Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 грудня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 грудня 2022 року: резюме

09:23,
19 Грудня 2022
1430

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 грудня 2022 року: резюме

09:23,
19 Грудня 2022
1430
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 грудня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 грудня 2022 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках «Ми — Україна», Суспільного, «1+1» і «Ради» — стисло.

Повний моніторинг спільного телемарафону за 9 грудня читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів ICTV / СТБ і каналу «Інтер» не припадали на цю добу.

 

Ефірна сітка

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою ж, як і в попередні рази. Що дві години були випуски новин (опівночі випуск тривав 30 хвилин, а о 2-й і 4-й годині нові — по 15 хвилин). Решта часу були гостьові студії.

Структура ефірного блоку Суспільного була дивною, як на мене. Перші чотири ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, а продовжувалися гостьовими студіями. А після останнього випуску новин о 9-й ранку далі йшли суцільні гостьові студії до кінця блоку каналу. Тобто в менш подієвому й активному проміжку доби новини були щогодини, а в більш подієвому і активному новин не було взагалі.

Структура блоку «1+1» була нерівномірною: він починався з 20-хвилинного випуску новин, потім протягом години тривала трансляція конференції з прав людини у Києві, після чого 40 хвилин знову були новини. Далі була година гостьової студії, година новин і знову година гостьової студії. Остання ефірна година блоку була поділена між новинами і гостьовою.

Структура блоку каналу «Рада» була звичною. Більшість ефірних годин починалися випусками новин (тривалістю від 10 до 20 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. У блоці 20:00–21:00 був підсумковий випуск новин. Блок 21:00–22:00 складався з «Байрактар-ньюз», документального фільму і записаного інтерв’ю. 

Головні теми дня

Цього дня не було яскраво виражених топових тем. Розвивалася тема останніх тижнів — ситуація з енергосистемою і відімкнення електрики в різних регіонах. У блоці каналу «Ми — Україна» зробили сюжет про допомогу західних держав у відновленні української енергетики. Про ситуацію з електрикою в Одеській області говорили з речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком. У блоці Суспільного зробили сюжети про роботу лікарень, супермаркетів, крамниць тощо в умовах постійних відімкнень електрики. У прямих ввімкненнях говорили про ситуацію з електрикою на Одещині та в Миколаєві. Про ситуацію з електрикою в Херсоні говорили з радником міського голови Романом Головнею. З іншими гостями-експертами обговорювали тему оплати комунальних послуг в умовах відімкнень електрики. У блоці «1+1» тему розвивали лише у двох прямих ввімкненнях — із Херсона і з Одеси, говорили про ситуацію з електропостачанням там. У блоці телеканалу «Рада» тему розвивали сюжетами про те, як працюють без електрики лікарні на Київщині, як живуть без електрики одесити. Про відновлення електропостачання на звільненій частині Херсонщини говорили із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, із речником Держспецзв’язку Володимиром Кондрашовим говорили про зв’язок за вимкнення електрики. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова каналу «Ми — Україна» знову була слабкою. Було два спецрепортажі (та й ті — зроблені не журналістами каналу, а журналістами Суспільного і Нацгвардії) і лише одне пряме ввімкнення. Та й у гостях побували лише два ньюзмейкери (із 13 гостей загалом). Спецрепортажі були про те, як живуть люди у звільнених прифронтових селах Луганщини і про будні бійців під Бахмутом. Пряме ввімкнення було про наслідки обстрілу Харкова.

У блоці Суспільного чистих репортажних сюжетів не було; були два спецрепортажі (це радше реконструкція і нарис в одному) зі звільнених сіл на Луганщині. Було шість репортажних прямих ввімкнень і четверо гостей-ньюзмейкерів у студії (з 22 гостей загалом). Мала кількість репортажної складової призвела до того, що випуски новин із 7-ї до 9-ї ранку наповнювалися майже суцільними повторами як сюжетів, так і коротких форм. Репортажні прямі ввімкнення були переважно після 9-ї ранку в гостьових студіях: про наслідки ракетного удару по передмістю Харкова, про ситуацію в Запоріжжі та області, про ситуацію в Дніпрі й області, про ситуацію з електропостачанням на Одещині, про наслідки ворожого обстрілу Херсона і про ситуацію з постачанням електрики, води і тепла в Миколаєві.

Новинна складова блоку «1+1» була такою: 4 репортажні сюжети (з 11 сюжетів загалом), 6 репортажних прямих ввімкнень (ще одне було не репортажне). У студії цього дня побували 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойові дії під Бахмутом і про ситуацію в самому місті, про обстріли прикордонних із Росією сіл на Сумщині, про наслідки обстрілу передмістя Харкова і про репетицію концерту Євгена Хмари з оркестром Збройних сил України. Прямі ввімкнення були про наслідки вечірнього обстрілу передмістя Харкова, два з Осло про підготовку до вручення Нобелівської премії миру, з Херсона про ситуацію в місті, про обстріли міста і про презентацію марки «Херсон — це Україна», про наслідки ворожого обстрілу передмістя Харкова і про ситуацію з електропостачанням в Одесі і області.

Новинна складова блоку телеканалу «Рада» була такою: 4 репортажні сюжети, прямих ввімкнень попри активний час доби не було. Натомість у студії побувало 11 ньюзмейкерів. Репортажі були про бої під Бахмутом, про розмінування на Миколаївщині, про наслідки обстрілу передмістя Харкова і про поховання в Черкасах трьох поліцейських, які загинули на Херсонщині під час розмінування. 

Гостьові студії

У гостьових студіях телеканалу «Ми — Україна» цієї ночі побувало 13 гостей. Із них двоє були ньюзмейкерами, один речник, решта — експерти. З надзвичайним і повноважним послом Ізраїлю в Україні Михайлом Бродським говорили про допомогу Ізраїлю Україні, про постачання Росії іранської зброї і про досвід виживання країни в умовах постійної війни. Про ситуацію в Херсоні говорили з начальницею Херсонської МВА Галиною Луговою. Про ситуацію на Одещині говорили з речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком. З експертами обговорювали ситуацію на фронті, отримання демократами більшості в Сенаті й новий пакет військової допомоги Україні від США, політику Грузії щодо війни в Україні, судові майнові позови українців проти Росії в Лондонському суді, спробу путчу в Німеччині, розмови Росії щодо «переговорів» і можливі шляхи звільнення Росії від ядерної зброї, поступове визнання різними державами Голодомору геноцидом, ситуацію з білоруським військом тощо.

У гостьових студіях Суспільного цієї доби побувало 22 гостя. З них 4 були ньюзмейкерами, 2 — речниками, один радник, 12 експертів і 3 учасники подій. Про ситуацію в окупованих містах говорили з начальник Токмацької МВА Олександром Чубом і міським головою Мелітополя Іваном Федоровим. З керівником Сумської ОВА Дмитром Живицьким говорили про ситуацію на Сумщині. Про ситуацію в Херсоні говорили з радником міського голови Романом Головнею. З директором департаменту комунальних послуг Львівської міськради Олександром Одинцем говорили про коригування тарифів на комунальні послуги у зв’язку з їх ненаданням через відімкнення електроенергії. З речниками і експертами говорили про ситуацію на різних ділянках фронту і сценарії подальшого перебігу бойових дій, про навчання мобілізованих росіян у Білорусі та ймовірну другу хвилю мобілізації в Росії, про різні аспекти відімкнень електрики, зокрема про роботу лікарень, банків і банкоматів, продуктових крамниць, впливи можливого блекауту на роботу бізнесів, про оплату комунальних послуг в умовах, коли вони частково не надаються, тощо.

У гостьових студіях каналу «1+1» цього дня побувало загалом 11 гостей. З них 5 були ньюзмейкерами, 4 — експертами і двоє — учасниками подій. Із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком говорили про його робочу поїздку до Херсона. Із заступником міністра соціальної політики Віталієм Музиченком говорили про зміни в механізмах надання субсидій. Із директоркою-розпорядницею Фонду гарантування вкладів Світланою Рекрут говорили, зокрема, про розпродаж майна колишніх російських банків в Україні. З головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним говорили про ситуацію на Сумщині. З експертами обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, спроможності Росії до подальших масованих ракетних ударів, про доречність зимових святкувань під час війни, проросійську політику Угорщини, придушення спроби путчу в Німеччині тощо.

В гостях у телеканалу «Рада» цієї доби побувало загалом 18 людей. З них 11 були ньюзмейкерами, один речник, 2 радники, 3 експерти і один учасник подій. Із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком говорили про ситуацію на Херсонщині, де той був із робочою поїздкою. З міністром захисту довкілля і природних ресурсів Русланом Стрільцем — про ціну на дрова. З віцепрем’єркою Іриною Верещук — про підготовку прифронтових областей до зими й евакуацію людей звідти. З нардепом Ярославом Юрчишиним говорили про запобігання експорту чипів до Росії. З нардепом Сергієм Соболєвим — про західну фінансову допомогу Україні. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про нову схему виплат субсидій. З нардепом Микитою Потураєвим — про законопроєкт щодо заборони російської церкви в Україні і про проєкт закону «Про медіа». З нардепкою Оксаною Савчук — про саміт у Польщі з допомоги Україні у відбудові. З іншими гостями обговорювали роботу зв’язку в умовах відімкнень електрики, цілі Кремля в Україні і подальший перебіг бойових дій, фінансову допомогу Україні, запаси ракет у Росії та ймовірні постачання до Росії іранських ракет і дронів тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Ми — Україна» було 171. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (97 разів), найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності журналісти каналу порушували в різні способи 40 разів, стандарт точності — 22 рази, стандарт повноти інформації — 7 разів.

Цієї доби у блоці Суспільного була рекордно велика кількість грубих порушень стандартів — 108! Найчастіше порушували стандарт достовірності — 37 разів, із них найчастіше це були новини, подані без перевірки з телеграм-каналів і соцмереж. Стандарт точності порушували 31 раз. Половина цих порушень стосувалася некоректного використання картинки — в коротких формах, у прямих ввімкненнях і особливо часто в розмовах із гостями. Половина ж порушень були фактичними помилками (це дуже багато). Стандарт відокремлення фактів від думок порушили 27 разів, найбільше було суб’єктивних міркувань журналістів у новинах і безпідставних узагальнень. Шість разів порушували стандарт повноти інформації, сім разів — стандарт доступності її подачі.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» цього дня було рекордно багато — 230. Найчастіше (136 разів) грубо порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Найбільше було суб’єктивних міркувань журналістів у новинах. Чимало було й безпідставних узагальнень. 56 разів порушували стандарт достовірності інформації. З них найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок і новин, поданих взагалі без будь-яких посилань на джерела. Стандарт точності порушували 26 разів, із них найбільше було невідповідностей між картинкою й текстом у коротких формах і сюжетах. Інші стандарти порушували небагато: 5 разів стандарт повноти інформації і 6 разів стандарт доступності її подачі. І було одне грубе порушення стандарту балансу думок.

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Рада» було цієї доби 152. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (74 рази). Переважно це були суб’єктивні міркування журналістів у новинах, але й неавторизованих міркувань ведучих гостьових студій було також чимало (14). Стандарт достовірності журналісти каналу порушували 36 разів у всі можливі способи. Стандарт точності порушували 34 рази. Переважно тим, що будь-які тексти і будь-які розмови з гостями «перекривали» якою завгодно, але не відповідною тим текстам чи розмовам картинкою.

Інші позиції

В ефірі марафону 9 грудня не повідомлялипро такі події / теми дня:

  • Генсек Столтенберг висловив побоювання, що війна в Україні може перерости в війну між НАТО і Росією.
  • США наклали санкції на голову українського Окружного адмінсуду Києва.
  • Прем’єр Великої Британії Сунак пообіцяв Зеленському нові засоби протиповітряної оборони найближчими тижнями.
  • У трьох містах Білорусі побільшало російських військових.
  • Окупанти вивезли з Кінбурнського півострова всіх цивільних, — Кім.
  • Окупанти депортували до Росії понад 13 тисяч українських дітей, — дитячий омбудсмен.
  • В Одесі повідомили про підозру трьом заступникам мера Труханова.
  • Німецький Rheinmetall побудує два комплекси протиповітряної оборони Skynex для України, — Handelsblatt
  • Українська економіка впала на 30,8 % у третьому кварталі року, — Держстат.
  • Суд відправив під нічний домашній арешт митрополита Московського патріархату.
  • Українська драма про Донбас потрапила до лонгліста премії «Оскар».
  • В «Арселор Міттал» спростували заяву Росії щодо складів з озброєнням на заводі.
  • Правоохоронці проводять обшуки в соборі Московського патріархату під Києвом.
  • СБУ оголосила підозру ректору Почаївської семінарії Московського патріархату.

Ще було дві новини, які з’явилися після 23-ї години, тож їх міг би в гостьовій студії повідомити канал «Рада», але не повідомив:

  • Іранська підтримка російського війська зросте у найближчі місяці, — Білий дім.
  • Посли «Великої сімки» відреагували на відставку суддів Конституційного суду: перед призначенням нових — ухваліть реформу. 

У блоці каналу «Ми — Україна» було умовно два прояви політичного піару. Наводили думку керівника Офісу президента Андрія Єрмака, яка не містила жодної новини. І гість політкоментатор Дмитро Васильєв багато (якщо бути точним — 7 разів) позитивно згадував президента Зеленського.

У блоці Суспільного цієї доби не було проявів політичного піару.

У блоці «1+1» цього дня було три прояви політичного піару. Невиправдане темою згадування приналежності народного депутата Ігоря Молотка до депутатської групи «За майбутнє», типовий «паркетний» матеріал про засідання Кабміну і прем’єра Дениса Шмигаля. І був негативний сюжет про президента Української асоціації футболу Андрія Павелка з купою порушень стандартів, схожий на замовний.

У блоці каналу «Рада» проявів політичного піару цього разу було менше, ніж у попередні моніторингові дні: лише шість. Один із них — улесливе запитання ведучої до радника керівника ОП Михайла Подоляка про Зеленського. Як мінімум, один із фрагментів відеозвернення президента був зайвим (не новиною, не інформативним, а подавався з претензією на «новину»). Були також «паркетні» повідомлення про заступника керівника ОП Кирила Тимошенка і двічі про заступницю голови ВР Олену Кондратюк. І було також повідомлення про форум «Креативна Україна», де «головними героями» стали міністр Ткаченко і перша леді Зеленська.

У болоці каналу «Рада» цього дня працювали четверо токсичних ведучих (Гончарова, Нємцева, Зборовський і Довгий). Тетяна Гончарова просунула в ефір один наратив кремлівської пропаганди (що звільнені українські землі «є територією Росії»).

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у блоках «Ми — Україна», Суспільного і «1+1» цієї доби не було. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду