стандарт повноти порушували 9 разів, балансу думок — 4 рази й один раз порушили стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти «Інтера» порушували 264 рази (або ж 66 раз на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 175 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 62 рази, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Було 20 порушень стандарту точності, майже всі вони були пов’язані з некоректною роботою з картинкою — і в новинах, і в якості «ілюстрації» до розмов з гостями. Стандарт повноти інформації порушували 4 рази, стандарт доступності — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

24 травня

  1. Окупанти знищили на окупованій Херсонщині мобільний зв’язок, а вежі повалили — Міноборони.
  2. Під Бахмутом загинув чемпіон України з боксу Онищенко.
  3. Простій суден через «морський» саботаж Росії коштував фермерам понад 1 мільярд доларів — Асоціація.
  4. Морські безпілотники атакували російський корабель-розвідник у Чорному морі.
  5. Росіяни вивезли військову документацію з Криму — ЦНС.
  6. Викрадені з Мелітополя культурні цінності росіяни виставляють у Криму.
  7. Кримськотатарського активіста в Ростові засудили до 18 років колонії.
  8. Через ворожі обстріли є знеструмлення у шести областях — Міненерго.
  9. НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення у фінансуванні партії «Слуга народу».
  10. У війську РФ зростають проблеми з дисципліною — розвідка Британії.
  11. Ердоган каже, що в разі перемоги на виборах не запровадить санкції проти Путіна і РФ.
  12. Нардеп Ар’єв вважає кримінальну справу проти своєї доньки політичною помстою за критику влади щодо справи Червінського.

25 травня

  1. Литва на «Рамштайні» оголосила про новий пакет військової допомоги Україні.
  2. Командувачу ЧФ РФ загрожує довічне за наказ обстрілювати Україну «Калібрами».
  3. Під Мелітополем нацгвардійці поцілили два СУ-25 ворога.
  4. Україна переводить оборонні закупівлі на модель держав-членів НАТО — Резніков.
  5. У восьми містах України запустили е-чергу для проходження військово-лікарських комісій.
  6. У Мелітополі в районі захопленого окупантами аеродрому пролунали вибухи — мер.
  7. В окупованому Криму зник кримськотатарський активіст Люманов.
  8. Сеул почав таємно передавати Україні сотні тисяч артилерійських снарядів — WSJ.
  9. У США припускають причетність України до атаки дронів на Кремль — NYT.

Прояви політичного піару 

В ефірі каналу «1+1» був один сюжет з дискредитацією намірів уряду передати компанію «Укрнафтобуріння» в управління «Укрнафті». Принагідно займалися чорним піаром нардепа Данили Гетманцева. Для довідки: «Укрнафтобуріння» держава раніше забрала у власника каналу «1+1» Ігоря Коломойського.

У проаналізованих чотирьох ефірних годинах телеканалу «Рада» було чотири прояви політичного піару, три з них — комфортні інтерв’ю з гостями: керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, його радником Михайлом Подоляком і міністром культури Олександром Ткаченком. У всіх трьох ведучі ставили зручні, часом відверто запопадливі запитання гостям. Ще один матеріал був суто «паркетним» повідомленням про зустріч спікера парламенту Руслана Стефанчука зі своїм польським колегою.

У проаналізованому ефірі Суспільного було чотири прояви політичного піару: тричі давали суто «паркетне» повідомлення про привітання зв’язківців президентом Володимиром Зеленським. Було також суто «паркетне» повідомлення про поїздку спікера парламенту Руслана Стефанчука до Польщі.

В ефірі каналу «Інтер» було два типових «паркетних» піарних БЗ+СХ: про привітання президентом Зеленським зв’язківців і про поїздку спікера Стефанчука до Польщі.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ, «Ми — Україна» проявів політичного піару не було.

Російські наративи і токсичні медіаперсонажі

В ефірі каналів «1+1», ICTV та СТБ, «Ми — Україна», «Суспільний» і «Інтер» не було ні російських наративів, ні токсичних медіаперсонажів.

В ефірі телеканалу «Рада» російських наративів не було, гостьові студії вів токсичний ведучий каналу Назар Довгий.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду