Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 березня 2023 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 березня 2023 року: резюме

09:24,
29 Березня 2023
1292

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 березня 2023 року: резюме

09:24,
29 Березня 2023
1292
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 березня 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 березня 2023 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках ICTV та СТБ, «Ради», Суспільного і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 19 березня читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів «Інтер» і «Ми — Україна» не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Якоїсь певної структури ефірний блок телеканалів ICTV та СТБ не мав, бо майже повністю складався з повторів. Почався блок з єдиного прямоефірного 20-хвилинного випуску новин. Далі двічі повторювали цей випуск і двічі підсумковий випуск новин попередньої доби, підводки й сюжети тижневика «Факти тижня». Були численні документальні фільми, частково теж повторно. Мені здається, ще бодай якось виправдано показувати повтор підсумкового випуску, але повторювати короткі випуски, чітко локалізовані в часі, взагалі-то не зовсім правильно. Очевидно, медіагрупі не вистачає ресурсу на заповнення 12 годин ефіру поспіль (з 18-ї вечора до 6-ї ранку наступної доби).

Структура ефірного блоку телеканалу «Рада» зазнала деяких змін. До звичної інформаційної сітки (10-хвилинні новини на початку кожної години й гостьові студії) додали ще короткі 2-3-хвилинні випуски новин посередині годинних блоків (умовно на тридцятій хвилині). Разом із безсистемними «новинами коротко» (по одному-два випуски щогодини), які начитують гостьові ведучі, і враховуючи, що редакція й раніше не здатна була якісно заповнювати репортажами новинну лінійку, вийшло надзвичайне перенавантаження ефіру безкінечними повторами одних і тих самих повідомлень.

Структура ефірного блоку Суспільного істотно змінилася. Формальні випуски новин тепер були на початках чотирьох ефірних годин (о 12-й і 15-й були півгодинні випуски, о 14-й і 17-й — 10-хвилинні), а в ті години, коли не було формальних випусків новин (тобто о 13-й і 16-й) — були «короткі новини» від ведучих гостьових студій (теж по 10 хвилин). Тобто, з точки зору функціоналу інформаційного каналу, все було добре, адже глядач, який шукає новини на початках ефірних годин, їх отримує (про якість цих новин читайте вище). Весь інший ефірний час займали гостьові студії. Новини вів Дмитро Грінченко, гостьові студії — спочатку Андрій Діхтяренко, згодом Євген Агарков.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: годинний випуск новин, годинна гостьова студія, також годинний підсумковий тижневик, 1,5-годинна гостьова, 30-хвилинний випуск новин і годинна гостьова студія. Новини і підсумковий тижневик вів Святослав Гринчук, гостьові студії — Наталія Мосейчук та Максим Сухенко.

Основні теми дня

Бої під Бахмутом і загалом на східній ділянці фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ цим подіям присвятили репортажний сюжет з фронту в самому Бахмуті і пряме ввімкнення з міста. В ефірному блоці каналу «Рада» не було жодних репортажів чи прямих ввімкнень. У гостьовій студії на тему говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським, бійцем 49-го окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ» Русланом Андрійком і воєнним експертом Петром Недзельським. В ефірному блоці Суспільного робили пряме ввімкнення з Донеччини й обговорювали ситуацію на східному фронті, зокрема Донеччині, з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим, речником Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським, начальником пресслужби 63-ї окремої механізованої бригади Олегом Зелінським, заступником командира батальйону «Свобода» НГУ Володимиром Назаренком, командиром підрозділу розвідників «TERRA» Миколою Волоховим, консультантом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Іваном Ступаком і воєнним оглядачем Денисом Поповичем. В ефірному блоці каналу «1+1» був репортаж з Бахмута про бої за місто і ситуацію в ньому. У гостьовій студії тему не обговорювали.

Реакції світу на ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було два оглядових сюжети — про реакції світових лідерів на ордер Путіну і про політичне значення події. В ефірі телеканалу «Рада» тему обговорювали з гостями у студії: членом Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Володимиром Арешонковим, головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександром Мережком і його заступницею Мариною Бардіною, консультантом кабінету керівника Офісу президента Олегом Гавришем і експертами Богданом Ференсом, Вадимом Денисенком, Олексієм Буряченком та іншими. На Суспільному тему обговорювали з юристкою, членкинею Квебекської спільноти міжнародного права Катериною Рашевською. В ефірі «1+1» на цю тему був оглядовий сюжет у новинах і великий оглядовий сюжет у підсумковому тижневику. У студії тему обговорювали з генеральним прокурором Андрієм Костіним, радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком й експертами — політологом Володимиром Фесенком, завідувачем кафедри міжнародних відносин Києво-Могилянської академії Максимом Яковлєвим і редактором інфопорталу «Україна по-арабськи» Мохаммадом Фараджаллахом.

Прогнози впливу майбутньої зустрічі лідерів Росії та Китаю на подальший перебіг війни. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тему згадували лише в коротких новинних повідомленнях. На телеканалі «Рада» тему обговорювали з головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександром Мережком і з експертом Богданом Ференсом. В ефірному блоці Суспільного тему обговорювали з керівником політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігорем Рейтеровичем і співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості Олегом Саакяном. У ефірі каналу «1+1» тему обговорювали з гостями: секретарем РНБО Олексієм Даніловим, радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком й експертами Фесенком, Яковлєвим і Фараджаллахом. 

Новинна складова ефірів

До новинної складової ефірного блоку каналів ICTV та СТБ можна було віднести 3 репортажних сюжети і 2 прямих ввімкнення (щоправда, враховуючи повтори). Гостем блоку (теж у повторі) був лише один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про бої у Бахмуті, про евакуацію дітей та літніх людей з Куп’янської громади на Харківщині і про наслідки ворожих обстрілів Марганця. Прямі ввімкнення були про бої на Донеччині та про наслідки влучання ворожої ракети в Запоріжжі.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Рада» традиційно була слабкою: два репортажних сюжета і три репортажних прямих ввімкнення (решта ввімкнень були нерепортажними). Частково це компенсувалося 6 гостями-ньюзмейкерами. Репортажний сюжет був про фотовиставку студентських робіт про рік повномасштабної війни і спецрепортаж про повернення до нормального життя села Мирне на Миколаївщині. Репортажні прямі ввімкнення були про наслідки влучання ворожої ракети в житловий масив напередодні, згортання «пунктів незламності» у Чернівцях і забіг на острові Труханів у Києві.

Новинна складова ефірного блоку Суспільного була не дуже виразною в сенсі репортажності: лише 2 репортажних сюжети, один спецрепортаж і лише два репортажних прямих ввімкнення (решта прямих ввімкнень були нерепортажними). У гостях у каналу побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про евакуацію цивільних із прифронтової Авдіївки і про посівну в Кропивницькому районі, спецрепортаж — про те, як фермери Високопілля на Херсонщині власноруч розміновують поля, щоб почати посівну. Прямі ввімкнення були про ситуацію у прифронтових населених пунктах Запоріжжя і про ситуацію на Донеччині.

Новинна складова каналу «1+1» була цієї доби слабкою: лише один репортажний сюжет, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало троє ньюзмейкерів. Єдиний репортажний сюжет був про бої за Бахмут і ситуацію в місті. 

Гостьові студії

В гостях у каналів ICTV та СТБ цієї доби був лише один ньюзмейкер: з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим говорили про повернення Криму.

У гостьових студіях телеканалу «Рада» цієї доби побував загалом 21 гість. Це були 6 ньюзмейкерів, 4 речника, 8 експертів і 3 учасника подій. Про значення і наслідки видачі МКС ордера на арешт Путіна говорили з членом Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Володимиром Арешонковим, головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександром Мережком і його заступницею Мариною Бардіною, і з експертами. З першим заступником голови Комітету ВР з питань соцполітики Михайлом Цимбалюком говорили про законопроєкти щодо підвищення мінімальної зарплати і пенсії. З постійною представницею президента в АР Крим Тамілою Ташевою говорили про стратегію реінтеграції Криму після звільнення. З в.о. голови Сумської ОВА Тарасом Савченком говорили про ситуацію в області. З іншими гостями обговорювали продовження «зернової ініціативи», ситуацію на фронтах і обстріли прифронтових населених пунктів, набір людей до «Гвардії наступу», майбутній візит Сі Цзіньпіна до Росії, виселення Московського патріархату з Лаври, поїздку Путіна в Крим і Маріуполь та інші теми.

У гостьових студіях Суспільного цієї доби побувало 27 людей. Серед них — 6 ньюзмейкерів, 4 речники, один радник, 10 експертів, два журналісти і 4 учасники подій. Із міським головою Кам’янського Андрієм Білоусовим і міським головою Житомира Сергієм Сухомлином говорили про закінчення опалювального сезону. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим — про ситуацію в окупованому місті. Було велике інтерв’ю з головою Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергієм Круком про роботу рятувальників в умовах війни. І велике інтерв’ю з віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук про примусову евакуації дітей з зони активних бойових дій та про інтеграцію вимушених переселенців. З міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським говорили про продовження «зернової угоди». З іншими гостями говорили про ситуацію на різних ділянках східного і південного фронту, про пошук МЗС кандидатів на посади послів, про причини високих цін на овочі, про майбутній візит Сі Цзіньпіна до Росії, про перегляд бюджету зі спрямуванням додаткових 500 млрд гривень на оборону, про правове і політичне значення ордера МКС на арешт Путіна, про контрнаступ ЗСУ, про розслідування «Радіо Свободи» щодо нових контрактів Міністерства оборони на закупівлю харчів для армії та про інші теми.

На каналі «1+1» цієї доби побувало 10 гостей. Серед них них три ньюзмейкери, один радник, чотири експерта і двоє учасників подій. З народним депутатом, а нині військовим Сергієм Рудиком говорили про примусову евакуацію дітей з прифронтових територій і про депутатів-фронтовиків. З генпрокурором Андрієм Костіним обговорювали правові наслідки видачі МКС ордера на арешт Путіна. У великому інтерв’ю з секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили на велику кількість тем, зокрема майбутній візит Сі Цзіньпіна до Росії, підтримку партнерів, майбутній контрнаступ тощо. З іншими гостями обговорювали ордер на арешт Путіна, майбутній візит лідера Китаю до Росії, майбутню реінтеграцію Криму, плани демократичного світу щодо майбутнього Росії, посилення впливу санкцій на падіння російської економіки та інші теми.  

Порушення стандартів

За рахунок повторів одних і тих же випусків новин, у блоці ICTV та СТБ по 2-3 рази повторювалися і всі порушення стандартів, які там були. Відтак загалом набралося 392 порушення стандартів. 289 разів порушували стандарт відокремлення фактів від думок, дві третини випадків становили суб’єктивні міркування журналістів у новинах, решту — не авторизовані думки журналістів у тижневику і безпідставні узагальнення. Стандарт достовірності порушували 72 рази, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 23 рази, стандарт доступності інформації — 8 разів, інші стандарти не порушували.

В ефірному блоці телеканалу «Рада» було 216 порушень стандартів. Найбільше (87) було порушень стандарту відокремлення фактів від думок, більшість з них (68) припадала на новини. Стандарт достовірності порушували 78 разів, більше половини з них були розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації, ще третина — інформація і відео, взяті без перевірки із соцмереж. Стандарт точності порушували 40 разів: некоректною була робота з картинкою як в коротких формах новин, так і в «ілюструванні» прямих ввімкнень і розмов з гостями. Усі 8 порушень стандарту повноти інформації були недостатнім представленням компетенції гостей. Ще було 3 порушення стандарту доступності подачі інформації, інші стандарти не порушували.

Порушень стандартів в ефірному блоці Суспільного цього разу було порівняно багато — 111. Найбільше порушували стандарт достовірності — 47 разів, переважно це були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів і використання інформації та відео із соцмереж. Було 37 порушень стандарту відокремлення фактів від думок, майже всі вони були суб’єктивними думками журналістів у новинах та інших новинних матеріалах. Із 13 порушень стандарту точності більшість стосувалася некоректного використання картинки в новинних матеріалах та в якості «ілюстрацій» до розмов з гостями. 10 разів порушували стандарт доступності подачі інформації і 4 рази стандарт повноти. Інші стандарти не порушували.

В ефірному блоці «1+1» було 165 порушень стандартів. Найчастіше (94 рази) журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Причому це були як суб’єктивні думки журналістів у новинах, так і не авторизовані думки в тижневику й частково в гостьових студіях. Стандарт достовірності було порушено 45 разів, найчастіше це були узагальнені розмиті псевдопосилання як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Чимало було інформації без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності порушували 22 рази, переважно картинки не відповідали тексту за кадром в новинах чи не вдало «ілюстрували» розмови з гостями. Стандарти повноти інформації та доступності її подачі порушували по 2 рази. Інші стандарти не порушували. 

Інші позиції

В ефірі марафону 19 березня не повідомлялося про такі події / теми дня:

Нардеп від «Слуги народу» став учасником смертельного ДТП.

У навчальному центрі на Чернігівщині загинуло четверо військових.

Окупанти на Херсонщині хочуть відбирати житло в мешканців, що виїхали, — Генштаб.

Російські спецслужби намагаються отримати доступ до комп’ютерів українців, — Держспецзв’язку.

Компаніям у ЄС не вистачає вибухівки для збільшення виробництва боєзапасів для України, — Financial Times.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тричі було повідомлення без реальної новини про робочу групу Єрмака-Макфола, де головним «героєм» виступав керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

В ефірному блоці каналу «Рада» було загалом 7 проявів політичного піару, всі вони вийшли в бюлетені «Парламентський тиждень». 5 були традиційними «паркетами» про зустрічі й заяви перших осіб парламенту — спікера Руслана Стефанчука і його першого заступника Олександра Корнієнка. Ще у двох випадках невиправдано згадували фракційну приналежність депутаток до «Батьківщини» й «Голосу».

В ефірному блоці каналу «1+1» було три прояви політичного піару. Нічим не виправдане згадування приналежності народного депутата Сергія Рудика до депутатської групи «Партія «За майбутнє». А також двічі повторений іміджевий сюжет про соціальні ініціативи «Нафтогазу України» і його керівника Олексія Чернишова.

Проявів політичного піару в ефірному блоці Суспільного цієї доби не було.

Російських наративів та токсичних медійних персонажів у ефірних блоках каналів ICTV та СТБ, Суспільного і «1+1» цієї доби не було.

Російських наративів у ефірному блоці каналу «Рада» цієї доби не було, але ефір вів токсичний ведучий Максим Зборовський. Зборовського закликали відсторонили від участі марафоні, адже раніше він працював на каналі ZIK Віктора Медведчука та, наприклад, брав участь у марафоні «Тхне Соросом».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду